Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

problem s baterii u nb

nemy__ (27)|7.1.2010 22:42
Zdravim,
mam takovy problem. jel jsem ve vlaku a stalo se, ze jsem baterii uplne vybil a nb se natvrdo vypnul. kdyz sem ho doma strcil do site a zapnul, tak stale bezel na baterku a vubec se nenabijel a za chvili se vypnul. Ale jak jsem byl ve windows tak sem si jeste vsiml ze baterka signalizovala 0%. takze jde o to, ze kdyz ho dam do site tak se nanabiji. a dalsi vec, ze kdyz sem vyjmul baterku a byl pripojeny k siti, tak nb vubec nejel.
Dik za rady

jinak nb mam asus F3Ke N2286
kevin00 (10238)|7.1.2010 23:22
Pokud se ntb nenabíjí a je v záruce reklamuj ;)
Můžeš vzít voltmetr a změřit výstupní napětí z nap. adaptéru (v nap. konektoru), jestli odpovídá hodnotě udané na štítku adaptéru.
Nemá ntb u zdířky na zasunutí nap. konektoru signalizační LED, která signalizuje nabíjení ntb ? Pokud ano, co signalizuje ?
nemy__ (27)|7.1.2010 23:39
no v zaruce uz neni a voltmetr doma nemam..
nb u te zdirky zadnou ledku nema a takove ty zakladni ledky co jsou u nb, tak kdyz tam zapojim napajeni ze site tak se nic nerozsviti (ale melo by). Jo a vsiml jsem si ze na sitovem adapteru je taky ledka a ta mi po pripojeni k notebooku tak lehce blika (rozsvicuje a zhasina)
xmarek (1676)|8.1.2010 07:57
[quote=nemy__;335403]...Jo a vsiml jsem si ze na sitovem adapteru je taky ledka a ta mi po pripojeni k notebooku tak lehce blika (rozsvicuje a zhasina)[/quote]Podobný stav jsem viděl u svého dnes již mrtvého notebooku (budiš mu země lehká). Blikající zdroj indikoval zkrat v napájecí části notebook (nebo na základní desce). Podle toho co zde popisujete bych si tipl na problémy ze zdrojovou částí Vašeho notebooku (která je uvnitř notebooku). Toto byla poměrně častá závada např. u notebooků firmy Acer (dle vyjádření mého kolegy).
Scream CZE (125)|8.1.2010 09:06
Jestli má někdo koho znáš jinou F3, případně jiný model, který používá stejnou baterku (mám pocit, že M51), tak to zkus nabít tam. Některé modely od Asusu (mám pocit, že jedny z nich byly F3K, ale ruku do ohně bych za to nedal) nenabíjely baterky když byly uplně vybité.
nemy__ (27)|8.1.2010 09:22
no kamos ma F3Tc, ale doma bude az nekdy odpoledne, takze driv to nevyzkousim.. no pokud by nejaky ten asus nabijel i ty vybite, tak by to snad mohlo doufam i jet
Dojigiri (1629)|8.1.2010 10:31
Ono s úplným vybitím baterie může být někdy problém ... kokrétně já mám třeba myš Ms Laser Mouse 7000 a stalo se mi už asi dvakrát, že nechtěla začít nabíjet, když jsem jí nechal vybít úplně do mrtě. Což je údajně způsobeno přílišným vybitím baterie, a vadným návrhem nabíjecího obvodu, který nedokáže vyhodnotit, že je vložena nabíjecí baterie (u NiHM baterií, může prý dokonce dojít k "reverse cell polarity", tedy obrácení polarity baterie, po přílišném vybití, což ale možná nebude platit u LiIon nb baterií). Ale u toho nb by třeba mohl být obdobný problém, že pokud je baterie příliš vybitá, nedokáže vyhodnotit její přítomnost a začít nabíjet.
(diskuse o tom např. zde http://forums.techarena.in/vista-hardware-devices/1025883.htm - "The problem is that the battery falls below the chargers ability to recognise the cell.")

U myši to řeším jednoduše tím, že baterii začnu nabíjet v norm. nabíječce, a po částečným nabití jí dám do myši a nechám dobít v dokovací stanici, ovšem tento postup samozřejmě v případě nb baterie použít nelze.

Btw. je nějaký rozdíl (kontrolky, stav ve Windows) mezi tím, když tam ta baterie je, ale nenabíjí, a mezi tím, když tam ta baterie vůbec není (je vyndaná z nb)?

Možná že v jiným nb stejnýho modelu to nabít půjde, jestli se konkrétní součástky nabíjecího obvodu budou mírně lišit v tolerancích, anebo pokud by byl jiný model nb kterej používá stejnou baterii, jak je zmíněno v předchozích příspěvcích.

IMHO není příliš dobrý nechávat baterii u nb úplně vybít (v mimořádných připaděch pro "naformátování", pokud např. špatně ukazuje kapacitu, to někdy pomůže, ale to je vyjímečný případ), každopádně mám osobní zkušenost, že jsem taky nechával baterii dost vybít a po každým úplným vybití klesla udávaná kapacita baterie cca o 5% (zjistil jsem to až po nainstalování Ubuntu, kterej mi vyhodil warning, že baterie má pouze 45% původní kapacity).
kevin00 (10238)|8.1.2010 11:07
Zastavil bych se v jakémkoliv PC servisu a poprosil, jestli by mi mohli zkusit ntb připojit na univerzální nap. adaptér (pokud jej vlastní). Tím by jsi zjistil, jestli není chyba pouze v nap. adaptéru.
nemy__ (27)|8.1.2010 12:05
tak doma sem našel univerzalni adapter se stejnymi parametry, tak sem to vyzkousel a ono to jede, normalne se to zacalo nabijet!!! problem vyresen.
Az to budu mit nabite na 100% tak vyzkousim ten puvodni adapter jestli je pokazeny nebo ne.. docela me zajima cim to presne bylo.
Jinak vsem dik za rady
nemy__ (27)|8.1.2010 12:46
tak ten puvodni adapter nejede