Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 11 z 11

Téma: Seagate Barracuda 7200.7+ ST3200822A - 200GB 8MB

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    9

    Mam disk Seagate Barracuda 7200.7+ ST3200822A - 200GB 8MB, 3 roky stary zapojeny jako primary master. zkousel jsem ho zmerit benchmarkovaci utilitou HDDScan a HDTune a vychazi mi ze je strasne pomaly, average transfer rate 2,7 MB/s, Burst rate 2,8 MB/s, Access time 15,5 ms. Na stejne ksande mam jeste jeden starsi Seagate (60GB) a na nem vychazeji hodnoty 10-20x vyssi.Zkousel jsem nekolik dalsich utilit a vysledek vychazi porad stejny. nevite nekdo cim to muze byt?
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,011

    Zkus se ve windows podívat do správce zařízení, jestli disk nejede v PIO módu, i když ta rychlost je snad malá i na to. Win+Pause -> Hardware -> Správce zařízení -> Řadiče IDE ATA/ATAPI -> odpovídající kanál IDE -> upřesnit nastavení -> režim přenosu. Pokud nejde změnit DMA mám následující metodu (možná není obecný ten podivný kód):

    V registrech najít HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\Cl ass\{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0001
    (na konci možná 0002), přejít na klíč Master/SlaveDeviceTimingAllowed, číselná soustava šestnáctková a přepsat na hodnotu na ffffffff. Pak najít klíč Master/SlaveDeviceTiming, soustava šestnáctková a zadat 10100 pro UDMA5, 10020 pro UDMA2. Jiné hodnoty nebo následky nepodporovaných DMA módu nejsou odzkoušeny. Po restartu by to mělo jet.

    Kdysi jsem tak řešil přehazování CD-ROMky z DMA do PIO módu v důsledku timeoutu přenosu dat po vložení CD. Obecně to windows dělají při nějakých problémech s komunikací, což může způsobeno špatným kabelem, náhodným chvilkovým výpadkem napájecího konektoru, přehřátím disku nebo úplně bezdůvodně z vlastní iniciativy.

    Zkus se podívat třeba do SpeedFanu na SMART a hodnotu UltraATA CRC Error Rate, 2x jsem měl špatný (tj. moc dlouhý nebo nalomený) kabel a tato hodnota vzrostla na několik desítek.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,652

    pokud je to master, mel by tak byt naswitchovany a pripojeny na konci kabelu. pak zkontroluj viz vyse to PIO/UDMA. Pokud je kabel nejak extremne pokrouceny nebo potrhany, vymen ho.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,011

    Master/slave nezpůsobuje zmíněné problémy, pokud jsou oba disky master nebo oba slave, většinou to ani nenabootuje nebo se jeden disk dobrovolně zcela vypne.

    Master na konci kabelu? Toto není podmínkou. Jedině když je jumper nastavený na cable select tak bude master na konci automaticky a slave v půlce a to si ještě nejsem jistý - je potřeba přerušit na kšandě jeden vodič a mám pocit, že to na 80ti žilových káblech většinou bývá, na 40ti žilových velmi zřídka.

    Jediný důvod proč by mohlo být pro jediný disk lepší být na konci kabelu jsou teoreticky odrazy signálů na volném konci.
    Naposledy upraveno uživatelem pavel_p: 28-02-2007 v 20:57
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    9

    Diky moc za radu, byl prepnuty v PIO modu. Po uprave registru uz jede v UDMA5 ale podle SMART ma UDMA CRC Error Count hodnotu 200 a podle testu ma docela dost sektoru ktere se hur nacitaji (i vice nez 500ms). Uplne vadne sektory ale nema. Vypada to jako by tyto hur citelne sektory se vyskytovaly ve skupinach blizko sebe. Muze to byt porusenym kabelem, nebo ten disk odchazi do vecnych lovist?
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,011

    To je blbé, ty chyby UDMA CRC Error Count mohou být kabelem, ale příčina může být i v disku. Tipuji druhou možnost. Zda se některé sektory hůř načítají jsem u disku nikdy nezjišťoval, jednak jsem donedávna nevěděl o žádném nástroji a jednak jsem dlouho neměl žádné podezření. Předpokládám, že po čtení takovýchto míst se disk přepne opět na PIO. U příliš dlouhého kabelu jsem se setkal s tím, že se data načítala špatně (viditelné na filmech), ale ukládala se dobře (na jiném disku ten film potom jel). Horší problém byl jednou, kdy se na disk třeba místo 12345678 uložilo 12125656, což totálně odepsalo Linuxový ext2 a část FATky.

    Na disk bych pro jistotu nedával žádná důležitá data a zazálohoval co je možné. Raději na tu 80ku, vypalování po přepnutí do PIO módu bude sotva možné. V nástrojích pro testování disků pomocí SMART ve Windows nemám přehled, pro Linux existuje utilita smartctl, která umí provést kompletní test disku trvající tak 30-90 minut (dobu zobrazí předem). Dále umí zobrazit výsledky již proběhlých testů (počet naběhaných hodin, typ testu short/long a výsledek passed/failed) a poslední zaznamenané chyby (nezávisle na testech). Výstup přesměrovaný do textového souboru a vytištěný doporučuji přiložit k disku jako podklad pro reklamaci.

    Nevím jestli je disk stále v záruce, reklamace za pokus stojí.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,652

    rad bych tem smart videl... kadopadne hod kazdej disk zvlast na konec kabelu a mechaniku jako slave k jednomu z nich... taky vymen kabely nez vymenis disk... pavel_p - disk davam na konec prave kvuli moznym odrazum...
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    9

    Tady je ten SMART
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: smart.jpg 
Zobrazení: 217 
Velikost: 193.2 KB 
ID: 969  
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Kabel je v pořádku, protože parametr Ultra ATA CRC Error Rate má hodnotu 0. Každopádně bych ovšem doporučil nepoužívat disk na kritická data, lépe ho vyměnit za nový. To je vidět z parametrů Reallocated Sector Count, Current Pending Sector Count a Uncorrectable Sector Count které by v ideálním případě měli být taktéž rovny nule. Zvláště relativně vysoká hodnota u Reallocated Sector Count nevěstí nic dobrého.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    9

    Citace Původně odesláno od r34ktor
    Kabel je v pořádku, protože parametr Ultra ATA CRC Error Rate má hodnotu 0.
    Tomu nerozumím. Je tam hodnota ve sloupci value 200... Nebo plati to cislo ve sloupce treshold?
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Skutečná hodnota parametru je ve sloupci RAW (hex). Hodnota Value je poměrové číslo vztažené k hodnotě parametru. Nikdy nesmí klesnout pod Threshold, jinak disk vykáže SMART status Failed.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. SEAGATE Barracuda 7200.12 1TB
    Od JackFlash v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 09-05-2012, 08:15
  2. 3,5" HDD SATA: SEAGATE Barracuda 7200.11
    Od martin08 v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 20-02-2009, 13:25