Problem pri botovani, ...
Zdravim,
mam takovy maly velky problem :-D
Koupil jsem si zdroj corsair tx750W a graf kartu Ati 5850 a nebyla kompatibilni s deskou asus P5n-e SLi , tak jsem koupil desku novou P5QL PRO a nastal problem pri botovani, napise to ze nenajde disk, v biosu to disk normalne najde a rozpozna, disk je v biosu nastaven na IDE.
sestava:
cpu intel E6550 fsb 1333
graf. k. Ati Sap. 585O Toxic
ram 3x1G zeppelin 800Mhz DDR2
MB Asus P5QL PRO
Disk Seagate 250G 7.2K sata
OS XP
Snad jsem na nic nezapomel, pokud nekdo vi cim to je a nbo cim to muze byt tak prosim poradte, ja uz vyzkousel snad vsechno :-)
Dekuji
mam takovy maly velky problem :-D
Koupil jsem si zdroj corsair tx750W a graf kartu Ati 5850 a nebyla kompatibilni s deskou asus P5n-e SLi , tak jsem koupil desku novou P5QL PRO a nastal problem pri botovani, napise to ze nenajde disk, v biosu to disk normalne najde a rozpozna, disk je v biosu nastaven na IDE.
sestava:
cpu intel E6550 fsb 1333
graf. k. Ati Sap. 585O Toxic
ram 3x1G zeppelin 800Mhz DDR2
MB Asus P5QL PRO
Disk Seagate 250G 7.2K sata
OS XP
Snad jsem na nic nezapomel, pokud nekdo vi cim to je a nbo cim to muze byt tak prosim poradte, ja uz vyzkousel snad vsechno :-)
Dekuji
to musis nastavit v biosu disk ne jako IDE, ale jako druhou moznost :) to sem ti moc neporadil vid :D nepamatuji si to ... on se najde nekdo, kdo si to pamatuje :) kazdoapdne zkus ponastavit disk v biosu jeste .... btw, nenajde ti ho to pri instalaci XP? pokud ano, tak potrebuejs ovladace na SATA disky ;)
Jak se to projevi, ze pri bootovani to nenajde disk? Myslis tim spis, ze to pouze nenajde bootovaci sektor ne? Nebo to ten disk nenajde ani pri instalaci windows?
Pokud byly XP instalovany na disk v modu AHCI, tak je mozne, ze bude potreba ho z toho IDE prepnout na AHCI. (zde si nejsem jisty, ale za zkousku nic nedas)
Projed si pekne celej BIOS, vypni RAID a vsechny ruzny pridavny blbosti tykajici se disku a zkontroluj z ceho je nastaveno bootovani.
Weeman - on ma ten disk v IDE modu, takze pri instalaci XP zadne ovladace pridavat nemusi.
Pokud byly XP instalovany na disk v modu AHCI, tak je mozne, ze bude potreba ho z toho IDE prepnout na AHCI. (zde si nejsem jisty, ale za zkousku nic nedas)
Projed si pekne celej BIOS, vypni RAID a vsechny ruzny pridavny blbosti tykajici se disku a zkontroluj z ceho je nastaveno bootovani.
Weeman - on ma ten disk v IDE modu, takze pri instalaci XP zadne ovladace pridavat nemusi.
[quote=DrZelenka;360477]
Weeman - on ma ten disk v IDE modu, takze pri instalaci XP zadne ovladace pridavat nemusi.[/quote]
ok, ale to je potom ten sata disk na 2 veci ... :D
Weeman - on ma ten disk v IDE modu, takze pri instalaci XP zadne ovladace pridavat nemusi.[/quote]
ok, ale to je potom ten sata disk na 2 veci ... :D
projevuje se to tak ze pri botovani to napise disk info: disk nebyl nalezen a pak chyba pri nacitani OS
v nastaveni biosu neni nastaveni raid pole, to bylo prvni co me napadlo, ale nen i to tam. vice mene jsem uz zkousel v biosu nastavit a prenastavit co se dalo.
botovani je nastaveno primarne z disku, pak mechanika.
pri instalaci noveho OS se to kousne ve fazi kdy to ma zapisovat na disk.
v nastaveni biosu neni nastaveni raid pole, to bylo prvni co me napadlo, ale nen i to tam. vice mene jsem uz zkousel v biosu nastavit a prenastavit co se dalo.
botovani je nastaveno primarne z disku, pak mechanika.
pri instalaci noveho OS se to kousne ve fazi kdy to ma zapisovat na disk.
[quote=Weeman;360482]ok, ale to je potom ten sata disk na 2 veci ... :D[/quote]
Prijde akorat o NCQ a hotswap (nebo jak se zapojovani/odpojovani za chodu PC jmenuje). Stale to ma vyssi prenosovy rychlosti a podstatne skladnejsi kabel. Nekde byly testy SATA HDD IDE vs. AHCI a rozdily minimalni (resilo se to i nekde v tyhle sekci).
Prijde akorat o NCQ a hotswap (nebo jak se zapojovani/odpojovani za chodu PC jmenuje). Stale to ma vyssi prenosovy rychlosti a podstatne skladnejsi kabel. Nekde byly testy SATA HDD IDE vs. AHCI a rozdily minimalni (resilo se to i nekde v tyhle sekci).
[quote=DrZelenka;360486]Prijde akorat o NCQ a hotswap (nebo jak se zapojovani/odpojovani za chodu PC jmenuje). Stale to ma vyssi prenosovy rychlosti a podstatne skladnejsi kabel. Nekde byly testy SATA HDD IDE vs. AHCI a rozdily minimalni (resilo se to i nekde v tyhle sekci).[/quote]
aha, to jsem nevedel, diky za rozsireni znalosti ;)
aha, to jsem nevedel, diky za rozsireni znalosti ;)