Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HDD téměř caput...co dál?

maarkii (292)|27.4.2010 08:44
Prosím o radu,již po několikáté zejména po zapnutí(ale i v průběhu běhu) PC dochází při nabíhání PC k "odskakování" načítacího ramínka HDD-zkrátka je slyšet cvakání jako by relátka,ale minule jsem tu byl poučen že se jedná o sběrné čtecí ramínko HDD.
Asi budu muset koupit nový HDD a chci se zeptat,zda BIOS je určitě v PC nahraný mimo HDD a půjde mě tedy normálně na nový HDD nainstalovat operační sys. WIN.??Tedy bez pomoci již v budoucnu asi nefunkčního "zadřeného" starého HDD...Nebo je při instalaci nového HDD potřeba druhý funkční PC?
johny__g (6387)|27.4.2010 08:50
BIOS je nahraný v paměti přímo na základní desce, starý disk pro instalaci OS není potřeba.

Edit: a už víš jaký nový disk budeš kupovat? Jen pro jistotu ....
maarkii (292)|27.4.2010 09:07
Asi ten stejný WD Caviar 160G,kapacita mě stačí a cena není vysoká,stejně nejde na HDD zálohovat moře dat,právě kvůli nejistotě ohledně životnosti HDD...
Nebo poradte kvalitnější HDD za podobný peníz.
Doufám že ono "cvakání" má opravdu na svědomí HDD,protože i jednou když vícekrát za sebou bylo slyšet to cvakání(tentokrát ne při zapnutí PC ale již v době práce na PC),tak PC se neseknul a nebylo ho třeba resetovat.
Resetuji nebo vypínám jen když je opakované cvakání za sebou slyšet při zapnutí-nabíhání PC.Až pak,napodruhé zatím bez problémů PC naběhne.
johny__g (6387)|27.4.2010 09:13
Kupovat dnes 160 GB disk není moc výhodné. Ale pro správný výběr je třeba vědět, jestli to má být SATA nebo PATA disk. A jaká je základní deska.
maarkii (292)|27.4.2010 09:34
HD WD 1600JS CaviarXL 160GB,8MB,7200otačky,SATA/300
deska ASRock 775Dual-880Pro S775,VIA PT880,AGP+PCIe
johny__g (6387)|27.4.2010 09:47
Tak tedy asi (ten guláš na 11 stran fakt číst nebudu) bych pořídil minimálně 320GB, ale ještě lépe 640GB variantu.

Edit: OK, takže určitě je to SATA.
matyyy (2527)|27.4.2010 11:11
bych osobně zavrhl 320GB a koupil 500GB, cena je skoro stejná jako 320 a rychlost bude určitě větší
johny__g (6387)|27.4.2010 12:17
O tom jsem také uvažoval, jen nevím jestli už jsou všechny 1 plotnové. Pokud ano, tak 100% souhlasím.
maarkii (292)|27.4.2010 14:14
A v čem je 500GB hdd lepší?Koukal jsem a má stejnou přístupovou dobu 9ms,pouze vyrovnávací pamět má 16MB(8mb) a počet ploten není uveden u 160GB jsou dvě plotny.Jedna plotna je asi lepší z hlediska životnosti a spolehlivosti?Jaký je rozdíl mezi SATA a SATA II či SATA 2? SATA 2 konektor je na desce vedle zapojeného SATA 1 kde je současný HDD.Nechápu zda na desce mám dva identické SATA konektory nebo jsou každý jiný a odpovídají SATA I a SATAII s důrazem na ty římské číslice.Starý HDD je asi určitě totiž jen SATA a nové co jsem koukal jsou SATA II.Díky.
16cmfan (2153)|27.4.2010 14:19
1 plotna méne hreje a je tichšia. Rýchlosť nepatrne vyššia (nemusí paltiť len pre prístupovú dobu)

Tie označenia Sata I(1.5Gbs), II(3.0Gbs) a III(6.0Gbs) (resp 1, 2 a 3) sú verzie. Líšia sa ešte niektorými funkciami (smart atd.)

Sata 1 je najstaršia a najpomalšia 2 je rýchlejšia a 3 najrýchlejšia. Všetky 3 sú navzájom kompatibilné. Takže môžeš dať Sata 3 HDD do dosky, ktorá podporuje napr. Sata 1 a naopak. Sata 1 HDD do dosky s Sata 3 ale to Vás trápiť nemusí, bude to fungovať.
matyyy (2527)|27.4.2010 14:21
[quote=maarkii;371155]A v čem je 500GB hdd lepší?Koukal jsem a má stejnou přístupovou dobu 9ms,pouze vyrovnávací pamět má 16MB(8mb) a počet ploten není uveden u 160GB jsou dvě plotny.Jedna plotna je asi lepší z hlediska životnosti a spolehlivosti?Jaký je rozdíl mezi SATA a SATA II či SATA 2? SATA 2 konektor je na desce vedle zapojeného SATA 1 kde je současný HDD.Nechápu zda na desce mám dva identické SATA konektory nebo jsou každý jiný a odpovídají SATA I a SATAII s důrazem na ty římské číslice.Starý HDD je asi určitě totiž jen SATA a nové co jsem koukal jsou SATA II.Díky.[/quote]
rozdíl mezi 160gb a 500gb je v rychlosti(díky novým technologií) teoretický číska v eshopech jsou furt stejný jinak by se ty starý neprodaly

sata1 a sata2 bude na tvojí desce spíš označení pro číslo portu než jeho verzi
maarkii (292)|7.5.2010 18:19
Už mě zamrzl několikrát celý PC dnes.HD Tune našel zatím 1 vadný sektor na HDD ve 2/3 HDD.Zato jsem si všiml extrémě vysoké teploty uvnitř HDD až 49C,musel jsem začít chladit HDD velkým 30cm ventilátorem a už to dokázal stáhnout na 43C.Načítací ramínko v HDD mě však již více jak 14dní při chodu PC necvaká,jak to dělalo na počátku,až dnes začal mrznout celý PC.Asi bude HDD na výměnu,již před pár měsíci jsem opravoval dva vadné sektory na HDD programem jaký mě tu někdo poradil a tehdy to bylo poté OK.Ale kdo má pořád po opravě vadného sektoru na HDD reinstalovat Win....
Georginek (2957)|7.5.2010 20:05
No tak chlazenim HDD si mel zacit uz driv a ne ted. To uz je pozde.
Dej nam vypis SMART z HEALTH z HDDTune.
Po oprave vadnych sektoru pomoci HDD regeneratoru (v hirens boot) samozrejme NENI treba reinstalovat Windows. V 99% pripadu to funguje.
A kdzy je jeste sektor vadny ve 2/3 disku, kde neni system( jelikoz byva na zacatku) je to uplne fuk.
Pokud se vadne sektory stale tvori, je nutna vymena disku.
maarkii (292)|8.5.2010 16:15
Už jsem dva sektory na HDD tím regenerátorem odstranil.Potřebuju poradit jednoplotnový nový HDD asi nejlíp značky WD,ale co jsem hledal tak WD 500GB jsou dvouplotnový...Protože ač mám přímo pod starým HDD ventilátor použitý ze starého zdroje,tak teplota HDD z HD Tune nejde pod 40C...ač je HDD přímo ofukován ze vzdálenosti 5cm pod HDD a dokonce jsem už odstřihl plechovou přepážku(dno šachty)co částečně stínila při chlazení HDD ze spodu,neb na ní HDD vlastně ležel.A celý boční kryt skříně PC je taky oddělán neb když by byl na svém místě,tak teplota jde okamžitě do výšin...
Snímek 038.jpg