win XP + win 98
Mám takový problém slíbil jsem, že známímu nainstaluju na jeden disk XPéčka a na druhý win98...sice jsem měl námitky, že je to kravina a vlastně proč...ale nakonec sem mu slíbil že to udělám.... Mno tak sem naistaloval XPčka na první disk(mastr). Po té jsem chtěl instaloval 98 a jelikož 98 nejdou instlovat rovnou z XPček.... tak sem první z disk z XPčkama odpojil a nainstaloval na ten druhý ty 98my....pak jsem opět první disk připojil najel sem do XPček a následovně jsem změnil boot.ini na...
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect /NoExecute=OptIn
multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="Microsoft 98 SE" /fastdetect
Ale když při náběhu systému vyberu ty 98my tak nenaběhnou ...naběhne jen zpráva v příkazovim řádku...o tom že nelze zavést systém nebo tak něco... Nevěděl by někdo jak tudle situaci řešit? Jestli nemám chybu v tom boot.ini? nebo jestli kombinace winXP+98 de vůbec k sobě?
Nakonec rekapitulace
--------------------------
1 disk - C: - win XP - mastr - NTFS
2 disk - D: - win 98SE - slave - FAT32(právě kvůli win98)
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect /NoExecute=OptIn
multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="Microsoft 98 SE" /fastdetect
Ale když při náběhu systému vyberu ty 98my tak nenaběhnou ...naběhne jen zpráva v příkazovim řádku...o tom že nelze zavést systém nebo tak něco... Nevěděl by někdo jak tudle situaci řešit? Jestli nemám chybu v tom boot.ini? nebo jestli kombinace winXP+98 de vůbec k sobě?
Nakonec rekapitulace
--------------------------
1 disk - C: - win XP - mastr - NTFS
2 disk - D: - win 98SE - slave - FAT32(právě kvůli win98)
Tohle asi budeš muset smazat a nainstalovat znova.
1) Nainstaluj Win98, systém použij FAT32
2) Nainstaluj WinXP, pokud použiješ NTFS (což je lepší), tak Win98 neuvidí tento disk.
3) Hotovo, při startu si budeš moct vybrat, jaký systém chceš nabootovat. :)
WinXP mají bootmanagera, to 98 nemají a kvůli tomu, to pravděpodobně nefunguje. :)
2) Nainstaluj WinXP, pokud použiješ NTFS (což je lepší), tak Win98 neuvidí tento disk.
WinXP mají bootmanagera, to 98 nemají a kvůli tomu, to pravděpodobně nefunguje. :)
[QUOTE=Withman]Tohle asi budeš muset smazat a nainstalovat znova.
WinXP mají bootmanagera, to 98 nemají a kvůli tomu, to pravděpodobně nefunguje. :)[/QUOTE]
To že win98 neuvidí disky na NTFS vim... ale na FAT32 to ani dát nemůžu...FAT má max. kapacitu 15GB .. a tedle disk má 200GB(dělit to nebudu)....tim myslim ten první disk.. ten druhej samozřejmně rozdělenej je jelikož má 80GB...tak 15 je na FATu a jsou na něm ty 98my a zbytek NTFS
Tím postupem myslíš aby na ten první disk(mno prostě mastra) nainstaloval ty 98my... a na druhej XPčka..... moc tě nechápu, ale nevidim v tom žádnej rozdíl... když řikáš že 98my nemaj boot manager, tak jak si po tom můžu vybrat systém, kterej chci...
WinXP mají bootmanagera, to 98 nemají a kvůli tomu, to pravděpodobně nefunguje. :)[/QUOTE]
To že win98 neuvidí disky na NTFS vim... ale na FAT32 to ani dát nemůžu...FAT má max. kapacitu 15GB .. a tedle disk má 200GB(dělit to nebudu)....tim myslim ten první disk.. ten druhej samozřejmně rozdělenej je jelikož má 80GB...tak 15 je na FATu a jsou na něm ty 98my a zbytek NTFS
Tím postupem myslíš aby na ten první disk(mno prostě mastra) nainstaloval ty 98my... a na druhej XPčka..... moc tě nechápu, ale nevidim v tom žádnej rozdíl... když řikáš že 98my nemaj boot manager, tak jak si po tom můžu vybrat systém, kterej chci...
