Zdravím, také přemýšlím nad koupí Core 2 Quad prcesoru.
Aktuální sestava:
CPU: Intel Core 2 Duo E8400 + Noctua NH-U12P
MB: Asus P5Q Pro (Intel P45)
GPU: nVidia GeForce GTX260 (680/1260 MHz)
RAM: Corsair 4GB DDR2 800 MHz (902 MHz)
PSU: Corsair TX650W
Procesour E8400 momentálně provozuji na frekvenci 4050 MHz s napětím 1,4 V. Teploty se nedostanou nad 72°C (vím, trochu vyšší teplota, ale mám zatím špatnou skříň). Přemýšlel jsem, jakým C2Q bych ho měl nahradit, když plánuji koupi nové grafiky (ještě nevím, jestli AMD/ATI nebo nVidia, rozhodnutí padne, až vyjde Fermi), kterou už by tento CPU asi brzdil (jde mi o nižší/střední high-end oblasti GPU).
Chtěl bych tedy poradit, jaký procesor byste mi doporučili za mnou daných podmínek:
1) Minimální stabilní frekvence po přetaktování 3 GHz, ale nejvíce se mi zamlouvá 3,5 - 3,8 GHz, i když frekvence nad 3,6 GHz jsou už pro čtyřjádro na vzduchu asi nereálné.
2) Ve vlivu vyrovnávací paměti se až tak mnoho nevyznám, ale nepoznal jsem nějaké omezení stávajícími 6 MB L2 cache u C2D E8400 a rád bych je zachoval. Ale to už je spíše takové přání, selský rozum mi říká, že 4 MB L2 budou čtyřjádro brzdit více než 6 MB L2 dvoujádro.
3) Cena, cena a zase cena. 7 000 Kč se mi za Q9650, který má už v základu 3 GHz a tak by měl jít dobře taktovat, dávat nechce a zase je mi jasné, že za 3 000 Kč si toho moc nepořídím. Rozumná hranice mi tedy přijde mezi 4 000 Kč až 5 500 Kč.
Za rady předem děkuji.
// Pro dracihnev: Jako chladič bych spíše potom volil
tento. Je to osvědčená kvalita, je docela tichej a je výkonnější.