Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 3 z 3 PrvníPrvní 123
Zobrazené výsledky: 31 až 39 z 39

Téma: problém s boot.ini

  1. #31
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Aytech
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    482

    No nevim, kdyz jsem potreboval najinstalovat 2 systemy tak vzdy rozdelil disk na 2 oddily, takze pokud jsem potreboval prejinstalovat nejaky ze systemu tak nemusel formatovat cely disk (ono. fyz disku neni nikdy dost;-).
    Win/win se dobre uzivaji na 1 disku, spis jsem mel problemy s win/linux

    Citace Původně odesláno od mike.torment Zobrazit příspěvek
    To IDEčko je na data malý, je to jen nějaká dvoustovka, navíc většinu dat tvoří zvukový banky a s nima je práce na SATě znatelně rychlejší.
    To je prece jedno, kde budes mit system, volniho mista na data budes mit stejne, ne? :-) Navic na SATA ty XP bude o neco rychlejsi...
    Naposledy upraveno uživatelem Aytech: 12-01-2010 v 21:29
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #32
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Aytech
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    482

    Citace Původně odesláno od Dojigiri Zobrazit příspěvek
    Já mám takovej dojem, že jako device partition je potřeba zadat aktuální písmeno jednotky, tj. pokud je ve Vistě disk s XP jako D: zkusil bych změnit příkaz
    [code]
    C:\Windows\system32\Bcdedit –set {ntldr} device partition=D:
    Vzdyt chceme pri startu pouzivat ntldr Visty, ktery je na C:.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #33
    Občasný diskutér Avatar uživatele mike.torment
    Registrace
    Apr 2009
    Příspěvků
    63

    Citace Původně odesláno od Aytech Zobrazit příspěvek
    No nevim, kdyz jsem potreboval najinstalovat 2 systemy tak vzdy rozdelil disk na 2 oddily, takze pokud jsem potreboval prejinstalovat nejaky ze systemu tak nemusel formatovat cely disk (ono. fyz disku neni nikdy dost;-).
    To máš samozřejmě pravdu, ale jak už jsem podotkl, ten disk s XP je jen dvoustovka, tudíš nejmenší diskový oddíl, který mám. Oddíl s Vistou má 230GB a nevětší část disku (700GB) má oddíl bez systému, který samozřejmě používám jako úložiště během případných formátů.
    Navíc právě můžu volit mezi systémy i bez bootloaderů, což se pravě hodí v situacích jako tahle, když jde jeden do crashu.
    Dost uvažuju o tom linuxu, ale tam se to řeší ještě nějak složitěji. Visty jsou jednou ze 3 věcí, který ze srdce nenávidím (ještě smaženej květák a francouzštinu, ale to je OT, to sem nepatří )
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #34
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Aytech
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    482

    Ty visty jsem smazal po asi mesicu uzivani, neni tam moc noveho oproti XP, anebo uzitecneho. To visualni vylepseni nebo DX 10, me moc nepresvedcil.
    Linux je skvely na praci, nastaveni je slozitejsi, ale bootloader ma lepsi nez win

    A s tim boot.ini ti uz asi nepomuzu, treba ti poradi nekdo zkusenejsi..
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #35
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    Citace Původně odesláno od Aytech Zobrazit příspěvek
    Vzdyt chceme pri startu pouzivat ntldr Visty, ktery je na C:.
    No, to já bych právě radši použil ntldr těch XP, kterej je (pro Vistu) na D:. Protože bootovací jednotka se určitě dá jako C: takže pokud se spustí přes ntlrd na jednotce Visty a ta se stane C:, je to sice prima, jenže už nemůže připojit jako C: jednotku s XP, což je ale potřeba - pokud byly XP instalovaný na disk jako C:, je potřeba aby byl při loadu opět jako C: a ne třeba jako D: protože pokud nebude C: se XP nerozběhne - nenajde startup soubory, což může být jedna z příčin toho, že ty XP pak nebootujou. Při spuštění přímo přes bios se to rozběhne, protože bios přehodí pořadí disků a jednotka s XP se tak stane C: a naběhne to.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #36
    Občasný diskutér Avatar uživatele mike.torment
    Registrace
    Apr 2009
    Příspěvků
    63

    Já se teda přiznám, že jsem poněkud zmaten. Moje vědomosti se o tuto problematiku otírají jen velmi zhruba, takže je dost možný, že těď budu plácat jak Paroubek v TV.
    Ale mám za to, že Vista přece nebootuje přes ntldr, ale má nějaký to 'winload.exe' v C:/Windows, toto je i v tom bootloaderu a akorát XP tam májí E:/ntldr (pod Vistama jsou XP na E: ).

