Zobrazené výsledky: 1 až 8 z 8

Téma: Přeinstalace WIN XP na netbooku Acer Aspire One

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Aug 2009
    Příspěvků
    4

    Zdravím,
    mám netbook Acer Aspire One, po prvním spuštění se mi tam ze skrytého oddílu PQSERVICE nainstaloval OS Windows XP Home SP3 + ovladače + nějaký další software (většinou časově limitované zkušební verze) tento zabírá 11GB na disku (skutečně zabraných je asi 6GB, zbytek je prázdné místo) těch 11GB potřebuji, proto jsem se rozhodl tento oddíl zlikvidovat, zformátovat disk a provést čistou instalaci OS, zkoušel jsem několik dual bootů s různými operačními systémy včetně linuxových a vybíral to pravé ořechové pro mě, nejvíce mi vyhovují právě ty XP na tomto netbooku jsou rychlé, svižné, ve srovnání s jinými OS nezatěžují tolik procesor a RAM a při přehrávání hudby a zejmena pak filmů mají nejdelší výdrž baterie. Proto jsem se rozhodl, že na netbooku chci mít čistou instalaci WIN XP. Na některých fórech jsem se dočetl, že stačí mít jakékoliv instalační CD s WIN XP a při instalaci zadat product key, který mám nalepený na notebooku. Asi před čtyřmi roky jsem si ke stolnímu PC kupoval OEM licenci Win XP SP2, chtěl jsem se zeptat, je možné opravdu použít toto CD? Radši se ptám, aby s tím pak nebyl nějaký technický problém (licence SP3 - instal. CD SP2) nebo jiný problém (např. při aktivaci systému)....Děkuji všem za jejich reakce.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    428

    Ked si uz skusal tolko systemov, tak mozes skusit nahodit aj to XP s tvojim productkey, a ak by to neslo, tak znova nahodit zo skryteho oddielu
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    No, jestli jsi už skrytý oddíl zlikvidoval, jak píšeš, tak už to máš stejně jedno a prostě to zkus, buď to půjde nebo ne (pokud ne, nedostal by ses přes zadání product key). Ale IMHO by to jít mělo, pokud je obojí OEM (CDčka OEM a Retail by se ovšem lišily), a stejná jazyková verze. Pokud by byl problém v tom, že by SP2 nebral klíče pro SP3 (ale myslím si že by to nastat nemělo - i když opačnou situaci jsem zažil, když jsem u známého přeinstalovával XP a jeho klíč nešel v SP3, ale při SP2 šel a SP3 se musel doinstalovat dodatečně), tak by stačilo v nLite k tomu SP2 CD dointegrovat SP3 a vypálit si svoje CD.

    Instalace v recovery oddílech bývají někdy předaktivovaný, takže pokud se použije jiný CD bude nutno aktivovat ručně, pokud by to nešlo (a prošel product key), nebál bych se toho a zavolal na aktivační linku a mělo by to v klidu projít přes automat (sám už jsem tam volal několikrát i v podezřelejších případech, např. instalace Visty 64bit ze svých instalaček namísto předaktivovaný 32bit a nikdy nebyl problém).
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele Marenek
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    242

    chybí mi tu informace, že jde o netboot s "normálním" hdd, jak usuzuju podle alokované velikosti. s win xp na ssd je acer aspire one bez doladění naopak totálně nepoužitelný.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele dzandra
    Registrace
    Dec 2006
    Příspěvků
    1,398

    Citace Původně odesláno od Marenek Zobrazit příspěvek
    chybí mi tu informace, že jde o netboot s "normálním" hdd, jak usuzuju podle alokované velikosti. s win xp na ssd je acer aspire one bez doladění naopak totálně nepoužitelný.
    Nevím proč ti ta informace chybí, vždyť se ptá jestli může použít cd win xp oem. Což by nemělo vadit a jak píše dojigri, aktivace by měla v klidu přejít přes automat.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Aug 2009
    Příspěvků
    4

    skrytý oddíl zatím mám, jenže obnovovat z něj nejde alt+F10 nefunguje, vždycky se to sekne na zavaděči linuxu, který mi když jsem zkoušel dualboot win + linux přepsal ten původní windowsovský.
    Napadlo mě ještě např. v tom linuxu kde se do toho skrytého oddílu normálně dostanu) překopírovat celý skrytý oddíl na externí disk, pevný disk v PC pak celý zformátovat...nějak to nabootovat z externího disku a windows z něj nainstalovat na pevný disk v PC...kdyby tohle fungovalo, tak by to byla ideálka:-) jenže takhle lehké to asi nebude....

    Ano, je to netbook s klasickým pevným diskem.
    Naposledy upraveno uživatelem Smeli: 01-03-2010 v 13:43 Důvod: POužívej EDIT!
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Aug 2009
    Příspěvků
    4

    Problém vyřešen...
    pokud to někoho zajímá a pokud někdo řešíte stejný problém, jak uvolnit místo na disku v NTB Acer a přitom nepřijít o Windows, mohu nabídnout stručný postup (zase tak těžké to nakonec nebylo:-)))
    1) v první řadě jsem potřeboval obnovit windowsovský zavaděč a zrušit ten linuxový (GRUB), kvůli kterému nefungovalo obnovení systému Acer Recovery, udělal jsem to pomocí utilitky fixmbr a příkazového řádku ve Windows.
    2) potom jsem si zazálohoval všechna data na externí harddisk
    3) nyní bylo potřeba odstranit oddíly disku s Linuxem, to jsem udělal pomocí programu Partition Wizard (free, na linuxu založená obdoba Partition Magic) rovnou (jelikož jsem měl už zazálohováno) jsem v něm zformátoval i oddíl s Windows a tento následně potom také smazal, na disku mi tedy zbyly dva oddíly - PQSERVICE a prázdný nenaformátovaný velký oddíl.
    4) pak je potřeba mít v biosu povolenou funkci D2D, restartovat a po restartu už bude fungovat ALT+F10
    5) Ihned po instalaci jsem si pomocí Acer ReecoveryManager vytvořil dvě instalační DVD a jedno CD
    6) znovu smazal celý disk, včetně PQSERVICE
    7) nabootoval jsem to z těch DVD, z kterých se mi nainstaloval Windows, včetně všech ovladačů, jediné co se nenainstalovalo je Recovery Manager (kvůli chybějícímu PQSERVICE)
    8) pak už zbývá jen promazat nepotřebné programy a Windows optimalizovat....

    Výsledkem je 11GB volného místa na disku navíc.....Windows, ovladače i další programy jdou ale i tak kdykoliv z DVD a CD obnovit a přeinstalovat.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Apr 2010
    Příspěvků
    1

    Potrebuji opravit soubory windows ale nedari se mi spustit instalace windows,co s tim ,vi nekdo ?? dekuji
    Odpovídat lze po přihlášení