Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jumper na HDD

Georginek (2957)|13.1.2010 23:49
No, omlouvam se za dalsi vlakno, ale chci se zeptat, zda-li by mel byt jumper na disku. Vim ze drive jak to jelo prez IDE tak tam vetsinou byl, ale u Sata disku se to moc nevidi.

Kdyz jsem tuhle delal klon disku pomoci Acronis, na konci to hodilo hlasku,celkem me to prekvapilo( spis to bylo doporuceni), ze mam jako nastavit Jumper na systemovym disku na Master. Jelikoz disk byl dodanej bez Jumperu, tak sem zalovil v supliku a pekne nastavil na Master. Jedinny, co se zmenilo bylo, ze ten disk se zmenil ve winu ve spravci ze Secondary IDE na Primary IDE.

Delal jsem to na jednom kompu, ja mam na svym jako Primarni kanal IDE, zarizeni 0.

Takze je tam ten Jumper nutnej? Myslim ze neni.

Disk Samsung SpinPoint F1 1TB
lexxxa (714)|13.1.2010 23:54
mam spinpoint F1 320 GB a tez delam zalohu acronis,a nikdy mi to hlasku nehodilo,a jumper tam nemam,jen pro porovnani
Richmond (8084)|13.1.2010 23:59
U SATA disku neni jumper nutny, poradi disku si nastavujes v biosu. Mozna je to na ICH radicich jinak, pac posledne kdyz jsem rozjizdel raid na Commandu (P35) tak to chtelo mit disky na stejnym paru konektoru, jinak nebylo mozne "svazat" disky (4ks), u me na nForce s tim neni problem
Georginek (2957)|14.1.2010 00:01
To nebyla jako hlaska typu chyba nebo tak. Bylo to obsazeny v tom textu co mas jako delat za dalsi krok.
Jinak ten disk byl SpinPoint F3 500GB a klonoval jsem systemovej disk. Uz dneska blbnu..
Georginek (2957)|14.1.2010 00:02
Richmond: Mam P45, ale RAID nepouzivam, takze je to asi fuk
Richmond (8084)|14.1.2010 00:04
Mno ja davam VZDY jumper a nastavuju PRI/SEC aby bylo jasne urceny co je jakej disk. Uz jsem videl nastaveny disky na cable select a prehozeny pismenka disku takze v pripade Acronisu a obnove zalohy disku to klidne muze prevalcovat ten druhej disk
speedsnail (4876)|14.1.2010 10:40
Richi ty ale resis IDE disky, tam jsou jumpery obcas nutný. Na SATA ne.
Richmond (8084)|14.1.2010 10:57
Jasny, chapu, ale proc se mu ten disk teda prepnul po pridani jumperu ze slave na master? :notsure
speedsnail (4876)|14.1.2010 11:09
Proc.. no asi je ta emulace IDE opravdu dokonalá :] (ale pochybuju že to může mít jakýkoliv vliv na funkčnost)
hl.hl (1387)|14.1.2010 12:03
[quote=Richmond;337908]Jasny, chapu, ale proc se mu ten disk teda prepnul po pridani jumperu ze slave na master? :notsure[/quote]

[quote=speedsnail;337904]Richi ty ale resis IDE disky, tam jsou jumpery obcas nutný. Na SATA ne.[/quote]

A netaha vas Georginek za fusakli? Sice pise, ze disk je sata, pak verohodne popisuje jak nastavil disk jumperem na MASTER. No nevim, nevim. Podle me tam mozna nejaky jumper dal (buch vi co vubec nastavil) a pak kdyz daval disk zpet do PC, tak ho zapojil do jineho portu na desce.

P.S. Georginku, podle ceho jsi zapojoval ten disk jako Master? Pokud mas nejaky odkaz na schema, priloz ho
Richmond (8084)|14.1.2010 12:30
[quote=hl.hl;337926]...a pak kdyz daval disk zpet do PC, tak ho zapojil do jineho portu na desce.[/quote]
To je taky mozny :) Ja zil v domeni, ze se Samsungy nastavovaly do SATA1 softwarove takze k necemu tam ty jumpery budou, ale ted koukam, ze uz maji jumper na prepinani tak by me teda taky zajimalo k cemu tam jsou pac to v manualu nepisou :notsure

Odkaz na manual: http://downloadcenter.samsung.com/content/UM/200510/20051010165142468_3.5_SATA_eng_r4.pdf
hl.hl (1387)|14.1.2010 14:21
To Richmond: No a treba tusim 500 GB (mozna i jine) tam ma jen ty dva prave pary jumperu, ty dalsi chybi.
Georginek (2957)|14.1.2010 18:05
EE, nikoho za fusekli netaham. Tak presne ten disk Je Samsung SpinPoit F3 500GB a nikdy sem nerekl, ze se prepnul ze Slave na Master, ale ze se akorat zmenilo ve winu z Secondary IDE na Primary IDE (ve spravci).

Samozrejme ze disk je SATA II a dal jsem ho do stejnyho konektoru. Tj Sata 0.

V manualu od disku jsou popsany jak zapojit Jumpery. Ja se akorat divim tomu, proc tam teda jsou ty piny, aby se to dalo zmenit kdyz jsou vlastne k nicemu.

Asi to bude pitomej dotaz no. Ten manual je prepulenej,kus tam chybi, mozna jsem koukal na cast o PATA (tak jsem se asi spletl). Ale nic to nemeni na tom ze se to preplo ze Secondary na Primary IDE.
hl.hl (1387)|14.1.2010 20:10
"nikdy sem nerekl, ze se prepnul ze Slave na Master" - copak ja snad toto nekde pisu? Psal jsem toto: "... popisuje jak nastavil disk jumperem na MASTER" a ty sam jsi psal toto: "Jelikoz disk byl dodanej bez Jumperu, tak sem zalovil v supliku a pekne nastavil na Master" >>> tak opravdu nevim.

Jinak na deskach to byva natvrdo takto (nekdy ruzne zprehazene ale natvrdo):
Sata0 - Primarni kanal
Sata1 - Sekundarni kanal
Sata2 - Primarni kanal
Sata3 - Sekundarni kanal
Sata4 - Primarni kanal
Sata5 - Sekundarni kanal
takze nechapu, jak by se najednou prepl z primarniho na sekundarni.