deska nebo CPU KO ?
Pracoval jsem na PC když z nenadání bez varování totálně "spadlo"(zčernal monitor). Teď když chci PC zapnout, jen se rozsvítí kontrolky HDD a napájení, roztočí se větráčky ale PC nepípne. Monitor jen zeleně bliká. Používám základní desku Asus miniATX s int. grafickou kartou, s procesorem AMD. Kde by mohl být problém ? Je vadná deska, nebo CPU ? Monitorem to není. Pokud by byl vadný pouze CPU, proběhla by obrazovka startování s logem základní desky a napsalo by se posléze CPU filed ?
Můj první typ je deska... Jak slyšim mATX Asus s int. grafikou pro AMD tak bych se tomu ani nedivil.
Není to náhodou něco ze série M2N ??? Napiš přesně konfiguraci..
Odpoj všechno nepotřebné a resetuj BIOS. A co zdroj?? značka a stáříí ??
Není to náhodou něco ze série M2N ??? Napiš přesně konfiguraci..
Odpoj všechno nepotřebné a resetuj BIOS. A co zdroj?? značka a stáříí ??
CPU je nepravdepodobne (jsou malo poruchove - v podstate je muzes jen upect, popr je sebere deska kdyz zhori). Koukni zda nemas nahodou nafoukle kondenzatory na mb. ty odchazeji nejcasteji, pokud se jedna o nejake starsi desky. Napis tu konfiguraci, jak zminuje stan19.
[quote=Hyblos;359339]Pracoval jsem na PC když z nenadání bez varování totálně "spadlo"(zčernal monitor). Teď když chci PC zapnout, jen se rozsvítí kontrolky HDD a napájení, roztočí se větráčky ale PC nepípne. Monitor jen zeleně bliká. Používám základní desku Asus miniATX s int. grafickou kartou, s procesorem AMD. Kde by mohl být problém ? Je vadná deska, nebo CPU ? Monitorem to není. [/quote]
Také to může být zdroj, začni u něj, je to nejjednodušší a nejlevnější řešení. Přeměř si napětí na všech větvích. (nebo navštiv nějaký servis, každý rozumější by měl mít tester zdrojů.
Zkus vyndat RAM, pokud by to byla ona, PC bude dlouze pípat.
Pokud bude zdroj OK, a po vytažení RAM nebude pípat, tak to bude na 99% deska.
[quote=Hyblos;359339]Pokud by byl vadný pouze CPU, proběhla by obrazovka startování s logem základní desky a napsalo by se posléze CPU filed ?[/quote]
Ne, bez CPU deska neudělá nic. Nic nezobrazí a ani nepípne.
Také to může být zdroj, začni u něj, je to nejjednodušší a nejlevnější řešení. Přeměř si napětí na všech větvích. (nebo navštiv nějaký servis, každý rozumější by měl mít tester zdrojů.
Zkus vyndat RAM, pokud by to byla ona, PC bude dlouze pípat.
Pokud bude zdroj OK, a po vytažení RAM nebude pípat, tak to bude na 99% deska.
[quote=Hyblos;359339]Pokud by byl vadný pouze CPU, proběhla by obrazovka startování s logem základní desky a napsalo by se posléze CPU filed ?[/quote]
Ne, bez CPU deska neudělá nic. Nic nezobrazí a ani nepípne.
Ve čtvrtek všechno pečlivě prohlédnu, přeměřím zdroj a hned napíšu, co jsem zjistil. Také pošlu přesnou specifikaci komponentů. Počítač mám doma, přesně 4 roky, zatím tu závadu řeším na dálku. Díky za předběžný typy, ozvu se
Tak jsem zkoušel toto:
Vyndat RAM, vymazat CMOS v Biosu, vypojit HDD. Pořád se to chová stejně: zapnu do elektriky, rozvítí se dioda na desce, zapnu vypínačem, roztočí se větráky a nic nepípne. Monitor je černej, bez odezvy(zeleně nebliká, to mi tata blbě popsal). Při provozu zdroje jsem přeměřil 5V a 12V větev(je OK).
