Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 44

Téma: Náhodné samočinné restarty

  1. #1
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    232

    Ahoj, posledni dobou se mi stale casteji zniceho nic restratuje PC.
    Znate nejake dobre utiliti, testovaci a logovaci programy, pomoci kterych bych mohl odhalit chybu ?
    Drive se nic nedelo, me sem PC spustene i 14 bez jakehokoliv chteneho nebo nechteneho restartu, funguje totiz taky jako zdroj pro stahovani dat a tak sou pro me tyto restarty neprijemne, zvlast, kdyz se restratuje kdyz tu nejsem.

    Konfigurace: Soltek SL-75FRN2-RL (nForce2 ultra), ram 2x512 kingston cl3 (casovani dle SPD), tv karta ati tv wonder ve, asi pred mesicem pridana zvukovka SB 5.1 live a grafika radeon 9550 gigabyte 128 MB (predtim r9200 64mb), hdd seagate 250gb ata 100. Nic nepretaktovane, vzdy sem to mel hlavne na stabilitu a ne vykon a stabilita se jaksi vytratila
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    jaky mas zdroj? co kondiky na MB? projdi si FAQ http://www.svethardware.cz/forum/showthread.php?t=4090 najdes tam spoustu odpovedi a jak postupovat, jakmile ti cokoli nebude jasny klidne zeptej se tady
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    Kdysi jsem měl taky Soltek SL-75FRN2-RL a RAMky jsem používal PQI, ale nastala dobrá příležitost přikoupit RAMky kingston za dobrou cenu. Šel jsem do toho, ale výsledný efekt byl opačný než jsem očekával.
    Deska mi kingstony nikdy nebrala. Projevovalo se to nestabilitou (restarty), někdy jsem ani nenabootoval.
    Myslím si, že problém bude v RAMkách. Doporučil bych memtest:
    http://www.stahuj.cz/utility_a_ostat...tni/memtest/?g
    ale úplně ideální by bylo kdyby jsi měl možnost použít jiné RAMky (jinou značku).
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,652

    kondiky nebo mozna i zdroj. ten upgrade zvedl energetickou narocnost sestavy a "neco" to uz nestiha... kazdopadne si v nastevi zrus moznost "automaticky restartovat". jestli to treba nehodi nejakej BSOD.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    232

    RAMky sou vpohode, fungovaly vpohode vic jak rok. Zdroj by mel byt taky OK, je to 300W a meril sem na nem napeti a mam mirne pres 12v a mirne pres 5V, takze zadne podpeti zpusobene slabym zdrojem (doufam teda). No, ale ty kondiky na desce sou na tom spatne no, koukam ze se mi tam zas nake nafoukly, atd... bojim se je odpajet a vymenit
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    napetis meril jak? jestli ses podival ve win co hlasijo cidla tak to nemusi byt smerodatne (ani v BIOSu) - jednak kdo vi co hlasi cidla a hlavne neni cely komp vytizen - pri vytizeni procesoru a grafiky dostane zdroj jiny kapky a nemusi stacit. jeslti mas nafoukly kondiky tak je to jasny, jsou to ony. casto za to muze nekvalitni zdroj... kondiky ti prepaji jakykoli elektrikar. jakou mas znacku zdroje?

    EDIT: to ze ramky fungovaly fpohode buhvijak dlouhovubec neznamena ze jsou v pohode. ramky se muzou poskodit i za provozu - treba brachovi dvakrat vytekly kondiky a kdyz sem potreti koupil druhou desku tak sem zjistil ze jedna RAM je vadna... dokud ti par hodin nepobezi memtest tak si tim nemuzes byt jisty
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Čestný člen Avatar uživatele boboco
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,226

    Přesně jak říká Mech, Tvou nestabilitu na 90% způsobují vadné filtrační kondenzátory na desce. Je to jednoznačně chyba zdroje, takže připrav se na dvě věci pokud chceš dál s počítačem bez problémů fungovat:

    1) Neprodleně si pořiď nový zdroj, jelikož předpokládám, že nemáš peněz nazbyt, doporučuji Modecom FEELII 400W, který není drahý a rozhodně Tvé desce neublíží v budoucnu tak jako Tvůj současný zdroj. Párkrát se mi už stalo ,že i samotná výmněna zdroje pomohla a i přes nafouklé kondíky deska fungovala dál, ovšem, tato šance je dost malá, proto se připrav i na to, že:

    2) -Budeš muset desku nechat opravit, popřípadě si sehnat pro svůj procesor jinou.
    Memtest ve Tvém případě může vykazovat chyby i pokud jsou RAMky v pořádku, právě kvůli nestabilitě desky. Proto, pokud si nejseš bezchybností pamětí jistej, raději je otestuj třeba u kamaráda.

