Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 12 z 12

Téma: Šedivá obrazovka, celkový výpadek systému

  1. #1
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Aug 2009
    Příspěvků
    189

    Ahoj. Po dlouhé odmlce jsem opět nucen požádat vás o radu.

    Sestava.
    MB: Gigabyte GA-MA770-UD3
    CPU: AMD Phenom II X3 710 (Cooler Master Hyper TX3)
    GPU: Sapphire ATI Radeon HD 4850 Vapor-X 512MB DDR3
    RAM: Kingston HyperX 2x2GB BlackEd. 1066MHz
    PSU: Corsair Power Supply HX450 450W
    HDD: WD Caviar Blue 3.5" 1TB
    LCD: Acer AL1915 19" (tudíž stále používám VGA kabel)
    OS: Windows 7 Ultimate 64-bit

    Sestava je stará něco málo přes půl roku, vyjma střičkého LCD (stáří 4,5 roku).

    Popis problému.
    Průběhy problému jsou následovné:
    a) Veškerý obraz zmizí a na monitoru se místo toho objeví šedá obrazovka (buď čistě šedá nebo šedá s bílými pruhy nebo šedá na které se prolíná černá - vypadá to skoro jako když se "vylije obraz")
    b) Veškerý obraz, zvuk zmizí (jednoduše PC přestane pracovat.) a větráček u CPU se roztočí na plné otáčky. Pomůže jen "tvrdý" restart. Někdy po restartu naskočí jen šedá obrazovka viz. problém a). Po dalším restartu je již v zásadě vše ok.
    c) Nejsem si jistý zda to s tímto souvisí, ale jednou mě to vyhodilo i klasickou modrou smrt (což by poukazovalo na RAMky).

    Tento problém se děje čistě náhodně, v žádných pravidelných intervalech. Je také skoro jedno, zda hraju hru nebo mám pouze puštěný Office. Problém se vyskytuje minimálně od doby, kdy jsem nainstaloval Win 7 RC (což je dobrých 5 měsíců; ano já vím :-) ). Ale spíše až od doby, kdy jsem pořídil novou grafickou kartu (HD 4850). Se starou GK a s Win XP to docela určitě nedělalo.

    Co vše jsem zkusil pro nalezení a vyřešní problému?
    1) Zpětné nastavení frekvence CPU (a RAMek) do defaultních hodnot (předtím bylo CPU na 3,25 Ghz).
    2) Otestování CPU v OCCT a Everestu (teploty v normálu a to i v přetaktovaných hodnotách).
    3) Otestování GPU ve Furmarku (teploty v normálu).
    4) Otestování RAMek v Memtestu86 (v normě).
    5) Změna ovladačů ATi na starší/novější.
    6) Přechod z Win 7 RC 32-bit na Win 7 Ultimate 64-bit.
    7) Výměna outtake fanu od Lian-Li za Enermax Magma.

    Testoval jsem systém i v Cinebench-i R10. Renderování proběhlo bez problémů, ale open GL s "novou" GK nezvládá. Se starou GK ale nebyl problém.

    Upozorňuji, že airflow ve skříni je řešen dobře (upravená kabeláž, 140mm pomalo-otáčkový intake fan, 120mm outtake fan s regulovaním otáček).

    Předem děkuji za odpovědi :-)
    Naposledy upraveno uživatelem Kotty: 06-03-2010 v 15:12
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    No z těch standardních testů zbyvá HDD a test povrchu + kontrola smartu. Použij HDTUne.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Aug 2009
    Příspěvků
    189

    Tak kontrola HDD nenahlásila žádnou chybu, bechmark ukázal že se hodnoty přenosu drží v normách, teplota nepřesáhla 27 °C.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    1,151

    Memtest neni spatny, ale zkusil bych jeste Gold memory. Me osobne odhalil chyby, ktere memtest nejak nezachytil. Jestli jej chces, napis soukromou zpravu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    1,391

    A neni to nahodou znamy problem u karet ATI? Ja bych zkusil odinstalovat ovladace, pak vycistit system od zbytku ovladacu a nainstalovat nejake stare ovladace. Treba ty z CD od grafiky.
    Pak stejny postup ale nejnovejsi ovladace.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Drivery nedrivery, tohle ma nabehnout bez nich. ATI + analog + levny lcd s dsubem = problem (bohuzel takovyho kalibru, ze gk muze byt ok, stejne tak lcd takze vlastne neni co reklamovat ), zkusil bych jeste pripojit monitor pres redukci DVI > DSUB.

    edit: jak tak koukam na tu sestavu tak bych si tipnul na "vytvor" zdejsich low-cost odborniku, sestava si primo o pruser rika (ale co, aspon jste to mel levny a to se vyplati)
    Naposledy upraveno uživatelem Richmond: 07-03-2010 v 11:20
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Pokud nepomohou nejnovější ovladače (Catalyst 10.2 Hotfix), bude pravděpodobně karta vadná. Reklamuj ji.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Aug 2009
    Příspěvků
    189