Já měl i 320GB disk celej ve FAT32. Diskový manager pro Windows XP limituje oddíl ve FAT32 zhruba na 32,5GB a to má jediný důvod - donutit lidi aby používali NTFS. Přes PQmagic nebo jiný program se dá ve FATce naformátovat i mnohem větší oddíl. Bohužel, díky neopravitelné chybě ve Windows 98 nedoporučuji vytvářet oddíly ve FAT32 větší jak 128GB. Pokud byste větším oddílem procházeli pod windowsem 98, rozsype se vám struktura disku - zkrátka, chybka se vloudila. Nejedná se o žádné omezení, ale o chybu systému Windows 98 (konkrétně Scandisku pro Win98). Znovu podotýkám, že i 320GB oddíl se dá bez problémů provozovat ve FAT32 pod Windows 2000/XP, či Linuxem.
To jsem ale odbočil, pokud potřebuješ dual boot XP+98 udělej to přesně tak, jak Ti tu Withman radí. Je jedno jaký si vybereš systém souborů. Musíš nejprve nainstalovat Win98 a teprve potom Windows XP na jiný oddíl. Pak vše funguje tak jak má, obráceně jsou vždy jen problémy - obráceně to jednoduše nejde. Doporučuju ale oba ty systémy provozovat naprosto odděleně. Často vznikají konflikty/chyby programů, kdy člověk něco nainstaluje ve Windows XP a pak to spustí v 98... Zkrátka pozor na to.
To jsem ale odbočil, pokud potřebuješ dual boot XP+98 udělej to přesně tak, jak Ti tu Withman radí. Je jedno jaký si vybereš systém souborů. Musíš nejprve nainstalovat Win98 a teprve potom Windows XP na jiný oddíl. Pak vše funguje tak jak má, obráceně jsou vždy jen problémy - obráceně to jednoduše nejde. Doporučuju ale oba ty systémy provozovat naprosto odděleně. Často vznikají konflikty/chyby programů, kdy člověk něco nainstaluje ve Windows XP a pak to spustí v 98... Zkrátka pozor na to.
Klidně naistaluj 98 na ten druhý disk, potom XP na ten první. Jde je o to, že 98 se musí naistalovat nejdříve, potom až XP, jelikož XP mají bootmanager, který ti dovolí vybrat si při startu systém.
Přesně tak. Po instalaci je zkrátka třeba zapsat do boot sektoru disku odkazy na obě instalaci (W98 i WXP).
To nejjednoduše uděláš tak jak se zde píše - pokud bys to udělal obráceně, tak by instalátor W98 zapsal do bootsektoru jen údaj o sobě, protože jednak na WXP nevidí a taky počítá s tím, že bude na disku jediný.
Pokud se Ti nechce instalovat znovu, tak by mohlo pomoci nastartovat ze záchranné konzole WXP a pak zadat příkaz fixboot.
To nejjednoduše uděláš tak jak se zde píše - pokud bys to udělal obráceně, tak by instalátor W98 zapsal do bootsektoru jen údaj o sobě, protože jednak na WXP nevidí a taky počítá s tím, že bude na disku jediný.
Pokud se Ti nechce instalovat znovu, tak by mohlo pomoci nastartovat ze záchranné konzole WXP a pak zadat příkaz fixboot.
Diky všem za rady do budoucnosti se budou hodit. To že jsem mněl možnost udělat jenom 15GB bylo asi tim že sem to dělil v fdisku. Znám ještě bootIT ale stim mám ve win98 špatný skušenosti. Nakonec sem to vyřešil tak že sem známího přemluvil na 2000..teda chtěl sem ho přemluvit na druhý XP, protože jestli to chtěl kvůli podpoře náký starý aplikace, tak co sem slyšel winXP narozdíl od 2000 podporujou starý aplikace víc, ale ruku do ohně za to nedám. Stejně jsem ty 2000 musel naistalovat zvlášť přesně podle toho popisu kterej sem chtěl aplikovat na ty 98, ale u nich to šlo uplně v pohodě.