    Ještě poznámka k měření napětí zdroje - toto opavdu není směrodatné, napětí při zatížení klesá, ale to nafukování kondenzátorů není samo sebou, přesněji by nám to vysvětlil nejspíš Martin Šejnoha nebo jiný člověk znalý této problematiky. Já se domnívám, že postupné ničení kondenzátorů způsobuje nekvalitní filtrace výstupního napětí zdroje. Zkrátka občas propustí nějaký ten menší ráz či několikamilisekundové přepětí atp. To vše ve výsledku způsobí postupné poškozování primárních kondenzátorů základní desky (zpravidla největší elekrolyty poblíž mosfetů, ale občas nejsou sami a někdy jsou poškozeny prakticky všechny větší elektrolyty na MB)
    Naposledy upraveno uživatelem boboco: 19-02-2007 v 22:10
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    Citace Původně odesláno od boboco
    jekikož předpokládám, že nemáš peněz nazbyt, doporučuji Modecom FEELII 400W, který není drahý a rozhodně Tvé desce neublíží...
    snad jen doplnim, ze pokud par penez mas nebo si radsi priplatis tak fortron 350W je vic nez jistota. jinak uz snad nemam co bych dodal
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    232

    Koukal jsem se a vsechny vytekle nebo nafoukle kondiky sou vsechno jedny a ty same 1000 micro 6,3 V, sou ruzne po desce a vsechny tyto sou spatne. Veskere jine kondiky vypadaji naprosto vporadku.

    Proc menit zdroj ? Pro radeon 9550 a duron 1800 je 300W malo ?
    Jeho napeti se pohybuje od 12,08V bez zateze do 12,05V pri spusteni hry (CPU a VGA max) a na stalych 5,17V (mereno digitalnim multimetrem napichnitym na vystup zdroje). To se mi zda OK, rek bych ze za vse muzou ty potvory kondenzatory, ze cela jejich serie sou sunty.

    Hledal sem nahradu a nasel sem tohle:
    http://www.ges.cz/?page=index&of=4&g...id=GES05400320

    Budou majo toleranci 20%, budou OK, nebo treba splasit nejake lepsi ?
    A jak postupovat pri vymene ? Proste je odpajet micropajkou ? Neni nekde nejaky popis postupu pro opravare amatery ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    nejak ti to nedochazi, tady nejde o to kolik Watu ma ten ktery zdroj ale o to jak je kvalitni. nejaky 450W EuroCase se ani zdaleka nemuze rovnat 350W fortronu - kdyz oba zatizis na 300W tak ten EC to zabali driv nez fortron...
    jde tu o kvalitu vystupniho napeti, muze se tvarit ze je vse v norme ale co ti tym zdrojem doopravdy protika nezjistis - nebo teda zjistis az ti odejdou kondiky...

    350W fortron jsem navrhnul jenom proto, ze fortron slabsi nedela
    EDIT: vymena kondiku se tu resila solo ve vlastnim topicu, skus pohledat
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Čestný člen Avatar uživatele boboco
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,226

    Citace Původně odesláno od TomasOxx
    Proc menit zdroj ? ...
    Budu se opakovat, to zdroj Ti kondenzátory poškodil. 300W je strašně širokej pojem. Co je to za značku - výrobce? -Nejedná se o LC, EC nebo Morex, SunPro či jinou osvědčenou značku? Pokud zdroj nevymněníš, kondenzátory Ti odejdou znovu a umřou dříve než ty, co na desce byly originální. V čechách se těžko shání kvalitní kondenzátory. Ty, které sis našel jsou naprosto standardní elektrolyty, které používám také, protože prostě jiné sehnat neumím. Věř ale, že jejich kvalita se ani zdaleka neblíží kvalitě původních kondenzátorů co na desce byly.
    Naposledy upraveno uživatelem boboco: 19-02-2007 v 22:46
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    232

