Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 23

Téma: Paralelní zapojení kondenzátorů ve zdrojích

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Mar 2010
    Příspěvků
    9

    Mám otázku na místní praktiky:

    Je možné složit žádoucí filtrační kapacitu pro danou větev výstupního napětí ze dvou (tří) kondenzátorů zapojených paralelně? (Případně totéž na vstupu...)

    Důvod:
    Ať hledám jak chci, větší a velké kapacity (cca. 3000 mikro+/resp. třeba 4700 mikro+) nejsou úplně běžné.
    Když si vezmu svůj deset nebo kolik let let starý (a stále absolutně spolehlivý) zdroj ze serveru Optiplex, jedoucího na 200 MHz, který má psaný výkon 230 W, kapacity jsou zhruba následující:

    vstup 860 mikro
    +12 V 4700 mikro, všechno ostatní 3300 mikro, jen +5VSB má 2500 mikro.

    Takže na svých současných 420 W, které nutně potřebují repas kondenzátorů (brzo se začnou vydouvat), bych měl pro adekvátní zatížení (watt/jednotku kapacity) dostat něco jako 1200+ mikro na vstup (místo 600), na +12 V zhruba 7000 mikro (místo 3300), na zbytek cca. 5000 mikro (namísto 2200).
    Což jsou kapacity buď nedostupné (nebo "čekací", což dost dobře nemůžu, škola tlačí-což se o peněžence říci nedá, neb nemá co tlačit), nebo pekelně drahé.
    Přitom se nemůžu zbavit limitní jistoty, že právě poměr filtrovaný výkon/kapacita je zcela rozhodující pro spolehlivost a výdrž zdroje. Vyšší kapaita nese méně cyklů za jednotku času, nabíjecí/vybíjecí cykly vzhledem k menšímu poměrnému poklesu náboje "schovaného" v kondenzátoru operují na menších rozdílech napětí (a tudíž je menší zvlnění), takže dochází k menšímu namáhání dielektrika (to by mělo nést i nižší teplotu, že?) a tak dál.

    Existuje reálné nebezpečí, že se budou dva paralelní kondenzátory, byť ze stejné série, nepříznivě ovlivňovat různými (ať už hned, nebo v budoucnu) rychlostmi nabíjecích/vybíjecích cyklů, s následným vznikem různých kmitů, možných interferencí a s trochou štěstí rozkmitáním/likvidací zdroje nebo komponent na výstupu?

    To, co jsem schopen dohledat, mi jednoznačnou odpověď nedává.

    Díky
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2

    jrx jrx je offline
    Starousedlík SHW / Pilot TMF
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    1,894

    A jak je tam chceš narvat? To budeš upravovat DPS nebo ten kryt (když se tam nevlezou) nějak nafoukneš? Nebo vzdušné zapojení? Po kondících s vysokou kapacitou bych se ještě poohlídl, určitě se dají sehnat, např. na www.tme.cz nějaké lepší kousky myslím mají, na GME nebo GES se možná taky něco najde. A nebude výhodnější koupit rovnou nový zdroj?
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    2,545

    v bazaru Pavel Boček

    nabízí nějaký kodíky (3300 tam má) zkus mu napsat třeba bude umět sehnat i 4700
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček
    Registrace
    Mar 2010
    Příspěvků
    9

    GES-mají vesměs Chemi-cony, ty malé velikosti na desky, kde je +/- stabilní odběr. "Kondenzátory na steroidech", které do +12V která dostává kopance od startujících disků, podle mě nepatří.
    GME-jenom Jamicony, kterým se chci vyhnout

    TME-díky, na to jsem nenarazil, podívám se

    "Vzdušné zapojení"-ano, klidně dodělat různé bytelné nožičky (cca. 1,8-2,2 mm2) s doplňkovým tišťákem pro kondy, pro každou větev jedny a nafouknout kryt, pokud se s tím nevejdu.

    Nový zdroj-protože záchrana diplomky z toho externího disku bude stát 10+ tisíc, nemám ani korunu nazbyt. A dávat 2-2,5+ tis. za zdroj 550-750 W s tím, že poměr výkon/kapacita není ani jako u té 10 let staré "plečky" Dell-to ani omylem. Prostě je to jen odsunutí problému, navíc nehorázně drahé.
    Jiný 250W zdroj, který jsem kdysi recapoval na +12V, úplně zklikvidoval existenci 5V větví a mám ho jako zdroj 12V nemá dodnes problém, a to občas dostává pěkně na frak. Kondenzátory jsou prostě trochu "přestřelené" (papírově nějakých 8800 mikro, čertví, kolik je to teď reálně). Tak nějak si představuji spolehlivý základ.

