Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Modrá smrt - nastavení pamětí

ppeka (21)|5.1.2010 23:21
Intel Core 2 Duo E8400, 3.0 GHz, s.775 / Gigabyte EP45-UD3R / Corsair 2x2GB DDR2 1066 MHz Twinx Dominator CL5 / VGA Gainward 0025 - GTX260 GS 896MB / WD Caviar Black, 3,5" SATA II, 32MB - 640GB / Zdroj CORSAIR HX620, 620W ATX, EPS12V, A-PFC / Case Lian Li PC-7FNW

Modrá smrt
Mám problém s padáním PC, kdy mi na zlomek vteřiny vyskočí modrá obrazovka a následně se restartuje PC. Když přišel první pád po reinstalaci Windows XP, zaměřil jsem se tedy na paměti a mrknul do Biosu, jaké mám u nich napětí. Bios v režimu auto ukazuje 1,8 dle specifikací desky. Paměti podle výrobce požadují 2,1 tak jsem je tedy nastavil manual na 2,1. Dostal jsem se tak do červených čísel viz obrázek, protože jsem překročil napětí, které udává deska. Následně jsem spustil Goldmemory a po osmi hodinách testování nebyla zjištěna ani jedna chyba. Bezva, vypadá to, že je problém vyřešen. No uvidíme.. Ale, vrtá mi hlavou jestli můžu zvednout napětí pamětí na 2,1, jak vyžadují paměti, když deska Gigabyte EP45-UD3R má ve specifikacích uvedené napětí pamětí 1,8. Potřeboval bych v tomhle poradit, abych se dostal o krok dál.

Specifikace pamětí:
Speed Rating ... Tested Speed ... Tested Latency ... Tested Voltage ... Performance Profile
PC2-8500 ....... 1066Mhz .......... 5-5-5-15 ............ 2.I .................... EPP

SPD Speed ... SPD Latency ... Package
800Mhz ....... 5-5-5-18 ........ 240pin DIMM
robky (3195)|5.1.2010 23:37
Napätie 1,8V je stanovené štandardom JEDEC.

Pamäťové čipy pre dosiahnutie vyššej frekvencie/lepšieho časovania potrebujú vyššie napájacie napätie. Toto zvýšené napätie je nutné nastaviť manuálne - ako si to správne urobil. Červená farba je v biose kvôli upozorneniu. Pokiaľ pamäte podľa výrobcu dané zvýšené napätie vyžadujú - sú výrobcom na danom napätí otestované a ty ho môžeš s kľudom nastaviť ....

Pokiaľ k modrým smrtiam už nedochádza - práve si vyriešil úspešne problém ...

Ešte môžeš zrušiť automatické reštartovanie Tento počítač - Vlastnosti - Spresnenie - Spúšťanie a zotavovanie - zruš označenie Automaticky reštartovať ...to pre prípad, keby sa BSOD opakoval (takto ostane modrá obrazovka svietiť a ty si ju môžeš prečítať-opísať-odfotiť)
ppeka (21)|6.2.2010 11:10
Zdravím, bohužel jsem tu znovu, protože pády bohužel pokračují. Znovu jsem otestoval paměti obě najednou i každou zvlášť.Vždy jsem nechal Goldmemory testovat celou noc a výsledek stejný. Žádná chyba. Určitě zajímavou informací je, že dosud k pádům docházelo téměř vždy, když jsem spustil WinDVD. Vím že WinDVD je při spuštění náročnější na paměť. Co se ale v pamětech v okamžiku jeho spuštění děje netuším. Včera se mi to úplně zbláznilo, protože PC od té doby padá každou chvíli, aniž bych nějaký program spouštěl. Opakovaně PC nechtělo naběhnout a pády přicházejí už pri spuštění PC. Nakonec se mi podařilo do systému dostat po tom co jsem v PC nechal jen jednu paměť. Pomohlo to abych se dostal do systému, ale k pádům dochází dál. Během psaní tohoto příspěvku mi PC spadlo 3x. Systémem to určitě není, ten jsem už 2x přeinstaloval. Nevím jak dál, jsem z toho zoufalý. Změnit nastavení pamětí? Bohužel se v tom moc nevyznám a po přečtení mraky informací z netu mám z toho spíš v hlavě guláš. Potřeboval bych s tím pomoct. Díky moc za jakoukoliv pomoc.
Snímek 1.jpg Snímek 2.jpg
DrZelenka (2491)|6.2.2010 11:29
Co se tyce prvni chyby (0x000000c2), tak na webu microsoftu je to popsany jako chyba spojena se siti a sou na to hotfixy (ktery bys mel mit nainstalovany pokud mas SP3). Pada PC i kdyz je odpojedno od site?

