Počítač bzučí
Zdravím všechny
Mám problém s tím, že když zapnu nějakou hru, počítač po cca 15ti minutách začne v různě dlouhých intervalech bzučet. Tyto intervaly se postupně zkracují. Po minimalizaci hry bzučení okamžitě přestane. Teploty na procesoru přitom dosahují až 80°C, na grafické kartě 89°C. Může být problém v chlazení?
Mám problém s tím, že když zapnu nějakou hru, počítač po cca 15ti minutách začne v různě dlouhých intervalech bzučet. Tyto intervaly se postupně zkracují. Po minimalizaci hry bzučení okamžitě přestane. Teploty na procesoru přitom dosahují až 80°C, na grafické kartě 89°C. Může být problém v chlazení?
Otevři case, spusť zátěžový test, např. OCCT a snaž se poslechem diagnostikovat odkud chrčení vychází. Případně zastav na malý okamžik ventilátor např. tužkou, aby jsi si byl jistý, že je to zdroj chrčení.
Tak chrčení začíná při zastavení chladiče procesoru při cca 77°C. Měla by tedy pomoci výmněna chladiče? (CPU Intel Core 2 Quad Q6600, chladič Arctic Cooling Freezer 7 Pro)
Ta teplota CPU se mi zdá dost vysoká na to, že je na tom Freezer 7. U čtyř jader (s.775) takových teplot dosahuji s boxovým chladičem. Máš tam nějaké přetaktování?
Ano, pokud je chrčení způsobeno chladičem procesoru, problém vyřeší jeho výměna. Doporučuji vyměnit za Cool Master TX3.
[quote=Critical;363482]Tak chrčení začíná při zastavení chladiče procesoru při cca 77°C. Měla by tedy pomoci výmněna chladiče? (CPU Intel Core 2 Quad Q6600, chladič Arctic Cooling Freezer 7 Pro)[/quote]
Nejdriv bych vycistil chladic od prachu a vymenil pastu. 77C je pomerne vysoka teplota a i kdyz s freezerem nemam zkusenosti, tak podle ohlasu by to mel uchladit lip (bez pretaktovani).
Nejdriv bych vycistil chladic od prachu a vymenil pastu. 77C je pomerne vysoka teplota a i kdyz s freezerem nemam zkusenosti, tak podle ohlasu by to mel uchladit lip (bez pretaktovani).
[quote=Suprak;363491]Ta teplota CPU se mi zdá dost vysoká na to, že je na tom Freezer 7. U čtyř jader (s.775) takových teplot dosahuji s boxovým chladičem. Máš tam nějaké přetaktování?[/quote]
[quote=DrZelenka;363496]Nejdriv bych vycistil chladic od prachu a vymenil pastu. 77C je pomerne vysoka teplota a i kdyz s freezerem nemam zkusenosti, tak podle ohlasu by to mel uchladit lip (bez pretaktovani).[/quote]
Pokud ventilátor chrčí, tak mu výměna teplovodivé pasty moc nepomůže. Tu si vymění při výměně chladiče CPU ;)
[quote=DrZelenka;363496]Nejdriv bych vycistil chladic od prachu a vymenil pastu. 77C je pomerne vysoka teplota a i kdyz s freezerem nemam zkusenosti, tak podle ohlasu by to mel uchladit lip (bez pretaktovani).[/quote]
Pokud ventilátor chrčí, tak mu výměna teplovodivé pasty moc nepomůže. Tu si vymění při výměně chladiče CPU ;)
[quote=kevin00;363506]Pokud ventilátor chrčí, tak mu výměna teplovodivé pasty moc nepomůže. Tu si vymění při výměně chladiče CPU ;)[/quote]
Psal, ze to zacina pri 77C. Pokud udrzi teplotu niz (coz by mel i kdyby mu nechrcel vetrak), tak se vetrak udrzi pod otackama, ktery mu delaji problemy (i kdyz by vymena/oprava vetracku byla asi lepsi vzhledem k jeho spolehlivosti)
Psal, ze to zacina pri 77C. Pokud udrzi teplotu niz (coz by mel i kdyby mu nechrcel vetrak), tak se vetrak udrzi pod otackama, ktery mu delaji problemy (i kdyz by vymena/oprava vetracku byla asi lepsi vzhledem k jeho spolehlivosti)
Jo to mě nyní napadlo také ... napsal to tak, že jsem to pochopil, že ventilátor chrčí pořád ... pokud myslí hluk způsobený vysokými otáčkami ventilátoru, tak potom by výměna teplovodivé pasty mohla pomoci.
