Stal se mi zajímavý problém, kamarád, který mě kdysi dávno před několika lety seznámil s počítači si před rokem koupil nový komp:
AMD Phenom I 9950 Black Edition 2,6GHz AM2+
Gigabyte MA790X-DS4
OCZ DDR2 1066MHz
OCZ Zdroj nějaký 500W
Od začátku byl pc nestabilní, stavil jsem se k němu jak to koupil a nastavil bios - v tom už on nemá moc zkušenosti, má firmu, pracuje na PC, ale už se jimi nijak více nezabývá. Bylo to lepší ale né úplně. Nechápu jak na tom mohl jet celý rok, má sice 3 pc a občas pracoval na jiných, ale tenhle byl jeho hlavní.
Napsal mi, jestli bych se na to nepřijel podívat, že bude reklamovat, nemohl ale zjistit co, protože každý, úplně každý test (zatížení pc) vedlo k zaseknutí. Žádný reset nic, prostě se to seklo. Bylo mi to divné tak jsem se do toho pustil.
RAMky nemají na stabilitu vliv, zdroj je ok, napětí ok, napětí na procesoru nekolísá.
Když procesor nechám na základní frekvenci 2,6 nebo podtaktuju na 2,0 tak test stability procesoru vytuhne, když podtaktuju tak na 1,4-2,0 v testu se objeví okamžitě error, do několika sekund.
Čím více znížím frekvenci tím se error objeví později, na 1,2GHz se error objeví asi po 15 minutách. Testoval jsem LinXem. 1GHz vypadá stabilně, ale jede to příšerně tak jsem nechal 1,2GHz. Co je ale zvláštní, tak to, že když do procesoru narvu o 0,1V více při taktu 1,2GHz tak test vyhodí okamžitě error, teplota procesoru je do 50C vždycky i při plné frekvenci.
RAMky na to, že jsou 1066 jedou strašně pomalu, čtení kolem 5500MB/s latence 80ms - to je jak na SDR xD - dual channel jede.
Zbytek kompu je OK. Deska se nezdá být poškozená, prostě nic.
Musíme sehnat jiný procesor a obzokušet to. Myslím, že zajímavé, že?