    Navíc situace je taková, že před týdnem bylo pozdě, takže budu muset asi použít cokoliv, co dostanu do ruky. A cpát na 420W Jamicony s jakš-takš původně instalovanou kapacitou fakt nechci.

    Prosím, ať se to tu týká hlavně paralelního zapojení, může to někomu pomoci i do budoucna. Probíráním se poznámkami ("...a co nový zdroj?") jsem strávil pár hodin při procházení fóra Zdroje pro případ, že by se to tu někde řešilo a vyhledávačem jsem to nenašel.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5

    jrx jrx je offline
    Starousedlík SHW / Pilot TMF
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    1,894

    Citace Původně odesláno od Franta B. Zobrazit příspěvek
    A dávat 2-2,5+ tis. za zdroj 550-750 W s tím, že poměr výkon/kapacita není ani jako u té 10 let staré "plečky" Dell-to ani omylem.
    Co máš proboha za sestavu, že potřebuješ takový reaktor Litr na OEM Seasonic 500W se nenajde? IMHO je to lepší řešení, než shánět kondy a pak si tam něco uvnitř bastlit. (nutnou výměnu kondenzátoru beru, ale nějaké úpravy, kondenzátory ve vzduchu, hokusy pokusy... aby si náhodou nemusel pak solit další penízky na novou sestavu )
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Něco o recapu zdroje najdeš tady. Trodas je (byl?) místní kondíkový maniak, ten by určitě věděl. Případně se obrať na uživatele -HoNY-.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Mar 2010
    Příspěvků
    9

    johnny_9 - Díky, tohle jsem zapoměl stáhnout a pak zaboha nemohl najít.

    Procházením místních fór jsem strávil už asi 18 hodin.

    Reaktor:

    Asus A7V880
    Barton 2500+ , nechávám ho běžet na jeho 1833. Ale už jsem ho měl na K7N2 Delta ILSR na cca. 2425 a potíže neměl, ale 48 stupňů idle/62 burn při okolí 24 stupňů se mi prostě nelíbí, proč to trápit.
    1 GB RAM
    GF 5200 128 MB (tohle by chtělo vyměnit...)
    Chlazení CPU a GPU

    Výše uvedené by mělo papat do 220 W v plné zátěži s malou rezervou. Lepší grafika si vezme taky něco navíc, nedejbože abych si vzal Radeon 3850, který si dokáže špičkově vzít prý až 120 W, takže pak suma asi 280-300W.

    No a teď ten průšvih:
    Standardně 3 disky
    Combo
    DVD
    šuplík
    0-6 věcí v USB

    Disky by měly 3 přibýt-ať napevno, nebo v šuplatech při řešení nějakého průšvihu nebo zálohování.
    2x 80 mm větrák
    2x 120 mm větrák
    Jádro průšvihu: napsaných 700/400 mA z 12V/5V odběru disku je fajn, jenže to už se disk točí-jsou to odběry "average read/write". Při rozběhu si dost disků bere jenom dvoj-trojnásobek, ale mám pár starších (anebo i některé rychlé nové), které si berou až 3150/850. To je okolo 47W/disk. Ponásobte šesti, připočtěte 76W na plackomechaniky, přidejte rezervu výkonu, rezervu na stárnutí kondenzátorů... Ten rozběhový výkon je velmi ostrá špička, což je pro spínaný zdroj trochu křeč.

    Litr se nenajde na důležitější věci, navíc 500W je prostě trochu málo. Už jsem v minulosti přišel (o nedůležitý, naštěstí) experimentální počítač, kde byl zdroj "akorát".

    Sichr je, že bude velká bedna, jeden zdroj na desku/grafiku a C:/ a druhý zdroj na datová úložiště. Ještě uvažuju o zcela samostatném a manuálním zapínání jednotlivých disků z rampy vložené mezi zdroj a disky, ale to je tady OT.

    Věcí "akorát", "přesně podle specifikací", "automatických" mám plné zuby. Co není s rezervou od pohledu je zralé na pád na hubu.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Citace Původně odesláno od Franta B. Zobrazit příspěvek
    ..
    Procházením místních fór jsem strávil už asi 18 hodin.
    ...
    Mám dojem že to moc prožíváš, na takovou sestavu je i 500 W až moc.

