Problém se zprovozněním nové grafické karty
Zdravím.
Včera jsem si koupil novou ATI Radeon 3650 a naivně jsem doufal, že k tomu, jestli je kompatibilní mi bude stačit vědět, že patří do AGP slotu.
Odinstaloval jsem ovladače staré karty, vypnul integrovanou, dal tam novou, ale po spuštění se odmítl pustit monitor. (větráček na kartě se točil)
Mám 350W zdroj a dost starý motherboard PCChips M909G.
Na stránkách výrobce zdroje jsem zjistil, že nová karta není mezi podporovanými.
http://www.pcchips.com.tw/PCCWebSite/Support/VGA_Support_Note.aspx?NoteID=6&MenuID=72&LanID=0
Nejspíš už sem si odpověděl sám, ale znamená to, že ji opravdu nebudu moct zprovoznit?
Včera jsem si koupil novou ATI Radeon 3650 a naivně jsem doufal, že k tomu, jestli je kompatibilní mi bude stačit vědět, že patří do AGP slotu.
Odinstaloval jsem ovladače staré karty, vypnul integrovanou, dal tam novou, ale po spuštění se odmítl pustit monitor. (větráček na kartě se točil)
Mám 350W zdroj a dost starý motherboard PCChips M909G.
Na stránkách výrobce zdroje jsem zjistil, že nová karta není mezi podporovanými.
http://www.pcchips.com.tw/PCCWebSite/Support/VGA_Support_Note.aspx?NoteID=6&MenuID=72&LanID=0
Nejspíš už sem si odpověděl sám, ale znamená to, že ji opravdu nebudu moct zprovoznit?
Melo by to fungovat, ma to chipset i865G, ja mam radeon 3650 i na i850 s rambusem. Zkus to pripojit na tu integrovanou grafiku a v biosu zmenit poradi grafickych karet z "onboard" na "AGP". Kdyz to nepomuze, zkus resetovat bios.
Ten seznam je zastaraly.
Ten seznam je zastaraly.
[quote=ICEBOSS;340560]...ma to chipset i865G...[/quote]
Já tam vidím 845GV...:notsure A to, že tam ta karta nejede, není vůbec překvapivé.
Já tam vidím 845GV...:notsure A to, že tam ta karta nejede, není vůbec překvapivé.
[quote=meeee;340561]Já tam vidím 845GV...:notsure A to, že tam ta karta nejede, není vůbec překvapivé.[/quote]
mas pravdu, ale stejne ta deska umi AGP 8x, takze by tam tahle grafika mela jet.
Flashnout bios je dobry napad, ale napred bych zkusil to nastaveni a reset biosu.
mas pravdu, ale stejne ta deska umi AGP 8x, takze by tam tahle grafika mela jet.
Flashnout bios je dobry napad, ale napred bych zkusil to nastaveni a reset biosu.
Tak jsem se poslední hodinu bavil informací o flashování, abych zjistil, že výrobce už nevydává další updaty a poslední verze BIOSu je 040907N z 7.9.2004, kterou naštěstí mám.
V Biosu jsem nějak nenašel tu změnu pořadí grafických karet. Jediná věc, která tomu byla aspoň vzdáleně podobná bylo nastavení výchozí grafické karty (nebo tak nějak) na AGPro.
Ještě mi není jasné, jak bylo myšleno to připojení na integrovanou grafiku...
V Biosu jsem nějak nenašel tu změnu pořadí grafických karet. Jediná věc, která tomu byla aspoň vzdáleně podobná bylo nastavení výchozí grafické karty (nebo tak nějak) na AGPro.
Ještě mi není jasné, jak bylo myšleno to připojení na integrovanou grafiku...
jestli dobre vidim, tva zakladni deska ma integrovanou grafiku primo na sobe. Pri startu PC zapoj PC do VGA vystupu desky, vlez do biosu a zmen tu polozku, kterou jsi spravne nasel, na AGP. Pak to uloz, monitor prepoj do te 3650 a pojede to.
BTW, do kteryho vystupu te 3650 to zapojujes a co je to presne za kousek?
BTW, do kteryho vystupu te 3650 to zapojujes a co je to presne za kousek?
Já bych na to šel od lesa. Kde a za kolik jste kartu koupil, jaký je zbytek PC a co od koupě nové karty očekáváte?
Vsadím pytel blech na to, že stačilo koupit nějakou R9600 / GF6200 z bazaru za 2-3sta a výsledek by byl totožný.
