chybajuci bios?
Dobry den, mam vazny problem so svojim PC - pri zapnuti sa nezobrazi standardna obrazovka pre vstup do BIOSu, ale hlasenie, ze: "Bad bios checksum." a "Boot block compatible with version Ver.022" a pyta si bootovacie zariadenie. Nikdy som s biosom nic nerobil, ale vyrozumel som, ze prave tam je problem, pretoze najskor som si myslel, ze je to problem s windowsom, kedze sa tam objavilo slovicko "boot" a po vlozeni bootovacieho CD mi napisalo ze: "File M3N78.ROM not found." Tak som na internete ten subor nasiel a prisiel som na to, ze je to vlastne BIOS k mojej zakladnej doske - ASUS M3N78. Kedze mi na obrazovku stale vypisovalo ze: "Searching CD-ROM. CD-ROM not found" a to iste aj pre USB a floppy, tak som si to napalil na CD a vlozil do mechaniky. Najskor mi to nenaslo, ale ten subor bol v tvare M3N78-xxx(verzia).rom, tak som ho premenoval na M3N78.rom a tak vlozil. Naslo ho, napisalo ze: "Starting reading M3N78.rom" potom ze: "Starting Porgramming" a potom ze mam vypnut a zapnut PC aby som ziskal svoj system spat. Vypol som - zapol som a znova to iste, po opatovnom absolvovani sa nic nove nestalo.
Nestalo sa to len tak, predtym som si na PC instaloval k mojmu XP-cku Win7 transformation pack a mozno to moze byt z toho, az tak sa nevyznam.
V kazdom pripade, mam zakladnu dosku ASUS M3N78, ramku A-DATA Vitesta Extreme Edition 2x1GB, grafiku na doske GF 8200, HDD Western Digital Caviar SATA II 320GB + jeden Maxtor 80GB ATA, na ktorom mam windows a aj ten program.
Ak by ste mali ponatia, aky je tam problem, resp. ci som postupoval zle, bol by som rad, ak by ste mi pomohli :( dakujem
Nestalo sa to len tak, predtym som si na PC instaloval k mojmu XP-cku Win7 transformation pack a mozno to moze byt z toho, az tak sa nevyznam.
V kazdom pripade, mam zakladnu dosku ASUS M3N78, ramku A-DATA Vitesta Extreme Edition 2x1GB, grafiku na doske GF 8200, HDD Western Digital Caviar SATA II 320GB + jeden Maxtor 80GB ATA, na ktorom mam windows a aj ten program.
Ak by ste mali ponatia, aky je tam problem, resp. ci som postupoval zle, bol by som rad, ak by ste mi pomohli :( dakujem
Zacni resetem BIOSu (najdi na desce prislusny jumper podle manualu, nebo vytahni na par minut baterku).
Kdyz to nepomuze,tak odtud si stahni nejnovejsi BIOS, BIOS update utility a podle navodu updatuj BIOS. (pokudmozno ne z prostredi windows)
Kdyz to nepomuze,tak odtud si stahni nejnovejsi BIOS, BIOS update utility a podle navodu updatuj BIOS. (pokudmozno ne z prostredi windows)
To nepomuze, ma KO BootBlock!!! Nejlepsi by bylo dat do mechaniky originalni cd od desky - tam je nahranej bios ;)
skusim ten jumper najst teda... a co sa tyka toho cd co som mal k doske - mam pocit, ze tam mam iba driver na grafiku a zvuk, aj som ho tam skusal vlozit, a nic sa nestalo... skusim ten jumper a baterku, zatial dik.
skusil som vybrat ten jumper, baterku, dal som to spat a dal som tam ten bios co som mal. opat to chcelo vypnut a zapnut PC, skusil som a odvtedy sa mi ani nezobrazi ta obrazovka co si pyta bios, absolutne sa mi ani nezapne PC... som fakt zufaly teraz :(
Proc resetujes bios, kdyz je na pokraji zhrouceni? Nevim, nevim, ale ted to vypada na reklamaci :rolleyes:
[quote=matiiii;367523]vsak to mi radili :([/quote]
Tak jim podekuj - pan doktor totiz zrejme nevi, ze se ani do biosu nedostanes :mistake natoz abys ho mohl flashnout
Tak jim podekuj - pan doktor totiz zrejme nevi, ze se ani do biosu nedostanes :mistake natoz abys ho mohl flashnout