Dobrá, děkuju za rady :) chtěl bych se ještě zeptat jestli teploty nad 80°C na grafické kartě nejsou moc vysoké?
[quote=Critical;363522]Chtěl bych se ještě zeptat jestli teploty nad 80°C na grafické kartě nejsou moc vysoké?[/quote]
O jakou grafickou kartu se jedná ? Grafická karta je schopna pracovat při teplotě do cca 90 °C, ale rozhodně to není pracovní teplota. Máš v case nějaké intake/outake ventilátory ? Jaký chladič na grafické kartě máš ?
O jakou grafickou kartu se jedná ? Grafická karta je schopna pracovat při teplotě do cca 90 °C, ale rozhodně to není pracovní teplota. Máš v case nějaké intake/outake ventilátory ? Jaký chladič na grafické kartě máš ?
[quote=Critical;363522]Dobrá, děkuju za rady :) chtěl bych se ještě zeptat jestli teploty nad 80°C na grafické kartě nejsou moc vysoké?[/quote]
Grafárny by měly přežít do cca 120°C. 80 stupňů není nic hrozného, ale dá se to i líp.
Grafárny by měly přežít do cca 120°C. 80 stupňů není nic hrozného, ale dá se to i líp.
[quote=Deee-aN;363542]Grafárny by měly přežít do cca 120°C. 80 stupňů není nic hrozného, ale dá se to i líp.[/quote]
V prvním postu píše 89 °C, což mi nepřijde jako ideální :notsure
V prvním postu píše 89 °C, což mi nepřijde jako ideální :notsure
[quote=Deee-aN;363542]Grafárny by měly přežít do cca 120°C. 80 stupňů není nic hrozného, ale dá se to i líp.[/quote]
No, napr. Fermi ma pri hre 95C ,pri plny zatezi leze nahoru a pri 105C se zhrouti. Nektery GK mozna 120C prezijou, ale jak dlouho? Podle me je dobre drzet GK tak do 70C (zalezi na tom co to je za grafiku, u nekterych to je problem a nektery se daj urdzet i podstatne niz)
No, napr. Fermi ma pri hre 95C ,pri plny zatezi leze nahoru a pri 105C se zhrouti. Nektery GK mozna 120C prezijou, ale jak dlouho? Podle me je dobre drzet GK tak do 70C (zalezi na tom co to je za grafiku, u nekterych to je problem a nektery se daj urdzet i podstatne niz)
[quote=Critical;363545]Jedná se o ATI Radeon HD 3870. Má boxový chladič a žádně přídavné větráky ve skříni nemám.[/quote]
Zkus přidat intake a outake ventilátor (na zkoušku použij jakýkoliv).
[quote=DrZelenka;363546]No, napr. Fermi ma pri hre 95C ,pri plny zatezi leze nahoru a pri 105C se zhrouti. Nektery GK mozna 120C prezijou, ale jak dlouho? Podle me je dobre drzet GK tak do 70C (zalezi na tom co to je za grafiku, u nekterych to je problem a nektery se daj urdzet i podstatne niz)[/quote]
Tak zrovna s Fermi bych tady neargumentoval. Jedná se totiž o docela "topení" ;)
Zkus přidat intake a outake ventilátor (na zkoušku použij jakýkoliv).
[quote=DrZelenka;363546]No, napr. Fermi ma pri hre 95C ,pri plny zatezi leze nahoru a pri 105C se zhrouti. Nektery GK mozna 120C prezijou, ale jak dlouho? Podle me je dobre drzet GK tak do 70C (zalezi na tom co to je za grafiku, u nekterych to je problem a nektery se daj urdzet i podstatne niz)[/quote]
Tak zrovna s Fermi bych tady neargumentoval. Jedná se totiž o docela "topení" ;)
Ty teploty by mohly být způsobeny také nevhodným umístěním case. Znám případy, kdy ji lidé zavírali do skříně, měli ji zaházenou oblečením, nebo umístěnou vedle topení, nebo dokonce i na topení. Neříkám, že je to zrovna tvůj případ! Vyjmenoval jsem jen ty extrémní případy. Jinak bylo by dobré zkusit vyměnit tu teplovodivou pastu i na grafice a zároveň chladič očistit od prachu. Pokud ani to nepomůže, tak udělat ve skříni průvan. (kvalitní a tiché fany má například Noctua).