Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 14 z 14

Téma: Brutalne spomaleny pc

  1. #1
    Občasný diskutér
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    50

    zdravim pani,

    dnes som bol u kamosa, chcel si zalohovat data na druhy hdd ktory ma v pc ale neni pripojeny (nakolko ma len jeden IDE radic) takze vypojil dvd napalovacku a napojil ten disk na zalohovanie kvoli preinstalovaniu win a tu nastal prvy problem uz pocas kopirovania mu to slo hrozne pomaly nejakych 12Gb kopirovalo xy hodi.to este nejak preckal, ale ked to zapojil spat, teda hdd na ktorom chcel preinstal win a dvd napalovacku nastal druhy problem.cely pc sa stastne spomalil a spustenie winu trvalo aj 15min.myslel som ze sa hdd prepol do PIO modu, ale nebolo to tak, pozrel som sa preto na nastavenie jumperov na hdd a dvd napalovacke.bolo to nasledovne hdd bol ako slave a mechanika na master.prehodil som to opacne cize hdd master a dvd slave ale v takomto poradi sa pc nedostal dakej ako do uvodnej obrazovky kde ukazuje ram a cpu a vypisovalo stale ze detekuje ide zariadenia...skusali sme vsetky mozne aj nemozne kombinacie ale stale sa to nedosalo dakej ako po ten uvod, skusili sme dokonca aj inu dvd mechaniku ci ta tam nerobi zlotu ale stale to pretrvavalo.potom som skusil odpojit dvd napalovacku a hdd som dal na master a cuduj sa svetu pc slapal ako mal az na to ze bez mechaniky dosansne vyriesene, takze s obraciam na vas ci by ste nemali este dake napady, ale ono to vyzera asi na odfajceny radic IDE alebo uz fakt neviem.

    dik
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,652

    HDD jako master by mel bytna konci kabelu a dvd jako slave uprostred (mezi deskou a diskem). Napis pls konfiguraci systemu a o jaky disk se jedna.

    Zkuste taky vymenit kabel a dotlacit koncovky.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Občasný diskutér
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    50

    presne neviem, takze len tak v hrubom

    cpu: phenom 5790 x4
    ram: 4gb
    gpu: nx260 nvidia
    psu:550w
    board: daka gigabite
    hdd: starsi segate 250GB (ATA)

    a to zapojenie je tak ako si napisal, to este ovladam :P s tou vymenou kablou sme to chceli skusit zajtra tak uvidime, to bude uz asi posledna moznost
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1,334

    Vymenit za novy IDE kabel a reset BIOSu napadl me.

    Jinak je lepsi mit mechaniku jako Master a Disk jako Slave, vykonove je to stejny, ale ma to sve drobne vyhody. Na poradi na kabelu pri rucnim nastaveni nezalezi.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,652

    tak na poradi zalezi, je lepsi mit disk na konci a mit ho jako master :-).
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1,334

    To podpor nejakym duvodem, protoze za ty leta jsem nepostrehl rozdil, a prece vsechny vodice jsou spojene s obema vystupnimi konektory, dokonce lze kabel otocit a pouzit vystup jako vstup a to i ten stredni.

    A obecne cim delsi vzdalenost, tim vetsi chybovost a sum, takze cim bliz, tim lip. Kdyz das disk na konec, tak vetsi datove toky prochazi s vetsi chybovosti, vice to zatezuje radic atd. I kdyz asi zanedbatelne pokud neni kabel vyslovene vadny.

