Příliš velký hluk větráku, v klidu procesor na 100%
Chtěl bych Vás poprosit o radu. Mám notebook ASUS, model M51T. Výkon procesoru neustále kmitá ke 100% i za klidu počítače, hlučnost je dosti vysoká, při zvyšování zatížení zůstává stát na 100% a tím se zvyšuje i hlučnost větráku. Občas mi to opravdu leze na nervy, když při obyčejném prolížení e-mailu notebook tak extrémně hučí. Samotný notebook v místě uložení procesoru je velmi teplý, až horký. Byl bych Vám moc vděčný, kdybyste mi poradili, co s tím. Předem děkuji Radek
Je potřeba analyzovat, co zatížení procesoru způsobuje. Ideální nástroj je Process Explorer.
A kazdopadne take vycisti chlazeni. Resil jsem nedavno strejny notebook kteremu bezel ventilator na plny gule a po vycisteni spadly teploty o 10 stupnu a byl klid. Jen tam nebyl problem s vytezovanim procesoru. Chci tim jen rici, ze to taky necemu pomuze.
stahnul jsem a spustil ProcessExplorer a nerozumim tomu, ja nejsem moc pres pocitace...Nejde to vyresit jinak? Docela me to trapi :(
[quote=Kalashnikow;334184]stahnul jsem a spustil ProcessExplorer a nerozumim tomu, ja nejsem moc pres pocitace...Nejde to vyresit jinak? Docela me to trapi :([/quote]
Vlož sem screeny z programu ...
Vlož sem screeny z programu ...
Nebyl by screen, kde je to vytizeni 100%. Zkus to seradit podle sloupce vytizeni procesoru (od nejvyssiho po nejnizsi) a bude stacit odchytit tech 100% a na prvnich mistech budou procesy ktere nejvice vytezuji procesor. Popripade vysleduj, ktere procesy se nejcasteji objevuji na prednich pozicich.
Hmm, asi tam neni všechno, zkus prosím udělat ten screen tak, aby tam byly všechny programy, co zatěžujou procesor (nějaký číslo v sloupci CPU). Nebo je vypiš manuálně.
Obzvlášť zkus chytit chvíli, kdy doel bude CPUUsage 100%.
Obzvlášť zkus chytit chvíli, kdy doel bude CPUUsage 100%.
Na screenu není žádný proces, který by vytěžoval CPU na 100 %. Vlož sem pro jistotu log z HijackThis.
[quote=Kalashnikow;334200]tady je[/quote]
klini na sloupeček CPU (ne PID) čili aby to bylo seřazený podle vytížení procesoru
klini na sloupeček CPU (ne PID) čili aby to bylo seřazený podle vytížení procesoru
Setřiď to podle sloupce CPU a zkus to chytit v okamžiku toho 100% vytížení CPU.
Nojo, sem těsně druhej.
edit: třetí :-(
Nojo, sem těsně druhej.
edit: třetí :-(
Super, to je ono. Ted akorat porid screen ve chvili, kdy je vytizeni procesoru 100%. A napis ktere procesy se nejcasteji objevuji na prvnich mistech.
to se mi nepovede, zachytit to presne na 100 %...vzdy, kdyz mi zacnu nejak pracovat a spustim nejake aplikace, zacne mi notas hucet a pak se kouknu na vykon procesoru a koukam, ze je na 100%....jinak za klidu se pohybuje kolem 80 % a skokama skace na stovku...ja nevim! Tady mi radil jeden z vas, ze mam rozebrat a vycistit vetrak, ale mam notas jeste v zaruce a tak nevim, zda je dobrej napad se v tom stourat :)
[quote=Kalashnikow;334251]to se mi nepovede, zachytit to presne na 100 %...vzdy, kdyz mi zacnu nejak pracovat a spustim nejake aplikace, zacne mi notas hucet a pak se kouknu na vykon procesoru a koukam, ze je na 100%....jinak za klidu se pohybuje kolem 80 % a skokama skace na stovku...ja nevim! Tady mi radil jeden z vas, ze mam rozebrat a vycistit vetrak, ale mam notas jeste v zaruce a tak nevim, zda je dobrej napad se v tom stourat :)[/quote]
Pro zacatek by mozna postacilo vzit vysavacem vetraci otvory a merit teploty v zatezi (OCCT napr) pred a po tomto ukonu.
Pro zacatek by mozna postacilo vzit vysavacem vetraci otvory a merit teploty v zatezi (OCCT napr) pred a po tomto ukonu.
[quote=Kalashnikow;334251]to se mi nepovede, zachytit to presne na 100 %...vzdy, kdyz mi zacnu nejak pracovat a spustim nejake aplikace, zacne mi notas hucet a pak se kouknu na vykon procesoru a koukam, ze je na 100%....jinak za klidu se pohybuje kolem 80 % a skokama skace na stovku...ja nevim! Tady mi radil jeden z vas, ze mam rozebrat a vycistit vetrak, ale mam notas jeste v zaruce a tak nevim, zda je dobrej napad se v tom stourat :)[/quote]
Nechcu nic rikat, ale psals ze je to v klidu mezi 80 a 100% ale obrazky nam davas maximalne 25%. Tak jak to je? Urcite nejde tuknout na PrtScr kdyz se objevi 100%? To je tam jenom na zlomek sekundy?
