Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Problém s RAMkami

Jardii (3)|24.1.2010 01:12
Ahoj. Mám problém s RAMkami na svém netbooku Dell 11z.
Píše mi to, že to má nedostatek virtuální paměti. Přitom používám max 3-4 programy typu - WMP, prohlížení internetu ve Firefoxu a do toho třeba ještě Freerapid nebo ikdyž jen 2 programy a jsou náročnější, třeba hra (Civ IV). Dostane se to na kritickou hranici 300 Mb a jsem v háji. To že ty programy pak vypnu mi už nepomůže, RAM se prostě už neuvolní, musím pak netbook restartovat. Po restartu je vše ok.
Přitom kámoš má stejně výkonný netbook a tyto aplikace mu jdou bez problémů. Nikdy jsem s RAMkami neměl takovéto problémy. Přitom 2Gb RAM v netbooku by tohle podle mě mělo zvládnout.
Pak mám ještě 1 problém, který by mohl s tím prvním souviset. Netbook se strašně dlouho vypíná, snad 10 min. Přitom zapnutí mu nedělá žádný problém, cca 40 s. Tak mě napadlo, jestli to nemá problémy s mazáním RAMek. Nepomohla mi ani utilita na RAM od Advanced System Care, kterou jsem se snažil v kritických momentech uvolnit část paměti, ale nešlo to. Pak jsem použil Glary utilities, bohužel ani to.
Používám Win 7 32 bit. Kámoš má 64 bit, tak si říkám, jestli ten důvod není taky v těch Windowsech.
Prosím o pomoc. Díky
hl.hl (1387)|24.1.2010 09:48
Proc by to mel byt problem s RAMkami, kdyz ti to hlasi nedostatek virtualni pameti?
Jak mas nastaveny swap file? Jake bezici procesy zabiraji nejvice pameti? Nemas treba zavirovany pocitac?

http://windows.microsoft.com/cs-CZ/windows-vista/Preventing-low-memory-problems
Jardii (3)|24.1.2010 13:48
Nejvíce paměti používá průzkumník, pak internetový prohlížeč, ale nejsou to nějaká velká čísla, kolem 70 000 kb podle správce úloh. Viry tam určitě nemám, to jsem si jistý. A ten swap, to nevím, kde to mám zjistit.
hl.hl (1387)|24.1.2010 17:27
[quote=Jardii;341611]Nejvíce paměti používá průzkumník, pak internetový prohlížeč, ale nejsou to nějaká velká čísla, kolem 70 000 kb podle správce úloh. Viry tam určitě nemám, to jsem si jistý. A ten swap, to nevím, kde to mám zjistit.[/quote]

Treba podle tohoto navodu http://www.lisak.cz/zmena-velikosti-virtualni-pameti.html
Jinak na webu je toho o strankovacim souboru opravdu hafo.
zajdax3 (138)|24.1.2010 19:37
[quote=hl.hl;341650]Treba podle tohoto navodu http://www.lisak.cz/zmena-velikosti-virtualni-pameti.html
Jinak na webu je toho o strankovacim souboru opravdu hafo.[/quote]

ja jsem mival podobny problem na svym pc se 6GB RAM, cas od casu jsem zapnul treba prehravac bo neco jinyho a vyuziti ramky stoupalo po 30MB/s porad nahoru i kdyz jsem vypinal programy, kdyz to dojelo k 6 GB tak to plnilo SWAP. nemoch jsem prijit cim to bylo ale pomohlo mi preinstalovani systemu, od ty doby jsem se s tim nesetkal.
hl.hl (1387)|24.1.2010 22:28
[quote=zajdax3;341683]ja jsem mival podobny problem na svym pc se 6GB RAM, cas od casu jsem zapnul treba prehravac bo neco jinyho a vyuziti ramky stoupalo po 30MB/s porad nahoru i kdyz jsem vypinal programy, kdyz to dojelo k 6 GB tak to plnilo SWAP. nemoch jsem prijit cim to bylo ale pomohlo mi preinstalovani systemu, od ty doby jsem se s tim nesetkal.[/quote]

Jasne, ale to nam musi napsat tazatel, co mu vlastne zabira pamet, jak to ma nastavene a podobne. Nejlepsi by bylo prilozit screen ze spravce uloh pri tom kdy je pamet zaplnena.
Uvidime, co nam napise.
Jardii (3)|26.1.2010 14:34
Panove, diky za rady. Sice nevim, cim to bylo, ale preinstaloval jsem Win a uz je to zcela v poradku. Ted mam zas jiny problem, netyka se vsak oper. pameti. Takze to asi pujdu resit nekam jinam. Jeste jednou diky