Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zamrzání her - problém s grafikou?

noxic (2)|20.4.2010 20:50
Zdravím, prosím o radu.
mám novou sestavu:
základní deska: ASUS P7P55D
procesor: INTEL Core i5-780 Quad-Core 2.66GHz
RAM: CORSAIR DDR3 2x2GB
grafická karta: MSI R4830-T2D512-OC
zdroj: SEASONIC SS-500-ET-T3 (500W)
HDD: SAMSUNG SpinPoint F1 1TB

problém je, že když hraju novější hry (CoD: Modern Warfare 2, Bad Company 2, Assassin's Creed), dochází náhodně k úplnýmu zamrznutí - cca po 1-2 hodinách hraní a musím to řešit restartem. Ovladače jsem měl původní MSI, přidaný v krabici (zamrzalo), pak jsem zkoušel novější ATI Catalyst (stejný problém).

Tudíž bych prosil o radu, jak vyřešit tenhle problém a co používat za ovladače. Díky moc.

PS: Jaký je rozdíl mezi MSI R4830 a ATI Radeon HD4380?
athens (724)|20.4.2010 20:58
Jaké máš teploty grafické karty? Jaké máš chlazení v celé skříni?
Georginek (2957)|20.4.2010 21:41
Jak vypada to zamrznuti? Musis restartovat, restartuje se samo, je tam Bluescreen? Zvuk jde dal nebo udela smycku? Udelaji se na obraze nejake artefakty, hodi to chybovou hlasku? Teploty zjisti pomoci GPU-Z.
noxic (2)|20.4.2010 22:42
Průměrná GPU Temperature - 54,5 celsia.
Zamrzne to tím způsobem, že zůstane poslední "obraz" ze hry (bez artefaktů), zvuk udělá smyčku (krátkou). PC na nic nereaguje a restartovat musím sám. Bluescreen se neobjeví.

Chlazení vypíšu zítra, seznam komponent jsem nechal v práci.
Georginek (2957)|20.4.2010 23:13
Prumerna neni dulezita. Napis teploty bez zateze a v zatezi!!! ;)

Pokud zvuk dela smycku, je to bez artefaktu, muj typ je vadna pamet tery RAM.

Postup na testovani: Stahni si Gold Memory nebo Memtest, vypal jako ISO nebo pouzij Floppy, nabootuj a nech test bezet aspon 3 hodiny na kazdou pamet zvlast nejlepe ve slotu 1. Nesmi byt ani jedna chyba.
r34ktor (7477)|20.4.2010 23:53
Deska má v některých kombinacích HW vážné problémy se stabilitou. Jako první krok bych updatoval BIOS (pro minimalizaci potenciálních problémů to bude nejlepší provést jen s jedním modulem RAM a nastaveným relax časováním).

Dobrý postup na odhalení vadného modulu, nikoli však na otestování celkové stability. To se provádí zásadně osazené v provozní konfiguraci.