    Citace Původně odesláno od r34ktor Zobrazit příspěvek
    Pokud nepomohou nejnovější ovladače (Catalyst 10.2 Hotfix), bude pravděpodobně karta vadná. Reklamuj ji.
    Zkusím a dám vědět. Díky.
    Citace Původně odesláno od Richmond Zobrazit příspěvek
    Drivery nedrivery, tohle ma nabehnout bez nich. ATI + analog + levny lcd s dsubem = problem (bohuzel takovyho kalibru, ze gk muze byt ok, stejne tak lcd takze vlastne neni co reklamovat ), zkusil bych jeste pripojit monitor pres redukci DVI > DSUB.
    Tohle zní asi nejvíc pravděpodobně. Pokud nepomůže hotfix, tak zkusím tu redukci. Každopádně LCD se již (delší dobu :-) ) chystám obměnit.
    Citace Původně odesláno od Richmond Zobrazit příspěvek
    edit: jak tak koukam na tu sestavu tak bych si tipnul na "vytvor" zdejsich low-cost odborniku, sestava si primo o pruser rika (ale co, aspon jste to mel levny a to se vyplati)
    Nevím jestli to má cenu komentovat. Sestava je přesně určená pro moji potřebu, tzn. větší výkon bych nevyužil. Také bych rozhodně netvrdil, že tam mám nejlevnější nebo nespolehlivé komponenty. Sestavu mě tu "schválili" i místní stálice a moderátoři (záměrně nejmenuji). Nevím zda i ty považujete za "odborníky".
    Kdybych opravdu šetřil, tak by sestava vypadal podstatně hůř
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Nejde o vykon, ale spolehlivost (imho to v 1. pripade)

    AMD770 = osekanej praseckej chipset
    Gigabyte = osazeny tim nejlevnejsim co je na trhu
    X3 = zkripleny X4
    Kinston BE = snad ani neotestovany pameti, tos mohl rovnou vzit levnejsi A-Daty (BE = omezena serie pro omezence, ma snad i papirove horsi parametry nez ty modry)
    Sapphire GPU = sajrajt nejlevnejsi, za posledni tyden 2 umrti a rozhodne ne levny kusy
    Corsair PSU = Seasonic, vychvalena wattaz apod.

    To ze jste to mel nataktovany apod. by s tm teoreticky souviset nemuselo (ovsem teoreticky ta sestava mela taky behat, ze?)

    PS: moderator je jen clovek, chybovat je lidske (teda samozrejme krome me )

    edit: zadnej hotfix nepomuze, black screen je "vlastnost" (je fakt, ze vetsinou se pc sekne a nepokracuje v bootu) - doporucuju si projit forum a najit problemy s ATI kartama treba jen za posledni tyden

    edit2: dal se k tomu vyjadrovat nebudu abych zase nedostal zlutou jako tady http://www.svethardware.cz/forum/sho...399#post330399 (ikdyz by to za to asi stalo )
    Naposledy upraveno uživatelem Richmond: 07-03-2010 v 16:51
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Aug 2009
    Příspěvků
    189

    Citace Původně odesláno od Richmond Zobrazit příspěvek
    Nejde o vykon, ale spolehlivost (imho to v 1. pripade)

    AMD770 = osekanej praseckej chipset
    Gigabyte = osazeny tim nejlevnejsim co je na trhu
    X3 = zkripleny X4
    Kinston BE = snad ani neotestovany pameti, tos mohl rovnou vzit levnejsi A-Daty (BE = omezena serie pro omezence, ma snad i papirove horsi parametry nez ty modry)
    Sapphire GPU = sajrajt nejlevnejsi, za posledni tyden 2 umrti a rozhodne ne levny kusy
    Corsair PSU = Seasonic, vychvalena wattaz apod.
    Myslím, že v dané cenové relaci se nic moc lepšího vymyslet nedalo (v té době). Sestavu jsem vybíral přes měsíc, pročítaje fóra a recenze/testy a radil se s místními uživateli. Nicméně, ať již je to jakkoliv, teď na tom již sotva něco změním, takže se nemá smysl dohadovat.
    Jinak arogance z vašich příspěvků přímo čiší. Uvítal bych, kdyby jste ubral, byť vaše rady oceňuji.

    Citace Původně odesláno od Richmond Zobrazit příspěvek
    edit: zadnej hotfix nepomuze, black screen je "vlastnost" (je fakt, ze vetsinou se pc sekne a nepokracuje v bootu) - doporucuju si projit forum a najit problemy s ATI kartama treba jen za posledni tyden
    No tu redukci každopádně zkusím. Za to pade to za zkoušku stojí.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW Avatar uživatele NHKG
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,142

    Souhlasím s tím, že chyba bude pravděpodobně v grafické kartě. Pokud ještě máte starou kartu, zkuste ji chvíli používat a pokud se problém nevyskytne -> reklamace GK.

    Jinak to PC je poskládáno dobře, sám jsem skládal sestavu s totožným MB, CPU, GPU a RAM a funguje super. Richí jenom nemá rád AMD ...
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    edit: omlouvam se, tenro prispevek ignorujte, viz. edit meho predchoziho prispevku
    Odpovídat lze po přihlášení



Podobná témata

  1. Windows 7: Výpadek proudu při instalaci systému Windows
    Od BoumiX v sekci OS Windows
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 26-12-2012, 16:35
  2. Chyba systému a následná modrá obrazovka
    Od pavelson v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 34
    Poslední příspěvek: 03-12-2009, 22:02
  3. vypadek pc
    Od burek v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 10-04-2008, 22:17
  4. Pravidelne vyskakujici modra obrazovka pri nabihani systemu....
    Od tomas.f1 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 16
    Poslední příspěvek: 30-03-2008, 22:45
  5. výpadek
    Od BlackFrog v sekci Fórum a magazín SHW
    Reakcí: 23
    Poslední příspěvek: 17-02-2007, 14:55