Ultra DMA CRC Error Count
Dobrý den všem, mám tento disk WDC WD1600JS-00MHB0 . Pro procházení tohoto fóra jsem našel odkaz na HD Tune. Stahnul jsem ho abych se podíval jak jsou na tom mé HDD. Po zjištění, že Ultra DMA CRC Error Count 6 Data jsem se sděsil. Přečel jsem mnoho témat (POUŽIL JSEM GOOGLE), že je špatný kabel (koupil jsem nový)zastrčil to snad do všech sata na desce,že to může být způsobeno i přetaktováním (dal jsem vše na defaul) a stále nic. Prosím Vás nevíte čím by to mohlo ještě být? Děkuji všem za nápady a rady.
A co jako chceš vyřešit? Pokud to skutečně i bylo tím kabelem, tak koupí nového ti ta hodnota nezmizí. Ta se tam zaznamenává za celý život disku. A pokud už nastala tato chyba 6x tak tam prostě bude tato hodnota pořád. Maximalně by se časem hodnota zvýšila, pokud by to bylo něčím jiným. Chce to sledovat.
pokud se to zvysuje i po vymene kabelu, tak problem v elektronice nebo v radici; ale uz jsem takovych disku par videl, cisla se nezvysovala a funguji dodnes se stejnym cislem...
hl.hl: Hodnota zůstává, ale nemělo by se již zobrazovat varování :notsure
Chyba může být způsobena jak vadným kabelem, tak i chybou řadiče samotného.
Mám ho totiž jako systémový tak jsem nevěděl jestli to něco znamená na jeho životnost. Takže kdyby se číslo začalo zvyšovat tak bude problém ?
Ano, prubezne to kontroluj. Jinak ostatni parametry jsou uplne OK. U toho varovani to taky zalezi na programu ktery ten SMART zobrazuje. Jeden to zobrazi jako varovani, jiny ze tam nejaka chyba je, ale ze je to OK.
[quote=athens;352831]co to způsobilo nebo způsobuje?:notsure[/quote]
Heh, tak jen tak pro srandu sem to spustil taky a mam neco obdobneho co Athens, taky me to zarazilo.
Hodnota Ultra DMA CRC Error Count ze 100 100 se zmenila na 97 97 ( 150 ). Zustava to porad stejny, mam na tom system, disk je tak pul roku starej.... Takze to asi vidim tak, ze se tim nebudu zabejvat a pokud se hodnota zvysi, mam disk reklamovat?
Hodnota Ultra DMA CRC Error Count ze 100 100 se zmenila na 97 97 ( 150 ). Zustava to porad stejny, mam na tom system, disk je tak pul roku starej.... Takze to asi vidim tak, ze se tim nebudu zabejvat a pokud se hodnota zvysi, mam disk reklamovat?
Georginek: Jak už bylo řečeno, tak vina této chyby obvykle není v disku, ale např. v kabelu nebo v řadiči na desce. Takže reklamací disku by sis nejspíš moc nepomoh. Zkus vyměnit kabel pro začátek.
[quote=Georginek;432959]Hodnota Ultra DMA CRC Error Count ze 100 100 se zmenila na 97 97 ( 150 ).[/quote]
Chtělo by to screenshot.
Chtělo by to screenshot.
[quote=athens;352831]Děkuji všem za rady a cenné informace :thumb, ale přeci: co to způsobilo nebo způsobuje?:notsure[/quote]
Podle mne to dělají SATA kabely, ale ne všechny. Nevím čím je to způsobeno (kvalitou, provedením...)
Měl jsem pár případů kdy systém najel bez problému a potom postupně vytuhoval. Nebo hned při bootovani disk nenašel. Chvíli to trvalo než jsem přišel na to že to dělají kabely od disků.
Když jsem ptal v okolí jestli to někdo zažil tak pár lidi řeklo že jo.
Tak že něžko říct co to dělá. Pokaždé pomohlo výměnit kabel za nový.
Podle mne to dělají SATA kabely, ale ne všechny. Nevím čím je to způsobeno (kvalitou, provedením...)
Měl jsem pár případů kdy systém najel bez problému a potom postupně vytuhoval. Nebo hned při bootovani disk nenašel. Chvíli to trvalo než jsem přišel na to že to dělají kabely od disků.
Když jsem ptal v okolí jestli to někdo zažil tak pár lidi řeklo že jo.
Tak že něžko říct co to dělá. Pokaždé pomohlo výměnit kabel za nový.
Vykopu mrtvolu a dám sem svůj screen:

Takhle dopadl disk, co jsem ho dal jako nový do MMC Asus O!Play HD2. Byl v něm cca půl roku a nebyl nijak extrémně používaný. Taky kdo by to používal nějak moc, když každé zapnutí je na koupi nového kýble na nervy :D. Po přesunu do kompu se od okamžitého otestování počet chyb nezvyšuje, takže snad disk bude OK... Že jo? :confused::confused::confused:

Takhle dopadl disk, co jsem ho dal jako nový do MMC Asus O!Play HD2. Byl v něm cca půl roku a nebyl nijak extrémně používaný. Taky kdo by to používal nějak moc, když každé zapnutí je na koupi nového kýble na nervy :D. Po přesunu do kompu se od okamžitého otestování počet chyb nezvyšuje, takže snad disk bude OK... Že jo? :confused::confused::confused: