Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 22

Téma: Špatné zapojení zdroje

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Jan 2010
    Příspěvků
    8

    Pravděpodobně jsem špatně zapojil 4-pinový konektor napájení do konektoru na základní desce, který byl 8-pinový.
    Když jsem zapojil napájecí kabel do počítače, tak se okamžitě ozvala rána a vypadl jistič. S jak velkým poškozením
    mám počítat ? Odnesl to jenom zdroj nebo všechno v pc ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,242

    No, to Ti s urcitosti nikdo nerekne, ale prijde mi divne, ze se Ti povedlo zapojit ten konektor spatne, do desky muzes dat 4 i 8mi pin ... proste jak to pasuje Kdo by to tam chtel dat spatne, musel by to tam snad rvat kladivem ...
    Mimochodem, o jaky zdroj se jednalo ?
    // jediny zpusob, jak zjistit, co odeslo, je vyzkouset to
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Občasný diskutér Avatar uživatele Mintin
    Registrace
    Aug 2009
    Příspěvků
    98

    Tak to je docela hodně kuriozní :-D (promiň ten smích,ale to se nedá)..

    Ale Salamander to napsal správně ten konektor tam špatně dát nejde,jedině,že by si mu urval takovej ten zobáček..

    Co se týče škod jestli ti vylítli pojistky,ale třeba nic nezačelo smrdět jiskřit atp.. tak mohl odejít zdroj nebo také nic,pakliže se stalo ještě něco víc možná to má za sebou komplet PC...
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Ten konektor opravdu nejde zapojit špatně, pokud se ti to povedlo, zasloužíš ocenění za sílu, ale ne za inteligenci. Je možné že byl zdroj špatný už z výroby. Pokud jsi je strčil napájecí kabel do zdroje a hned to bouchlo, tak to nemůže s tím 4pinem souviset, protože při vypnutém zdroji jde do desky jen +5 V VSB, 12 V větev je odpojená. Taky bych rád věděl co to bylo za zdroj. Jak velká rána to byla? Můj odhad je - špatný nebo špatně izolovaný tranzistor nebo kondík.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Jan 2010
    Příspěvků
    8

    Na základní desce jsou dva konektory pro napájení : 8-pinový a 24-pinový.
    Zdroj má konektory 4-pinový (čtvercový) a 20-pinový. V manuálu k desce se počítá i
    s touto variantou konektorů ze zdroje a jsou vyznačeny jak se mají zapojit ( tzn. jestli od levého nebo pravého kraje ). Takže násilí není potřeba, je potřeba nesplést si stranu.
    Ten 4-pinový jsem zapojil místo od prava z leva.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,242

    Citace Původně odesláno od ros124 Zobrazit příspěvek
    Ten 4-pinový jsem zapojil místo od prava z leva.
    No, to nam moc nepomuze, kdyz ani nevime co je to za desku
    A navic si nejak nepamatuju, ze by se na tohle nekdo ptal
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Prostě napiš jakou máš desku a jaký zdroj, případně přesně popiš co jsi kam zastrčil.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Jan 2010
    Příspěvků
    8

    Deska Gigabyte MA770-UD3 zdroj FORTRAN 350 nebo 400 W, teď z hlavy nevím a nemám to po ruce.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Počkej - a jaks to tam strčil? Protože ten jeden 4pinovej čtverec je zrcadlově obrácenej oproti druhýmu. Takže běžnejma metodama tam strčit nejde. (vždycky dva piny ze čtyř maj jinej tvar).
    http://www.gigabyte.com.tw/FileList/...3_v2.1_big.jpg
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Priste to zkus takhle


    ...ale nepochopim proc si kupujete 20pin zdroj pro 24pin desku
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Ale ani v tom 24pinu to nejde bez brutální síly narvat špatně, západky jsou taky klíčovaný...

    Ale s tim zdrojem máš pravdu...
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček
    Registrace
    Jan 2010
    Příspěvků
    8

    V manualu jsou určeny piny kam se to má zapojit v případě 4-pin konektoru.
    Ale chyba možná nebyla v tom zapojení. Prostě jsem zastrčil kabel a byla rana.
    Z počítače se zakouřilo a zasmradilo a bylo hotovo. Zkusím koupit nový zdroj a uvidím.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Občasný diskutér Avatar uživatele Mintin
    Registrace
    Aug 2009
    Příspěvků
    98

    Nechci tě strašit,ale dle mého máš minimálně ještě po desce a možná po procesoru...

    A jinak s tím 20 pinem však je to snad jedno ne ? Mě to takhle valí v HTPC prostě ten zdroj tam byl a v ničem mě to neomezuje a jestli mu ten fortron zůstal tak nač kupovat nový zdroj..
    A pokud vím celou dobu se tu baví o 8 a 4 pinu ne 20 a 24 pinu?
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    NO hlavně nekup eurocase nebo podobný shit zdroj. Kolik chceš do zdroje investovat a jaká je celá sestava?

    Nemůžeš si zdroj nejdřív vypůjčit na vyzkoušení třeba od kamaráda?
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    No ty problémy s 20pinem jsou tři:
    1) zdroje s dvacetipinem jsou většinou levný kousky. Ty maj zároveň slabý dráty přívodu napájení a můžou se přehřívat. Ale to je u nižších odběrů spíš nepravděpodobný.
    2) zdroje s 20pinem jsou většinou starý kousky s jinak dimenzovanejma 3.3, 5 a 12V. Velmi často se jim přetíží 12V větev.
    3) zdroje s dvacetipinem jsou větščinou pochybný konstrukce a nebezpečný svýmu okolí by definition...
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. zapojení zdroje a mainbordu
    Od miDAR v sekci Zdroje
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 17-02-2012, 13:10
  2. Zapojení zdroje - konektor ATX 12V 2x4
    Od Lamalama v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 20-07-2011, 13:59
  3. Zdroje: více zákl. desek z jednoho zdroje
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 06-06-2010, 13:22
  4. Špatné teploty
    Od Honza.4.ever v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 32
    Poslední příspěvek: 27-12-2008, 13:20
  5. pro pametniky zapojeni at zdroje
    Od matyyy v sekci Zdroje
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 20-01-2008, 02:06