Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 10 z 10

Téma: PC pro různou činnost v ceně 17 500 - 20 000 Kč

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Jan 2010
    Příspěvků
    5

    Zaměření pro: různou činnost - Odkladiste zaloh s RAIDem

    Platforma: Intel
    Operační systém: ano - XPp
    LCD monitor: bez LCD

    Poznámky a periferie: Zdravím ve spolek.
    Pro sve klienty potrebuju cas od casu (2-3x do roka) "zalohovaci pocitac".

    Ma predstava je vzdycky stejna: nicmoc procesor, kvalitni deska, 1TB disky WD (ale nemusi byt Raid edice), FDD, funkcni s XPp!!!

    Kdyz to trochu rozepisu:
    Kdyz jsem porizoval prvni takovou masinu, sla tam nejaka ne zas tak dobra zakladni deska od ASUSu, ale uz s podporou RAIDu. Jenze se u ni 2x stalo, ze disky z RAIDu vypadli, bez zjevne priciny (disky samy o sobe jeli, ale obcas je system ohlasil jako nesynchro).

    Bylo mi nasledne receno, ze levnejsi desky papirove sice maji RAID, ale neni to ono. Muj dotaz na meho dodavatele (Autocont) proto vzdycky nasledne byl: doporucte mi nejakou sestavu s takovou zakladni deskou, o ktere vite (z praxe), ze je pro RAID stabilni a osvedcena.

    Jenze stavajici dodavatel s mymi (a dalsimi nize) pozadavky dela cim dal vetsi drahoty (netvari se dobre na FDD, garantuje jen Visty) a neceho se dobrat je na tydny.

    Dalsi pozadavky:
    1. Chci a musi tam jit pripojit FDD, kvuli Raid driverum (Nemam naladu ani cas na hrani si s Nlite, ktery mi parkrat taky nezafungoval a taky to musi byt obnovitelne i pro slabsiho ITka, ktery muze prijit po me).

    2. Disky - verim Western Digital, 1TB, ale nemyslim, ze je potreba investovat do Raid edici, protoze tyto pocitace nejsou nejak moc zatezovany, proste se tam 1x denne vyleje par desitek GB, ale NCQ a podobny optimalizacni veci pro soubezne oprace disku nejsou realne vyuzitelne. Vyhoda v podobe o 2/3 delsi zaruky za dvojnasobnou cenu mi neprijde vyhoda, a kdyz ma PC bezet nonstop, Green power edice mi pripada jako vhodna (na rychlosti disku nezalezi, zalohuje se rsyncem). Ale pokud tu placam nesmysle, korigujte me.

    3. Libovolna grafika, obyc vypalovacka, adekvatni zdroj.

    Shrnuto, podtrzeno: Pro tento ucel vhodna deska, osvedcena v RAIDu, pripojitelna FDD, provozovatelna na XPp, idealne ASUS (predchozi dobra zkusenost), neco z aktualni nabidky.

    Cely stroj by mel byt kolem 20.000 s DPH (plus minus) a pro stourave: nemyslim HW RAID (SAS radic).

    poradi mi nekdo na zaklade ne uvadenych hodnot vyrobcem, ale zkusenosti?
    Diky
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,652

    1. RAID neni zaloha.

    2. Opravdu je potreba na 2 - 3 zalohy rocne nutny delat nonstop bezici masinu? Nejak tomu nerozumim. Podle toho co jsem se docelat by stacil Coabian Backup nainstalovany na 1 pocitac s nasatvenim zaloh i pro PC ze site a k tomu externi disk...

    3. Muzes to teda upresnit a kdyztak pro predstavum kolik se toho teda zalohuje a jak casto?
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Jan 2010
    Příspěvků
    5

    To jsme se spatne pochopili.
    2-3x za rok potrebuju dalsi takovy stroj a to je doba, kdy uz se zase nabizi jine desky.

    Zalohovani probiha kazdy den a to z nekolika pocitacu.
    Zalohuje se do 100GB-200GB, ale nejakym rozdilovym mechanismem (v mem pripade puvodem linuxovsky rsync), takze jsem tim chtel rict asi to, ze fakticky se prenese jen trochu mega a disky s optimalizaci zapisu/cteni (jestli jsem spravne pochoppil, co NCQ je) by se flakali.

    Ano, Raid neni nic 100%, ale co je. Muj dotaz ale spise mel vyznit: Nektere desky jsou s RAIDem pry problematicke, proto prosim o radu profiky - jakou osvedcenou desku doporucite, aby umela RAID, XPp a FDD...
    (soft neresme, vim proc a co chci)

    Diky
    H
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    IMHO u dnešních alespoň trochu slušnejch desek (tzn. gigabyte, asus, ....) záleží na čipsetu, jak umí raid, deska s tim už nic nevylepší/nezhorší.

    Já bych to postavil na nějakym atomu, např.:
    http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=70356
    (ale možná existuje ještě nějaká levnější alternativa, za to neručim).
    IMHO je to pro ten účel optimální z hlediska spotřeby i výkonu.

