Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 9 z 9

Téma: Procesor (Phenom) nebo základní deska (ultra durable) na reklamaci?

  1. #1
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    Stal se mi zajímavý problém, kamarád, který mě kdysi dávno před několika lety seznámil s počítači si před rokem koupil nový komp:
    AMD Phenom I 9950 Black Edition 2,6GHz AM2+
    Gigabyte MA790X-DS4
    OCZ DDR2 1066MHz
    OCZ Zdroj nějaký 500W

    Od začátku byl pc nestabilní, stavil jsem se k němu jak to koupil a nastavil bios - v tom už on nemá moc zkušenosti, má firmu, pracuje na PC, ale už se jimi nijak více nezabývá. Bylo to lepší ale né úplně. Nechápu jak na tom mohl jet celý rok, má sice 3 pc a občas pracoval na jiných, ale tenhle byl jeho hlavní.
    Napsal mi, jestli bych se na to nepřijel podívat, že bude reklamovat, nemohl ale zjistit co, protože každý, úplně každý test (zatížení pc) vedlo k zaseknutí. Žádný reset nic, prostě se to seklo. Bylo mi to divné tak jsem se do toho pustil.
    RAMky nemají na stabilitu vliv, zdroj je ok, napětí ok, napětí na procesoru nekolísá.
    Když procesor nechám na základní frekvenci 2,6 nebo podtaktuju na 2,0 tak test stability procesoru vytuhne, když podtaktuju tak na 1,4-2,0 v testu se objeví okamžitě error, do několika sekund.
    Čím více znížím frekvenci tím se error objeví později, na 1,2GHz se error objeví asi po 15 minutách. Testoval jsem LinXem. 1GHz vypadá stabilně, ale jede to příšerně tak jsem nechal 1,2GHz. Co je ale zvláštní, tak to, že když do procesoru narvu o 0,1V více při taktu 1,2GHz tak test vyhodí okamžitě error, teplota procesoru je do 50C vždycky i při plné frekvenci.
    RAMky na to, že jsou 1066 jedou strašně pomalu, čtení kolem 5500MB/s latence 80ms - to je jak na SDR xD - dual channel jede.
    Zbytek kompu je OK. Deska se nezdá být poškozená, prostě nic.

    Musíme sehnat jiný procesor a obzokušet to. Myslím, že zajímavé, že?
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Kozouš
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    501

    Zdravím,
    tak mě napadá, měli jste zapojené přídavné napájení na desce?
    Další věc, tato deska se sice chlubí podporou 140W CPU, ale jak dlouho by vydržela napájecí kaskáda bez jakéhokoliv chladiče?
    Co se týká rychlosti RAM, podíval bych se do biosu, u GB je často nutné si je nastavit manuálně, jinak pracují na standardním časování a frekvenci JEDEC.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    Díky za odpověď, procesor je 125W, revize B3.

    Proti desce mluví - lehké kolísání napětí na procesoru, což by ma 12-ti fázovém napájení nemělo dělat. Skáče to mezi 1,316 a 1,326, ne neustále, ale tak co 10 sec.
    Potom ty RAMky - zlepším časování a zhorší se rychlost a latence, takže jsem nechal auto. Napětí do pamětí to dává samo, při 667/800MHz to tam tlačí 2,0V a při 1066 2,1V, když tam dám manuál a napětí VRAM dám normál pořád to hází tyto hodnoty, ale tak to je úplně jedno.
    Bios je nejnovější.
    Zaráží mě to, že když přivoltuju tak to okamžitě začne házet chyby. Napětí zase lehce kolísá mez 1,426 a 1,436 tak nějak. Bratr měl na ASUSce desce staré (ještě AM2) Phenoma 9850 kde to napájení bylo jen 4 fázové, kolísalo to opravdu hodně, ale stabilita byla 100%.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    A další důležitá věc:

    Má 2 RAMky -2x2GB OCZ (jak jsem už psal) ve slotech stejné barvy (v 1. a 2.) v BIOSu nastaveno unganged mode. GANGED MODE VŮBEC NEFUNGUJE, ani to nenajede:

    Dual channel Ganged - oba moduly jsou nainstalovány ve stejně barevných slotech (žlutý + žlutý, černý + černý) a pracují ve 128-bitovém režimu. Nastavení Ganged učiní pro procesor oba kanály viditelné jako jediný 128-bitový.