[QUOTE=boboco]Já měl i 320GB disk celej ve FAT32. Diskový manager pro Windows XP limituje oddíl ve FAT32 zhruba na 32,5GB a to má jediný důvod - donutit lidi aby používali NTFS. [/QUOTE]
Tim naznačuješ že FAT32 je na něco lepší. Docela by mně zajímalo co si myslíte o FAT32 vs. NTFS.
Osobně mám systém vytvořenej nasledujující strukturou - Menší část disku(zhruba 4GB) mám na Win v FAT32 a tu větší část pro data v NTFS...pak druhej disk podobně řešenej z druhym systémem...je to dobré řešení?...tedy to rozdělení je určitě praktické kvůli reinstalaci systému
[QUOTE=boboco]Já měl i 320GB disk celej ve FAT32. Diskový manager pro Windows XP limituje oddíl ve FAT32 zhruba na 32,5GB a to má jediný důvod - donutit lidi aby používali NTFS. [/QUOTE]
Tim naznačuješ že FAT32 je na něco lepší. Docela by mně zajímalo co si myslíte o FAT32 vs. NTFS.
Osobně mám systém vytvořenej nasledujující strukturou - Menší část disku(zhruba 4GB) mám na Win v FAT32 a tu větší část pro data v NTFS...pak druhej disk podobně řešenej z druhym systémem...je to dobré řešení?...tedy to rozdělení je určitě praktické kvůli reinstalaci systému
Já byl dřív dá se říct trochu paranoidní - zkrátka NTFS jsem nevěřil a do teď moc nevěřím, ovšem na svých discích už FATku nemám, 4GB limitace na soubor mě donutila ke změně. Dnes asi nemá příliš smysl dávat FAT32, pokud člověk nepotřebuje Win98. Asi tak - víc bych to nerozebíral:).
[quote=boboco]Já byl dřív dá se říct trochu paranoidní - zkrátka NTFS jsem nevěřil a do teď moc nevěřím, ovšem na svých discích už FATku nemám, 4GB limitace na soubor mě donutila ke změně. Dnes asi nemá příliš smysl dávat FAT32, pokud člověk nepotřebuje Win98. Asi tak - víc bych to nerozebíral:).[/quote]
Přesně tak, taky jsem spíše pro NTFS. Kromě toho limitu na soubor by mi taky u FAT32 chybělo zabezpečení souborů a další typické vlastnosti NTFS...
Přesně tak, taky jsem spíše pro NTFS. Kromě toho limitu na soubor by mi taky u FAT32 chybělo zabezpečení souborů a další typické vlastnosti NTFS...
Já mám opačný problém.Mám na jednom HDD Win98 to je C:,na druhým HDD XP jako D:když dám pryč první HDD s W98 půjdou spustit XP nebo co mám pro udělat?
[QUOTE=Fefe]Já mám opačný problém.Mám na jednom HDD Win98 to je C:,na druhým HDD XP jako D:když dám pryč první HDD s W98 půjdou spustit XP nebo co mám pro udělat?[/QUOTE]
Myslím, že ne:notsure Podle mě je zavaděč OS nahraný na disku C:...
Pokud dáte disk s W98 pryč a budete chtít bootovat XP budete muset na disk nahrát zavaděč operačního systému. Nejjednodušeji tak provedete nabootováním z instalačního CD systému a spuštění konzole pro zotavení - v ní již jen zadáte příkazy fixmbr a fixboot.
Myslím, že ne:notsure Podle mě je zavaděč OS nahraný na disku C:...
Pokud dáte disk s W98 pryč a budete chtít bootovat XP budete muset na disk nahrát zavaděč operačního systému. Nejjednodušeji tak provedete nabootováním z instalačního CD systému a spuštění konzole pro zotavení - v ní již jen zadáte příkazy fixmbr a fixboot.