Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

nový počítač a problém zničehonic

oakus (6)|24.5.2010 17:59
Zdravím odborníci na hardware.
Před dvěma týdny jsem si zakoupil nový PC, tuto sestavu: http://3.ly/dZvS
Nainstaloval jsem windows 7 professional a dva týdny fungovalo všechno v pohodě.
Dneska se mi ale počítač zničehonic restartoval. A za hodinu zase. A zhruba za další zase. Potom už jsem nebyl schopnen ani dostat se do windows bez toho aby se nerestartoval.
Zkoušel sem dostat se do BIOSu, zkontrolovat časování pamětí. Je v pořádku. Ale počítač se po chvíli nicnedělání v biosu restartnul.
Zkoušel jsem vyndat ramky a hodil je do druhého Dual Channellu. Nepomohlo.
Zkoušel sem minimální sestavu, bez disku a mechaniky. Jen klávesnice a monitor. Taky žádná změna.
Počítač jsem si mimochodem sestavoval sám, takže je možno, že jsem někde udělal botu. Záhadou ovšem je, proč se to neprojevilo za dva týdny intenzivního používání.
Koukal jsem do manuálu k desce (i na net na aktuální verzi) a zjistil, že moje paměti nejsou v QVL(qualified vendor list). Nevím, jak moc velký to je problém.
Nejspíš bude řešení prosté. Vyzkoušet jiné ramky, procesor, desku. Ale nějak se mi to prostě nechce přijmout, že zničehonic se čerstvě zakoupený počítač po dvou týdnech pokazí. Pořád si říkám, že tu musí být něco, co jsem opomenul. Doufám, že je, protože jinak budu muset v Brně shánět někoho s podobnými komponenty, nebo to dávat za spoustu peněz do servisu.
Díky za rady, tipy, doporučení!!
Sommer (384)|24.5.2010 18:03
W7 jsou legální nebo warez? Polud není problém tady, tak bych si tipnul na přehřívání. Takže pak zkontrolovat uchycení všech chladičů, jestli je tam správně nanesená pasta...
DrZelenka (2491)|24.5.2010 18:05
No, zdroj nic moc, ale nemel by to byt problem.

Zkus nechat pocitac "odpocinout". Cim dyl ho nechas, tim dyl pak bezi? Zkontroluj teploty procesoru, grafiky a chipsetu (chipset nejlepe otestovat rukou).
oakus (6)|24.5.2010 18:26
windows jsou origoš, tam by problém být neměl.
teplota je v pořádku, 37° procesor, 30° deska, všechny chladiče byly v pohodě, teplejší byl AMD SB850(řadič SATA) ale nepředpokládám, že to by byl problém(ruka se tam dala udržet v pohodě).
Nepřímá uměra s teplotou a dobou než se pc restartuje bohužel neplatí.
Jinak jedinej chladič, co sem nanášel ručně je na proceseru a tam jsem pastu nedával, byla tam už teplovodivá vrstva...
johny__g (6387)|24.5.2010 18:43
Dělá to i jen s jednou pamětí? Vyzkoušej postupně obě. Jestli se resetuje i v BIOSu, tak to ukazuje na HW problém. Můj odhad je vadná deska nebo zdroj, CPU je pravděpodobné méně, paměti se snad vyloučí tím otestováním s jednou z nich, případně Memtestem nebo GoldMemory.
oakus (6)|24.5.2010 23:26
Tak jsem vyzkoušel postupně obě paměti ve všech 4 slotech a pořád stejná pohádka. Někdy to vydrží dýl někdy míň, ale rekord jsou tak dvě minuty :). Což mě přivádí k tomu, že ty testy asi nepůjdou proběhnout, protože to mám běžet určitě dýl než dvě minuty :/