Konfigurace: deska Asus A7S8X-MX(sA, Sis741GX / 964, G+AGP8x, DDR: 512MB)
procesor: AMD Sempron 2400 (1,67GHz, sA, 333MHz, T-bred, 256kB)
pevný disk: OEM Hitachi Excelstor (ATA 133, 80GB, 7200, 8MB)
Vyndat RAM, vymazat CMOS v Biosu, vypojit HDD. Pořád se to chová stejně: zapnu do elektriky, rozvítí se dioda na desce, zapnu vypínačem, roztočí se větráky a nic nepípne. Monitor je černej, bez odezvy(zeleně nebliká, to mi tata blbě popsal). Při provozu zdroje jsem přeměřil 5V a 12V větev(je OK).
Konfigurace: deska Asus A7S8X-MX(sA, Sis741GX / 964, G+AGP8x, DDR: 512MB)
procesor: AMD Sempron 2400 (1,67GHz, sA, 333MHz, T-bred, 256kB)
pevný disk: OEM Hitachi Excelstor (ATA 133, 80GB, 7200, 8MB)
Deska je pravděpodobnější, protože je na ní víc věcí které můžou odejít. Jistotu ale budeš mít jen v případě, že zkusíš komponenty jinde. Mrtvý CPU se chová naprosto stejně.
Pokud budu komponenty zkoušet jinde, hrozý, že např. vadný procesor zničí novou desku ?
Má ten můj procesor tepelnou pojistku ? Provozoval jsem ho celou dobu (4 roky) s větším chladičem a stařeným větráčkem. Ale nikdy problém nebyl. Co vím, tak vyjímečně, zřídka kdy, když jsem chtěl spustit videosoubor, naskočila "modrá smrt", ale restart to vždy spravil.
Má ten můj procesor tepelnou pojistku ? Provozoval jsem ho celou dobu (4 roky) s větším chladičem a stařeným větráčkem. Ale nikdy problém nebyl. Co vím, tak vyjímečně, zřídka kdy, když jsem chtěl spustit videosoubor, naskočila "modrá smrt", ale restart to vždy spravil.
No priste doporujuci "nespravovat" modrou smrt restartem, ale zjistit, proc to dela. Koukal jsi na ty kondenzatory ?? mas pc z doby, kdy se jeste stavalo, ze odesly. Tahle vypadaji spatne (ty prvni 3 velke - maji jakoby kopecek nahoru) http://nfs-serie.blog.cz/0707/vymena-kondenzatoru-na-zakladni-desce .
[quote=Hyblos;360229]Pokud budu komponenty zkoušet jinde, hrozý, že např. vadný procesor zničí novou desku ?
Má ten můj procesor tepelnou pojistku ? Provozoval jsem ho celou dobu (4 roky) s větším chladičem a stařeným větráčkem. Ale nikdy problém nebyl. Co vím, tak vyjímečně, zřídka kdy, když jsem chtěl spustit videosoubor, naskočila "modrá smrt", ale restart to vždy spravil.[/quote]
Že procesor zničí desku je silně nepravděpodobné. Tvůj procesor žádnou tepelnou pojistku nemá.
Má ten můj procesor tepelnou pojistku ? Provozoval jsem ho celou dobu (4 roky) s větším chladičem a stařeným větráčkem. Ale nikdy problém nebyl. Co vím, tak vyjímečně, zřídka kdy, když jsem chtěl spustit videosoubor, naskočila "modrá smrt", ale restart to vždy spravil.[/quote]
Že procesor zničí desku je silně nepravděpodobné. Tvůj procesor žádnou tepelnou pojistku nemá.
Na kondenzátory jsem koukal. Všechny jsou OK. Na desce není nic neobvyklého. Akorát nějaká plastiková samolepka s čárkovým kódem, co byla nalepená na chladiči procesoru, je poněkud smrštěná-zřejmě teplem. Ale jak říkám, s tím větrákem jsem to provozoval 4 roky. V době, kdy PC "spadlo" si ségra prohlížela nějaký fotoprezentace a měla rozjetej Firefox.