PC se nezapne, spálený zdroj?
Dneska ráno jsem chtěl zapnout pc, ale nic se nestalo. Zkusím ho vytáhnout ze sítě a opět zapnout. Na chvíli se probere. Na předním panelu se objeví světlo, všechno začne jako obvikle. Ale stupňuje se zápach, jako když se něco pálí. Tak rychle vypnu proud, přes prodlužku se spínačem. Při třetím pokusu se opět pc už nezaplo, ani při 4 a 5.
Co by to mohlo být? Spálený zdroj?
Co s tíím, v počítačích se moc nevyznám, mám je jen na takové zo domácí použití, internet etc. Je to už pár let staré, má smysl vyměňovat zdroj, nebo koupit nový PC.
Co by to mohlo být? Spálený zdroj?
Co s tíím, v počítačích se moc nevyznám, mám je jen na takové zo domácí použití, internet etc. Je to už pár let staré, má smysl vyměňovat zdroj, nebo koupit nový PC.
Tak bolo by dobré uviesť, o akú zostavu sa jedná - komplet konfiguráciu a hlavne zdroj. Značka a watáž. (to zistíte tak, že odstránite bočnicu a prečítate info na štítku zdroja) Ďalej by som skontroloval kondíky na matičnej doske a GK (pokiaľ je dedikovaná, čo sa dozvieme zachvíľku :))
PP - ATX EUROCASE MDL5412A - BLACK, 350W-P4 CE PFC,FRONT USB
GA - Club3D AGP Radeon 9600 256MB 128-bit,TV out, DVI
KA - Kabel K HD /80 žil/š kon./IDE/ATA66 E
FM - MICRONET 56K SP3018S, PCI, data/fax - OEM
CPV - CMI DI4-8KD3B-01, P4 3.2GHz Prescott, 8cm ventilátor, 3300ot.,34dB
FD - SAMSUNG 3.5" / 1.44 MB
MB - FIC P4M-865G MaxII s478,865G,FSB800,4x400,VGA,5.1,SATA,LAN,FW
HD - WD 160GB WD1600BB/7.200ot/2MB/ATA100/2 roky
CP - INTEL PENTIUM 4 3,00GHz/1MB,800MHz, HT, Prescott
DFP - R/W, 7in1, OEM, USB 2.0 internal
PA - DDR 400, 512MB, PQI,CL.2,5
to dostanu z montážního listu.
GA - Club3D AGP Radeon 9600 256MB 128-bit,TV out, DVI
KA - Kabel K HD /80 žil/š kon./IDE/ATA66 E
FM - MICRONET 56K SP3018S, PCI, data/fax - OEM
CPV - CMI DI4-8KD3B-01, P4 3.2GHz Prescott, 8cm ventilátor, 3300ot.,34dB
FD - SAMSUNG 3.5" / 1.44 MB
MB - FIC P4M-865G MaxII s478,865G,FSB800,4x400,VGA,5.1,SATA,LAN,FW
HD - WD 160GB WD1600BB/7.200ot/2MB/ATA100/2 roky
CP - INTEL PENTIUM 4 3,00GHz/1MB,800MHz, HT, Prescott
DFP - R/W, 7in1, OEM, USB 2.0 internal
PA - DDR 400, 512MB, PQI,CL.2,5
to dostanu z montážního listu.
Skontrolovali Ste kondíky na doske a grafickej karte ?
Ak tam nenájdete nič podozrivé, tak je to zdrojom (sic´ aj tam by ste sa mohli pozrieť, ale bolo by to tak či tak zbytočné, resp. oprava...)
Inak, tipujem - že je to zdrojom. EC sú shity (a nie len oni ale aj ďalšie ako napr. LC Power, Modecom...)
Ak to zkontrolujete, tak napíšte, ako ste pochodili - apropo - ak bude treba kúpiť nový zdroj (a na 99% bude) tak už niečo vymyslíme - za veľmi rozumné peniaze, sa dá kúpiť oveľa kvalitnejší zdroj.
Ak tam nenájdete nič podozrivé, tak je to zdrojom (sic´ aj tam by ste sa mohli pozrieť, ale bolo by to tak či tak zbytočné, resp. oprava...)
Inak, tipujem - že je to zdrojom. EC sú shity (a nie len oni ale aj ďalšie ako napr. LC Power, Modecom...)
Ak to zkontrolujete, tak napíšte, ako ste pochodili - apropo - ak bude treba kúpiť nový zdroj (a na 99% bude) tak už niečo vymyslíme - za veľmi rozumné peniaze, sa dá kúpiť oveľa kvalitnejší zdroj.