Taaakže, není tu někdo z Brna, co by měl podobnou sestavu? :)
K.ats (156)|27.5.2010 11:02
Jednou se mi prihodila podobna vec - bylo to pametmi a taky jsem na to driv sam neprisel a musel jsem to dat do servisu. Jen bych chtel poradit aby si za to nemusel davat spoustu penez v servisu, tak si nech jen analyzovat problem. Vetsinou si berou jen hodinovou sazbu za zjisteni problemu, zalezi kam to das. A podle vysledku muzes dany komponent reklamovat. Takhle jsem zaplatil 2 kila a hodil ramku na reklamaci.
dzandra (1368)|27.5.2010 12:00
johny q tu pravil, pust na té mašině gold memory a mem test, tam se ti chyba každopádně projeví (pokud je problem v pamětech), ale otestuj to nejlépe pomocí obou softů.
No a stím pokažením nové věci, po 14dnech mi odešel disk v diskovém poli za 150t, takže ,,,.. sem tam se může po...rat vše
oakus (6)|27.5.2010 14:19
Momentální vývoj je takový, že jsem psal do Alfacompu s tímhle problémem a bylo mi odepsáno, že se nejspíš jedná o špatné paměti. Přivezl jsem je tedy na reklamaci a týpek zrovna neměl co dělat, tak je hned odzkoušel a do windows to s nima najelo a pak spustil nějakej benchmark na chvíli a taky nic. Takže těma to asi nebude.
Řekl, že mám přivízt na reklamaci celou bednu a že když bude vadná komponenta, tak je to celý zadarmo a když se zjistí, že je všechno v pořádku a jenom sem byl dement a špatně to sestavil, tak si účtují 500/hod. Takže hm, hodně uvažuju, jestli to tam dovízt, nejlepší by bylo sehnat někoho s podobnou sestavou v Brně.
Zase si říkám, co jsem tam mohl sestavit špatně. Do desky zapojím dva kábly ze zdroje, procesor s chladičem hodim do patice, ramky zacvaknu, připojím větráček, disk, mechaniku a je to. A ještě přední panel bedny ale to snad nemůže mít vliv. Hlavně to dva týdny jelo v pohodě a nejednou bum. A to sem s tim nic nedělal.

dzandra: i kdyby to bylo paměťma, ten test by nešel projet, když se to po dvou minutách samo vypne.
DrZelenka (2491)|27.5.2010 14:42
[quote]tak je hned odzkoušel a do windows to s nima najelo a pak spustil nějakej benchmark na chvíli[/quote]

Ocividne profik. :mistake Testovat pameti z prostredi windows a jen chvili. Stahni si GoldMemory a testuj pameti jednu po druhy cca 4hodiny (predtim RUCNE v BIOSu nastav napeti, frekvenci i casovani).

BIOS mas nejnovejsi, ze?
SatanS (37)|27.5.2010 16:25
To jako, ze odesly obe pameti soucasne? :stupid
thomas.007 (43)|27.5.2010 17:08
Měl jsem podobnou závadu a bylo to tlačítkem reset, kde mi praskla pružinka a náhodně se spínal.
Zkus to tlačítko reset odpojit...je to to nejrychlejší co můžeš udělat :)
oakus (6)|27.5.2010 18:52
DrZelenka:
ten paměťový test bohužel nepůjde proběhnout, protože počítač vždycky běží tak několik minut a ten test má běžet 4 hodiny :( BIOS jsem neupgradoval, takže nevím jestli mám nejnovější, ale deska je to poměrně nová... (jako ten model)
speedsnail (4876)|27.5.2010 19:43
přestaň už diskutovat jestli test půjde nebo ne a UDĚLEJ HO!
(nabootuje se z CD, neběží win, ukáže jestli jsou na pamětech chyby nebo ne). Když nebudou a PC se stejně vypne, bude pravděpodobné že to paměťma neni..
Georginek (2957)|28.5.2010 01:22
Ja taky jaksi nechapu, co tazatel resi. Jestli ti pocitac bezi dve minuty a pak se resetuje, neznamena, ze se vyresetuje i v memtestu ci v GM.
V BIOSU se Ti taky resetuje? Asi tezko ze???