Jinak obecně se zprovozněním HD26** a 36** AGP grafik jsou často problémy, někdy neřešitelné (nesnesou se s některými chipsety, nepomůžou ani hotfixy a svěcená voda)
Vsadím pytel blech na to, že stačilo koupit nějakou R9600 / GF6200 z bazaru za 2-3sta a výsledek by byl totožný.
Jinak obecně se zprovozněním HD26** a 36** AGP grafik jsou často problémy, někdy neřešitelné (nesnesou se s některými chipsety, nepomůžou ani hotfixy a svěcená voda)
2 Iceboss: Tak teď jsem ještě zmatenější, protože v biosu je standartně nastavená AGPro a jako jiné možnosti jsou tam jen PCI a VGA. Když jsem to předtím zkoušel změnit na VGA, počítač vůbec nenaběhl a musel sem resetovat bios. Ta grafika má vzadu dva DVI-I porty a na jeden musím dát VGA redukci na monitor.
2 Speedsnail: Kartu jsem koupil na alza.cz, abych z obstarožního počítače udělal minimálně průměrný herní. Původně jsem uvažoval spíš o nějaké bazarové, ale doufal jsem, že když si koupím novou, budu mít aspoň záruku, že bude fungovat :)
deska PCChips M909G v1
Intel Celeron D 330, 2666 MHz (20 x 133)
Windows XP Professional SP 3
grafika MSI Ti4200-8X (MS-8894)
paměti 1GB a 256MB DDR
2 Speedsnail: Kartu jsem koupil na alza.cz, abych z obstarožního počítače udělal minimálně průměrný herní. Původně jsem uvažoval spíš o nějaké bazarové, ale doufal jsem, že když si koupím novou, budu mít aspoň záruku, že bude fungovat :)
deska PCChips M909G v1
Intel Celeron D 330, 2666 MHz (20 x 133)
Windows XP Professional SP 3
grafika MSI Ti4200-8X (MS-8894)
paměti 1GB a 256MB DDR
[quote]bych z obstarožního počítače udělal minimálně průměrný herní[/quote]
Vrať ji a další prachy bych do toho necpal, ten PC zabíjí osazenej procesor. Šetři na novej stroj, z toho současnýho nevykouzlíš ani silně podprůměrnej herní.
Ta 4200Ti je k tomu Celeronu odpovídající. Pokud chceš věci jako DX9/10, tak to je zbytečný, ty hry, který je vyžadujou, si na tom s lepší kartou stejně nezahraješ (pokud nejsi masochista).
Vrať ji a další prachy bych do toho necpal, ten PC zabíjí osazenej procesor. Šetři na novej stroj, z toho současnýho nevykouzlíš ani silně podprůměrnej herní.
Ta 4200Ti je k tomu Celeronu odpovídající. Pokud chceš věci jako DX9/10, tak to je zbytečný, ty hry, který je vyžadujou, si na tom s lepší kartou stejně nezahraješ (pokud nejsi masochista).
Přesně jak píše meeee (kolik je tam sakra těch "e" ? :)) Kartu vrátit, protože i kdyby se jí podařilo rozchodit, zbytek komponent je už dnes dávno za zenitem.. z tohodle šrotu průměrnej herní PC už nikdy nebude. Jestli si kupoval přes e-shop, máš 14 dní na vrácení bez udání důvodu.
Jinak pokud jsi ted fungoval na GF4200Ti a ve stejném nastavení ta nová grafika nejede, vypadá to na problém vzájemné kompatibility. Máš zapojená přídavná napájení? Jaký máš zdroj?
Jinak pokud jsi ted fungoval na GF4200Ti a ve stejném nastavení ta nová grafika nejede, vypadá to na problém vzájemné kompatibility. Máš zapojená přídavná napájení? Jaký máš zdroj?
Tak DX9 grafika jako radeon 9600 byla super i pro tualatina... s radeon 3650 si v pohode zahraje treba Oblivion, coz na TI 4200 pujde jen pres sileny DX9->DX8 mod oldblivion.
V BIOSu by melo byt tedy zadany PCI...
Zkus dat tu redukci do druhyho DVI, DVI 1 je obvykle to "dal od zakladni desky", ale uz jsem to videl i naopak.
Je zapojeno pridavny 6-pin nebo molex napajeni do karty???
V BIOSu by melo byt tedy zadany PCI...
