Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 14 z 14

Téma: Názor na RAID 0

  1. #1
    Občasný diskutér
    Registrace
    Aug 2009
    Příspěvků
    60

    Ahoj všem, měl bych dotaz ohledně RAID 0. Ne že bych nevěděl jak na něj atd. Na svém PC provozuji již třetím rokem. Dnes mi na poštu přišla nová deska, paměti a cpu pro upgrade a budu reinstalovat systém.
    Přemýšlím, zda opět nasadit na systém RAID 0, ono jak to člověk má delší dobu v raidu a nemá s čím porovnávat, dojde po delší době k zamyšlení

    Především hraju hry. Na RAID0 mám systém i se swapem a instalace. Data pak dávám na jiný disk. Když jsem si kdysi dělal test v Sandře, z "číselných" výsledků jsem byl mile překvapen. Teď ale, jako vždy když dělám nějakou změnu, přemýšlím, zda znovu RAID 0 a jetsli jeho přínos pro načítání her, programů a práci je takový, aby neustále jely dva disky. Bohužel nemám možbost přepnout na singledisk a zkusit si to porovnat v dlouhodobějším provozu, takový cvok abych si instaloval další systém kvůli tomu, nejsem a navíc by stejně nebyl výsledek adekvátní realitě kvůli jednomu čerstvému sytsému a jednomu lehce oplácanému

    Díky za poznatky dlouholetě ostřílených techniků
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    251

    Pokud pracuješ s videem, tak by to možná smysl mělo, ale jinak sotva. A i u toho videa to není úplná nutnost...
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Občasný diskutér
    Registrace
    Aug 2009
    Příspěvků
    60

    Já si právě myslel že si razantně zvýším rychlost načítání her a jejcih ukládání v mezipaměti při hraní převážně rozsáhlých her s častým načítáním souborů, jako například MMORPG hry.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4

    StD StD je offline
    Starousedlík SHW Avatar uživatele StD
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    1,969

    Citace Původně odesláno od Dash Zobrazit příspěvek
    Já si právě myslel že si razantně zvýším rychlost načítání her a jejcih ukládání v mezipaměti při hraní převážně rozsáhlých her s častým načítáním souborů, jako například MMORPG hry.
    Já ti ze své zkušenosti (pracuji s videem, Pitomec ví jak) mohu jen uvést, že jsem dedikovaný SCSI Raid-řadič s Raidem0 s vlastním procesorem a RAM jen vyzkoušel a rychle jsem se raději vrátil ke starému - normálnímu SCSI řadiči, kde mi využití rychlosti zápisu i čtení těch HDD (2x Ultra320 zbrzděné na 160 / 15k rpm) připadá jako single end rozumnější a vyváženější (i hlukově).
    Naposledy upraveno uživatelem StD: 20-04-2010 v 00:21
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Občasný diskutér
    Registrace
    Aug 2009
    Příspěvků
    60

    Citace Původně odesláno od StD Zobrazit příspěvek
    Já ti ze své zkušenosti (pracuji s videem, Pitomec ví jak) mohu jen uvést, že jsem dedikovaný SCSI Raid-řadič s Raidem0 jen vyzkoušel a rychle jsem se raději vrátil ke starému - normálnímu SCSI řadiči, kde mi využití rychlosti zápisu i čtení těch HDD (2x Ultra320 zbrzděné na 160 / 15k rpm) připadá jako single end rozumnější a vyváženější (i hlukově).
    Hmmm, tak někdo mi říká, že třeba při načítání objemnějších množství dat ve formě třeba zón v MMORPG hrách, jako je swap a load znatelně rychlejší. Zde se zase dozvídám, že je to asi zbytečné
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6

    StD StD je offline
    Starousedlík SHW Avatar uživatele StD
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    1,969

    Citace Původně odesláno od Dash Zobrazit příspěvek
    Hmmm, tak někdo mi říká, že třeba při načítání objemnějších množství dat ve formě třeba zón v MMORPG hrách, jako je swap a load znatelně rychlejší. Zde se zase dozvídám, že je to asi zbytečné
    Heleď, to jsou z mé strany jen subjektivní dojmy z jedné a téže mašiny. Aby to bylo objektivní, musel bych postavit dvě úplně stejné ve stejné HW/SW konfiguraci jen s rozdílem v připojení HDD (řadičích) a nechat je dělat úplně stejnou práci - tu pak měřit. Mě to prostě přišlo tak lepší a Raid řadič šel do šupliku. Na podrobné zkoušky nejsem vybaven.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    453

    Ked chces mat rychlost, tak si kup SSD a nie RAID0, pretoze rychlost nacitavania Windows ci hier je v prvom rade o pristupovej dobe a az v druhom rade o rychlosti sekvencneho citania.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Občasný diskutér
    Registrace
    Aug 2009
    Příspěvků
    60

    Citace Původně odesláno od StD Zobrazit příspěvek
    Heleď, to jsou z mé strany jen subjektivní dojmy z jedné a téže mašiny. Aby to bylo objektivní, musel bych postavit dvě úplně stejné ve stejné HW/SW konfiguraci jen s rozdílem v připojení HDD (řadičích) a nechat je dělat úplně stejnou práci - tu pak měřit. Mě to prostě přišlo tak lepší a Raid řadič šel do šupliku. Na podrobné zkoušky nejsem vybaven.
    Jo, šlo mi o to samé, jedu na RAID 0 3 roky a začal jsem and tím přemýšlet jen z důvodu, že možná budu kvůli nové desce a cpu, muset reinstalovat systém atd. A jak říkáš, také nemám ... hlavně ten čas ... instalovat si další systém a testovat, kde se mi bude běhání po středozemi zasekávat více a kde méně, při pobíhání krajinou I tak by nebyl výsledek srovnatelný na na jedné straně sice single drive, ale čistý systém s jednou hrou, na druhé straně půl roku jedoucí systém s 40GB instalovaných aplikací ...

