Uřvaný větrák
Zdravím , trápí hlasitý ( rychlý ) větrák na procesoru ... jde o to že běží na plno cca 4600 ot./min. když nic nedělám,jakmile zapnu třeba prohlížeč a video , tak se sklidní téměř do němoty ... jakmile ale zavřu a je jen plocha po chvilce naběhne do plných otáček,už mi pije krev .... čim to , program speedfan mi nefunguje...reguluje,ale větrák nereaguje,teda nikdy mi to nefungovalo ... díky ;) základní desku mam tuto: https://www.svethardware.cz/recenze-gigabyte-ga-ma69g-s3h-amd-690g-pro-kazdeho/17651, mam v case dva přídvné větráky,otevřenou bočnici , teploty do 40 stupnů,tak že by větrák měl bežet na minimum ....
Otevřená bočnice neni zrovna moc dobrá volba, narušuje se tím proudění vzduchu uvnitř a hůře se chladí... Co tam máš za prosecor? chladič máš boxovany nebo jiný? zkusil jsi vyměnit pastu?
pasta je tam skoro nová,bočnici mám otevřenou už nějaký ten pátek a tohle se děje poslední dva dny,že se to jakoby uplně obrátilo,když hraju nebo tak,je v klidu a když je v klidu pc,větrák chladí o sto šest .... procesor je Athlon 64 X2 6000+
regulaci .. to právě nevim jak mam , nikdy sem se v tomhle nehrabal ... ale zase sem to ani neměnil ... regulaci najdu kde pls ? bočnici klidně zakryju,ale větrák se nezmění,už jsem zkoušel ... musel sem vypnout pc,abych mohl spát ... :/
Udělej reset biosu jumprem přímo na desce, nahraje se ti deafoltní nastavení a pokud je to biosem, měl by ten větrák ztichnout.
[quote=Zoidik;339288]Udělej reset biosu jumprem přímo na desce, nahraje se ti deafoltní nastavení a pokud je to biosem, měl by ten větrák ztichnout.[/quote]
To bych nechal az jako posledni moznost, pres resetnutim biosu bych si napred opsal nastaveni (voltaz na pametich, ahci/ide apod.). V biosu bys mel mit neco jako Hardware Monitoring, kde je to presne nepovim, nemam pri ruce zadny pc s AMI biosem, ale tady te urcite nekdo navede spravnym smerem ;)

To bych nechal az jako posledni moznost, pres resetnutim biosu bych si napred opsal nastaveni (voltaz na pametich, ahci/ide apod.). V biosu bys mel mit neco jako Hardware Monitoring, kde je to presne nepovim, nemam pri ruce zadny pc s AMI biosem, ale tady te urcite nekdo navede spravnym smerem ;)

speed fan uz jsem zkousel podle podobneho navodu a proste nereagoval .... vetrak je puvodni co tam byl,cili nevim co to je za vetrak :( nikdy sem to neresil,protoze si nikdy nic nedelo , můžu vyfotit nebo tak,ale typu už se nedohledám ...
S tim Speedfanem mi to slo u 100procent vetraku. Zkus si to alepson procist, jelikoz na netu je vetsina navodu na Speedfan spatna a neuplna.
to johny_g: mam tam myslim auto a disabled
Georginek: já sem ¨si to čet,ale takle sem to nastavoval i já když sem to zkoušel,ono tam moc možností není... a když pak hejbám já s těma procentama,klesnou otáčky třeba jen o 50 - 100 a pak zas stoupnou i když držim pořád dole ...
Georginek: já sem ¨si to čet,ale takle sem to nastavoval i já když sem to zkoušel,ono tam moc možností není... a když pak hejbám já s těma procentama,klesnou otáčky třeba jen o 50 - 100 a pak zas stoupnou i když držim pořád dole ...
Nj, ale pokud Speedfan neumi ovladat chip na jeho desce tak ma proste smulu.
Jake mas monznosti nastaveni toho Smart Fan Modu? Tam by meli byt nejake moznosti nastaveni v zavislosti na teplotach...
edit: @Sergeii: Zkousel jsi nastavit v pokrocilych nastavenich u senzoru (podle fotek desky je to ITE IT8716F-5) na "Software Controlled"? Kdyz tam bude neco jinyho tak to Speedfan nereguluje...

edit2: aha, tak ono je na screenech IT8712 a ne IT8716 - je tedy mozne, ze Speedfan nepodporuje IT8176 takze bude regulace nefunkcni
Jake mas monznosti nastaveni toho Smart Fan Modu? Tam by meli byt nejake moznosti nastaveni v zavislosti na teplotach...
edit: @Sergeii: Zkousel jsi nastavit v pokrocilych nastavenich u senzoru (podle fotek desky je to ITE IT8716F-5) na "Software Controlled"? Kdyz tam bude neco jinyho tak to Speedfan nereguluje...

edit2: aha, tak ono je na screenech IT8712 a ne IT8716 - je tedy mozne, ze Speedfan nepodporuje IT8176 takze bude regulace nefunkcni