Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Odchazi disk??

Georginek (2957)|12.1.2010 09:59
V posledni dobe mam nejak smulu na disky. Ted se dostalo i na muj osobni PCa muj starickej Seagate 160GB..... Zacalo to tim, ze ze se disk prepinal do PIO a za boha se mi nedarilo dostat ho zpet do UltraDMA.....Po asi 3 hodinovym zkouseni, konecne system nabehl s UDMA.
Predtim v tom PIO byl komp neskutecne pomalej(hlavne nabeh win),porad se spoustel Scandisk, ale nikdy nedojel s tim ze na disku neni dostatek mista ( i kdyz je tam asi 80GB volno) . Scandisk bezel prez hodninu, nasel spousta chyb, kdyz sem se konecne dostal do winu, zkousel spustit ruzne diskove programky,vzdy se to zaseklo....

Tudiz udelal jsem screen Smartu. Prosim kouknete se na to a reknete jak je na tom :mistake
Seagate.JPG
johny__g (6387)|12.1.2010 10:05
Špatně. Co test povrchu? Doufám, že vše důležité máš už zálohováno.
Dojigiri (1629)|12.1.2010 10:07
No, jsou tam offline uncorrectable sektory (= vadný bloky), konkrétně 2Dhex, tedy 45 jich je.

Čeká se na zápis do nich, aby mohly být přemapovány do nepoužívaných oblastí disku (pak se zvýší odpovídajícím způsobem reallocated sector count).

Spusť na to HDDregenerator z hirens boot cd (pokud máš starší verzi, stáhni nejnovější, protože HDDregenerator na verzích hirens 10 je výrazně rychlejší než na v9) a nech ho to project (měl by vetšinu těch sektorů dokonce recovernout, tj. obnovit původní data bez jejich ztráty).

Nenechávej ale na tom disku žádný důležitý neozálohovaný data, dokud nezkontroluješ po nějaký době, že další vadný sektory nepřibejvají.

// EDIT test povrchu bych zatím vynechal a zkusil nejdřív ten HDDregenerator, protože při testu povrchu o ty data v těch sektorech přijdeš, HDDregen. je možná dokáže obnovit.
Georginek (2957)|12.1.2010 10:48
Zkusim, na tom disku zas toho tolik duleziteho neni..
Zkousel Acronis a test povrchu, pri deseti procentech to napsalo asi 8 opakujicich se hlasek akorat s jinymi cisly....

Segment zaznamu souboru je necitelny....odstranovani poskozeneho segmentu ...zaznamu souboru

Nastesti to neni systemovej disk, jen jsou na nem nahrany hry, kdyby to nejelo, tak si je holt nainstaluju znova. Takze zkusim asi ten Hdd regenerator a uvidim.

PS: Jak se spousti HDD regenerator z hirens boot cd??? :)
Dojigiri (1629)|12.1.2010 10:53
Nabootovat z hirens boot cd, zvolit Hard Disk Tools, a HDD regenerator. V něm pak vybrat disk a zvolit Scan and repair (volba 1). Trvá to pár hodin, takže nejlepší na noc, nebo pokud není potřeba na tom počítači dělat.
Georginek (2957)|12.1.2010 10:56
Stydim se, ale nevim co je hirens boot cd, ani ho nemam.
robky (3195)|12.1.2010 11:10
[quote=Georginek;337076]Stydim se, ale nevim co je hirens boot cd, ani ho nemam.[/quote]

ale no tak, do googla to snáď vieš zadať, nie ...
EditorPO (2819)|12.1.2010 12:25
[FONT=Comic Sans MS]tu si ho stiahni - Hiren's BootCD -

tu máš návod ako ho vypáliť na CD - http://www.hirensbootcd.net/burning.html

alebo vyrobiť bootovací USB kľúč - http://www.hirensbootcd.net/usb-booting.html

[/FONT]
Georginek (2957)|12.1.2010 13:36
Nedavno jsem pomoci acronis udelal klon disku, kterej mel 5 vadnejch sektoru, taky se prepinal do PIO, chvili nesel vubec, pak zas jo a klon jsem uspesne udelal.
Ted otazka jestli se mi podari udelat klon tohohle disku.
hl.hl (1387)|12.1.2010 13:49
[quote=Georginek;337110]Nedavno jsem pomoci acronis udelal klon disku, kterej mel 5 vadnejch sektoru, taky se prepinal do PIO, chvili nesel vubec, pak zas jo a klon jsem uspesne udelal.
Ted otazka jestli se mi podari udelat klon tohohle disku.[/quote]

