Zamrzani PC
Zdravim, chci Vas poprosit o radu ohlende PC o ktere se ted staram. Jsem spis softwarar, a problem se zda byt hardwarovy. Pro zacatek, tady je zprava o hardwaru z Everestu: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] Pocitac obcas uplne zamrzne a nejde odseknout ani CTR+ALT+DEL ani nicim jinym, pouze tvrdy restart. Zformatoval jsem disk, provedl cistou instalaci vlastnich odzkousenych WinXp, nainstaloval vsechny dodane ovladace, aktualizoval ovladace, nemelo to na zasekavani zadny efekt. (Pozdeji jsem zkousel hledat vsechny ovladace podle Everestu, take bez efektu) Takze software vylucuju, jenom BIOS jsem neaktualizoval... Pote jsem sledoval ve SpeedFanu teploty cidel (predtim jsem samozdrejme cele PC prohledl a kompresorem jakztakz ofoukal od prachu), teploty jsou naprosto v poradku. I pod chladicem procesoru jsem byl a vymenil pastu. Dalsim krokem byla zkusebni vymena RAMky za jinou (a vetsi, do jineho slotu, protoze puvodni 256M PC velmi brzdi). Taky bez efektu. Kdyz jsem pc poprve otevrel, na kondenzatorech umistenych v rade zleva vedle procesoru byla na kazdem na vrchu vrstva podobna zaschlymu mliku. Ale nejsou nafoukly... Podezrivam zdroj, nicmene jsem zkousel odpojit disketovku, cdromku a ctecku karet a na zamrzani to nemelo vliv. PC zamrza napriklad pri prochazeni v googlemaps, nebo kdyz se pokousim pustit test v AdAware. Zkousel jsem ale palikace, pri kterych se procesor i RAM vytezovala mnohem vic, a PC se nezaseklo... Kdyz ho necham zapnute treba cely den, nezasekne se. Nikdy. Kdyz provadim bezne ukony, ale i udrzbu, napr. defragmentaci disku, nidky se nezasekne. Ale vzdy se mi zasekne napr. na tech google maps. Jednou po pul minute, jednou po 10 minutach... Majitel na tom hraje online logicke hry, zadne velke naroky na pamet, a taky se mu Pc zasekava. Mam pocit, ze pri pridani RAM je PC "tezsi" zaseknout, steny pocit mam i pri odpojeni cdromky a disketovky, ale muze to byt jenom muj pocit.... Toho stroje je skoda, beha svizne a majitelum bohate staci, ramku navic jsem taky sehnal. Ale to zasekavani neni moc prijemne:) Mate nekdo napad, co bych mohl zkusit??? Tipuju to na zdroj nebo zakladni desku, myslel jsem i na grafickou kartu,ale ta nema moc spolecneho s AdAwarem... Bojim se ale poustet do testovaci vymeny zdroje,nikdy jsem to nedelal...
Pokud se bojite vymeny zdroje, tak to prosim odneste do servisu. To je nejlepsi rada kterou Vam mohu dat.
SMART disku...
grafika ma vetracek nebo je pasivni?
Co je to za zdroj - znacka, oznaceni.
A ta vrstvicka na kondikach se mi taky nelibi... vubec se mi nelibi.
grafika ma vetracek nebo je pasivni?
Co je to za zdroj - znacka, oznaceni.
A ta vrstvicka na kondikach se mi taky nelibi... vubec se mi nelibi.
Grafika ma pasivni chlazeni, zdroj je ATX-300GT 300W. Vyndavat se mi ho nechce,protoze jediny dalsi co mam je v aktivne pouzivanem PC. No stejne to asi zkusim vymenit.
**Tak prave testuju PC se zdrojem 350W. Majitel rikal, ze PC pada jiz temer od zacatku. Je mozne, ze tech 300W bylo treba malo... Jinak puvodni zdroj uvnitr lajckym pohledem nejevi znamky mechanikeho poskozeni, kondiky jsou OK
***Trvalo to dyl, ale opet zamrznuti, i s 350W zdrojem...
****Jsem si 100% jisty, ze je s 350W zdrojem mnohem tezsi pocitac zaseknout. Je mozne, ze by 350W jeste porad nestacilo??
*****Po dalsich testech to vypada, ze vymena zdroje asi nemela skoro zadny vliv... tak uz asi jedine co zbyva je disk, zakladni deska a graficka karta. Zacinam uvazovat o fashnuti BIOSu, ikdyz to jsou asi dalsi plane nadeje. Disk bohuzel vymenit za jiny nemuzu, nemam zadny ktery bych mohl zformatovat a pouzit... Stejne to asi bude ta deska.
