Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 28

Téma: Aky zaklad? CPU/Socket

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Jul 2007
    Příspěvků
    15

    Dobry den, nepisem priamo do sekcie Stolni pc lebo nechcem poradit celu zostavu ale vlastne len procesor a s tym aj dosku. Prosim vas aby ste mi poradili. Chcem kupit nove PC, chcel by som 4-jadro na uvod som si pozrel i5-750.
    Celkom slusny vykon, perfektna cena, dobre TDP (oproti 1366 cpu), je tam aj TurboBoost, vlastne celkom dobre, aj dosky su za slusnu cenu. Tak som si potom pozrel i7-860, narast vykonu o 18%, nejakych 70€ viac, ma to uz aj HT. Ale zase sa HT nejavi vzdy az ako taka uzasna vec, zvysuje spotrebu a teplotu a to je pre mna dost klucove, a narast vykonu je podla testov v mnohyc pripadoch minimalny az nulovy. tiez som sa dopocul ze sa 1366 javi do buducna ako perspektivnejsia, a ze X58 chipset me lepsiu podporu sata 3 a usb 3 (aj ked toto nie je klucove) a ze i7-930 stoji v zasade rovnako ako ta i7-860, pozeram dosky na 1366 tiez s nimi nie su take problemy ako niekde na nete strasia.. DDR3 su viac menej samozrejmost, a stacia tiez 2-chan, lebo dalsie testy ukazuju nulovy prakticky prinos 3-chan. Ale zase 930 ma o dost vyssie TDP. Potom mi vysiel rozdiel medzi 1156 a 1366 doska/cpu/ram tak 160 €, s 2GB ram naviac pre 1366, snazil som sa vyberat slusnejsie diely, nie lacnejsie. Nechystam sa to velmi taktovat, ked tak len minimalne, nechystam sa kupovat drahu grafiku, hlavne aby bola ticha a mala nizku spotrebu, takze ani pripadny problem so SATA a USB na P55 by nemusel byt velmi problem. Mozno by viac pomohlo zvyseniu vykonu keby som ostal pri tom i5-750 a zvysne financie investoval do SSD alebo hardwareoveho RAID a 3 diskov v RAID 10. Takze som zacal na 750, dostal sa ku 930 a potom naspet ku 750 a tak to ide do kola a neviem si poradit. Ako by ste sa rozhodli vy? Velmi pekne vam dakujem.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    2,545

    z toho co si napsal vyplývá že tě zajímá jen spotřeba
    tam máš jasnou volbu v i5 750 a k tomu nějakou intel desku (sice ty levnější neumí taktovat ale spotřebu maj dobrou)
    význam nákupu i7 870 vidím jen v tom případě že budeš používat aplikace co to využijí
    i7 930 jen když budeš chtít crossfire/sli a tomu usb3 sata6 a ještě nějaký pcie zařízení (X58 má pcie linek narozdíl od p55 dost) o budoucnosti x58 chipsetu bych klidně zatím pochyboval intel už několikrát vydal nový chipset pro stejnou patici a nový cpu ve starých deskách nejely

    //edit
    nějaký testík spotřeby desek (idea s dobrou spotřebou intel desek byla z testu s h55, sorry)
    Naposledy upraveno uživatelem matyyy: 21-05-2010 v 22:54
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Jul 2007
    Příspěvků
    15

    matyyy: velmi pekne dakujem za odpoved.
    Zaujima ma samozrejme aj cena a vykon, ale aj pomer tychto dvoch atributov sa mi zda pri 750 ako najlepsi, a co sa vykonu tyka - jedna vec su prime 95 testy kde sa nacita program do RAM a potom zatazuje procesor. druha vec je realna praca na PC - OS, Internet, Outlook, IDE, - tieto aplikacie manipuluju s HDD, a to sa mi javi ako zuzene hrdlo, takze otazka znie ci ma vyznam navysovat vykon na strane cpu alebo pomoze viac ten RAID resp. SSD. Nemate niekto skusenosti s narastom vykonu SSD alebo RAID Stripe ? Vdaka.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček
    Registrace
    Jul 2007
    Příspěvků
    15

    dakujem za ten graf, tam okrem Formuly nie je v podstate co riesit, a do dosky od intelu by som asi neisiel aj tak . Inak ked si to uz nahodil, v com su tie H55, H57, alebo Q57 sady lepsie ako P55 ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    2,545

    Citace Původně odesláno od pyty Zobrazit příspěvek
    Inak ked si to uz nahodil, v com su tie H55, H57, alebo Q57 sady lepsie ako P55 ?
    h55/57 maj navíc vývody pro grafiku v procesoru
    Q57 je pro podnikový sektor
    srovnání na webu intelu

    BTW osobně bych šel radši do ssdčka než raidu
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6

    odb odb je offline
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    513

    na co chces vlastne to PC? V niektorych smeroch je tazko radit, ked nepozname na co to PC chces pouzivat a mam pocit, ze tu by to pomohlo aby si zbytocne nekupoval to, co nepotrebujes a nevyuzijes