    Ja se nechci hadat prisel jsem sem pro radu jak najit vsechny mozne problemy a jak postupovat pri odstraneni. Ale zaroven nez neco opravdu udelam, tak se chci ujistit, ktere kroky jsou opravdu nutne. Zdroj je znacky LC (pokusil jsem se tu prilozit i foto)
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: zdroj.jpg 
Zobrazení: 188 
Velikost: 87.6 KB 
ID: 947  
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Čestný člen Avatar uživatele boboco
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,226

    Citace Původně odesláno od TomasOxx
    Ja se nechci hadat prisel jsem sem pro radu jak najit vsechny mozne problemy a jak postupovat pri odstraneni. Ale zaroven nez neco opravdu udelam, tak se chci ujistit, ktere kroky jsou opravdu nutne. Zdroj je znacky LC (pokusil jsem se tu prilozit i foto)
    Já rozumím, dovol mi použít mou citaci z předchozího příspěvku:

    Citace Původně odesláno od boboco
    Budu se opakovat, to zdroj Ti kondenzátory poškodil. 300W je strašně širokej pojem. Co je to za značku - výrobce? -Nejedná se o LC, EC nebo Morex, ....
    Takže pokud máš svuj počítač alespoň trošičku rád, tohoto zdroje ho určitě zbav, ten je nebezpečnej sám o sobě, typický zástupce "papíráků". Tohle je typický příklad špatného zdroje v case. Možná by bylo fajn udělat na SHW fotogalerii, protože tenhle zdroj má v počítači stejně jako ty i spousta dalších lidí a to opravdu není dobře...

    Takže piš si: 1x Nový zdroj

    EDIT: Ještě oprava, tohle není, podle modelu, ten typický papírák o kterém jsem mluvil, ale rozhodně je to podobně nepovedený a nekvalitní zdroj.

    ...L&C Power, to je prevít, ten vám spálil desku
    Naposledy upraveno uživatelem boboco: 19-02-2007 v 23:23
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    232

    Jo, prave sem si vsiml, L&C co mam neni mysleny LC Power co sem ted pozjistoval z netu . Stihls tu napsat driv ,nez jsem se sam stacil opravit.
    Takze tedy novy zdroj, vybral jsem http://www.alfacomp.cz/php/product.p...4008O0V4000BRU
    da se predpokladat jeho pouzitelnost i do budoucna treba nejaky athlon x2 zakladni EE verze a grafika radeon 1600, nebo zadeji priplatit a koupit vykonnejsi verzi teto znacky ?

    A este ktem kondikum, nevite o nejakem clanku nebo navodu s doporucenim jak postupovat pri jejich vymene ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    ten fortron pujde sehnat o kilo levnej a bude to vyborna volba utahne i prescota s GF6600 takze bych se nebal, je to proste kvalitni zdroj a minimalne 300W z neho urcite vyzdimes, ne jak z EC ktery 350W vyzdima sotva 200W
    jinak u AMD EE znamena ze energy efecient, ne zadne "zakladni" - tj ze to jsou lepsi kousky ktere si vystaci s mensim napeti (paradoxne casto levnejsi)

    az ho budes mit tak muzes udelat porovnani proc se levnym zdrojum rika papiraky: do jedne ruky si vem fortrona a do druhe souvasne zdroj... asi se leknes
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Náhodné restarty ASUS N55S
    Od koum3s v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 02-03-2013, 11:56
  2. Myši: Samočinné vypínání bezdrátu
    Od bodja v sekci Periferie
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 05-01-2010, 21:21
  3. Náhodné zámrzy/restarty
    Od mike.torment v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 28-12-2009, 12:21
  4. náhodné restarty Win Vista SP1
    Od jacobsen v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 53
    Poslední příspěvek: 28-08-2009, 14:44
  5. Náhodné číslo v ASM??
    Od jirka.jirka. v sekci Programování
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 29-01-2009, 19:01