    BTW, za těch 18 hodin co jsi strávil jen okouněním na fórech, plus co strávíš sháněním a výměnou kondíků, by jsi si vydělal už na dva takové zdroje, i kdyby jsi šel na blbou brigádu do Tesca. Ale každý má svého koníčka ...
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Mar 2010
    Příspěvků
    9

    Jestliže kondenzátory vyschnou za rok až o třetinu kapacity, je zdroj po roce naprosto na hraně. Jasně že může vyschnout daleko později, ale na hranu to tahat nechci.
    Počítače, u kterých jsem to prožíval (386-Pentia 2) šlapou doteď bez jediného zádrhu. Počítače, kde jsem se spolehl na "tahle se to dělá a chodí to" už jsou v křemíkovém nebi.

    Poznámky o brigádě v Tescu jsou naprosto mimo a nemístné. Když jsem na přednášce, můžu procházet fóra, ale ne tahat bedny v Tescu. Předpokládat, že všichni, co se tu ptají na něco neobvyklého, jsou patnáctiletí kindrsáci co nevědí co roupama a neumí si věci spočítat a podle toho odpovídat... Ne že by jich nebylo dost, témat "fortron nebo něco do..." je tu jak hub po dešti, ale implicitně reagovat takhle...
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček
    Registrace
    Mar 2010
    Příspěvků
    9

    A ještě jedna věc k úvahám o paralelním zapojení-když se bude vybíjet paralelní pole kondenzátorů, jejich ripple current by se měl sčítat, resp. sčítat a násobit nějakým koeficientem menším jedné, který bude popisovat ztráty RC vzniklé vzájemným dobíjením kondenzátorů v případě neschopnosti vybíjet se souměrně (hádám, že by měl být vyšší než 0,8-pak už by nutně docházelo k výrazným kmitům).
    Takže snad další způsob, jak zlepšit průchodnost náboje zdrojem a snížit zvlnění napětí na výstupu-anebo si v případě průšvihu poradit i s mizernými kondenzátory bez jejich přetěžování a následných průšvihů.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Citace Původně odesláno od Franta B. Zobrazit příspěvek
    Jestliže kondenzátory vyschnou za rok až o třetinu kapacity, je zdroj po roce naprosto na hraně. Jasně že může vyschnout daleko později, ale na hranu to tahat nechci.
    Počítače, u kterých jsem to prožíval (386-Pentia 2) šlapou doteď bez jediného zádrhu. Počítače, kde jsem se spolehl na "tahle se to dělá a chodí to" už jsou v křemíkovém nebi.
    To jsou ti výrobci ale hlupáci, že dávají na zdroje třeba 5 let záruku. Podle tvé teorie by se její konce asi nedožil ani jeden. A nejedná se o zdroje za několik tisíc ...
    Zas na druhou stranu, mírně předimenzovat kapacity neuškodí, to máš pravdu. Ale nic se nemá přehánět. A že jsou zdroje z doby 386 - P2 kvalitnější než dnešní? O tom nepochybuji, taky se podívej kolik tehdy stály a jakou spotřebu tehdejší komponenty měly - jaká byla zátěž těch zdrojů. Se nedivím, že jedou dodnes.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček
    Registrace
    Mar 2010
    Příspěvků
    9

    Nejde mi o vytváření teorie o tom, co (po)jede nebo ne nebo polemizovat o něčí hlouposti-už v prvním příspěvku jsem napsal, že se chci dostat na podobné výkonové zatížení součástek jako u těch starých zdrojů (CO). O kus dál PROČ, a jelikož to s dostupnými součástkami (o okamžitě dostupných nemluvě) není úplně jednoduché, hledám další možnosti JAK.

