Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 14 z 14

Téma: Prvni vodni chlazeni - hlinik

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Dec 2008
    Příspěvků
    7

    Dobry den,
    Chtel bych poprosit o radu ohledne vyberu komponent pro vodni chlazeni. Jak tak procitam forum, kazdy nadava na hlinik. O vodnim chlazeni nevim mnoho, jen co jsem si precetl na webu :-) Tak me nekamenujte. Proc nesestavit komplet cele chlazeni z hliniku ? Vsak nema o tolik horsi tep. vodivost nez med. A proc se tak hloupe ptam ? Protoze mam doma vez z Zalmana Reserator :-D A chtel bych ji zahrnout do okruhu.

    Chladit se bude zatim pouze CPU a to i7 - 920, chtel bych pretaktovat na 4Ghz

    Do budoucna bych radeji aby okruh zvladnul treba GTX 285 popripadne treba i chipset. (zase zalezi na cene, nejsem schopny odhadnout co je schopna konfigurace co jsem navrhl schopna uchladit)

    Moje predstava:

    CPU blok: zde doporuceny, komplet Al
    Nejake fitinky + hadice + kapalina
    Radiator: Reserator vedle case + zde doporuceny rad. komplet Al uvnitr case 2x120 nebo spise 3x120 radiator (CM HAF 932)
    Expanzka je v tomto pripade vez od zalmanu pokud se nepletu
    Pumpa: Nejakou snad doporucite, pochybuji ze by to eheim 300 zvladnula, myslim ze bude lepsi nektera externi varianta.

    Takhle me to jen tak napadlo, rad uvitam pomoc od odborniku :-) Doufam ze kazdy nebude psat at se zbavim veze a postavim si to cele z medi. Na prvotnim miste je vykon a az pote hluk - nejaky ten ventilator me nevadi. Velice me zajima vysledna cena :-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,579

    Dobry den,

    u hliniku nejde vubec o vodivost, ale o galvanickou korozi. Neni to neresitelne, pokud je opravdu z nejakeho duvodu potreba mit hlinik v okruhu, tak je nutno pouzivat kvalitni kapalinu, idealne Innovatek Protect IP, ktera je na toto primo delana, a dale opravdu alespon jednou za mesic zkontrolovat vizualne okruh, ze ve vode neplavou zadne usazeniny apod a opravdu alespon jednou za pul roku kapalinu vymenit (krome pripadu ze by kapalina i po pul roce vypadala opravdu ok, tak se to da prodlouzit). Bohuzel na toto vyrobci jako Zalman nebo Thermaltake z vysoka kaslou a lidi, kteri si reserator nebo big water radu koupi a po pul roce jim to zacne delat neplechu pak na vodni chlazeni zanevrou s tim, ze je to smejd Pritom staci kvalitni komponenty...

    Ale zpet k tematu - pokud opravdu jste rozhodnuty ten reserator v novem okruhu pouzivat tak pokud splnite to, co jsem psal vyse, tak se to provozovat da. Otazkou ale zustava, jestli to ma nejaky smysl ? Protoze ten Reserator Vam rozumne uchladi tak 120 - 150W tepla, coz je to co dava jen ten samotny i7 920 procesor na default frekvenci...a pokud ho chcete taktovat tak se to velmi rychle prehoupne pres 200W...a pro porovnani, 200W ztratoveho tepla Vam v pohode zvladne i jakykoliv jeden obycejny radiator pro jeden 120mm ventilator. Ma to smysl ? Podle me nema, ale zalezi na Vas...

    A pokud byste chtel vse z hliniku aby se korozi zabranilo - u nas uz zadne hlinikove bloky atd nekoupite. Podobne i s ostatnimi komponentami. Napriklad hlinikove fitinky se nedelaji, jedine pouzit plastove, ale ty zase hure drzi...takze varianta "vse z hliniku" je podle me nerealna...