    PS: Bavime se o IDE, u SCSI je to jinak.
    Naposledy upraveno uživatelem |Mio|: 24-01-2010 v 10:06
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7

    StD StD je offline
    Starousedlík SHW Avatar uživatele StD
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    1,969

    Citace Původně odesláno od |Mio| Zobrazit příspěvek
    To podpor nejakym duvodem, protoze za ty leta jsem nepostrehl rozdil, a prece vsechny vodice jsou spojene s obema vystupnimi konektory,...
    Tady máš proč:
    Cable select
    A drive mode called cable select was described as optional in ATA-1 and has come into fairly widespread use with ATA-5 and later. A drive set to "cable select" automatically configures itself as master or slave, according to its position on the cable. Cable select is controlled by pin 28. The host adapter grounds this pin; if a device sees that the pin is grounded, it becomes the master device; if it sees that pin 28 is open, the device becomes the slave device.
    This setting is usually chosen by a jumper setting on the drive called "cable select", usually marked CS, which is separate from the "master" or "slave" setting.
    Note that if two drives are configured as master and slave manually, this configuration does not need to correspond to their position on the cable. Pin 28 is only used to let the drives know their position on the cable; it is not used by the host when communicating with the drives.
    With the 40-wire cable it was very common to implement cable select by simply cutting the pin 28 wire between the two device connectors; putting the slave device at the end of the cable, and the master on the middle connector. This arrangement eventually was standardized in later versions. If there is just one device on the cable, this results in an unused stub of cable, which is undesirable for physical convenience and electrical reasons. The stub causes signal reflections, particularly at higher transfer rates.
    Starting with the 80-wire cable defined for use in ATAPI5/UDMA4, the master device goes at the end of the 18-inch (460 mm) cable—the black connector—and the slave device goes on the middle connector—the gray one—and the blue connector goes onto the motherboard. So, if there is only one (master) device on the cable, there is no cable stub to cause reflections. Also, cable select is now implemented in the slave device connector, usually simply by omitting the contact from the connector body.

    Citováno odtud:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Paralle...ces_on_a_cable
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1,334

    Citace Původně odesláno od |Mio| Zobrazit příspěvek
    ............. Na poradi na kabelu pri rucnim nastaveni nezalezi.
    Bavime se o tomto pripadu a 2 pripojenych zarizenich.

    Pokud pouzijes CS, tak to chce dodrzet, pokud nechces mit disk jako slave, ale to prece taky neni problem.

    Jediny problem ktery vidim je kdyz je zarizeni jen jedno, ale tam je nejlepsi jen single kabel.

    EDIT: Jinak je to tady OT, neroztrhneme tu diskuzi a tuhle caste nehodime jinam ??
    Naposledy upraveno uživatelem |Mio|: 24-01-2010 v 10:34
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9

    StD StD je offline
    Starousedlík SHW Avatar uživatele StD
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    1,969

    Ad 1) To jsi snad chtěl ve své demagogii po Icebossovi zde, ne?
    Citace Původně odesláno od |Mio| Zobrazit příspěvek
    To podpor nejakym duvodem,...
    a Ad 2)
    Citace Původně odesláno od |Mio| Zobrazit příspěvek
    Bavime se o tomto pripadu.
    No právě, kde máš v tazatelově dotazu popsán typ použitého kabelu a najumprování zařízení? Nikde, ale to ti dává pocit, že můžeš s klidem prohlásit, že je to (pořadí) absolutně jedno? Mě tedy nikoli.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1,334

    Napsal jsem ze pri rucnim nastaveni je to jedno, dokonce jsem to precitoval a uz to nebudu opakovat.


    A pokud jde o duvody, kdyz se chci neco naucit, tak musim vedet proc to tak je a proc se mi ve stavajici praxi jeste tato ma pripadna chyba nijak neprojevila.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11

    StD StD je offline
    Starousedlík SHW Avatar uživatele StD
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    1,969

    Proč by se něco mělo trhat? O to tam jde, o pin28, pořadí a typ použitého kabelu. To ať napíše a bude jasno i bez teoretizování, že to či ono je "jedno". S odrazy při nesprávném umístění a najumprování si ten BIOS při identifikaci neškrtne.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1,334

    Skoda ze se nedrzis sveho podpisu, na tenhle pripad by se hodil :-))