Tak alespon napis, jake ty procesy s jakym PID to vytezuji nejcasteji. To snad odpozorujes z obrazovky, ne?
Jinak ja to taky cistil nekomu v zaruce, zadna plomba nebo nalepka tam neni, odsroubujes par sroubku, sundas kryt a jsi u ventilatoru (je to kryt v rohu notebooku kde jsou vydechy chlazeni). Ten se da taky tusim oddelanim 3 sroubku sundat.
Jeste si muzes pustit EVEREST, spustit tam zatizeni cpu a sledovat teploty a rychlost ventilatoru. Tak uvidis, jestli jsi si polepsil vycistenim chlazeni.
P.S. Jeste k te zaruce, delal jsem to jedne kolegyni ktera to chtela poslat na reklamaci, ze to moc a porad huci a u dodavatele ji rovnou rekli, ze je to na 99% jen zanesene prachem at to nekdo vycisti, ze na to se zaruka nevztahuje.
Na pohled to nebylo zas tak moc zanesene (to muj stary dobry dedecek notas mejva chladic zacpany daleko vice, skoro uplne) ale po vycisteni okamzity efekt.
Nechcu nic rikat, ale psals ze je to v klidu mezi 80 a 100% ale obrazky nam davas maximalne 25%. Tak jak to je? Urcite nejde tuknout na PrtScr kdyz se objevi 100%? To je tam jenom na zlomek sekundy?
Tak alespon napis, jake ty procesy s jakym PID to vytezuji nejcasteji. To snad odpozorujes z obrazovky, ne?
Jinak ja to taky cistil nekomu v zaruce, zadna plomba nebo nalepka tam neni, odsroubujes par sroubku, sundas kryt a jsi u ventilatoru (je to kryt v rohu notebooku kde jsou vydechy chlazeni). Ten se da taky tusim oddelanim 3 sroubku sundat.
Jeste si muzes pustit EVEREST, spustit tam zatizeni cpu a sledovat teploty a rychlost ventilatoru. Tak uvidis, jestli jsi si polepsil vycistenim chlazeni.
P.S. Jeste k te zaruce, delal jsem to jedne kolegyni ktera to chtela poslat na reklamaci, ze to moc a porad huci a u dodavatele ji rovnou rekli, ze je to na 99% jen zanesene prachem at to nekdo vycisti, ze na to se zaruka nevztahuje.
Na pohled to nebylo zas tak moc zanesene (to muj stary dobry dedecek notas mejva chladic zacpany daleko vice, skoro uplne) ale po vycisteni okamzity efekt.
[quote=hl.hl;334254]Jinak ja to taky cistil nekomu v zaruce, zadna plomba nebo nalepka tam neni, odsroubujes par sroubku, sundas kryt a jsi u ventilatoru (je to kryt v rohu notebooku kde jsou vydechy chlazeni). Ten se da taky tusim oddelanim 3 sroubku sundat.[/quote]
Jednalo se 100 % o tento model ntb ? Jsou notebooky, které mají zaplombovanou i šachtu pro HDD, tak aby uživatel zbytečně nepřišel o záruku.
Pro jistotu vlož ještě ten log z HijackThis.
Jednalo se 100 % o tento model ntb ? Jsou notebooky, které mají zaplombovanou i šachtu pro HDD, tak aby uživatel zbytečně nepřišel o záruku.
Pro jistotu vlož ještě ten log z HijackThis.
Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.3 (BETA)
Scan saved at 22:58:34, on 4.1.2010
Platform: Windows Vista SP2 (WinNT 6.00.1906)
MSIE: Internet Explorer v7.00 (7.00.6002.18005)
Boot mode: Normal
Scan saved at 22:58:34, on 4.1.2010
Platform: Windows Vista SP2 (WinNT 6.00.1906)
MSIE: Internet Explorer v7.00 (7.00.6002.18005)
Boot mode: Normal
[quote=kevin00;334255]Jednalo se 100 % o tento model ntb ? Jsou notebooky, které mají zaplombovanou i šachtu pro HDD, tak aby uživatel zbytečně nepřišel o záruku.
Pro jistotu vlož ještě ten log z HijackThis.[/quote]
Tak jestli to byl uplne ten samy nereknu, ale M5x to byl. Pokud tam jsou zarucni nalepky, tak to snad uzivatel pozna a nebude ji nicit. No a pak je otazka, jestli si to troufne rozdelat, ale to zase zalezi na nem.
Asi by stacil ten vysavac, pokud ma nastavec s kartackem s dlouhymi stetinami tak super, jinak staci uzka hubice prilozit k vetracim otvorum a steteckem pomoc tomu prachu ven.