    K tem komponentam - na CPU bych doporucil Watercool.
    Hadice alespon 11/8mm nebo vetsi + prislusne fitinky.
    Radiator...nejlepsi pomer cena vykon ma Alphacool Xtreme III http://www.alphacool.cz/produkt/Alph..._III_rev2.html
    Pumpa...nevim, jaky mate rozpocet, idealni by byla alespon tato http://www.alphacool.cz/produkt/Lain...acool_TOP.html nebo lepsi.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Dec 2008
    Příspěvků
    7

    Pokud by se pouzily komponenty kompletne z hliniku ? Tedy kdyby v okruhu nebyla žádná měď tak by k zadne galvanicke korozy nemelo dochazet - pokud se nepletu, kdeztak me opravte. Navic s pouzitim kvalitni kapaliny.

    S CPU blokem bude asi problem... najit pouze hlinikovy...
    Co tento radiator ? Je cely z hliniku ?
    http://www.alphacool.cz/produkt/Airp...?arg1=01060100

    Napada me jeste:
    V automobilu to funguje spolehlive - myslim med + hlinik.
    Nemela by ta vez od zalmanu byt hlinik s povrchovou upravou ?

    edit: Pumpa vypada dobre, cenove by sedela
    edit: nebyl by zadny problem okruh klidne 1x tydne kontrolovat, ci 1 za pul roku vymenit kapalinu (jaka by tam byla napln i s vezi? ja kvuli cene, ktera bude vlastne pouze za udrzbu)
    Naposledy upraveno uživatelem Ceskej_Stratoss: 30-12-2009 v 11:17
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,579

    Nejde jen o med. Hlinik reaguje napriklad i s mosazi (fitinky apod)...celkove je to takovy docela agresivni prvek

    Radiator zadny s hlinikovymi trubkami (tzn to co Vas zajima) v nabidce nemame, zadny z vyrobcu neni sebevrah, aby dnes neco takoveho nabizel...mozna u Thermaltake by se neco takoveho naslo ? Nevim...

    V automobilu se pouzivaji mnohem agresivnejsi prisady do vody. Jenze tyto agresivnejsi prisady do vody leptaji plexi a hadice, plexi pak praska, hadice sednou a obcas se z nich i zacnou odlupovat kousky...to opravdu neni dobre reseni, par zakazniku, co toto zkouseli mame.... Navic vodnim pumpam tyto prisady taky uplne nedelaji dobre...

    Kapaliny potrebujete minimalne cca 1.5L, tzn 1.5 - 2 baleni tohoto http://www.alphacool.cz/produkt/Inno..._IP_250ml.html + destilovanou vodu (tim se to redi).
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Dec 2008
    Příspěvků
    7

    Prilis nadseny z toho nejsem, kupoval jsem radiator cca za 1000,- kc Netusil jsem ze natom s vykonem bude tak mizerne. Navic jsem pocital s tim ze pri nejhorsim ho pouziji jako vzhlednou a ucinnou expanzku. Kdybych to vedel drive tak ho vubec nekupuji. Nekde na foru jsem se docetl ze Zalmana Reserator provozuji uz 5let a bez problemu jim to pry funguje. Ted nevim co s nim delat, vodni chlazeni bych chtel urcite vyzkouset. Ale zase se veze zbavovat je mi lito.
    Naposledy upraveno uživatelem Ceskej_Stratoss: 30-12-2009 v 11:24
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,579

    ono to muze 5 let fungovat, ale staci jedna mala milimetrova vada eloxu (te ochrany co na tom hliniku je) a zacne to delat neporadek...

    jak jsem psal, pokud budete peclive kontrolovat okruh, nic se nestane. a pokud se stane, tak to odhalite vcas.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Dec 2008
    Příspěvků
    7

    Jenze pokud ten reserator neni novy, jako ze neni, tak se da pocitat ze najaka ta chybka v eloxu tam bude. Takze podle vas, kdyz se to bude peclive kontrolovat tak je uplne jedno kolik tam bude casti z medi ? Nebo se ji snazit minimalizovat ?

