Zpomalování GPU - závada na větráčku?
Dobrý den,
mám problém s GPU na svém ntb - Acer 5520G, karta GeForce 8400MG. V poslední době se mi často zpomalí obraz i v teoreticky nenáročných situacích, např. přehrávání videa na internetu. Po několika vteřinách slyším, že větráček zvýší otáčky a obraz znovu funguje bez problémů. Mám pocit, že došlo k mírné změně zvuku větráčku - může to signalizovat problém třeba s ložiskem?
Předpokládám, že závada bude HW charakteru, takže by mi nevadilo poslat počítač do servisu, nemám s tím ale nejlepší zkušenosti, takže si předem chci být co možná nejvíce jistý, co se děje, a co můžu čekat. V jednom servisu mi řekli, že pokud by bylo nutné větráček vyměnit, nebyli by schopní sehnat nový, protože ACER tyto součástky neposkytuje, to mi přišlo trochu divné. V druhém odhadli cenu při výměně větráčku na 2K, což mi přijde docela dost, při stáří tohoto nobetooku je to podstatná část jeho momentální ceny :). Jsem schopný ho rozebrat, kdyby bylo třeba, a udělat jednodušší úkony (zatím jsem ho jednou čistil, zvládnu ještě tak vyměnit RAM nebo PCI kartu, ale jinak bych už to raději svěřil do servisu).
Takže mé otázky: čím je problém nejspíše způsoben? Jak se o tom mohu ujistit? Je něco, co mohu udělat sám? Pokud ho pošlu do servisu, na co si mám dávat pozor? Je cena 2K za takovouto opravu s výměnou větráčku přiměřená? Díky moc za rady.
mám problém s GPU na svém ntb - Acer 5520G, karta GeForce 8400MG. V poslední době se mi často zpomalí obraz i v teoreticky nenáročných situacích, např. přehrávání videa na internetu. Po několika vteřinách slyším, že větráček zvýší otáčky a obraz znovu funguje bez problémů. Mám pocit, že došlo k mírné změně zvuku větráčku - může to signalizovat problém třeba s ložiskem?
Předpokládám, že závada bude HW charakteru, takže by mi nevadilo poslat počítač do servisu, nemám s tím ale nejlepší zkušenosti, takže si předem chci být co možná nejvíce jistý, co se děje, a co můžu čekat. V jednom servisu mi řekli, že pokud by bylo nutné větráček vyměnit, nebyli by schopní sehnat nový, protože ACER tyto součástky neposkytuje, to mi přišlo trochu divné. V druhém odhadli cenu při výměně větráčku na 2K, což mi přijde docela dost, při stáří tohoto nobetooku je to podstatná část jeho momentální ceny :). Jsem schopný ho rozebrat, kdyby bylo třeba, a udělat jednodušší úkony (zatím jsem ho jednou čistil, zvládnu ještě tak vyměnit RAM nebo PCI kartu, ale jinak bych už to raději svěřil do servisu).
Takže mé otázky: čím je problém nejspíše způsoben? Jak se o tom mohu ujistit? Je něco, co mohu udělat sám? Pokud ho pošlu do servisu, na co si mám dávat pozor? Je cena 2K za takovouto opravu s výměnou větráčku přiměřená? Díky moc za rady.
Vem vysavač a zkus vysát prach z chladiče. To že je větrák po několika letech hlučnější je normální. Dávat 2k za výměnu větráčku je loupež za bílého dne. Bohužel, Acer je kvalitou svého servisu pověstný - v tom negativním směru.
Mozna by nebylo od veci mrknout se na verzi ovladace (pravy klik na plose > Ovladaci panel nVidia > vpravo dole modry text Systemove informace > Verze ovladace, pokud tam bude 196.75 tak odinstalovat a nahodit starsi), ty posledni mely udajne problemy s regulaci fanu. Kazdopadne to muze byt i flash playerem, ktery prehrava videa pres cpu...
edit: Drivery 195.62 jsou zde (vyberte GeForce series 8M (notebook, language UK - obsahuji cestinu) https://www.nvidia.com/en-gb/drivers/
+ zkontrolujte teploty přes GPU-Z, protoze GF8400M mely problemy s teplotami.
edit: Drivery 195.62 jsou zde (vyberte GeForce series 8M (notebook, language UK - obsahuji cestinu) https://www.nvidia.com/en-gb/drivers/
+ zkontrolujte teploty přes GPU-Z, protoze GF8400M mely problemy s teplotami.
Verze ovladače je 195.62, k problémů nedochází jen při přehrávání videa, ale také v hrách, mám podezření, že v poslední době i při otevírání web. stránek (nejsem si tím zatím úplně jistý). Zajímavé je, že se to nikdy nestává u některých videí (typicky anime, filmy přehrávané z HD), zatímco u jiných pravidelně (hlavně trailery na internetu). Každopádně by s tím tahle sestava neměla mít problém, a jak říkám, výkon dost klesl i ve hrách (Jade Empire na nízké detaily), navíc je proměnlivý v závislosti na otáčkách větráčku. Zkusím ještě dneska znovu ověřit, že to není prachem. Teplota se pohybuje kolem 80-85 stupňů.
Nevim presne co je to za typ, ale treba u notesu s i7 klesne vykon pokud jede na baterky... Kazdopadne to spis vypada, ze to ma neco do cineni s cpu (viz. otevirani www stranek - tam gk nepracuje, stejne tak u tech videi z netu), mozna to dela vytizeni cpu pri "tahani" ze sitovky. Teploty/vytizeni cpu je v normalu?
To mě nenapadlo - teď jsem ji ověřoval, a běžná teplota jádra (Turion X2 na 1.8) je kolem 75 stupňů a teplota v zátěži něco málo přes 80 - to je moc, že? Zálohuju počítač, odpoledne ho rezeberu, pokud tam nebude nic zjevného, tak ho zítra pošlu do servisu (tedy, pokud nenapadne tady někoho něco geniálního ;)).
To uz jsou hodne vysoke teploty. Rozhodne vycistit chladic a kdyz uz to bude rozebrany, tak i vymenit pastu.