**Tak prave testuju PC se zdrojem 350W. Majitel rikal, ze PC pada jiz temer od zacatku. Je mozne, ze tech 300W bylo treba malo... Jinak puvodni zdroj uvnitr lajckym pohledem nejevi znamky mechanikeho poskozeni, kondiky jsou OK
***Trvalo to dyl, ale opet zamrznuti, i s 350W zdrojem...
****Jsem si 100% jisty, ze je s 350W zdrojem mnohem tezsi pocitac zaseknout. Je mozne, ze by 350W jeste porad nestacilo??
*****Po dalsich testech to vypada, ze vymena zdroje asi nemela skoro zadny vliv... tak uz asi jedine co zbyva je disk, zakladni deska a graficka karta. Zacinam uvazovat o fashnuti BIOSu, ikdyz to jsou asi dalsi plane nadeje. Disk bohuzel vymenit za jiny nemuzu, nemam zadny ktery bych mohl zformatovat a pouzit... Stejne to asi bude ta deska.
Odpověděl jste si sám už v otázce :
[quote=honzee;347696] Kdyz jsem pc poprve otevrel, na kondenzatorech umistenych v rade zleva vedle procesoru byla na kazdem na vrchu vrstva podobna zaschlymu mliku. Ale nejsou nafoukly...[/quote]
Na 99% je problém v desce, hned jak jsem si přečetl vaší konfiguraci mě to napadlo, několik stejných desek mi prošlo rukama a u všech byl stejný problém - kondenzátory, ať už jsou "nafouklé" nebo "vyteklé". Ten problém se vám bude už jen zhoršovat, zamrzání bude častější a častější.
Pokud si chcete ušetřit spoustu času s laborováním a reinstalacemi pořiďte jinou desku nebo tuhle dejte někomu šikovnému na opravu. V tomhle případě vám už sebelepší zdroj/grafika/disk/cokoli jiného nepomůže.
[quote=honzee;347696] Kdyz jsem pc poprve otevrel, na kondenzatorech umistenych v rade zleva vedle procesoru byla na kazdem na vrchu vrstva podobna zaschlymu mliku. Ale nejsou nafoukly...[/quote]
Na 99% je problém v desce, hned jak jsem si přečetl vaší konfiguraci mě to napadlo, několik stejných desek mi prošlo rukama a u všech byl stejný problém - kondenzátory, ať už jsou "nafouklé" nebo "vyteklé". Ten problém se vám bude už jen zhoršovat, zamrzání bude častější a častější.
Pokud si chcete ušetřit spoustu času s laborováním a reinstalacemi pořiďte jinou desku nebo tuhle dejte někomu šikovnému na opravu. V tomhle případě vám už sebelepší zdroj/grafika/disk/cokoli jiného nepomůže.
chytrolin: vysledky SMART testu zde [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] ,ale sam si z toho dokazu vycist, ze to asi bude OK...
scratchy27: dekuju za nazor, vypada to, ze to tak opravdu bude... nova deska se soketem pro P4 a podporou DDR se predpokladam asi jen tak nesezene..? zkusim kouknout po nejakych bazarovych kouscich... pokud by bylo neco levneho, jsem presvedcen ze se to do tohohle PC vyplati. je ve vyborne kondici, krome toho obcasneho zaseknuti...
scratchy27: dekuju za nazor, vypada to, ze to tak opravdu bude... nova deska se soketem pro P4 a podporou DDR se predpokladam asi jen tak nesezene..? zkusim kouknout po nejakych bazarovych kouscich... pokud by bylo neco levneho, jsem presvedcen ze se to do tohohle PC vyplati. je ve vyborne kondici, krome toho obcasneho zaseknuti...
[quote=honzee;348164]chytrolin: vysledky SMART testu zde [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] ,ale sam si z toho dokazu vycist, ze to asi bude OK...
scratchy27: dekuju za nazor, vypada to, ze to tak opravdu bude... nova deska se soketem pro P4 a podporou DDR se predpokladam asi jen tak nesezene..? zkusim kouknout po nejakych bazarovych kouscich... pokud by bylo neco levneho, jsem presvedcen ze se to do tohohle PC vyplati. je ve vyborne kondici, krome toho obcasneho zaseknuti...[/quote]
Novou už asi těžko seženete, ale zkuste Aukro či jiné weby, tam jich je plno. Otázkou je cena, ale snad budete mít štěstí na "levný" kousek ;-)
scratchy27: dekuju za nazor, vypada to, ze to tak opravdu bude... nova deska se soketem pro P4 a podporou DDR se predpokladam asi jen tak nesezene..? zkusim kouknout po nejakych bazarovych kouscich... pokud by bylo neco levneho, jsem presvedcen ze se to do tohohle PC vyplati. je ve vyborne kondici, krome toho obcasneho zaseknuti...[/quote]
Novou už asi těžko seženete, ale zkuste Aukro či jiné weby, tam jich je plno. Otázkou je cena, ale snad budete mít štěstí na "levný" kousek ;-)