    EDIT: Kdyz si totiz prectes puvodni dotaz, je tam i rucni najuprovani ktere ma. Od kolize z Kevinem kdy jsem ze sebe udelal blbce uz vsechno ctu vickrat.
    Naposledy upraveno uživatelem |Mio|: 24-01-2010 v 10:48
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13

    StD StD je offline
    Starousedlík SHW Avatar uživatele StD
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    1,969

    Citace Původně odesláno od |Mio| Zobrazit příspěvek
    ...Kdyz si totiz prectes puvodni dotaz, je tam i rucni najuprovani ktere ma. Od kolize z Kevinem kdy jsem ze sebe udelal blbce uz vsechno ctu vickrat.
    Kdybych si ho nepřečetl, tak tu neplkám. To A). Za B) najumprovaný to může mít jak chce a když to přehodí, tak je jeho problem na světě - psal jsem ve svém předposledním příspěvku něco o jumperech? Ne, ale o typu kabelu ano. 2x číst je zřejmě málo, jednou pochopit by stačilo a sundat si z očí ten rudý filtr.
    To ti mimochodem napsal právě Iceboss a ty to nechceš pochopit, stejně jako pravidla popsaná v citaci... Když máš tolik let praxe - četl už jsi někdy návod na instalaci IDEzařízení včetně obrázků pro dislektiky?

    Edit: Speciálně pro jistého jedince, co si myslí, že -RB jsou tu na ventilaci jeho EGO, tak podle této citace z jeho hodnocení "Nemusis urazet, radsi argumentuj lepe" se tímto omlouvám dislektikům, za to, že jsem je použil jako příměr pro tohoto "člověka" - oni za to nemohou, on ano.
    Naposledy upraveno uživatelem StD: 24-01-2010 v 15:15
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1,334

    Posledni muj prispevek k tomuto tematu. Zhrnu to proc jsem psal ze je jedno v jakem poradi to zapoji, bohuzel diky STD jsem se od ICEBOSSe nedozvedel proc on si mysli opak, i kdyz by me to zajimalo, uz proto ze se muzu mylit a neco priucit. Takze prosim ICEBOSSe o PM nebo odpoved potom, Diky

    Predpoklady:
    -z puvodniho dotazu predpokladam ze ani jedno zarizeni neni na CS, je uvedeno ze jeden je master a druhy slave
    - predpokladam ze je novy IDE kabel, ktery byva casto pricinou problemu

    Uvaha:
    IDE pracuje v sestave radic, master, slave, IDE kabel ma propojene vsechny signalove vodice na oba konektory zarizeni az na jeden, ktery je urcen pro detekci CS, pokud jsou pripojena obe zarizeni, nedochazi nikde k odrazum, protoze zarizeni funguji jako zakonceni. Vsechny 3 zakonceni jsou tedy vzajemne zapojeny do hvezdy s vicemene zanedbatelnymi rozdily az na ten jeden kvuli CS preruseny vodic.


    Muj zaver, overeny praxi:
    Pokud je rucne nastaveno ktere zarizeni je master a ktere slave, bude to fungovat nezavisle na tom v jakem poradi jsou fyzicky na kabelu. Z me zkusenosti je lepsi mit vypalovacku jako master a disk jako slave, protoze pri vypalovani je nadrizene zarizeni obsluhovano prednostne a jsou mensi problemy s plynulym prisunem vypalovanych dat do bufferu. Co se tyka rychlosti prenosu, nezaznamenal jsem zadny rozdil.

    Ja netvrdim ze je to spravne, ani ze je to jedine reseni, ja jen rikam, ze to tak take funguje a bude fungovat i tazatelli, pokud neni problem nekde jinde.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. SSD: spomalený systém u ssd
    Od TShark v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 18
    Poslední příspěvek: 15-02-2013, 17:56
  2. Software: Veľmi spomalený internet
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 15-09-2008, 19:25
  3. Fortron 350-60 THN-P brutalne overvoltuje
    Od ICEBOSS v sekci Zdroje
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 16-03-2008, 17:19