Zkus dat tu redukci do druhyho DVI, DVI 1 je obvykle to "dal od zakladni desky", ale uz jsem to videl i naopak.
Je zapojeno pridavny 6-pin nebo molex napajeni do karty???
[quote=ICEBOSS;340690]Tak DX9 grafika jako radeon 9600 byla super i pro tualatina... s radeon 3650 si v pohode zahraje treba Oblivion[/quote]
Jaujaujau. Já vím, co byl R9600 Pro na Celeru 3,3GHz a třeba i první KOTORy na tom byly velkým utrpením. 3650 s Celerem v pohodě na Oblivion? No, na 1950XT s C2D to bylo tak tak a to je kombinace nepoměrně sillnější. Morrowind by na tom ale v nějakým low nastavení mohl běhat slušně.
Jaujaujau. Já vím, co byl R9600 Pro na Celeru 3,3GHz a třeba i první KOTORy na tom byly velkým utrpením. 3650 s Celerem v pohodě na Oblivion? No, na 1950XT s C2D to bylo tak tak a to je kombinace nepoměrně sillnější. Morrowind by na tom ale v nějakým low nastavení mohl běhat slušně.
ja dohral morrowind na celeronu 667, 128MB RAM a Matroxu G400 16MB, ja muzu utrpeni vyucovat. :D CHci rict, ze ta 3650 mi neprijde jako meganesmysl... sam jednu mam v P4 3,06GHz a 1GB RIMM RAM :D.
Celeron D je vykonove relativne v pohode, jak to uz nema 128kB cache jak Nortwoody, tak ten vykon vyletel dost nahoru.
No way, trápil jsem se s jedním takovým (viz výše) docela dlouho (vlastně bych mohl říct trápím - teď z tý potvory píšu v kanclu), tak vím, co to je za zmetek. Ty s 512kB už byly použitelnější, ale tyhle osekaný fakt ne.:slug
512kB mely P4 northwood, ty byly v pohode... jooo netburst architektura proste potrebiovala cache... ale na celelron D se slusnou grafikou starsi hry pustit a hrat jdou... oproti celeronu z northwoodu je to nebe a dudy.
"Větší a zároveň rychlá L2 cache kombinovaná s rychlým přístupem do paměti činí Athlon 64 nejlepším levným procesorem pro hry. O Sempronech to samé říct bohužel nelze. A na Celerony D v tomto radši zapomeňte."
:) A koukni, jak tam 351, která má 256kB L2 ztrácí na 352 s 512kB.
Jako jo, spustit na tom něco spustí, ale když jsem na tom třeba provedl upgrade z GF4MX s 64bit paměťovou sběrnicí na toho Radka (9550 nataktěná na 9600 Pro), tak to pomalu nebylo poznat.
:) A koukni, jak tam 351, která má 256kB L2 ztrácí na 352 s 512kB.
Jako jo, spustit na tom něco spustí, ale když jsem na tom třeba provedl upgrade z GF4MX s 64bit paměťovou sběrnicí na toho Radka (9550 nataktěná na 9600 Pro), tak to pomalu nebylo poznat.
Tak vám děkuju za sofistikované poradenství (jako třeba, že se dá Oblivion hrát na 16 MB grafice), dám na radu Meeeeho a Speedsnaila a půjdu se podívat, co se dá nakoupit po bazarech. Snad to s instalací další grafiky nebude stejné utrpění :)
Oblivion na 16MB grafice ne... na GF4 se to ale da :-D.
Jestli mas pocit, ze se ti tady nekdo smeje, tak si delej co chces... Resetoval jsi ten BIOS? Pridavny napajeni je zapojeny? Jsou v BIOSu vypnuty Fast writes a AGP rychlost prepnuta na 4x? Na nic z toho jsi ani nenapsal jestlis to zkusil, takze si bez sofistikovane do bazaru.
Jinak GF6200 nebo radeon 9600 maji hruby vypocetni vykon stejny nebo nizsi nez 4200 Ti.
Jestli mas pocit, ze se ti tady nekdo smeje, tak si delej co chces... Resetoval jsi ten BIOS? Pridavny napajeni je zapojeny? Jsou v BIOSu vypnuty Fast writes a AGP rychlost prepnuta na 4x? Na nic z toho jsi ani nenapsal jestlis to zkusil, takze si bez sofistikovane do bazaru.
Jinak GF6200 nebo radeon 9600 maji hruby vypocetni vykon stejny nebo nizsi nez 4200 Ti.