Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 16

Téma: Problém s teplotou procesoru (cpu)

  1. #1
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Kozouš
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    501

    Dnes z ničeho nic mi začala skákat teplota procesoru na nenormální hodnoty: 18-65°C v idle!, přitom běžná teplota je okolo 35-40°C.
    Zkusil jsem ohmatat chladič a dle odhadu to odpovídá 30-40°C, je možné že se podělalo čidlo v procesoru, nebo kde je chyba?
    Rád bych to vyřešil, neboť dle teploty se mi regulují otáčky fanů a asi není nejlepší situace když se co cca dvě minuty rozjíždí a zase zpomalují.

    Prozessor: AMD Phenom X4 9950 Black Edition
    MainBoard: GA-MA790GP-DS4H
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: cputemp.jpg 
Zobrazení: 176 
Velikost: 31.8 KB 
ID: 17048  
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Jak vis, ze se v "idle" treba nehrabe na disk? Ses si jistej, ze mas spravne nastavenou regulaci (imho na desce, ktera neni schopna rozumne regulovat)?
    Phenom 1 = 65 uplne normalni teplota
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Kozouš
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    501

    Tak to rozhodně nesouhlasím. (Zase zkoušíš vyvolávat flame?)
    Teplotu s Noctuou sem měl v burnu s podvoltováním pod 50°C
    65°C jsem měl na 3.3GHz...
    Fany reguluju pomocí speedfanu.

    To asi nebude dobré znamení, že teploty lítají ve všech mnou vyzkoušených programech (everest, speedfan, core temp), přesto, že mám nastaven úsporný režim a v tomto režimu v burnu byla maximální teplota 38°C?!
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Citace Původně odesláno od Kozouš Zobrazit příspěvek
    Tak to rozhodně nesouhlasím. (Zase zkoušíš vyvolávat flame?)
    Fakt a flame jsou dva ruzny pojmy. speedfan mas jakej? nastaveni teda jaky? historie vytizeni cpu? Cili rychlost ti nereguluje deska, ale speedfan - pane no flame... BTW z ceho usuzujes, ze mas cidlo spravne zkalibrovane? Kolikpak ti ukazuje druhy cidlo na desce?

    edit: tady mas offset na ten tvuj "zazrak"
    http://www.planet3dnow.de/vbulletin/...d.php?t=352225

    edit2: jen tak mimochodem neni to ta problemova sestava?
    Naposledy upraveno uživatelem Richmond: 07-06-2010 v 19:47
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Kozouš
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    501

    2 Richmond Ponechme osobní útoky stranou.

    Speedfan mám nejnovější, do včerejška vše fungovalo. Sestavu mám již nějaký pátek tak vím jaké jsou teploty v určitých situacích atd.
    Teplota v idle byla KONSTANTNÍ (v rámci možností tj 30-39°C dle teploty okolí samozřejmě) a ne jak včil aby to lítalo od 0°C do 80°C natož v úsporným režimu. To přece není v pořádku.

    Je možné aby ze dne na den odešlo čidlo? Osobně jsem o ničem podobném neslyšel.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Jaky zase utoky? Pokud si pamatuju, tak ta sestava nebehala zrovna optimalne uz od zacatku... Tim uspornym rezimem zrejme myslis podtaktovani za chodu, ze? Ze by po ty dobe na ty desce nakej ten mosfet/civka odesla? V biosu je teplota normalni? Speedfan tedy 4.41.0.274? Ja jsem jakteziv taky odpaleny cidlo v cpu nevidel...
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Kozouš
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    501

    Takže pár průchodů v linxu - ok, teplota v biosu - ok (odpovídá hodnotě V a frekvence cpu tj 40°C neboť nejsou aktivovány šetřící funkce).
    Takže nějaký jiný nápad kde hledat chybu?

    /Edit: 9950 má dvě čidla - jedno pro cpu a jedno sdílené pro všechna jádra?
    Tak či tak to ukazuje šílený hausnumera naprosto neodpovídající reálné teplotě.
    Naposledy upraveno uživatelem Kozouš: 08-06-2010 v 08:11
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Georginek
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,967

    Ja se s timhle setkal jen dvakrat. Jednou cidlo nefungovalo vubec, a po druhy to ukazovalo naprosty nesmysly. Vzdy jsem to resil reklamaci. Prisel mi jinej kousek. Jednalo se o C2D...

    Jedinny co muzes zkusit je, dat CPU do jinyho stroje, jestli to bude delat to stejny, je to proste vadne cidlo.....

    PS: Je ale zvlastni, ze to cidlo odeslo ted. V 9z 10 pripadu je to chyba uz pri vyrobe.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Citace Původně odesláno od Kozouš Zobrazit příspěvek
    Takže pár průchodů v linxu - ok, teplota v biosu - ok (odpovídá hodnotě V a frekvence cpu tj 40°C neboť nejsou aktivovány šetřící funkce).
    Tzn. ze je to ok, jen ti "hapruje" cidlo v softwaru (druhy SYS ti tipuju ukazuje konstantnich 40 nebo haluz typu 128 apod.) - proto jsem se ptal na verzi Speedfanu (beta by mela tyhle bugy resit ponekud lepe)... Pokud se nemylim tak od X2 Brisbane nemaji AMD v sobe cidlo, ktere ukazuje primo hodnotu teploty, ale deltu (skoro kazdy IO vyhodnocuje teploty jinak, proto ten odkaz na offset pro tvoji desku...)
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Kozouš
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    501

    2 Richmond Ano, ale to nevysvětluje fakt, že mi to zničehonic začalo haprovat a to ve všech 3 aplikacích naráz což nebude náhoda a nepochybně ne problém nastavení aplikace.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    ...ze by to byl problem vzrustu teploty nad tech 18 stupnu & ne moc standartniho ITEcka? Proste u tohodle typu je vcelku normalni, ze dela haluze - napr. u MSI nekdy problikavaji hodnoty -128/40 v intervalu 1s, ale v biosu ok...
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Kozouš
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    501

    Tak zdá se, že je problém vyřešen.
    Vypadá to, že se nějak bugl ovladač speedfanu. Po jeho odinstalaci a nové instalaci to vypadá ok - teploty odpovídají průměrným hodnotám pro toto období a nekolísají jako včera o desítky stupňů.
    2 Richmond Beta sf se mi několikrát kousla při detekci ITE, hm, že by souvislost...
    Každopádně to teď opět funguje.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Neinstaloval sis EasyTune? Jinak kousnuti je "normalni", chce to spustit rovnou po cerstvym restartu, nastavit a opustit SF - pak uz to beha jako driv...
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Kozouš
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    501

    EasyTune is useless, nepoužívám.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Tj, ale mam pocit, ze s sebou taha ACPI driver
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Problém s teplotou PC
    Od Iron_Maiden v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 18
    Poslední příspěvek: 29-06-2010, 21:13
  2. Radeony: radeon x1950pro problém s teplotou
    Od ant4 v sekci Grafické karty
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 09-06-2008, 19:48
  3. Chlazení procesorů: Problem s teplotou!!
    Od Wlcek v sekci Chlazení
    Reakcí: 18
    Poslední příspěvek: 08-11-2007, 17:17
  4. Chlazení procesorů: Problem s teplotou P4 3,0 Prescott (s.478)
    Od jakubfilip v sekci Chlazení
    Reakcí: 36
    Poslední příspěvek: 28-10-2007, 07:52
  5. Chlazení grafik: Mám velký problém s teplotou
    Od koubi v sekci Chlazení
    Reakcí: 39
    Poslední příspěvek: 30-12-2006, 11:19