K druhe chybe.

http://support.microsoft.com/kb/326679

Ale psal jsi, ze RAM jsou v poradku? Pro jistitu koukni do BIOSu, zkontroluj napeti 2,1V, casovani a kdyztak nastav nizsi frekvenci.
ppeka (21)|6.2.2010 11:57
Počítač padá i když je odpojený od sítě. Co se týče nastavení pamět, tak napětí mám na manual 2,1 a časování manual dle specifikací výrobce na 5-5-5-15. Frekvenci na auto tedy na 1066. Změnit ji ale neumím nevyznám se totiž v těch numerech. Kterou z hodnot mám zkusit? MB Gigabyte EP45-UD3R
Snímek 4.jpg
r34ktor (7477)|6.2.2010 12:30
V první řadě bych zkusil aktualizovat BIOS základní desky na nejnovější.

Také prověř pevný disk nástrojem od výrobce.
ppeka (21)|6.2.2010 12:51
Do háje. Aktualizaci biosu jsem nikdy nedělal. Nevíš o nějakém slušném návodu pro laika?
Bez cizí pomoci se v tomhle neobejdu.
DrZelenka (2491)|6.2.2010 13:13
Na webu vyrobce urcite neco bude. A bude to primo na pro tvoji desku.
kevin00 (10238)|6.2.2010 13:20
[quote=ppeka;345819]Do háje. Aktualizaci biosu jsem nikdy nedělal. Nevíš o nějakém slušném návodu pro laika?
Bez cizí pomoci se v tomhle neobejdu.[/quote]

Stačí Ti k tomu USB flash disk naformátovaný na FAT32 a stažený poslední BIOS (zkontroluj revizi zákl. desky). Zasuň flashku do USB portu, nakopíruj na ni BIOS, restartuj PC a při postu stiskni klávesu End (nebo se do flashovací utility dostaneš i z BIOSu). Poté jen následuj jednotlivé kroky, které bude utilita po tobě chtít. Ničeho se nemusíš obávat, je to dosti intuitivní a není co zkazit. Před samotným flashem nezapomeň BIOS nahrát do defaultního nastavení !!!

ppeka (21)|6.2.2010 15:33
No jo já to tušil, že se bez cizí pomoci neobejdu.

Hned na začátku jsem se dostal do slepé uličky. Bios jsem nastavil do defaultního nastavení, do PC strčil flasku s novým biosem a restartoval PC. Vybral jsem volbu END (Q-Flash) a naskočila nabídka kde jsem vybral Update Bios. Naskočilo další okno obr. 1, který jsem povrdil entrem a pak další obr.2. Z toho jsem se ale už dál nedostal. Když jsem dal enter vrátilo mě to zpět k obr 1. Co je špatně?
Q-flash 001.jpg Q-flash 002.jpg
kevin00 (10238)|6.2.2010 15:35
Máš archiv s BIOSem rozbalen v kořeni flash disku (nikoliv zabalen či ve složce) ?
ppeka (21)|6.2.2010 15:41
On je to exe. soubor takže jsem si nevšiml že ho musím rozbalit. Díky. Jdu na to.
ppeka (21)|6.2.2010 15:53
Hotovo proběhlo to hladce. Teď znovu manualně nastavím paměti dle specifikací výrobce a budu čekat jestli update biosu těm pádům zabránil. Jestli ne tak vás asi budu zas otravovat.
ppeka (21)|6.2.2010 22:38
Tak bohužel nový bios problém nevyřešil. Pády pokračují. Otestoval jsem i disk jak jste mi poradily, ale chyby žádné. Vyndat a zandat komponenty ze slotů už jsem taky zkoušel. Znovu jsem přeistaloval OS a snížil frekvenci pamětí na 800mhz. Počítač odpojil od sítě. Přsto přišel další pád. To už je teda oříšek. Máte ještě někdo nějaké nápady?
Snímek 4 001.jpg Snímek 4 003.jpg
r34ktor (7477)|6.2.2010 23:17
Nahraj jsem zazipovaný obsah složky C:\Windows\Minidump.
ppeka (21)|6.2.2010 23:24
Minidump
r34ktor (7477)|7.2.2010 00:02
První BSOD (z 3.1.2010) byla způsobena modulem amon.sys. Ten je součástí antivirového programu NOD32. Pokud máš starší verzi, aktualizuj na nejnovější sestavení.

