Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nahrazení Win 7 xpčkama na notebooku - nejde

Tomáš Hadrbolec (24)|30.5.2010 15:31
Zdravím všechny, mám problém.

Koupil jsem notebook za 1000 kc /urcite byl kradenej/ a jsou v něm win7. Asi je to nějak bloklé, protože se dostanu nejdále ke startovací obrazovce a tam se to zasekne. Mám xp home original, tak jsem to zkoušel přeinstalovat,ale bohužel vždy při instalaci, když dám odebrat oddíl, tak to nejde a když dám instalovat, tak se instalace ukončí s tím, že se to nedá provést.

Zkusil jsem na netu najít win7 a instalovat je,ale proběhne jen obrazovka windows is copying files a pak to zčerná.

Je nějaká šance na zprovoznění notebooku, nebo to mám vrátit?

Jedná se o acer extensa 5620Z.

Děkuji za rady
speedsnail (4876)|30.5.2010 15:40
No pasáž o kradení značně diskredituje celej dotaz. Máš to jít rovnou nahlásit na PČR... (utopie, chápu)

Teď k technické části. S největší pravděpodobností nejdou XP nainstalovat, protože nemají AHCI ovladače. Zkus v biosu přepnout disk ze SATA (AHCI) do IDE MODE (IDE LEGACY) atp. Ale nejlepší by byla fota těch hlášek, píšeš to dost obecně.

Že nejdou nainstalovat Win7 bude nejspíš tim že je neumíš upirátit a to tu rozhodně nebudeme řešit.

Doporučuju zkusit nainstalovat linux. Stáhni si např. poslední Ubuntu, vypal a nainstaluj. Je to klikačka, zvládne to i moje matka (nekecám). Pokud pojede, budem vědět že je NTB v pořádku a že problém je mezi židlí a klávesnicí.
Tomáš Hadrbolec (24)|30.5.2010 16:27
nafotil jsem bios a co to píše při pokusu o odstranění oddílu a při snaze o instalaci.

Napadá mě, zda to není nějak bloklé v tom biosu na té stránce s hesly.

A ohledně toho notebooku-pracuji jako barman v jedné restauraci v centru prahy a občas k nám přijdou různí lidi a prodávají různé věci-nové oblečení,nové mobily,cdčka,kosmetiku a nyní i notebook. Za velice výhodné ceny/u většiny aby pokryli náklady aspoň na dvě dávky../. Když bych si to nekoupil já,tak si to koupil kolega číšník. Bohužel,tak to chodí.

[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
astec (1823)|30.5.2010 16:31
ide mod tam má
Georginek (2957)|30.5.2010 16:36
Kdyby to bylo blokle na "strance z hesly" jak rikas, tak by ses nedostal ani do Biosu, posleze ani dal prez POST.....

Takze koukam, ze tam mas dva oddily jo? Zkousel si je odstanit nejdriv jeden a pak druhej a obracene????
Zkousel si nainstalovat i bez odstraneni oddilu, tj doaktualniho oddilu bud kde je win, nebo do druheho??
Chova se to stejne????

Pokud nejde oddil pomoci XP instalace odebrat, byva na vine vadny disk. Je to hodne divne, ze to nejde.....
Pokud by nezabrali ty pokusy jak jsem psal, zkus disk vyndat z notasu a dat ho do jineho, tam disk cely komplet naformatovat a dat pryc vsechny oddily. Pak zpet do notasu a spustit instalacku XP.
Tomáš Hadrbolec (24)|30.5.2010 16:57
Přesně to jsem zkoušel-odebrat jeden, pak druhej, instalovat to na oba oddily,ale bohuzel nic z toho neslo. Zkousel jsem instalaci windows xp home edition i vista home /obe moje vlastni originalni/ a neslo to, zkousel jsem tam naistalovat win 7 /dnes stazene crackle na netu/ a neslo to.

Ta operace s diskem je na me uz moc slozita,netroufam si notas rozebrat a ve svem okoli bohuzel nemam nikoho, kdo by to zvladl.

Pomohlo by zkusit to preinstalovat tim linuxem? Nemam s nim naprosto zadne zkusenosti-nebojim se instalce,ale nasledovneho preinstalovani win xp, zda by nenastaly nejake komplikace a nedopadlo to jeste hure.