    A tohle vlákno jsem založil proto, aby se sešly podložené postřehy na téma jde/nejde, potíže lze/nelze řešit tím či oním způsobem-což je otázka na zběhlého elektrotechnika, jímž nejsem.
    Abych já nebo někdo po mě nezjistil, že "vlaju na hřbetě splašeného neosedlaného koně, cválajícího po zadělané dráze co končí na hraně lomu".
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13

    odb odb je offline
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    513

    Takže na svých současných 420 W, které nutně potřebují repas kondenzátorů (brzo se začnou vydouvat)
    Nechcem rypat ale ako vies, ze sa ti kondiky za chivlu zacnu vyduvat? Mas s tym 420W zdrojom nejake problemy? Tu tvoju zostavu ten zdroj v pohode utiahne a ak je aspon trochu kvalitny, tak aj peknych par rokov.
    Výše uvedené by mělo papat do 220 W v plné zátěži s malou rezervou. Lepší grafika si vezme taky něco navíc, nedejbože abych si vzal Radeon 3850, který si dokáže špičkově vzít prý až 120 W, takže pak suma asi 280-300W....
    Tie tvoje prepocty o spotrebe su tiez divoke. Tu max. zataz by som bral ako cisto teoreticku a v reale nedosiahnutelnu. Aky to je disk so spotrebou 3150/850? "Par" diskov som mal v ruke ale ziaden nemal takuto spotrebu a tym myslim aj serverovske SAS a SCSI 10 a 15 tis. ot.. Takuto spotrebu si viem predstavit jedine u serverovskeho disku s 15tis. ot. s kopou platni ale ty nespominas ziaden SAS/SCSI radic. A ak by si aj mal takyto serverovsky disk, tak tie maju funkciu na oneskorene roztocenie platni (tuto funkciu maju aj novsie klasicke desktopove disky), takte nehrozi vysoke zatazenie zdroja pri starte. Tie hodnoty odberov na diskoch su maxima oboch vetiev a kombinacia maximalnych odberov z oboch vetvi naraz nehrozi. Realnu spotrebu tvojej zostavy by som tipol do 200W v zatazi a to za predpokladu, ze mas plne vytazeny CPU, GK, vsetky disky, mechaniky, co v reale nemas sancu dosiahnut. Pri starte ta zataz tiez nebude obrovska a urcite bude do tych 200W, trufal by som si povedat, ze tak medzi 100-150W, co tvoj 420W zdroj hravo zvladne.

    Sichr je, že bude velká bedna, jeden zdroj na desku/grafiku a C:/ a druhý zdroj na datová úložiště. Ještě uvažuju o zcela samostatném a manuálním zapínání jednotlivých disků z rampy vložené mezi zdroj a disky, ale to je tady OT.

    Věcí "akorát", "přesně podle specifikací", "automatických" mám plné zuby. Co není s rezervou od pohledu je zralé na pád na hubu.
    Si paranoik. Nechcem ta urazit ale si uplne mimo. Mas trochu nastudovanu teoriu, chabe skusenosti a to vsetko divoko spajas dokopy.
    Ten posledny odstavec o tom sichru ma dostal. Uslo mi nieco? Nesedia mi tvoje pocty. Na tvoju dosku vies pripojit maximale 6 diskov, ak odratam dve mechaniky, tak mi ostavaju 4 a kvoli nim robit tem sichr a k tomu este to planovane manualne zapinanie diskov mi pripada ako totalna hlupost. Uz aj ten druhy zdroj na "datove uloziska" je nezmysel.

    Kup si Seasonic 350 alebo400W a vies co, ze si to ty, tak si kup 500W. Nakup kvalitnych kondenzatorov ta vyjde za porovnatelnu sumu a je to urcite lepsie riesenie ako recapovat stary zdroj podla tvojich predstav. Plus praca na recape zdroja a mozne riziko, by som sa na to vykaslal. Aky to mas vlastne ten 420W zdroj??

    Ja na tvojom mieste kupim 350W Seasonic, ktory dnes stoji okolo 800Kc a spokojne spavam.

    Nastuduj si trochu viacej teorie, pridaj hlavne prax a az potom ries nieco taketo. To, co chces robit nema zmysel.
    Naposledy upraveno uživatelem odb: 23-03-2010 v 22:44
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Nováček
    Registrace
    Mar 2010
    Příspěvků
    9

    odb:

    Ten disk přes 3A Ti teď přesně neřeknu, nemůžu teď svůj stoh prohrabat. Je to tuším 10 GB Seagate někdy z 1999.
    Ale jeden s 2,95A jo- Maxtor, Models: 5T060H6, 5T040H4, 5T030H3, 5T020H2, 5T010H1. To samé šasi, různá kapacita. Strana 3-3 resp. 18 v manuálu, který vypadne ze stránek Maxtoru (Seagatu), když jejich vyhledávač nakrmíš některým uvedeným typem. Je to spin-up peak v Power requirements.