Zbylé tři pády (z dneška) zapříčinil ovladač cmudaxp.sys. Ten je IMHO součástí driverů ke zvukové kartě C-Media. Ovšem na tvé desce je integrován zvukový kodek Realtek. Čili buď používáš extra zvukovou kartu, nebo jsi nějakým způsobem dostal do systému nesprávný ovladač. :notsure
ppeka (21)|7.2.2010 00:50
Co se týče Noda tak pády byli i když jsem dříve zkoušel novou verzi 4. Těch pádů bylo mnohem víc, jen si je v Minidump neviděl, protože jsem použil nástroj pro obnovu systému a vrátil jsem se o týden zpět, jinak bych se do systému asi vůbec nedostal.
Odinstaloval jsem ovladač a nainstaloval novější ke zvukovce. Asus Xonar D1. 2x jsem zkusil spustit VinDVD, jestli příjde další pád, jak jsem popisoval dříve a při druhém spuštění se bohužel dostavil. Takže žádná změna. Už mi z toho tečou nervy. Nejradši bych tu skříňku vzal a vyhodil oknem.
Snímek 5 002.jpg
puma87 (3)|7.2.2010 01:17
Přetaktovanej procák nemáš?Jake jsou teploty procesoru a grafiky?a zkoušel si tu zvukovku asus xonar d1 vyndat a odinstalovat ovladače na ní a nainstalovat ovladače na zvukovku co máš na zakladní desce?
r34ktor (7477)|7.2.2010 01:19
Instaloval jsi do systému nějaké kodeky (K-Lite apod.)?
ppeka (21)|7.2.2010 02:13
Vypadá to jako by bylo po problému. Vyndal jsem zvukovku, odinstaloval ovladač, zapnul integrovanou a nainstaloval ovladač. Znovu jsem spouštěl WinDVD abych vyvolal další pád a po 8 pokusech vše v pořádku. Že by špatná zvukovka nebo její ovladač? Jsem zvědavej jak dlouho to vydrží.
puma87 (3)|7.2.2010 02:22
ja si myslím že e po problemu,že se ti hadalo stou zvukovkou do pci nebo je pokažena ta zvukovka,no dej pak vědět jak si dopadl a jestli se to už neobjevuje
ppeka (21)|7.2.2010 18:27
Tak jsem zase zpět. Zvukovkou ani jejím ovladačem to není. Svou Asus Xonar jsem z kompu vyndal a ten jsem zas pro jistotu přeinstaloval, abych si byl jistej, že v systému po ovladači nic nezůstalo. Pak jsem zapnul tu integrovanou a jel na ni.
Během posledních 3 hodin přišli další 3 pády.
Snímek.jpg
Richmond (8084)|7.2.2010 18:38
Je to WinDVD original nebo nejak "patchnuty"? Zkousels jet jen na jednu ramku (odskouset oba moduly jednotlive) nastavenou na 2.2v CL5-5-5-15?