Otázkou je, jestli zdroj nevzal něco s sebou, je to docela pravděpodobné....rozhodně bych se to už nepokoušel zapínat a dobré by bylo prohlédnout PC, stav desky apod. jestli není někde něco spálené a ty kondíky (jak už bylo řečeno) a hledat zdroj pachu (případně se podívat do zdroje - samozřejmě odpojeného a vyndaného)
Já se jen obávám, že z toho moc nepoznám, když se dovnitř podívám.
Ta možnost, že se zdrojem odešlo víc komponent se mi nelíbí, to bych mohl koupit zdroj a stejně by to nejelo, vzhledem k tomu, že to už mám 6 let, možná by pro mě bylo snazší koupit nový počítač.
Zkusím asi sehnat někoho, kdo by se tam podíval za mě, kdo tomu víc rozumí, jestli by mohl zjistit, zda s tím zdrojem odešlo víc součástek.
Ta možnost, že se zdrojem odešlo víc komponent se mi nelíbí, to bych mohl koupit zdroj a stejně by to nejelo, vzhledem k tomu, že to už mám 6 let, možná by pro mě bylo snazší koupit nový počítač.
Zkusím asi sehnat někoho, kdo by se tam podíval za mě, kdo tomu víc rozumí, jestli by mohl zjistit, zda s tím zdrojem odešlo víc součástek.
[quote=Jandaskunk;381668]Otázkou je, jestli zdroj nevzal něco s sebou, je to docela pravděpodobné....[/quote]Taky se přikláním k tomuto názoru. Otázkou zůstává jestli to nebylo závadou na desce. V minulosti mi právě takovým způsobem odešla deska. Samozřejmě v tomto případě bych vyměnil desku i zdroj (což jsem taky udělal).
[quote=MarekVys;381671]... to už mám 6 let, možná by pro mě bylo snazší koupit nový počítač.
[/quote]
K tomu se zase přikláním já :). Pokud to není problém, co se peněz týče, ušetříš spoustu času a nervů (a možná i nějaké peníze), které bys strávil zjišťováním příčiny problému a posléze sháněním kompatibilního HW po bazarech. S nejistým výsledkem...:notsure
[/quote]
K tomu se zase přikláním já :). Pokud to není problém, co se peněz týče, ušetříš spoustu času a nervů (a možná i nějaké peníze), které bys strávil zjišťováním příčiny problému a posléze sháněním kompatibilního HW po bazarech. S nejistým výsledkem...:notsure
Tak jsem zkusil ajťáky u nás v práci, taky užiteční lidi. Poradili mi ať si koupim novy zdroj a zkusim to s nim, že jsou levný.
Tak to asi zkusím, podařilo se mi na internetu najít stejný zdroj nový, ale 16cmfan psal, že EC nejsou dobré, co by jste poradili místo nich?
Tak to asi zkusím, podařilo se mi na internetu najít stejný zdroj nový, ale 16cmfan psal, že EC nejsou dobré, co by jste poradili místo nich?
Takže, zdroj obědnám a pokusím se ho vyměnit, snad to zvládnu, bez vedlejších škod :)
Vnitřek bedny jsem si prohlídl, a co mohu soudit žádný jiný problém nevidím, když k tomu čenichám, tak zdroj smrdí strašně, tak snad je vážně sám spálenej a není problém i jinde :)
Když nepostačí zdroj, tak asi radši nové pc :)
Takže děkuji moc za rady :)
Vnitřek bedny jsem si prohlídl, a co mohu soudit žádný jiný problém nevidím, když k tomu čenichám, tak zdroj smrdí strašně, tak snad je vážně sám spálenej a není problém i jinde :)
Když nepostačí zdroj, tak asi radši nové pc :)
Takže děkuji moc za rady :)
Snad poslední dotaz, co mi vrtá hlavou, nahradí [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] doufám všechny konektory co měl můj minulý zdroj. Jak koukám, u různých zdrojů, jsou uváděny různé konektory a jejich počty. Tak aby to pasovalo :)
[quote=MarekVys;382036]Snad poslední dotaz, co mi vrtá hlavou, nahradí [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] doufám všechny konektory co měl můj minulý zdroj. Jak koukám, u různých zdrojů, jsou uváděny různé konektory a jejich počty. Tak aby to pasovalo :)[/quote]
Áno, nahradí vpohode:)
Áno, nahradí vpohode:)