    Do hw raidu 10 by som urcite nesiel ak na nich nebudes mat dolezite data a nevyuzijes prednosti raidu 10 (mimochodom na raid 10 potrebujes minimalne 4 disky a nie tri). Do bezneho PC je to vyhadzovanie penazi a poriadne (Poriadny HW raid radic + 4 disky ta vyjde na pekne peniaze). Tiez to protireci nizkej spotrebe, o ktoru ti vyzera, ze ide. Zvysilo by ti to dost spotrebu PC. SSD je tiez otazne, zalezi tiez od tvojich financnych moznosti a potrieb, urcite by som siel donho ako do raid10. SSD je dobra vec ale SSD so slusnou kapacitou a vykonom je este stale dost drahe. Odporucal by som klasicky jednoplatnovy 50GB disk na system a nejaky ten "zeleny" na data ak ti 500GB bude malo.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele 16cmfan
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    2,160

    Dôležité dáta tam práveže mať bude. Je to programátor - takže hry ako také sú na poslednom mieste. Je dôležitý primeraný zvukový prejav, aby ho to nerušilo pri práci. Zároveň je dôležitá bezpečnosť jeho údajov (zvlášť po skúsenosti, kt. zažil zo stratou zo svojich HDD) Cenový limit cca 700,- aj s HDD a SSD, resp. nejaké iné riešenie. Takže Skrinka, MB, CPU, GK(int. alebo ded.) zdroj, ramky (4gb 2x2)
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Jul 2007
    Příspěvků
    15

    odb - to bol omyl, RAID 1+0 je samozrejme stripovanie dvoch a dvoch mirror diskov mal som namysli RAID 5 co je tusim stripe dvoch + parita, preto 3 disky.
    ako pise 16cmfan, grafika je tam najvac na HD video, akcelerovanu plochu, phothosop, obcasne mierne strihanie/editacia videa (Pin. Studio alebo Adobe Premiere). takze ta velmi topit nebude (zatial na radu 16cmfan Radeon HD5670) - teda zameranie pracovny stroj. v podstate sa este rozhodujem medzi i5 750 a Phenom II x4 955 BE, tak keby ste mohli nejake navrhy, skusenosti, pripadne nejake dosky doporucit. Vdaka.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    2,545

    na hd video ti stačí sebelevnější grafika (část na akcelerci je tam furt stejná)

    co se týče rozhodování mezi cou jsou tu recenze
    http://www.anandtech.com/show/2832/11
    http://www.xbitlabs.com/articles/cpu...review_11.html
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček
    Registrace
    Jul 2007
    Příspěvků
    15

    Citace Původně odesláno od matyyy Zobrazit příspěvek
    na hd video ti stačí sebelevnější grafika (část na akcelerci je tam furt stejná)

    co se týče rozhodování mezi cou jsou tu recenze
    http://www.anandtech.com/show/2832/11
    http://www.xbitlabs.com/articles/cpu...review_11.html
    Dakujem za grafy, sice tam konkretne tie 955 nie su, ale v IDLE jednoznacne a v zatazi tiez spotreba hra pre intel, a vykon je tiez v niektorych pripadoch razantne a v niektorych mierne lepsi pre intel, 50€ si mozem dovolit investovat takze si myslim ze Intel je lepsia volba.

    K tej GK mohli by ste nejaku doporucit? Najlepsie od nVidie s ohladom na hluk aj spotrebu/teplo. Vdaka.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    2,545

    myslím že bude jedno mezi
    ati hd5450
    nvidia 210G
    případně jakoukoliv jinou grafikou z aktuálních sérií za stejnou cenu
    pasivní chlazení se dělá na obě dvě

    BTW když tě tak moc zajímá spotřeba projeď web x-bitlabs.com co se týče spotřeby tam toho maj fakt hodně a dost podrobně
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele 16cmfan
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    2,160

    Tak ako zobrazovadlo by mohlo stačiť aj toto
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Jul 2007
    Příspěvků
    15

    OK, takze http://www.alfacomp.cz/php/basket.ph...W401QRD01TTV01 limit sa mi viac menej podarilo presvihnut len trochu, snazil som sa vyberat podla priorit, mozno trosku usetrit eura na decibeloch a chladeni, dala sa tam dat Scythe Mugen miesto Hyper, pripadne Enermax MOD82+ miesto Fortronu ale mne to az tak neprekaza. Miesto kingston RAM tam bude Corsair 1333 CL9 cenovo narovnako, ale v alfacompe nebol. Na doske by sa mozno dalo este usetrit, ked viete o niecom budem rad ak poradite. No a ten disk, na alfacompe je mierne drahsi, ale aj tak je to palka a este mi treba nejaky externy, to som do limitu ani nepocital.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Zdroj je lepší Corsair VX450 (pravda, nemá kabely na konektorech, ale pokud často neměníš desky, tak se vyplatí to jednou pořádně vyvázat. Na druhou stranu má 5 let záruku a dle testů dopadal výtečně). Pokud chceš uplně top ticho, tak Enermax 425+. Zbytek OK
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    A proč "notebook kit" u toho SSD? Potřebuješ na něj krabičku nebo tn USB kabel? Proč nevzít jen samotný disk o pár kaček levněji? S tím zdrojem souhlasím, raději VX450 než Fortrona.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Základ pro PC - do 8000 Kč
    Od rruuppiikk v sekci PC - archiv
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 20-12-2009, 15:38
  2. Kvalitní základ
    Od Kollda v sekci Skříně
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 22-01-2009, 17:58
  3. Nový základ PC
    Od adekan v sekci PC - archiv
    Reakcí: 14
    Poslední příspěvek: 22-06-2007, 06:32