Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

mrznutí při hraní

fwefw (23)|19.4.2010 15:33
Ahoj,
mám HD3870 v crossu a vždy po chvilce hraní mně zamrzne obrazovka a pak se vypíše - "Vpu Recover has reset your graphics accelerator as it was no Langer responding to graphics driver commands", takže abych mohl hrát znovu tak musím leda restartovat počítač. Co s tím:rolleyes:, díky.
athens (724)|19.4.2010 15:45
Jakou máš teplotu grafiky. Máš aktualizované ovladače. Na netu je mnoho příčin. Slabý zdroj - přetížená větev.
Richmond (8084)|19.4.2010 15:56
Na zdroj to nevypada, 2x 3870 = 170w + nejakych 100w na zbytek sestavy... Spis bych to videl na reinstall ovladacu pripadne na jednotlivem odskouseni karet.
Pitomec (251)|19.4.2010 20:19
fwefw: Toto mně dělala tatáž grafárna (akorát v single verzi) a už mám peníze zpět (koupeno před rokem a půl, reklamace trvala skoro 2 měsíce a dopadla dobře - jenom podotýkám, že už to byla druhá 3870, kterou jsem vyreklamoval a ještě dvě mám, tak doufám že ty své kolegyně nebudou následovat...).
cheysuli (36)|8.6.2011 13:45
Nechci zakládat nový topic, jelikož mám téměř stejný problém jako zde popsané s jednou vyjímkou. Dělá mi to nový catalyst. Ale abych to vzal od začátku, po dlouhé době jsem sednul k tomuto počítači a že si něco zahraju, asi 3 hodiny jsem hrál Titan Quest a pohoda. Druhý den pak koukám, že tu jsou nainstalované celkém archaické catalysty 9.6, tak jsem je aktualizoval na verzi 11.5, pustim titan quest a během pěti minut VPU recover a každou chvíli zas. Hrát se s tím sice dá ale je to dost opruz. Přeinstaloval jsem tedy ovladače zpět na 9.6 a zase pohoda. Nevíte někdo co by mohl být problém? internet je tohodle plný, ale řešení prakticky žádné (s jednou vyjímkou a to rekalamace).

Počítač:
GK: ATI HD3870 512 MB DDR3
CPU: AMD A64 X2 5000+ EE
MB: Gigaybte GA-MA790X-DS4
RAM: OCZ 2x1GB DDR2
Zdroj: OEM 350 W
DrZelenka (2491)|8.6.2011 13:58
Vzhledem ke stáří grafiky ti nové ovladače skoro nic nepřinesou a myslím, že nebude problém zůstat na starých.

Ale podle komponent bude celý PC starý a nekvalitní zdroj po takové době může dělat problémy - máš možnost si zapůjčit jíný? Pokud to bude nekvalitní, tak aspoň 400W (ať je jistota), nebo kvalitní (Seasonic, enermax, většina corsairu) 300+W
r34ktor (7477)|8.6.2011 14:29
Na ovladače bych to neházel. Nám ověřeno, že HD3850 chodí s Catalysty 11.5 bez problémů.

Spíše došlo v nové verzi ke zlepšení detekčního algoritmu, takže aktuální verze problém rozpozná (přehřívání, chyba VRAM), kdežto předchozí ne.

Začal bych standardním testem GK pomocí OCCT (GPU:OCCT, délka: 1hod, zatrhnout Error Check, nastavit Shader Complexity na 5) a VideoRAM (Video Memory stress Test). Pokud má karta teplotní čidlo, zároveň bych monitoroval a logoval teploty pomocí GPU-Z.

Jaká je přesně značka zdroje?
cheysuli (36)|8.6.2011 15:06
počítač má bez dvou měsíců tři roky takže už rozhodně nepatří mezi nejmladší, ale na to k čemu je určen slouží bez problémů. Přístup k jinému zdroji tady nemám, takže tohle vyzkoušet nemohu.

Zdroj je Eurocase, součástí skříně. Teplotu to monitorovat umí, ale co jsem to tak průběžně sledoval tak nepřeleze 70°C co jsem těch několik hodin hrál. Ty testy večer zkusím. dík.
cheysuli (36)|8.6.2011 17:12
hmm tak jsem zkoušel ten GPU:OCCT dle doporučených nastavení. Po osmi minutách stroj umřel a spustil se až za půl hodiny. Kouknul jsem se do logu z GPU-Z a poslední záznam o teplotě grafiky je 112°C, takže asi už vim kde je problém.