Zkusenost je takova, ze po projiti HDDregenaratorem ktery me zatim vzdy ty sektory rozhybal, jsem vzdy udelal ihned klon disku pres acronis bez problemu.
Teda krom jednoho disku, kde byly necitelne sektory kvuli mechanicke zavade, kdy kus neceho upadeneho poskodilo povrch tak, ze ani HDDregenerator nemel zadnou sanci (v disku to cosi pekne poletovalo pri protrepani).
Georginek (2957)|12.1.2010 13:52
No a posleze, az se udela HDDregenerator, je ten disk asi na odpis,ze? Mam tu jeste jeden, kterej ma vadny jen 2 sektory. Mozna bych mohl zkusit projet HDDregeneratorem i ten druhej. Nekde jsem cetl, ze se nemusi objevovat dalsi vadne sektory a disk je funkcni (ne treba jako systemovej, ale jako uloziste). No nevim
EditorPO (2819)|12.1.2010 13:56
[quote=Georginek;337114]No a posleze, az se udela HDDregenerator, je ten disk asi na odpis,ze? [/quote]
HDDRegenerator nema suvis s zivotnostou disku. Sam pouzivam dlhodobo disky, ktore boli opravovane s HDDR. Jedine, ak by sa tieto problemy opakovali (bez vonkajsieho vplyvu), to by uz znamenalo blizky koniec disku.
Georginek (2957)|12.1.2010 16:35
A hle, nejak mi to nejde. Tak nejdrive kdyz chci spustit HDD regenerator mi to hodi hlasku :
You have just selected an unlicensed commercial software. Do not use this unless you have a valid licence for this software.
Run YES or NO...
No a kdyz dam Yes, tak se to za vterinu zasekne a napise to hlasku
Hard drive is not ready
Switch off your computer, then switch it on the reset the system. After system is reset, start the process again.

If your SATA contorller works in AHCI mode, change it to compatible IDE mode (in the bios)

Tudiz v Biosu mam nastaveno normalne IDE, pri AHCI to nejde taky......

Takze dve otazky.
Jakej je rozdil mezi AHCI a IDE???
A proc mi to nejde spustit????
EditorPO (2819)|12.1.2010 16:41
AHCI ma na rozdiel od IDE dalsie moznosti ako HotPlug, NCQ ....

Vyzera to, ze fakt je uz disk pomaly na odpis. Na tom CD je tiez utilita vyrobcu Seagate "SeaTools". Skus s nou disk skontrolovat.
Georginek (2957)|12.1.2010 16:47
No tak mam jeste jeden poznatek......
Ten druhej Seagate co mam 320, ten ma jen 2 vadny sektory a tam se normalne ten test spusti.......Zrovna to jede.Ani to neotravuje s tim AHCI......ale na tom mym 160 kterej se tady resi, tam to napise tu hlasku co je nahore.

PPS: Jakej test mam spustit v Sea Tools?? Short test dojel PASSED, ale Long test po pul minute FAILED......

PPPS::: Takze pokud posleze zapnu AHCI mod, tak muzu normalne pripojit za behu windows Sata disk??? I ho odpojit???
Dojigiri (1629)|12.1.2010 23:52
Při používání těchle DOS nástrojů přepínám vždycky disky do IDE compatible modu, protože s AHCI bejvají často problémy.

[quote=Georginek;337162]PPPS::: Takze pokud posleze zapnu AHCI mod, tak muzu normalne pripojit za behu windows Sata disk??? I ho odpojit???[/quote]

No disk kde máš přímo Windows systém samozřejmě ne (by ti padly Windows) ale jiný disky jo. Ovšem pokud máš XP měls to v IDE a přepneš teď do AHCI, tak nenabootuješ protože bude chybět ovladač pro boot loader. U Visty a vyšší jde ovladač zapnout v registru.
Georginek (2957)|13.1.2010 20:32
Takze nove poznatky.

1. Mel jsem XP v IDE a prepl do AHCI a normalne to najelo a vse fungovalo (to jen tak na okraj)
2. Proste se mi neporadilo rozjet na ty 160Gb HDDregenerator, vzdy se to zastavilo a napsalo tu hlasku

Hard drive is not ready
Switch off your computer, then switch it on the reset the system. After system is reset, start the process again.

If your SATA contorller works in AHCI mode, change it to compatible IDE mode (in the bios)

3. Tu 160Gb jsem narval do brachova pocitace, a projel HDDtune ErrorScan a bez jedineho vadneho bloku.

No proste nechapu co s tim diskem je. Jemu to najelo normalne v Ultra DMA a v mym pocitaci je to PIO.

PS: Naopak jsem jeste chtel zkusit otestovat pomoci HirensBoot a Hddregeneratorem u brachy v PC, ale tam se mi to nepodarilo spustit, vzdy to napise pri Bootovani Error 27..... Nechapu