Dekuji za rady
speedsnail (4876)|30.5.2010 17:07
Zkus ten linux (rozhodně tím nemůžeš nic pokazit). Pokud ani ten nepůjde, nabootuj nějaké live CD s linuxem, nebo hirens CD a otestuj disk. Vypadá to že ten by mohl být příčinou problémů (pád, vlhkost).
Georginek (2957)|30.5.2010 17:16
Hmm, tak s tim Linuxem moc zkusenosti nemam. Ale to se nijak neinstaluje, jen tam vrazis cd, nacte se to a melo by to jet....

Poslys, ja skutecne vidim nejjednodussi reseni a to ten disk vyndat, zapojit do jineho PC, tam naformatovat, pripadne naalokovat disk...
Neni to vubec slozity.
Kdo vi, co Ti vubec a v jakem stavu prodal. Klidne s tim mohl prasknout a disk sel do kytek....
astec (1823)|30.5.2010 17:19
Kdyby jsi delal v hospode u nas, tak bycg se ti na to koukl. Urcite tam mas nejakeho manika, co se na ten NTB mrkne...
Richmond (8084)|30.5.2010 17:21
[quote=astec;378678]...co se na ten NTB mrkne...[/quote]
Spis mu jde o zprovozneni nez o cumendu :D
Tomáš Hadrbolec (24)|30.5.2010 17:42
tak jsem stahl ubuntu, vypalil a vrazil do notasa, nabehlo logo, pak obrazovka chvili cerne blikala, nahore vlevo blikal jakoby mezernik. Pak se ukazalo logo a nic se nedelo. Po deseti minutach jsem zmackl esc a napsalo to

Glib warning getpwuid-r () failed due to unknow user id (0)
The disk contains an unclean file system (0, 0)
The file system wasnt safely closed on windows.Fixing.
The disk contains an unclean file system (0, 0)
The file system wasmt safely closed on windows. Fixing.

Pote pocitac nez reakce. Po restartu navrat k normalu.
kevin00 (10238)|30.5.2010 18:21
Stáhni si Drive Fitness Disk a zkontroluj pevný disk.
Tomáš Hadrbolec (24)|30.5.2010 19:25
stazeno,vypaleno a udelal jsem basic test a vse v poradku, ted delam jeste advanced,ale zadnou chybu to nepise
Tomáš Hadrbolec (24)|31.5.2010 11:28
tak jsem zkusil i ten advanced test, vse v poradku, nasel jsem tam moznost erase disk a erase boot disk, dal jsem oboji a ani jedno neslo. prijde mi, jako by byl ten disk chranen proti prepsani. proste se brani zuby nehty a nenecha se nijak preformatovat ani restartovat.

zbyva jeste nejaka jina sance nez vyndani disku a naformatovani ho na jinem pocitaci?
dzandra (1368)|31.5.2010 12:28
Jo, co takhle zkusit hirent boot cd/ partition manager nebo podonou utilitku
Tomáš Hadrbolec (24)|31.5.2010 12:54
tak stahuju ultimate boot cd, ale musim do prace, tak to zkusim az dorazim. snad se mi to s tim uz konecne podari naformátovat a vycistit.

dekuju za rady
Tomáš Hadrbolec (24)|1.6.2010 00:49
tak nove info

sehnal jsem dnes toho chlapika co mi ten notas prodal-prej ho zapnul a normalne bezelo vse, spustily se windows a optalo se ho to na aktualizace, dal ano, napsalo to, že je to nelegalni kopie a tim to skoncilo, tak to prodal

no a ja zkusil ten ultimate boot cd konkretne program dariks boot and nuke a nic to neudelalo, zkusil jsem nekolik dalsich a stale nic.

uz jsem celkem bezradnej co s tim.

neexistuje nejaky program, ktery bych dal na cd, vrazil do compu a ono to samo a brutalne naformatovalo hdd? ultimate boot cd nepomohlo, ta druha moznost co tu psali dva uzivatele se mi nepodarila stahnout, protoze to antivir odmitl,ale myslim, ze to bude stejne jako ten ult boot cd
zsdx (2098)|1.6.2010 09:25
[quote=Tomáš Hadrbolec;378971]sehnal jsem dnes toho chlapika co mi ten notas prodal-prej ho zapnul a normalne bezelo vse, spustily se windows a optalo se ho to na aktualizace, dal ano, napsalo to, že je to nelegalni kopie a tim to skoncilo, tak to prodal[/quote]

Dobrej 'uzivatel'. Je na NTB nejaka nalepka od Win?