Mi by třeba u ani jednoho ze starších PC co mám teď doma (oba kolem roku 2003) zdroj se dvěmi molexy nestačil. V obou PC potřebuji alespoň 3. I když vlastně při nedostatku molexů by bylo řešení tohle: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
[quote=marpie;382057]Mi by třeba u ani jednoho ze starších PC co mám teď doma (oba kolem roku 2003) zdroj se dvěmi molexy nestačil. V obou PC potřebuji alespoň 3. I když vlastně při nedostatku molexů by bylo řešení tohle: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste][/quote]
Oj, nestraš mě, nerad bych musel, pak dokupovat nějaký rozdvojky... čekání na opravu by se zase protáhlo :P
Stejně se té výměny hrozím, je tam takový kabelový spletenec, vůbec nevim jak to rozmotat.. a jak vytáhnout všechny konektory abych něco neponičil :P
Oj, nestraš mě, nerad bych musel, pak dokupovat nějaký rozdvojky... čekání na opravu by se zase protáhlo :P
Stejně se té výměny hrozím, je tam takový kabelový spletenec, vůbec nevim jak to rozmotat.. a jak vytáhnout všechny konektory abych něco neponičil :P
[quote=MarekVys;382094]Oj, nestraš mě, nerad bych musel, pak dokupovat nějaký rozdvojky... čekání na opravu by se zase protáhlo :P
Stejně se té výměny hrozím, je tam takový kabelový spletenec, vůbec nevim jak to rozmotat.. a jak vytáhnout všechny konektory abych něco neponičil :P[/quote]
Tak kolik konektorů potřebuješ snad vidíš, není nic jednoduššího než si je spočítat a případnou rozdvojku koupit hned. Podle mě potřebuješ dva - HDD + DVD. Plus samozřejmě napájecí do desky.
Stejně se té výměny hrozím, je tam takový kabelový spletenec, vůbec nevim jak to rozmotat.. a jak vytáhnout všechny konektory abych něco neponičil :P[/quote]
Tak kolik konektorů potřebuješ snad vidíš, není nic jednoduššího než si je spočítat a případnou rozdvojku koupit hned. Podle mě potřebuješ dva - HDD + DVD. Plus samozřejmě napájecí do desky.
Možná by sis měl rozmyslet, jestli si tu nenechat poradit eventuální novou sestavu, abys nekupoval zdroj dvakrát. Pokud by ta hypotetická nová nebyla příliš náročná, stačil by i jeden z těchto. Kdybys ale chtěl něco výkonnějšího...:notsure
1) kabel nedostane až k DVD mechanice, asi budu potřebovat prodlužku...
2) Ještě jeden problém, není vadou koupeného zdroje, že v tom velkém konektoru, složeném z 20 čtverečků, je jeden prázdný? vlastně do toho vede jen 19 kabelů? Tedy pokud rozumim, 20 pinový má jen 19 pinů, neni to zavada?
2) Ještě jeden problém, není vadou koupeného zdroje, že v tom velkém konektoru, složeném z 20 čtverečků, je jeden prázdný? vlastně do toho vede jen 19 kabelů? Tedy pokud rozumim, 20 pinový má jen 19 pinů, neni to zavada?
Zapojil jsem tedy zdroj, na telefonní linkce mi ze shopu řekli, že 20 pinový konektor bez 1 pinu nevadí. Nezapojil jsem mechaniku, nějak tam nedosáhl kabel, ale když jsem počítač dal do sítě a zkusil zapnout, ani neštěkl. Co to? Mrtvý? :(
Že by deska? Možná ten vyhořelý zdroj toho vzal i víc. (deska, HDD)?? Našim když shořel zdroj v jejich původním PC tak sebou vzal jak desku tak hardisk. A grafiku a paměti jsem už ani netestoval, letělo to do sběrného dvora. Ale jsou tu zkušenější tak určitě poradí co a jak testnout. Ale asi bych to viděl tak- zdroj vrátit ve lhůtě 14 dnů pokud byl přes net (což předpokládám bylo), vzít s doplatkem silnější (pokud jsi teda vzal ten Seasonic 350W) a nechat sestavit nový comp. Do toho stávajícího asi nemá smysl vrážet. A do nového by ten 350W mohl být málo. A podle toho v jaké konfiguraci bys to nové PC bral by se vybral i vhodný zdroj. Myslím byť je ta záruka 14 dnů na vrácení automatická tak tím že by to ještě navíc byla výměna kus za kus tak by shop problémy dělat neměl.