    Nový zjištění je, že jsem dnes nahodil zkušební Ubuntu a ani ten jeho zavaděč nedokáže ty XP spustit, píše to:

    unknown command 'drivemap'
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #37
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    Jasně, přes ntldr bootuje jenom XP. Pokud je XP na E tak by to mělo být
    Kód:
    C:\Windows\system32\Bcdedit –set {ntldr} device partition=E:
    Ono s GRUB bude nejspíš ten samej problém, je potřeba přehodit pořadí disků a pak by to mělo jít - v tom Ubuntu (pokud je na prvním fyzickým disku a ty Windows na 2. fyzickým na 1. partition) si otevři soubor /boot/grub/menu.lst a najdi tam položku pro Windows; měl bys tam pak vložit následující:
    Kód:
    title Windows
    map (hd0) (hd1)
    map (hd1) (hd0)
    rootnoverify (hd1,0)
    chainloader +1
    boot
    Pak by to mělo bootovat (příkazy map právě přehodí pořadí disků).
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #38
    Občasný diskutér Avatar uživatele mike.torment
    Registrace
    Apr 2009
    Příspěvků
    63

    No v těch Vistách je to právě nastavený na E:, tam nevim, kde to vázne...

    V Ubuntu ten soubor menu.lst jaksi není, ale za to jsem tam našel grub.cfg, kde jsem objevil toto:
    Kód:
    menuentry "Microsoft Windows XP Professional (on /dev/sdb1)" {
    	insmod ntfs
    	set root=(hd1,1)
    	search --no-floppy --fs-uuid --set 7acc9131cc90e8a1
    	drivemap -s (hd0) ${root}
    	chainloader +1
    A právě bych řekl, že kdyby se ten druhej řádek odspoda přepsal na:

    drivemap -s (hd1) ${root}

    tak by to valilo, ale tenhle soubor mi nejde editovat (ani přes gksudo), ale v ubuntu jsem naprostej začátečník a plavu v tom na znak. Zatím jsem nepřišel ani na to, jak si to nastavit, aby to po mě nechtělo heslo každý 2 minuty i při vstupu na disk...
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #39
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    Aha, drivemap je command z GRUB 2 ani jsem nevěděl že už je další verze GRUB

    Podle tohohle threadu http://kubuntuforums.net/forums/inde...106368.15;wap2

    Ovšem, pokud to píše error drivemap command not found tak to možná bude tak, že je tam norm. GRUB ale instalátor udělal v menu položku pro GRUB 2 (čímž by se to dalo vysvětlit) v tom případě by pomohlo to udělat tak, jak jsem zmiňoval, příkazy pro GRUB 1.

    Položku spíš než editovat přidat novou a tu původní nechat.

    Co se týká editace, to je třeba provést v su módu. Ovšem když zadáš "su" bude to chtít heslo pro roota. Což ovšem neni tak jednoduchý protože heslo pro roota se při instalaci nenastavuje (takže je vygenerovaný nějaký náhodný který neznáš), což už jsem kdysi řešil, nepamatuju si úplně přesně, ale podle toho co je zde https://help.ubuntu.com/community/RootSudo lze nastavit takto:
    Kód:
    sudo -i
    sudo passwd root
    (pozor!!! nenastavovat nějaký jednoduchý, nebo dokonce prázdný heslo!!!)

    Ale imho by to mělo jít i v sudo modu "sudo mc" ale jistej si tím nejsem.
    Naposledy upraveno uživatelem Dojigiri: 14-01-2010 v 13:15 Důvod: oprava překlepů :)
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 3 z 3 PrvníPrvní 123

Podobná témata

  1. Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 14-12-2013, 12:48
  2. problém s boot
    Od winie v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 11-03-2012, 12:38
  3. notebook hdd boot problem
    Od jaladik86 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 11-03-2011, 13:45
  4. Post/Boot problem
    Od sheira v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 27-07-2009, 15:04
  5. Problem pri Boot-ovani
    Od aschrak v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 27-03-2008, 18:03