[quote]neexistuje nejaky program, ktery bych dal na cd, vrazil do compu a ono to samo a brutalne naformatovalo hdd?[/quote]

Nebrutalnich moznosti jsou mraky, ja bych asi zacal DOSem - fdisk /mbr
Tomáš Hadrbolec (24)|1.6.2010 11:18
na ntb neni prave zadna nalepka od win, takze to bude asi bez oem a narval tam crack

do dosu se mi prave nepodarilo dostat, kdyz dam safe mode s dos konzoli, tak se to zasekne behem nacitani, stejne, jako kdyz dam safe mode bez konzole.

je i nejaky jiny zpsob jak se dostat do dosu?
zsdx (2098)|1.6.2010 11:29
[quote=Tomáš Hadrbolec;379016]je i nejaky jiny zpsob jak se dostat do dosu?[/quote]

Ano, vypalit ISO od FreeDOSu.
Tomáš Hadrbolec (24)|1.6.2010 12:06
tak jsem rozjel ten free dos, zrusil jsem tam rozdeleni disku, spojil do jednoho, dal ulozit zmeny a ted tam mam tabulku

writing changes. please be patient. writing harddisk 1.

Vim,ze tam pise be patient,ale bezi to uz 20 minut a je to furt na 0 procentech. je to normalni?
zsdx (2098)|1.6.2010 12:59
Oddil na disku nebylo treba vytvaret, stacilo jen zrusit ty stavajici.

Operace v DOSu byvaji velmi rychle, 20 minut je podezrele dlouho. Klidne restartuj, prinejhorsim bude disk uplne prazdny /coz stejne potrebujes/.
Tomáš Hadrbolec (24)|1.6.2010 14:44
prave ze neni :(

v tom ntb je disk rozdelenej na dve casti- c a d

tak jsem v tom programu dal zrusit obe dve, vytvoril se jeden oddil c a pak se to optalo, zda si preju ulozit zmeny, napsal jsem ano, vyskocila tabulka, ze to pracuje,ale po 40 minutach a stale 0 procent jsem to vzdal, restartoval a vse bylo stale pri starem.

ten ntb je snad prokletej

jinak pri diagnostice hardisku to pise, ze je disk v poradku a bez chyb.

proste jen nejde nijak preformatovat, prebootvat, preinstalovat ani nic podobnyho
kevin00 (10238)|1.6.2010 14:46
IMHO Bylo by lepší, připojit HDD k desktopu, kde jej pohodlně naformátuješ a otestuješ ...
speedsnail (4876)|1.6.2010 14:50
Disk jde vyndat, je většinou jedním šroubkem. Má sata napájení i datovej konektor, takže ho ke každýmu novějšímu PC připojíš bez problémů.
Tomáš Hadrbolec (24)|1.6.2010 15:36
no co se hardware veci tyka, tak k tomu mám hlubokej respekt/strach se v tom hrabat, jeste nikdy jsem nerozebiral ntb, v desktopu jsem jednou vyndaval dvd mechaniku,ale tam je vse videt a tak, u ntb je to takovy maly a netusim co je co, takze tato operace u me pada, takze si sezenu nejakyho it technika, at to vynda a zformatuje. ale je to opravdu divne, ze se to tak urputne brani jakemukoliv premazani, s tim jsem se jeste nikdy nesetkal /nejsem uplny analfabet, hodne veci s pocitacem zvladnu sam,ale tohle je proste nad me sily :(/
kevin00 (10238)|1.6.2010 17:26
Stačí ntb otočit "na záda", bude tam víčko s jedním/dvěmi šroubky pod nímž se bude ukrývat HDD. Většinou je uchycen jedním šroubkem, který stačí povolit a HDD vysunout. Poté jej pouze připojíš do desktopu. Kabeláž nejde nikterak zaměnit ani otočit ;)

// stáhni si servisní manuál, kde se můžeš podívat kde se HDD nachází a jak jej vyjmout
Georginek (2957)|1.6.2010 17:59
:) zrovna sem delal totoznej notas dneska.
Vyndej baterku str.70
Vyndej SD kartu str.71
Vyndej box na PC a Express karty str.71-72
Odsroubuj 8 sroubu str.72
a samotnej disk str.75 a 76 viz obrazky :)