Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Poskozeny PIN na soketu

Georginek (2957)|17.4.2010 22:02
Na soketu je ohnuty jeden pin, bohuzel je to spatne videt ani okem poradne nezaostrim, maximalne ze bych si vzal lupu, ale tu jsem zatim nesehnal, bud je ten pin ohnuty, nebo utrzeny, co ja vim....

Deska jela normalne 4 roky i s timto poskozenym pinem. Jsem tim docela prekvapeny, protoze jsem si myslel ze procesor potrebuje vsechny tyto piny. Ale zjevne ne. Muze mi to nekdo vysvetlit trochu dopodrobna? Setkal se s tim nekdo z vas???
Je to soket 775 na P4 :)
P4170212.JPG P4170213.JPG P4170214.JPG
16cmfan (2153)|17.4.2010 22:58
Ten ohnutý pin vidím, dal by sa pomaličky a hlavne opatrne narovnať pinzetou. Ale ak doteraz nebol stým ani najmenší problem(naznak nestability atď.) tak by som aa vtom nevŕtal. Takže nejako nechápem Váš dotaz.
Gouranga (699)|17.4.2010 23:04
z fotek se jde dost blbe zorientovat, ale kdybys mel dlouhou chvili, koukni na tento dokument - datasheet (mimo jine) k LGA 775. Na strane 42 mas "plan" socketu a na dalsich stranach popisky vsech pinu. snad to pomuze :-)
pokud jsem fotku dobre pochopil, melo by jit o N8, tedy VCC, "VCC are the power pins for the processor, ...".
DrZelenka (2491)|18.4.2010 09:10
[quote=16cmfan;368847]Takže nejako nechápem Váš dotaz.[/quote]

Predpokladam, ze menil CPU a boji se co ten pin muze udelat. Taky bych se radeji zeptal, nez abych riskoval novy procesor.

Priklanim se k te pinzete, prip. pokud to je ohnuty jen malo (z fotky toho moc nepoznam, jen vidim, ze s nim neco je - nevypada to ale vazne) a nikdy nebyly problemy, tak bych to i nechal... Bal bych se akorat v pripade, ze tam osadis nejaky opravdu zravy procesor kde by horsi kontakt mohl vadit (viz. problem s core i-7 a foxconn paticema pri extremnim OC)
johny__g (6387)|18.4.2010 09:53
Jestli je to opravdu VCC (viz. Gouranga), tak to neřeš. Těchto pinů je tam dost, i když jeden vypadne tak to nevadí. Při návrhu socketu se musí počítat s jistou rezervou, takže ty zbývající piny bohatě stačí.
ICEBOSS (3435)|18.4.2010 10:05
Ja bych to zkusil narovnat. Ale nektere piny CPU opravdu nepotrebuje. U tualatinu se dokonce i stipaly, aby jely v coppermine deskach :-D .
Georginek (2957)|18.4.2010 17:02
Ja se jen ptal na Vas nazor. Deska jela 2roky s 3.2GHz HT Prescottem a dalsi 3 roky s 3.0GHz HT. ten ohnutej pin tam je od doby co pamatuju. Vzdycky kdyz jsem u toho PC menil chladic, nebo daval novou pastu, nebo menil procesor, ted uz tedy po 3, tak jsem si toho vsimnul, jenze nebyla deska moje tak mi to bylo jedno.....
Ted ale deska pripadla me, a chtel jsem z ni sestavit takovej obyc komp pro pritelkyni. Ptal jsem se proto, ze procesor nemam a musim ho koupit. Tak abych ho zbytecne nekupoval kdyby to nejelo.....
Akorat jste potvrdili mou teorii, ze asi ten PIN nebude moc dulezity.
Jinak dekuji za Vas nazor a dekuji Gourangovi za ten clanek (zajimave cteni)

PS: Lituji ze Speedsnail smazal zpravu od Kldase, tesil sem se ne nejakou PERLU :D
Richmond (8084)|18.4.2010 18:20
Se mi zda, ze je ten socket celej prohnutej a mozna tim se ten pin nedotyko cpu :notsure
Georginek (2957)|18.4.2010 18:37
[quote=Richmond;368988]Se mi zda, ze je ten socket celej prohnutej a mozna tim se ten pin nedotyko cpu :notsure[/quote]

To se Ti skutecne jen zda. Ono to tak na prvni pohled vypada. Ale je to jenom tim, ze ten cernej okraj kolem pinu neni vodorovnej, ale je to takovej oblouk..... Uz jsem na to taky koukal (pred par lety) ale zjistil jsem ze to maji takhle vsechny desky od Intelu rady 865 a vejs......

Hezky je to videt u druheho obrazku. Piny jsou vodorovne ale ten okraj na vzdalene strane je do obloucku na prave strane :)