Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

problém s CPU!!nestandardtní teploty a vytížení

ondreas (13)|18.1.2010 00:21
Dobrý večer,mám otázku ohledně procesoru AMD Phenom II X2 550 BE,nevím zda je problém nutný na reklamaci,nebo byste mohli mít nějakou radu či nápad,jak problém vyřešit.Doposud bežel cpu z mého pohledu v pořádku,ale nedávno(a mám pocit,že se tak děje od chvíle,ale nejsem si jistý možná si to jen sugeruju,co mi ,,vytuhnul,, počítač při pokusu o automaticke OC v AMD overdrive,nicméně proces ani neodstartoval a program zamrznul,takže těžko říct,jestli došlo u cpu k nějakým změnám) začal dělat problémy.U CPU se ačkoliv není vytížen zobrazují podivné teploty(měřeno v Everest,speedfan a dalších).Teplota CPU ukazuje 79´C,což samozřejmě není normální,ale další zarážející fakt je že teploty uvedeny na každém jádru zvlásť zobrazují rozdílné CPU core1- 44´C ,core2- 47´C a myslím,že ani s vytížením Cpu to není v pořádku,cpu v nečinnosti vykazuje na 1.jádru 0-4% což je podle mě vpořádku,ale 2.jádro-vykazuje nepravidelně v intervalech cca. 2 sec od 6-20% vytížení.Navíc žačalo dost hlučit chlazení CPU.Vše popsané+ ostatní teploty připosílám v příloze.Zkusil jsem přeinstalovat OS,na základní desce flashnout nejnovější BIOS,ale zatím žádná změna k lepšímu.Dříve se teploty pohybovaly okolo 33-35´C na obou jádrech,chlazení bylo slyšitelné opravdu minimálně,ale především teplota CPU nevykazovala takové nesrovnalosti.Nutno podotknout,že procesor po celou dobu běžěl na základních taktech,ačkoliv má mít dle specifikací povedený OC potenciál,nebylo zapotřebí taktovat,z důvodu dostačujícího výkonu a stability,takže jen odzkoušeno ze zvědavosti.Také jsem zkoušel odemknout zbylá jádra,bohužel bez úspěchu,zrovna jsem natrefil na problémový kousek rev.0923
Předpokládám,že se základní deskou snad problém není,popřípadě mohu poslat na reklamaci spolu s CPU. jedná se o Gigabyte GA-MA770-UD3 rev.2. Děkuji za radu.
speedsnail (4876)|18.1.2010 00:25
Nahraj přílohy přes správce příloh (v pokročilé editaci příspěvku). Z toho ulož to se to nedá free stáhnout! (možná že to i někdy půjde, ale dlouhodobě to hlási plné free sloty)
Georginek (2957)|18.1.2010 01:27
Ja bych se rad zeptal, jestli pocitac dela nejakou neplechu. Teplota v IDDle je normalni, ackoliv teploty jader nejsou stejne. A to samozrejme neni na skodu. Videl jsem uz spoustu CPU, hlavne dvoujader od Intelu kde se teploty jednotlivych jader lisili treba i od 10 stupnu a vse slapalo jak melo..... Teploty pri Burnu se samozrejme vyrovnali a byli takrka totozne.

V Tvem pripade s teplotami v Iddle bych se nezabyval, a tou teplotou 73 take ne. Myslim ze se bude jednat o vadny senzor, ci softwarovy problem. Jde o to ze u cpu je dulezita teplota jader, co v tvem pripade je nakych 41-45 coz je naprosto v poradku.

Trosku me zarazi ta teplota desky, 47 uz je nadprumer, stejne tak teploty HDD 55 a 53 je pro Hdd napovazenou. Stejne tak otacky ventilatoru 4000 otacek, no potes panbuh, to mas jak vysavac.....

Pokud jde o vytezovani procesoru, stahni si Process Explorer a zjisti si ktera aplikace to dela.........

PS: Mame doma 2x 8400 a v Iddle je na obou kompech teplota na jadrech rozdilna okolo 5-10 stupnu. V burnu je totozna, pak mam jeste E8200 a tam je teplota v Iddle 6-9 stupnu rozdilna v Burnu totozna. E8400 taktovany na 3,6 a 3,8 a E8200 na 3,4 a absolutne zadny problem.