edit: jestli deska podporuje EPP tak to vypni ;)
ppeka (21)|7.2.2010 19:13
Samozřejmě že jsem zkoušel obě paměti i každou zvlášť. PC padá i s jednou pamětí a je jedno s jakou. To už jsem tu jednou psal. WinDVD mám bez cracku, patche a jiných blbostí. Mám plnou vrzi, kterou užívám už 4 roky. Mimochodem, když dnes došlo k prvnímu pádu tak jsem ještě WinDVD neměl ani nainstalovaný. Rovněž jsem tu i psal, že OS neustále přeinstalovávám abych vyloučil softwarové chyby.
Napětí pamětí na 2,2V jsem nezkoušel, protože výrobce říká, že se mají napájet 2,1V.
Co se týče experimentování s časováním, tak do toho jsem se už pustil. Pokud by jste měly nějaké nápady jaké konfigurace časování zkusit, tak napište, abych tam neházel nějaké nesmysly.
Richmond (8084)|7.2.2010 19:16
[quote=ppeka;346368]
Co se týče experimentování s časováním, tak do toho jsem se už pustil. Pokud by jste měly nějaké nápady jaké konfigurace časování zkusit, tak napište, abych tam neházel nějaké nesmysly.[/quote]
Zkus vytahnout informace v SPD pomoci CPU-Z nebo jeste lepe HWinfo32/Everest (dokazou vytahnout komplet vsechny nastaveni vcetne EPP profilu) a podle toho nastav casovani + voltaz v biosu (2.2v bych se nebal, zrovna Dominatory toho zkousnou pomerne dost).
ppeka (21)|7.2.2010 20:09
Ty informace z Everestu nevím jak z něj dostat. Nikdy jsem to nedělal. To napětí zkusím zvednou na 2,2V, ale je to blbost.
sshot-1.png sshot-2.png
Richmond (8084)|7.2.2010 20:29
[quote=ppeka;346395]To napětí zkusím zvednou na 2,2V, ale je to blbost.[/quote]
Pokud vis, kolik do tech pameti opravdu proudi tak souhlasim, nicmene 2.2v jim neublizi.
Pameti ti podle CPU-Z momentalne jedou na CL6-6-6-16 (neznama voltaz), nastav je na 5-5-5-15 - pokud budou hazet chyby tak je to kandidat na reklamaci, stejne jako deska. Bohuzel pokud nemas moznost pujceni desky nebo odskouseni ramky v jinem pc tak ti nic jineho zrejme nezbyde
ppeka (21)|7.2.2010 20:45
Časování na 6-6-6-16 jsem nastavil já. Jak jsem psal zkouším měnit časování.
Časování dle specifikací výrobce 5-5-5-15 jsem měl nastavený celou dobu a v testech v Goldmemory nevykazuje žádné chyby. To už jsem tu taky psal. Reklamovat nemám co, když paměti po X testech nevykázali jedinou chybu.
Richmond (8084)|7.2.2010 20:48
Ze by tedy deska? :idea
ppeka (21)|7.2.2010 20:55
Jóó to ví jen pánbůh. Já osobně si myslím, že paměti i deska jsou v pořádku a že problém bude v jejich kompatibilitě. Vyzkoušel jsem všechno možný, včetně toho co jste mi poradily a výsledek žádný. Skutečně to vypadá na tu kompatilibitu.
robky (3195)|7.2.2010 21:52
A skutočne si si istý, že je problém spôsobený chybou/nekompatibilitou RAM? :notsure
[quote]The Stop 0x24 message indicates that a problem occurred within Ntfs.sys, the driver file that allows the system to read and write to NTFS file system drives.[/quote]
ppeka (21)|7.2.2010 22:28
Samozřejmě. že si tím nejsem jistý. Kdybych to věděl jistě, tak už jsem měl dávno po problému.
Richmond (8084)|7.2.2010 22:37
[quote=robky;346431]A skutočne si si istý, že je problém spôsobený chybou/nekompatibilitou RAM? :notsure[/quote]
...ze by zafungovalo Gigabajti SATA2 "udelatko" (prejmenovany JMicron)? :notsure Ikdyz uz jsem videl i desku s odpalenym ICHR, ale ta vubec nechytla disky...
Logout (4018)|7.2.2010 22:45
[quote]Já osobně si myslím, že paměti i deska jsou v pořádku a že problém bude v jejich kompatibilitě.
[/quote]
Kdyby byl problém s paměťma, tak by to goldmemory našel.

Richmond: Nepředpokládám, že by měl disk připojenej přes JMicron.

ppeka: Nicméně za pokus stojí zkusit postupně dát systémovej disk a mechaniku do jednoho a do druhýho řadiče (odlišený sou
barevně) - a zbytek odpojit. Tim se vylučí chyba řadiče.
ppeka (21)|7.2.2010 23:02
To je na mně trochu moc. Přiznám se že jsem teď napochopil co že to mám udělat
ppeka (21)|8.2.2010 11:36
Tak jsem si právě objednal jednu pamět jiné značky, a budu pokračovat v testování co se bude dít s jinou pamětí. Aspoň bude jasný jestli ty problémy způsobujou paměti nebo deska. Co se týče kompatibility tak s tou pamětí je to v pořádku, má je kamarád na stejné desce co já a šlapou mu dez problémů.