    Takových spolehlivých vykopávek mám otep a vzdát se jich nehodlám, proto je v počítači ještě externí řadič na 4 IDE.

    Divoký přepočet spotřeby desky? Barton si bere typicky 38,5A v burn, krmení 3,3V je dělané na cca. 45A. Podle testů (recenzí) co jsem četl když byl 3850 novinka, byla jeho energetická náročnost nepříjemným překvapením. S 300W zdrojem při jednom disku byla potíž.
    Stačí spočítat deklarované odpadní teplo a jen na tepelných ztrátách proc-deska-ram jde o cca. 100W, navíc je třeba ještě ten neztrátový výkon. Grafika dokáže mít tepelný výkon ke 100W.

    Při testu těch "divokých počtů" se tři disky (ty Maxtory) s CD na dobrých 280W s P2 a S3 Virge do PCI rozbíhaly postupně asi 7s a nebyl problém měřit pokles napětí na 11,6 voltu, což určitě není OK.

    Nabít kondy vysokých kapacit po připojení proudu (zapnutí zdroje) chvíli trvá. A odebírat ze zdroje s nenabitými kondy (resp. ne plně stabilisovaného) téměř plný výkon při spin-up nedělá dobře ničemu-na to nemusí být člověk ani elektrotechnik. Takže kde je to "mimo" s úvahou nad zpožděným připojováním zátěže (disků) manuálně?

    S počítači jsem začínal 1998, s hromadou šrotu 286 s RAM sloty ještě s fousy, které jsem k nefousatým SIMM které byly k ruce musel připájet. Prošel jsem si od té doby skoro kompletní vývoj. Dostal jsem je jako nefunkční, chodí doteď.

    Chci dát dokupy něco, co si dokáže spolehlivě poradit i s případými šrotovými komponenty nebo kondy, pokud někdy v budoucnu nebudou ty nejlepší (a teď zcela bez odpuštění jděte do prdele vy, kteří uvažujete o odpovědi typu "to je zbytečné, to se nestane"). Důvody jsou moje, dost vážné a ospravedlňovat a vysvětlovat je snad nemusím, ne?

    Požádám tedy, aby sem už nikdo nepsal nic na téma "kup si jiný zdroj", "tohle ti bude stačit hádám" (nebude. Počítal jsem to, nehádal. Výkon zdroje musí pokrýt víc, než ztráty teplem. A trvám na min. 20 pct rezervě). Takových vláken je tu limitně šest půlek zadnice.

    Takže jak je to v praxi s těmi paralelně zapojenými kondy? Kmitají, rozkmitávají zdroj, je/není třeba to řešit/jak?
    Díky
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Nováček
    Registrace
    Mar 2010
    Příspěvků
    1

    Franto,
    kondenzátor ve spínaném zdroji JE možno složit z několika kusů paralelně. Pozor na dovolené provozní napětí. Výsledná hodnota kapacity a seriového odporu "složeného kondenzátoru" by měla být stejná jako u původního kondenzátoru, jinak může (ale nemusí) dojít k nestabilitě (rozkmitání) výstupního napětí. Podrobnosti by byly na delší článek.

    Všechny kondenzátory v takovéto "sadě" by měly být stejného typu, aby se mezi nimi rovnoměrně rozložil ripple proud a ztrátový výkon. Propojení kondenzátorů co nejkratším a tlustým drátem, měděným páskem nebo materiálem na plošné spoje.

    Připomínám, že ve spínaných zdrojích většinou bývají kondenzátory speciálně určené pro tyto aplikace. V katalogu výrobce se o nich uvádí "Low impedance", "High Frequency", LowESR a podobně. Náhrada obyčejnými hliníkovými elektrolytickými kondenzátory nemusí být úspěšná. Proto doporučuji přečíst označení na starém kondenzátoru, "vygooglovat" o jaký výrobek se jedná (hlavně hodnota ESR v miliOhmech) a podle toho teprve hledat náhradu.

    V.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Následky špatných kondenzátorů
    Od trodas v sekci Modding/tuning
    Reakcí: 250
    Poslední příspěvek: 10-05-2018, 10:21
  2. MSI PM8M3-V výměna kondenzátorů
    Od trodas v sekci Modding/tuning
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 06-10-2013, 13:33
  3. Problémy s PC (HW/SW): paralelní port
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 15-03-2010, 12:48
  4. výměna kondenzátorů v zesilovači
    Od Jiziii v sekci Audio
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 22-06-2008, 13:28