To SatanS: Klidne muzou bejt obe pameti vadny. Nebyva to casto ale mozne to je...... Udelej proste ten test a dej vedet co to dela a jak si dopadl.

PS: Panove v Alfe budou asi odbornici:mistake
dzandra (1368)|28.5.2010 07:46
OT: No já si na alfu nemůžu stěžovat, zmrvil jsem si disk, protože jsem vymýšlel p..oviny s partišnama a pak jsem ho zanesl do alfy, že nejede, a vyměnili mi ho na počkání:D
pkovak (93)|30.5.2010 08:40
Já taky mám s Alfou dobré zkušenosti, během týdne nebo dvou jsem jim postupně na servis přivezl všechny komponenty tak, až z nich nakonec vylezl celý PC, oni to tam testovali a našli kde je zakopán pes. Platil jsem asi 200 a rozhodně to nemohli zvládnout za chvíli. Ještě dodám, že komponenty povětšinou ani nebyly jejich.

Je pravda, že s podobným chováním reset a power tlačítka jsem se už setkal, není to časté, ale stane se. Spolehlivě ověříš, když odpojíš piny na tyto dvě tlačítka na desce a zapínat a vypínat budeš dotknutím se jich vodivým předmětem (klidně obyčejná tužka, grafit rulez).
Ten memtest rozhodně za tu malou chvíli neotestuje paměti, ale pokud jejich chyby nastávají často, a vzhledem k rychlosti restartování PC tam rozhodně je častý problém, tak by to memtest měl ukázat. Když jsem ho pouštěl kdysi na pamětech, které si nerozuměly s deskou, tak prakticky okamžitě obrazovka zrudla výpisem objevených chyb. Pokud se až do restartu chyba neobjeví, myslím, že pravděpodobnost pamětí prudce klesá.
Jednou se mi stalo, že PC se podobným způsobem vypínalo taky. Tehdy to byl poškozený CPU, ale tehdejší Durony byly známé svou náchylností k uraženým rožkům.

Podtrženo sečteno, nejlepší je asi odvézt to do toho Alfacompu, pokud nemáš další počítač, na kterém bys mohl postupně otestovat všechny díly, včetně zdroje. Třeba se tam náš HW potká, protože mi zrovna taky začal stávkovat.
DrZelenka (2491)|30.5.2010 15:36
[quote=pkovak;378526]Ten memtest rozhodně za tu malou chvíli neotestuje paměti, ale pokud jejich chyby nastávají často, a vzhledem k rychlosti restartování PC tam rozhodně je častý problém, tak by to memtest měl ukázat. Když jsem ho pouštěl kdysi na pamětech, které si nerozuměly s deskou, tak prakticky okamžitě obrazovka zrudla výpisem objevených chyb. Pokud se až do restartu chyba neobjeví, myslím, že pravděpodobnost pamětí prudce klesá.[/quote]

Znamym jsem sestavil PC, bezelo bez problemu, tak jsem ho predal. Po 2 dnech jsem byl zavolan, ze se nemaji sanci vubec dostat do windows. Chyba byla na strane vadne RAM (vyzkouseno vymenou za jine, zarucene funkcni z meho PC). Jeste jsem jen tam na zkousku pustil memtest a chybu ukazal az po cca 3-4h a moc jich nebylo (tusim, ze pouze jednociferne cislo). Zalezi ciste na povaze chyby, proto se pousti ten test na tak dlouho pokazde (mel by).
oakus (6)|30.5.2010 23:47
právě že v BIOSu se resetuje taky, o to jde
Georginek (2957)|31.5.2010 00:28
Pokud se resetuje i v BIOSU, zkusil bych zapojeni jineho zdroje.

Pripadne jine desky s original RAM, CPU, a HDD.

Neni mozne, ze je PC spatne sestaven a hazi zkrat treba zapomenuty sroubek nekde mezi Mainboard a Case???