Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 19

Téma: Zdroje: Výměna ventilátoru

  1. #1
    Neregistrovaný

    Jméno tazatele: Radek

    Znění dotazu:
    Zdravím, mohl byste se někdo vyjádřit k výměně ventilátoru v tomto konkrétním zdroji? Při odhlučňovací kůře jsem jako poslední zdroj nepřiměřeného hluku identifikoval asi rok používaný 12mm "tichý" větrák ve zdroji. Nevím, jestli se za tu dobu jeho zvukový projev nezhoršil, ovšem v idle se stal mírně rušivým. Uvažoval jsem nad touto Noctuí - http://www.alfacomp.cz/php/product.p...K507N0BU0CKT14 . Mohla by v zátěži nastat situace, že nezvládne zdroj dostatečně uchladit? Případně bude korektně fungovat regulace otáček dle teplot? Nemám s tím žádné zkušenosti, nerad bych zdroj upekl. Díky

    HW a SW počítače jehož se dotaz týká:

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele robky
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    3,217

    Nenapísal si o aký zdroj ide .... a tak nevieme ani kam bude ventilátor pripojený. či do zdroja (ak je tam trojpin) alebo bude regulovaný manuálne alebo pripojený na základnú dosku ( a ňou regulovaný) ....

    Všeobecne do zdrojov alebo chladičov s hustým rebrovaním je vhodnejší ventilátor, ktorý dosahuje vyšší statický tlak .... ale myslím, že by nemal nastať problém s chladením (ak teda nebudú otáčky nastavené veľmi nízko ) ...



  3. #3
    Radek2

    Omlouvám se, fakt nechápu, že jsem ho zapomněl uvést do HW...
    Seasonic SS-500ET-T3 500W OEM

  4. #4
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    S-kovou verzi Noctuy do zdroje nedávej. Jak už zmiňoval robky má nízky statický tlak. Jestli noctuu, tak P1300, a nebo levnější a přesto velmi dobrý nexus

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele robky
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    3,217

    V uvedenom zdroji je ventilátor pripojený dvoj-pinom, takže budeš musieť nový ventilátor pripojiť do dosky (snáď doska podporuje reguláciu ventilátorov - akú máš vlastne dosku?) .... dala by sa prerobiť dvojpin koncovka na ventilátor, ale pokiaľ by si kúpil noctuu, zbytočne by si prišiel o 6-ročnú záruku ....

    Myslím, že s uchladením tohto zdroja pri zregulovaných otáčkach nebude problém, samozrejme pokiaľ nie je jediným ventilátorom, ktorý vysáva vzduch z bedne ...

    Sám mám tento zdroj, ventilátor v zdroji vymenený za Enermax Magma (cca. 500-600 ot/min) a no probem (zdroj mám však naspodku a vzduch nasáva takisto zo spodku a nie zo skrine - v predchádzajúcej skrini som ho mal umiestnený klasicky a tiež to bolo v pohode)

    Ale vzhľadom na cenu bulk verzie Noctuy vlastne nie je nad čím uvažovať - choď do nej , ten zdroj nie je až taký "preplnený", takže to IMHO uchladí v pohode

    speedsnailom navrhovaný nexus je dobrý, navyše cena je ešte lepšia .... závisí od toho, koľko chceš investovať
    Naposledy upraveno uživatelem robky: 10-01-2010 v 10:58 Důvod: doplnenie

  6. #6

    jrx jrx je offline
    Starousedlík SHW / Pilot TMF
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    1,894

    Nexus má jedinou nevýhodu, kromě 3pinu tam má ještě dva molexy na připojení a ty dost zavézejí, ale noctua je zase moc drahá, i vzhledem k ceně zdroje. Na připojení (pokud nechceš fan rvát do desky nebo pájet konektor ve zdroji) si budeš muset udělat redukci (nebo střihnout ventilátor) s tímhle konektorem:



    ...no a nebo to hodit do desky.