    Dual channel Unganged - oba moduly jsou opět osazeny ve správných slotech (černý + černý, žlutý + žlutý), v BIOSu je ale nastaveno Unganged což pro procesor znamená, že vidí oba kanály jako dva nezávislé 64-bitové.
    Proto má možná tak nízké hodnoty čtení - jen 5500MB/s při 1066MHz, brácha ma mnou nastavené RAMky při 800MHz a CL5 má nějakých skoro 8000MB/s čtení (nějakých 7600MB/s myslím, už je to dlouho) při ganged mode, unganded byl asi o 500-600MB/s pomalejší (má 4 moduly) takže na 1066 by mělo být o kus více, když to jede taky na CL5.

    Takže mu zřejmě jedou RAMky jen na single channel, zase co je vadné, řadič pamětí je v procesoru, desku to ale neškrtne.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Kozouš
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    501

    Pozor, ta deska má pouze 4+1 (což bohatě stačí)
    http://www.gigabyte.com.tw/Products/...ProductID=2695
    Shodou okolností mám ten samý procesor, lehké OC na 3GHz a při burnu (linx atd) si sám vezme až 1,33V, v běžném zatížení však jede na def V.
    To skákání napětí bych viděl na zdroj, nejlepší ovšem bude - pokud jsou všechny komponenty od jednoho prodejce mu celé pc donést na reklamaci, oni už zjistí kde je problém ;-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    Zdroj má OCZ za nějakých 1800Kč. Napětí se podle biosu a everestu ani nehne.
    Na 3,3V větvi oba ukazují 3,25V stabilně a 12V větvi 12,4V stabilně.

    Kupoval to z jednoho obchodu, skládal si to sám, bez PC nemůže být, říkal, stejně když pošlu procesor na reklamaci si budu muset koupit nový a až mi ten vyreklamují asi ho někomu střelím.

    S tím fázovým napájením díky za tip, to jsem nevěděl.

    EDIT: ATX 12V 4-Pin je zapojený.
    Naposledy upraveno uživatelem tgfh: 01-01-2010 v 11:41
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,240

    V první řadě bych otestoval moduly RAM pomocí GoldMemory. Moduly RAM nastav v BIOSu manuálně (časování, frekvence, voltáž) podle specifikace výrobce. Vlož screen z CPU-Z ať víme jak jsou nyní nastaveny.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Jandaskunk
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    2,335

    Kdyby neměl zapojený přídavný napětí CPU, tak by mu PC ani nenaběhnul...na zdroj bych to neviděl

    IMHO by to mohl být vadný CPU, navíc pokud se to chová tak už od začátku

    Pro jistotu ještě zkuste test Gold Memory.....nejlépe ho nabootovat z flashky nebo vytvořit boot CD a nabootovat z něho, poté nechat aspoň 4 hodiny testovat dokolečka, pokud by se objevila chyba, tak otestovat každý modul RAM zvlášť ve slotu DIMM 1....
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    RAM jsou naprosto stabilní (projeto memtestem) na jakémkoliv nastavení (667/800/1066) CL 5-5-5-15 (manual) nebo 5-7-7-20 (auto) - auto je rychlejší o 100MB/s
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Vadná základní deska nebo procesor?
    Od mariaki v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 26
    Poslední příspěvek: 16-08-2014, 15:31
  2. Přetaktování GK (HD 6970 Ultra Durable 2GB)
    Od DennyZuko v sekci Grafické karty
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 05-01-2014, 18:06
  3. Gigabyte Ultra Durable 2
    Od Karel Polívka v sekci Wallpapery - ostatní
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 14-09-2007, 13:18
  4. Gigabyte Ultra Durable 2
    Od Karel Polívka v sekci Wallpapery - ostatní
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 14-09-2007, 13:15