Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 12 z 12

Téma: PC se zasekává, resetuje

  1. #1
    Nováček Avatar uživatele zaja6689
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    21

    Ahoj, prosím o radu

    setra má starší PC:

    procesor AMD Athlon 64 3000+ 2,01GHz
    deska Gigabyte K8T800 Triton
    pamět 3x 512MB 400MHz Corsair CL2,5
    grafika X1950GT 256MB
    zdroj 400W Fotron (vyměněn za původní 350W Eurocase kvuli grafice)
    disk Seagate 120GB
    + mechanika, disketovka

    počítač jel až do nedávna bez problémů, pak se začal náhle resetovat, zasekávat 1x-2x za den, časem to bylo ale horší a horší. A těd se zasekne nebo resetne hned po náběhu Windows (XPčka) navíc z repráků znělo takové pištění skřípaání. Vzhledem ke stáří počítače jsem zkontroval kondenzátory na desce i ve zdroje vše se zdá byt OK. Problém bude asi v pamětech nebo desce, deska má 3 sloty zjistil jsem že po vytažení pamětí ze slotů 2 a 3 PC naběhne bez záseku nebo resetu, PC se za celý den provozu s jednou ramkou v prvním slotu zaseklo jen jednou (paměti jsem prohazoval stejný výsledek).
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Otestuj paměti jednotlivě pomocí memtestu nebo goldmemory, ke stažení zde. Předpokládám že v BIOSe je časování pamětí nastaveno správně?
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele john
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    880

    zkus jeste zvednout napeti RAM v BIOSU, pokud je zdroj OK, tak mozna odchazi nejaky kondik na MB...
    PS: jeste muzes zkusit cely komp rezebrat, vycistit a znovu slozit...
    Naposledy upraveno uživatelem john: 20-01-2010 v 15:44 Důvod: PS
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček Avatar uživatele zaja6689
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    21

    kondíky jsem kontroloval, ted jdu otestovat ty paměti jinak
    časování je defaultne na 3, 3, 8, 11 CL 2,5
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Georginek
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,967

    Pameti otestuj Memtestem, kazdy kus zvlast ve slotu DIMM0. Nebo muzes pouzit i GoldMemory, taky je to lepsi zvlast.
    Protoze kdyz tam budes mit vsechny tri a ukaze ti to chybu, nevis ktera to udelala.
    Jeste se podivej na stitek pameti a pokud to jde nastav presne tak jak je to na stitku pameti v Biosu, tj napeti i casovani.

    Druha vec, muze bejt vadna deska, ci vadnej pametovej slot( klidne jen jeden z nich, uz jsem se s tim setkal-a blbe se to zjistuje).

    PS: Nechci prudit, ale podle me (a nikdo mi nenadavejte) je 3x512 blbost, je lepsi 2x512 v Dualu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Občasný diskutér
    Registrace
    Oct 2008
    Příspěvků
    81

    Citace Původně odesláno od Georginek Zobrazit příspěvek
    PS: Nechci prudit, ale podle me (a nikdo mi nenadavejte) je 3x512 blbost, je lepsi 2x512 v Dualu.
    Pokud vím, tak rozdíl mezi dual a single channel jsou v praxi mnohem menší než by se mohlo zdát. 3x512 je tedy na 99,9% lepší volba.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček Avatar uživatele zaja6689
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    21

    tak paměti jsem postupně projel memtestem bez chyb, testoval jsem po jedné vždy v prvém slotu, pokud obsadím 2 zbývající sloty tak ani nezapnu Memtest, PC se pár vteřin na to drbne.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    3x512MB je rozhodně lepší než 2x512MB, dualchanell nepřinese skoro nic, zatímco půlgiga navíc jo. Navíc, kdyby sis Georginku o tom aspoň něco zjistil, než budeš rozdávat moudra, K8T800 Triton je se socketem 754, tzn. s JEDNOKANÁLOVYM paměťovym řadičem.

    Tak a teď co s tim - začal bych s tim, že bych vzal jeden modul a postupně ho vyzkoušel ve všech slotech. Pokud to v nějakym nenaběhne, je poškozenej ten slot a nic s tim neuděláš. Pokud to naběhne ve všech, tak pak bych zkusil dát jednu paměť a snížit v biosu časování - CAS latency na 3, command rate (jestli jde nastavit) na 2 a o něco i ostatní hodnoty.
    Jo jestli deska nenaběhne s paměťma v obou zbývajících slotech, je možný, že deska chce mít paměť v prvnim slotu, pak bych zkusil testovat kombinace 1+2 a 1+3.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele john
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    880

    Citace Původně odesláno od zaja6689 Zobrazit příspěvek
    tak paměti jsem postupně projel memtestem bez chyb, testoval jsem po jedné vždy v prvém slotu, pokud obsadím 2 zbývající sloty tak ani nezapnu Memtest, PC se pár vteřin na to drbne.
    nechcu kecat, ale asi ti opravdu odchazi naky kondik na MB a diky tomu jde stabilita vice RAM do kopru....
    kapacitu kondu na MB nelze zkontrolovat vizualne / to je pouze orientacni diagnostoka potencialne vadnych... /..., jak jsem psal vyse, zkus zvysit napeti RAM v BIOSu, vyzkousej a dej echo...
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele john
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    880

    Citace Původně odesláno od Logout Zobrazit příspěvek
    snížit v biosu časování - CAS latency na 3, command rate (jestli jde nastavit) na 2 a o něco i ostatní hodnoty.
    Jo jestli deska nenaběhne s paměťma v obou zbývajících slotech, je možný, že deska chce mít paměť v prvnim slotu, pak bych zkusil testovat kombinace 1+2 a 1+3.
    snizeni casovani muze pomoci, ale moc neverim...
    vlastni zkusenost: cca 9let stara MSI KT133A, s dvema RAM v pohode, s treti pouze se zvysenym napetim RAM / puvodne jela i na default, po cca 2 letech zacala blbnout, po vytazeni 1 modulu opet OK, po zvednuti napeti a pridani modulu, opet OK..., muze byt a nemusi... /

    ps: samozrejme muze blbnout i zdroj / zvlneni /, ale tomu verim tak na 0.00001%
    Naposledy upraveno uživatelem john: 21-01-2010 v 13:35 Důvod: ps
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Jo, zvýšení napětí může pomoct.
    Jinak snížeí časování pomáhá vcelku pravidelně, protože čím je víc modulů na kanál, tím je s tím víc problémů (nevímjakejch, ale je to tak). Např.u 939 běžely dva moduly na kanál pouze s 2T, zatimco stejný paměti s jedním modulem na kanál zvládaly 1T.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček Avatar uživatele zaja6689
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    21

    tak jsem snížil frekvenci pamětí z původních 200MHz na 150MHz osadil zbyvající 2 moduly a PC jede v pohodě... zatim

    eště k těm slotům, ramka musí být v prvním slotu jinak PC nenaběhne
    Odpovídat lze po přihlášení



Podobná témata

  1. PC se opět zasekává :(
    Od Creeperak v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 04-03-2014, 22:50
  2. PC se zasekává
    Od Creeperak v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 28-01-2014, 15:43
  3. Problémy s PC (HW/SW): Resetuje se mi PC
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 03-10-2009, 22:18
  4. PC se RESETUJE
    Od Maco33 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 03-09-2009, 07:42
  5. help!!PC pri spusteni hry resetuje!
    Od premik22 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 19
    Poslední příspěvek: 29-03-2009, 10:17