  7. #7
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    1,391

    Citace Původně odesláno od robky Zobrazit příspěvek
    V uvedenom zdroji je ventilátor pripojený dvoj-pinom, takže budeš musieť nový ventilátor pripojiť do dosky (snáď doska podporuje reguláciu ventilátorov - akú máš vlastne dosku?) .... dala by sa prerobiť dvojpin koncovka na ventilátor, ale pokiaľ by si kúpil noctuu, zbytočne by si prišiel o 6-ročnú záruku ....
    Ze to ma jen dvoupin jeste neznamena, ze se ventilator nereguluje. Vetsinou se reguluje pomoci napeti podle vlastni teploty zdroje a ven je jenom vytazeno cidlo ktere se zapoji do desky. Netvrdim, ze je to i u tohoto zdroje tak, ale predpokladam, ze ano, protoze podle jine diskuze je ve zdroji 2pin konektor.

    Jinak kdyz jsem predelaval kamaradovi Chieftec CFT-560-A12C tak to tak bylo jen s rozdilem, ze konektor od ventilatoru nebyl na desce zdroje, ale na kabliku. Takze jsem rozpojil ten konektor, 2pin od puvodniho ventilatoru sundal, vzal novy ventilator (vybral si Noctuu NF-S12-1200), rozdelal konektor (napajeni a zem), nasadil tyto dva draty na 2pin, propojil s konektorem od desky zdroje. Zustaly 3pin se zlutym kabelem jsem jsem vytahl ze zdroje do desky.
    Pozdeji jsem mu stejne ventilator musel vymenit, protoze pri vyssich otackach ta Noctua "sustila" a manzelce to pry bylo v loznici neprijemne.



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele robky
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    3,217

    Citace Původně odesláno od hl.hl Zobrazit příspěvek
    Ze to ma jen dvoupin jeste neznamena, ze se ventilator nereguluje. Vetsinou se reguluje pomoci napeti podle vlastni teploty zdroje a ven je jenom vytazeno cidlo ktere se zapoji do desky. Netvrdim, ze je to i u tohoto zdroje tak, ale predpokladam, ze ano, protoze podle jine diskuze je ve zdroji 2pin konektor.
    Nikde som nepísal, že zdroj nereguluje pripojený ventilátor ...
    Spomínaný zdroj nemá vyvedený káblik na monitoring otáčok .... sám taký zdroj mám, tzn. že sa nespolieham na nejaké predpoklady

  9. #9
    Radek2

    Deska - bohužel MSI K9A2 Platinum (z chyb se poučím), JEDEN! z celkem čtyř 3-pinů je regulovatelný Speedfanem (nebo v biosu na 50,75,100%), a 1 pro změnu ani nemonituruje otáčky, resp. ve speedfanu se nezobrazí - jako fan1 se zobrazí 4-pinový CPUfan. Z čehož vyplývá, že regulace deskou neklapne.
    Skříň - ihmo povedená CM Dominator 690, takže zdroj je umístěn dole a s cirkulací vzduchu uvnitř skříně nesouvisí. OT..Jak vidím, skříň je jedna z mála komponent , které bych po roce používání (a nějakých nabytých znalostech o HW) nejraději nevyměnil.
    I přes vyšší ceny jsem chtěl pořídit Nuctuu kvůli jejím nejvyzdvihovanějším vlastnostem, tj. nehlučnosti (mám citlivé uši) a spolehlivosti (náročnější horizontální umístění). Bez regulace bych se i obešel, pokud by hladina 800 rpm zaručovala bezproblémové chlazení.
    Ještě mě napadlo, když je orig. ventilátor ve zdroji 2-pin, není tedy regulovaný, tj. točí si neustále svých, řekněme, 1200rpm? Očekával bych regulaci podle teploty, ale za ty prachy... Jsem asi naivní

  10. #10
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    1,391

    Citace Původně odesláno od robky Zobrazit příspěvek
    Nikde som nepísal, že zdroj nereguluje pripojený ventilátor ...
    Spomínaný zdroj nemá vyvedený káblik na monitoring otáčok .... sám taký zdroj mám, tzn. že sa nespolieham na nejaké predpoklady
    OK. Ja to spatne pochopil.
    Ale kazdopadne ze da od noveho ventilatoru sundat 3pin konektor (nebo ho nechat jen s tum zlutym pro zapojeni do boardu), nasadit 2pin z puvodniho ventilatoru a pri pripadne zaruce to vratit do puvodniho stavu.