    Mno .. uvidíme. Ty rozdíly tam asi nebudou nijak závratné. Co jsem se díval jen u obyčejných FPS stříleček, někdo dělal testy a časy načítání lvlů byly sníženy z nějakých průměrně 26 sec na asi průměrných 18...
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9

    StD StD je offline
    Starousedlík SHW Avatar uživatele StD
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    1,969

    Citace Původně odesláno od faugusztin Zobrazit příspěvek
    Ked chces mat rychlost, tak si kup SSD a nie RAID0, pretoze rychlost nacitavania Windows ci hier je v prvom rade o pristupovej dobe a az v druhom rade o rychlosti sekvencneho citania.
    No a o tom to je... Já si blbec jednou nainstalil OS na jeden z těch rychlých disků - běhalo to sqěle, ale jen do okamžiku, kdy jsem mu dal Swap jinam na pomalejší ATA nebo SATA. V tu ránu nepravidelně BSOD s textem K_Mode Exception... a finito. Zkrátka vše má své meze.
    Naposledy upraveno uživatelem StD: 20-04-2010 v 00:43
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10

    StD StD je offline
    Starousedlík SHW Avatar uživatele StD
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    1,969

    Citace Původně odesláno od Dash Zobrazit příspěvek
    ...sníženy z nějakých průměrně 26 sec na asi průměrných 18...
    U mne to měří enkoder při kodování filmu v RT (RealTime) - rozdíly jsou 0,31 RT oproti cca 0,26 až 0,29 RT ve "standard" režimu a na obyč. PATA to je nějakých 0,20 RT. Takže ve výsledku 2 hodinový film, který by se v nejhorší konfiguraci dělal 9-10 hodin udělám za 6-7 hod. Rozumíš? Mě by to nepřineslo téměř nic.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Občasný diskutér
    Registrace
    Aug 2009
    Příspěvků
    60

    Citace Původně odesláno od StD Zobrazit příspěvek
    No a o tom to je... Já si blbec jednou nainstalil OS na jeden z těch rychlých disků - běhalo to sqěle, ale jen do okamžiku, kdy jsem mu dal Swap jinam na pomalejší ATA nebo SATA. V tu ránu nepravidelně BSOD s textem K_Mode Exception... a finito. Zkrátka vše má své meze.
    ... já mám na tom Raidu právě systém se swapem a instalace her a veškerá vedlejší data pak na nedávno kupovaném tichém single F1 Spinpointu. A za těch pár let bez problémů, ale člověk jak má tendenci se pořád v něčem vrtat, tak by pořád něco přehodnocoval a hledal mouchy a tak jsem si řikal a jak to udělám teď ...
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Občasný diskutér
    Registrace
    Aug 2009
    Příspěvků
    60

    Tak jsem nic neměnil a jedu dál na RAID 0 ... zjistil jsem, že oproti druhému disku co není v raidu je zrychleno náhodné čtení o cca 30-40% v závislosti na situaci.

    Jen by mne přátelé mí chytří zajímalo, jak je to s RAID ovladači desky ... raid si nastavím v biosu a potom v boot screenu RAID řadiče. Zajímalo by mne ale k čemu slouží RAID drivery pro WIN, které jsou přibalené k desce na DVD, popřípadě stahnutelné na webu asusu.

    Nevíte někdo? Je to na to aby systém líp dokázal využít možnsoti RAID, nebo je to jen možnost vytvoření RAID v prostředí WIN ?
    Nerad bych instaloval zbytečnosti, na druhou stranu bych se nerad nevědomostí připravoval o skryté možnosti.

    A dále ikdyž to sem nepatří, nevíte k čemu je Intel® Chipset Device Software ?

    Děkuji
    Naposledy upraveno uživatelem Dash: 24-04-2010 v 10:50
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Občasný diskutér
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    133

    Utility raid řadiče slouží primárně pro jeho monitorování, nastavování je obecně lepší dělat v BIOSu řadiče.

    Intel® Chipset Device Software - ovladače pro čipsety Intel. Ty nejdůležitější z ovladačů pro základní desku. Doporučeno instalovat do systému před všemi ostatními ovladači.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Občasný diskutér
    Registrace
    Aug 2009
    Příspěvků
    60

    ony si Win 7 samozřejmě nějaké ty svoje nainstalují sami po prvním spuštění Win. Doinstaluji tedy ty přiložené k desce, tedy jejich aktualizovanou verzi.

    Děkuji
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Názor na zostavu
    Od Snajper2 v sekci Chci doporučit sestavu/notebook
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 26-12-2013, 21:59
  2. Jaký je Váš názor ?
    Od x v sekci Volná témata
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 27-11-2007, 01:13
  3. Názor - RAM/MB
    Od Walker_CZ v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 05-11-2007, 09:43
  4. PC zostava na HRY - vas nazor pls!
    Od barker v sekci PC - archiv
    Reakcí: 20
    Poslední příspěvek: 23-10-2007, 23:45