    PS: Clovek by rekl za 6,5kg zeleza neco uchladi.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,579

    Urcite bych v okruhu nemel vic hliniku nez je nezbytne nutne, takze bych vsechny ostatni komponenty volil z medi + ta kapalina protect IP.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Dec 2008
    Příspěvků
    7

    Jeste by me zajimalo jestli to pouze udela nejake usaziny a podobny bordel, nebo jestli je to schopne znicit treba blok, radiator. Jde mi o to kdyz se v budoucnu rozhodnu reserator vyhodit, jestli ty ostatni komponenty (uz snad kvalitny oproti reseratoru) budu moct pouzivat dale.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,579

    Pokud to budete kontrolovat tak to nic trvale znicit nemuze. Maximalne se pak bude muset pouzit nejaky odstranovac vodniho kamene (vetsinou to funguje dobre i na toto) aby se to vycistilo...
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Dec 2008
    Příspěvků
    7

    Takze by to mohlo vypadat takto :

    Nic vic nepotrebuji ? (krom spon na hadice).

    1 x http://www.alphacool.cz/produkt/Wate...1366_rev3.html 1774,-
    1 x http://www.alphacool.cz/produkt/Alph..._III_rev2.html 1393 ,-
    1 x http://www.alphacool.cz/produkt/Lain...acool_TOP.html 2107,-
    2 x http://www.alphacool.cz/produkt/Inno..._IP_250ml.html 454,-
    4 x http://www.alphacool.cz/produkt/Vyst...?arg1=01060309 244,-
    5 x http://www.alphacool.cz/produkt/Mast...?arg1=01060202 570,-

    celkem: 6542,-

    Co znamena u pumpy TOP ? Je nutne aby pumpa jela na 12V - jestli je tam nejaky cenovy rozdil mezi 230V ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,579

    misto spon + vystupu vezmete toto http://www.alphacool.cz/produkt/Srou...ro_11-8mm.html Drzi to lepe a vyjde to levneji. a potrebujete 6ks - radiator, pumpa, blok, kazde 2ks.

    TOP je ta plexisklova cast na vrchu pumpy. ztisuje ji to a ma i vyssi vykon nez verze obycejna.

    jeste jedna vec...jak pridelate tu hadici k reseratoru ? Tam jsou totiz standardne 13/9mm hadice, takze by asi bylo lepsi vzit ted take 13/9 hadice a prislusne fitinky. nebo jste tu hadici meril a mate mensi prumer ?
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Dec 2008
    Příspěvků
    7

    Mate pravdu, reserator ma takove plastove - rychlospojky nebo jak to nazvat, nesly by misto nich dat ty srouby ? A na cely system myslite 13/9mm hadice i fitinky ?

    orig.hadici od reseratoru nemam, jak jsem jiz napsal pouze ty rychlospojky, jsou urcite 13/9 nebo je mam radsi zmerit ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,579

    ty plastove bohuzel nevymenite, jsou napevno v reseratoru. radeji je zkuste zmerit, ale na 99% to budou 13/10mm.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. První vodní chlazení
    Od Neregistrovaný v sekci Alphacool - co Vás zajímá
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 14-01-2014, 17:17
  2. Vodní chlazení
    Od adock v sekci Alphacool - co Vás zajímá
    Reakcí: 16
    Poslední příspěvek: 11-08-2013, 22:18
  3. Vodní chlazení: První česky stříbrný CPU vodní blok
    Od cawedog v sekci Chlazení
    Reakcí: 51
    Poslední příspěvek: 14-07-2013, 10:47
  4. Vodní chlazení pro GTX 570
    Od Raymond v sekci Alphacool - co Vás zajímá
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 05-03-2013, 17:33
  5. Q9650 + GTX 295 (single PCB) - první vodní chlazení
    Od yoschi v sekci Alphacool - co Vás zajímá
    Reakcí: 17
    Poslední příspěvek: 31-08-2009, 12:49