  11. #11
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    2,545

    Citace Původně odesláno od Radek2 Zobrazit příspěvek
    Ještě mě napadlo, když je orig. ventilátor ve zdroji 2-pin, není tedy regulovaný, tj. točí si neustále svých, řekněme, 1200rpm? Očekával bych regulaci podle teploty, ale za ty prachy... Jsem asi naivní
    to je jeden z častých omylů 2pin=>žádná regulace
    3tí drát jen posílá info o otáčkách

    ve zdroji je čidlo na teplotu na nějakým pasivu(případně jinak vhodně umístěno, určitě ne u ventilátoru) a podle toho čidla se reguluje napětí který je pro ten fan
    čím menší napětí tím menší otáčky ventilátoru

  12. #12
    Radek2

    Nevyjádřil jsem se úplně přesně; skutečnost, že 3. drát slouží k sledování otáček, je mi známa, jen jsem při absenci drátku předpokládal, že asi výrobce chtěl opravdu výrazně ušetřit (třeba na tom drátku) - 2pin místo 3pinu, to si ale museli namastit kapsu. Nečekal jsem tedy teplotní čidlo a s ním související regulaci. Abych se přiznal, rozdíl v hlučnosti v klidu/zátěži jsem nebyl schopen rozpoznat, proto ta teorie s konstantním rpm.
    Z hlubší neznalosti problematiky vyplývá můj další dotaz - proč výrobci uvádějí u některých ventilátorů konstantní rpm, u jiných variabilní v nějakém rozmezí, když si pomocí prosté změny napětí můžu zregulovat i ten nejlevnější redwing? To mi fakt hlava nebere..
    Konkrétně : např. rozdíl mezi
    http://www.alfacomp.cz/php/product.p...K507N0BU0CKT14 (500-800rpm) a
    http://www.alfacomp.cz/php/product.p...K507N0BU0CKOY5 (až 1200rpm)
    je (kromě přísluš. a marketing. žvástů) ve výkonu motorku? Prostě na 12V bude 1. točit 800 a druhý 1200?
    A naopak - proč je deska osazena třípiny s monitoringem otáček, když je pak nelze (u mě 3 ze 4, na jiných deskách to může být jinak) regulovat v biosu ani pomocí SW? Tady si odpovím sám - protože MSI zaslouží nakopat do ... SB600.
    Díky za trpělivost



  13. #13
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    1,391

    Ano jeden pojede na 12V tech 1200 a druhy 800 otacek. Pokud tam udava vyrobce i minimalni otacky tak jsou to skutecne minimalni otacky co ventilator dokaze. Pokud jeste vice snizis napeti (oproti tem minimalnim otackam), tak se ventilator zastavi. Pak je jeste jeden parametr, ktery se mnohdy neda ani dohledat a tim je minimalni napeti pro rozjezd, coz nemusi nutne korespondovat s minimalnima otackama za provozu.

  14. #14
    Neregistrovaný

    Ahoj, chtěl bych se zeptat na můj problém. Chtěl jsem vyměnit 2pinový větráček (12V 40x40mm) a koupil jsem náhradní, ten má ale tři drátky. Když ho zapojím na místo toho původního, tak v něm jenom jakoby trhne, ale točit se nezačne. Zkoušel jsem už všechny kombinace kontaktu drátků na větráku a MB a pořád nic. Znamená to, že si v mém případě musím koupit opravdu pouze 2pin větráček? Díky moc za jakoukoli odpověď.

  15. #15
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    1,391

    Co kdybys nam napsal vice podrobnosti. Jaky mas board, jaky jsi koupil vetracek, jaky tam byl a hlavne kde (predpokladam cipset).
    Naposledy upraveno uživatelem hl.hl: 11-01-2010 v 20:54

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Chlazení grafik: Výměna ventilátoru
    Od diino v sekci Chlazení
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 24-09-2014, 09:52
  2. Výměna ventilátoru u zdroje
    Od Drizztcz v sekci Zdroje
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 10-03-2014, 22:11
  3. Výměna ventilátorů
    Od athens v sekci Zdroje
    Reakcí: 15
    Poslední příspěvek: 13-03-2010, 20:11
  4. Ventilátory: Výměna všech ventilátorů v PC
    Od ...No...Name... v sekci Chlazení
    Reakcí: 42
    Poslední příspěvek: 18-08-2009, 17:43
  5. Ventilátory: Výměna ventilátoru u zdroje...
    Od ...No...Name... v sekci Chlazení
    Reakcí: 24
    Poslední příspěvek: 25-12-2008, 16:21