BTW na teplotu CPU - tu jak ti ukazuje Everest (tj celkovou) se muzes kouknout d Biosu do Hardware monitoring, jestli pak je stejna jak ukazuje Everest a Speedfan
r34ktor (7477)|18.1.2010 01:28
Podle mě se jedná o nezapojený výstup (zpravidla ukazující konstantní teplotu; mění se údaj se zatížením PC?), který Everest špatně přiřadil.

Edit: Jak správně Georginek napsal, teploty HDD (potažmo skříně) jsou mnohem větší problém.
ondreas (13)|18.1.2010 04:08
díky za rady,u everestu a zřejmě i u speedfanu se jednalo o špatné vyhodnocení sensoru celkové teploty cpu,po instalaci nejnovějšího everestu to vypadá lépe,nicméně na provoz to vliv nemělo,teplota desky mi také nepřijde v normalu,dříve se pohybovala kolem 37´C, o HDD ani nemluvím,Hddinspector hlásí alarm na 200GB disku a GPU při teplotě 57´C v 2D taky moc nic,zřejmě budu muset vyřešit lepší odvětrání skříně.takže s HW by mělo být vše v pořadku(cpu i deska)?pro jistotu jsem aktualizoval screeny z everestu(přidán report,benchmark,screen z idle a load)přes process explorer(dobry programek) jsem zkontroloval vytížení a vypadá to zřejmě v normalu, nečinné procesy neklesnou pod 96%.Asi by se hodilo vědět,jestli používáte šetřící funkce v BIOSu,C1E nemám aktivní(neznám jeho přínos a vliv na výkon PC) takže pokud můžete poradit, regulace větráku je nastavena na AUTO(možno nastavit na PWM či voltage)prozatím díky
Georginek (2957)|18.1.2010 09:32
No ja bych jeste doplnil ze C1E je setrici funkce kterou pouzivaji procesory Intel. U Amd si toho nejsem vedom. Ze by se obdoba C1E u AMD jmenovala Amd Cool and Quiet??
Teplota GPU 57 ve 2d je tak na hrane. Ja mel 9800GT, to bylo topeni ale se Zalman VF1000 a jeste nataktovanou mi nesla teplota nad 39.
A k disku Ti reknu toto: Kasli na nejaky HddInspektor, protoze dlouhodobe teploty HDD nad 40 stupnu zapricini blizsi odchod disku do Kremikoveho nebe. O 50 stupnich ani nemluvim.
Kazdopadne si urcite pores chlazeni ve skrini a zamysli se nad umistenim HDD za Intake vetrak, nebo na nejakej Hdd silencer. Pokud mas nejakou levnou a starsi skrin, tak minimum je 1x80mm intake a 1x80mm outtake.

No a k tomu vetraku, co je to za vetrak, pokud je to PWM, tak u toho je nejlepsi regulace prez SpeedFan.
VLAN (656)|18.1.2010 16:51
Ony ty teploty pro HDD jsou diskutabilní, třeba z výskumu Wikipedie vyplývá, že Pevným diskům dělá dobře teplota kolem 40°C a příliš nízká teplota jim prý zkracuje životnost stejně jako nízká, ale takových názorů je spousta. Já mám u teď diksy v pozici pro mechaniky v antivibračních boxech, takže se teploty pohybují kolem 35°C což je podle mě ideál, ale jeproblém, že to zase zvetá teplotu CPU, protože CPU nasává tepý vzduch od disků.
Richmond (8084)|18.1.2010 17:00
[quote=Georginek;339293]No ja bych jeste doplnil ze C1E je setrici funkce kterou pouzivaji procesory Intel. U Amd si toho nejsem vedom. Ze by se obdoba C1E u AMD jmenovala Amd Cool and Quiet?? [/quote]
C1E maji samozrejme i AMDcka ovsem musi to podporovat deska/bios ;)
ondreas (13)|20.1.2010 03:06
díky za pomoc,zdá se,že se teploty podařilo snížit,do case namontovány 120mm +80 mm větráky,vyměnil jsem teplovodivou pastu na CPU a chipsetu.zatím to vypadá v klidu na CPU 40Ć(27 na jádrech),základovka 40´C,grafika 55Ć což je pořád dost(na té nebylo možno tep.pastu vyměnit kvůli ochranné nálepce :-( HDD při kopírování z jednoho na druhý okolo 45´C.Nevím co víc zkusit,ale snad se to pohybuju nějak v normálu.Jinak ve speedfanu zklamání,ikdyž větráky jsou s PWM,nelze je přes program jakkoliv regulovat, při regulaci v programu nijak na změny nereaguji.