    Zbytek nějak normálně - skříň centurion light, zdroj seasonic 330W bronze, disky když chcete WD, tak WD
    (nebál bych se ani o levnější samsungy F2, pro ty účely ideální...), 2GB ram v jednom slotu a je to.

    Pokud nutně trváte na tom, že to má stát kolem dvaceti, tak se ozvěte, klidně Vám tu sestavu za dvacet tisíc prodám :-),
    ale imho by to byly vyhozený peníze :-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,652

    Desky s integrovanymi procesory nemivaji FDD konektor. Nez ale skladat nejakou kravinu, tak radsi napisu budoucimu nastupci postup integrace pomoci nlite. K tomu 2 WD caviar black a jiz zmineny zdroj. Nic slozitejsiho bych nestavel.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Jan 2010
    Příspěvků
    5

    Citace Původně odesláno od ICEBOSS Zobrazit příspěvek
    Desky s integrovanymi procesory nemivaji FDD konektor. Nez ale skladat nejakou kravinu, tak radsi napisu budoucimu nastupci postup integrace pomoci nlite. K tomu 2 WD caviar black a jiz zmineny zdroj. Nic slozitejsiho bych nestavel.
    Ted jsem to chtel rict, FDD se stava raritou, ale preci ... je takova?
    Predstava zminene desky me taky trochu prijde uz extrem. Na 20 netrvam, ale nikdo nikdy nevi, na co se stroj pripadne pouzije a Atom z toho pripadne dela opravdu uz 4ver orezavatko jen na tento ucel.

    Chipset toho kdysi problematickeho stroje znel neco jako 945, nicmene, kdyby byla pravda, ze vyrobce desky nic nemuze zkazit, proc by jste meli Gigabyte/Asus za kvalitniho vyrobce, kdyz BioStar montuje stejny chipsety...???
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,652

    desku s atomem a FDD jsem nenasel a prohlidl jsem vsechny v alfacompu.

    Pouziti atomu mi prijde adekvatni tomu pozadovanemu vyuziti. Nebo snad nekdo bude hrat na zalohovacim PC zwarezeny hry? Navic PC s dvoujadrovym ATOMem (vzdyt je to vykonnejsi nez Pentium 4) a DVI vystupem, 2GB RAM bude urcite stacit i na beznou kancelarskou praci.

    Pokud nehces mit nikdy problemy s raidem, musis koupit opravdovy raid radic treba od adaptecu (asi 4000) a pak ti muze shoret co chces (krome disku) a vzdycky to na to stejnym radici rozjedes.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    No, biostar se prej poslední dobou zlepšil, ale obecně co dělá desku kvalitní
    1) bios - teda přetaktování, případná podpora novýho HW
    2) elektrický vlastnosti, výdrž kondenzátorů
    3) kvalita driverů, kompatibilita s různým HW
    4) stabilita (to bylo spíš dřív, dneska už všichni ECS a podobní zkrachovaly).


    Pokud jde o FDD, řešením by byla i USB FDD - jestli teda jde sehnat v ČR ta správná...
    http://support.microsoft.com/kb/916196
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,652

    Nejaky HP o ktrym pisem MS jsem nasel tady... ale radsi nez abych dal litr za FDD mechaniku, tak si ji snad radsi vyrobim sam. Nebo pouziju nlite! :-D

    http://www.alza.cz/hp-usb-floppy-mechanika-d108782.htm
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Jo, já netvrdim, že to je nejlepší řešení, jen možný, kdyby z nějakýho důvodu nliteovat nechtěl (to neznamená, že existuje nějakej ROZUMNEJ důvod, proč nenlitovat :-)).

    Další možností by byla nějaká 765G deska s jednojádrovym athlonem - vyšlo by to snad i levnějc.
    Ale nevim, proč zbytečně pálit elektřínu - teda možná, že kdyby si pohrál s undervoltingem, tak se na řádově
    podobnou spotřebu ale taky dostane (ale to už zas ten dvoujádrovej atom bude snad i výkoněnjší).
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. PC pro různou činnost v ceně nad 30 000 Kč
    Od Jdinaparek v sekci PC - nová sestava
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 27-11-2013, 15:13
  2. PC pro různou činnost v ceně 12 500 - 15 000 Kč
    Od Iselor v sekci PC - nová sestava
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 09-06-2013, 21:13
  3. PC pro různou činnost v ceně 15 000 - 17 500 Kč
    Od mitman v sekci PC - nová sestava
    Reakcí: 19
    Poslední příspěvek: 12-08-2011, 20:02
  4. PC pro různou činnost v ceně 12 500 - 15 000 Kč
    Od vanDave v sekci Storage (úložná zařízení)
    Reakcí: 16
    Poslední příspěvek: 09-08-2011, 23:41
  5. PC pro různou činnost v ceně 15 000 - 17 500 Kč
    Od Niickll v sekci PC - nová sestava
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 26-11-2010, 10:10