Jinak ja jsem se jeste se zarucni nalepkou nesetkal. A to jsem rozdelal dost notebooku (Acer, HP, IBM/Lenovo, Asus, UMAX). Tim ale netvrdim, ze nektere znacky a modely nejsou takto chranene.
Pro jistotu vlož ještě ten log z HijackThis.[/quote]
Tak jestli to byl uplne ten samy nereknu, ale M5x to byl. Pokud tam jsou zarucni nalepky, tak to snad uzivatel pozna a nebude ji nicit. No a pak je otazka, jestli si to troufne rozdelat, ale to zase zalezi na nem.
Asi by stacil ten vysavac, pokud ma nastavec s kartackem s dlouhymi stetinami tak super, jinak staci uzka hubice prilozit k vetracim otvorum a steteckem pomoc tomu prachu ven.
Jinak ja jsem se jeste se zarucni nalepkou nesetkal. A to jsem rozdelal dost notebooku (Acer, HP, IBM/Lenovo, Asus, UMAX). Tim ale netvrdim, ze nektere znacky a modely nejsou takto chranene.
V první řadě Ti doporučuji odinstalovat/deaktivovat utilitu ASUS Security Center (ASUS Security Protect Manager), přímo její proces AsGHost.exe. Doporučuji deaktivovat veškeré zbytečné utility od Asusu, které k běhu NTB nejsou potřeba (Live Update, SmartLogon, atd.).
Zruš automatický start utility SUPERAntiSpyware při startu systému a pomocí utility msconfig vypni ostatní programy nepotřebné ke stratu NTB
[SPOILER=Fixni tyto vstupy]O16 - DPF: {0CCA191D-13A6-4E29-B746-314DEE697D83} (Facebook Photo Uploader 5 Control) - http://upload.facebook.com/controls/...oUploader5.cab
O16 - DPF: {ADACAA8F-3595-47FE-9C31-9C7471B9BEC7} (OCXDownloadChecker Control) - http://urbis.volnet.cz/cab/OCXChecker_8198.cab
O17 - HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\..\{4793E838-DB03-426D-82C4-295E4A7F6557}: NameServer = 213.195.213.6,81.30.225.2
[/SPOILER]
[quote=hl.hl;334257]Jinak ja jsem se jeste se zarucni nalepkou nesetkal. A to jsem rozdelal dost notebooku (Acer, HP, IBM/Lenovo, Asus, UMAX). Tim ale netvrdim, ze nektere znacky a modely nejsou takto chranene.[/quote]
Pár mi jich už také prošlo pod rukami ;) Se záruční nálepkou jsem se setkal u MSI a myslím, že uživatel lexxxa má také zapečetěný notebook. Proto na to upozorňuji ;)
Zruš automatický start utility SUPERAntiSpyware při startu systému a pomocí utility msconfig vypni ostatní programy nepotřebné ke stratu NTB
[SPOILER=Fixni tyto vstupy]O16 - DPF: {0CCA191D-13A6-4E29-B746-314DEE697D83} (Facebook Photo Uploader 5 Control) - http://upload.facebook.com/controls/...oUploader5.cab
O16 - DPF: {ADACAA8F-3595-47FE-9C31-9C7471B9BEC7} (OCXDownloadChecker Control) - http://urbis.volnet.cz/cab/OCXChecker_8198.cab
O17 - HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\..\{4793E838-DB03-426D-82C4-295E4A7F6557}: NameServer = 213.195.213.6,81.30.225.2
[/SPOILER]
[quote=hl.hl;334257]Jinak ja jsem se jeste se zarucni nalepkou nesetkal. A to jsem rozdelal dost notebooku (Acer, HP, IBM/Lenovo, Asus, UMAX). Tim ale netvrdim, ze nektere znacky a modely nejsou takto chranene.[/quote]
Pár mi jich už také prošlo pod rukami ;) Se záruční nálepkou jsem se setkal u MSI a myslím, že uživatel lexxxa má také zapečetěný notebook. Proto na to upozorňuji ;)
[quote=Kalashnikow;334259]Posilam vam sem nejaky obrazky, co mi vyhodil po dvou testech, ktery jsem pustil hnedka po sobe...[/quote]
Ja bych to fakt zkusil procistit (alespon ty otvory za pomoci vysavace a stetecku) protoze je videt, ze to nestaci uchladit. Ze vytizeni CPU je na 100% (skoro) ale ze teplota porad stoupa a nezastavi se na nejake hodnote.
To kevin00: Ok.
Ja bych to fakt zkusil procistit (alespon ty otvory za pomoci vysavace a stetecku) protoze je videt, ze to nestaci uchladit. Ze vytizeni CPU je na 100% (skoro) ale ze teplota porad stoupa a nezastavi se na nejake hodnote.
To kevin00: Ok.
ja jsem to jen tak lehce profouknul, chystam se to jeste rozebrat a dukladne to vycistit...ale hlucnost lehce ustala...tak uvidim, az to vycistim poradne...