Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bios nerozpozná CD-ROM drivery

zzuzu22 (131)|15.6.2010 11:32
Ahoj,

tak to jsem zas.

Nefunguje mi USB na předním panelu, tak jsem přepojila USB, které vede do zadu ke speciálním "USB" s USB, které vede do předního panelu. Výsledek byl stejný, btw.

Ale proto nepíšu. Po zapnutí PC našlo pouze jeden CD-ROM a to ještě ke všemu špatně. QNKREV EJGP63C9UJ4, což je nesmysl, protože je to Asus. Druhý ROM mi to nenajde vůbec. USB porty jsem přehodila zpět a stejné to stále nejde. V BIOS se neukáže ani jeden CD-ROM.

Hádala bych, že problém bude mezi klávesnicí a židlí. Ale mohli byste mi, prosím, poradit, co s tím?

Předem děkuji za pomoc
Zoidik (1405)|15.6.2010 11:46
Zkus zkontrolovat kabely k mechanikám jeslti jsou v pořádku, případně vyměnit. S těma USB to může být horší. Jestli proběhla nějaká špička napěťová elektrikou a zdroj ji špatně vyfiltroval, tak může být poškozený USB radič.

Jak je starej počítač? Jakou máš celkovou sestavu?
johny__g (6387)|15.6.2010 11:46
To je pořád dokola :rolleyes: .... A co se trochu rozepsat o použitém hardwaru, popsat jak máš ty mechaniky připojené atd.? Tipoval bych že je máš špatně nastavené - master/slave. Pokud jsou to IDE mechaniky.
zzuzu22 (131)|15.6.2010 12:06
Ano, je to master a slave.

Byla mi provedena výměna MB za novější, USB od té doby nefunguje. CD-ROMy nefungují od té doby, co jsem přehodila porty. Světlo svítí, ale prostě se CD v nich neroztočí. Zkoušela jsem odpojit IDE kabel od toho, co se nezobrazoval a stále nic. Nefunguje to ani, když to přehodím zpět.

Hardware:

MB Asus P5N-D nForce 750i SLI
RAM Corsair 2x2GB DDR2 800 MHz CL5 (VS4GBKIT800D2)
CPU Intel Conroe Core2 DUO E6300 1,86GHz/2MB/1066MHz/LGA775
HDD Western Digital Caviar XL WD2500KS - 250 GB SATA II 16 MB
VGA Sapphire Atlantis ATI Radeon X550 256 MB PCI-E VIVO
VGA Leadtek Winfast TV2000 XP Expert
DVD-R LG SuperMulti GSA-H22L OEM DualL, LightS
CDRW Asus CB-5216A Quiet 52x/32x/52x /16xDVD
FDD
Zdroj Fortron Blue Storm II 400W/PFC FSP400-60THN/THN-P

PC mám od listopadu 2006
MB byla měněna tento měsíc
RAM byla měněna minulý měsíc

Akorát jsem si všimla, že kabel, co vede od CD portu pro Internal audio connector není zapojený nikam. Jen tam vysí. Ale to na to nemá vliv, že?
Richmond (8084)|15.6.2010 12:23
Jestli se v nich neroztoci cd tak je chyba v mechanice (cd by se melo roztocit ikdyz je zapojene jen napajeni). Predpokladam, ze mechanika Master je na konci kabelu a Slave na prostrednim... A modrej konektor (dal od mechanik) v MB :) Originalni kabel s bracketem do zaslepky mas?

edit: obe mechaniky nefunguji ikdyz je zapojena jen jedna?
zzuzu22 (131)|15.6.2010 12:53
Tak jsem lehce pokročila. Odinstalovala jsem Daemon Tools a ukázalo se, že ta mechanika, co se zobrazovala byla ta virtuální. Což znamená, že se neukazuje ani jedna. CD se v obou mechanikách točí. Kabely jsou původní.

Jde to tak, že

nahoře je FDD, z ní vede kabel do do mechaniky LG (starší) a zní do druhé mechaniky Asus (novější). Piny jsem nikdy nepřehazovala. Vyfotím to a postnu fotku.
johny__g (6387)|15.6.2010 12:58
[quote=zzuzu22;382059]
Jde to tak, že

nahoře je FDD, z ní vede kabel do do mechaniky LG (starší) a zní do druhé mechaniky Asus (novější). Piny jsem nikdy nepřehazovala. Vyfotím to a postnu fotku.[/quote]

Z FDD do CD??? :notsure Asi myslíš napájecí kabel, že? A co datový kabel, ten široký plochý, ten zapojený nemáš?
Zoidik (1405)|15.6.2010 13:06
Když to budeš fotit, tak rovnou přitlač všechny kabely do konektorů
zzuzu22 (131)|15.6.2010 13:20
[quote=johny__g;382060]Z FDD do CD??? :notsure Asi myslíš napájecí kabel, že? A co datový kabel, ten široký plochý, ten zapojený nemáš?[/quote]

Přesně tak.

Ten plochý (datový) mám zapojený také. Ale zarazilo mě, že kde se pomocí pinů rozděluje na master a slave, tak LG nemá žádnou modrou "čepičku". Kdežto Asus má čepičku uprostřed. Chápu, že nemohou ji mít na stejném místě, ale když jsem původně neměla Asus, proč bylo LG automaticky slave? To je tak správně?

[quote=Zoidik;382065]Když to budeš fotit, tak rovnou přitlač všechny kabely do konektorů[/quote]

jj. To jsem udělala hned na poprvé.

Tady je ta fotka.
Fotografie012911.jpg
johny__g (6387)|15.6.2010 13:45
[quote=zzuzu22;382075]Ale zarazilo mě, že kde se pomocí pinů rozděluje na master a slave, tak LG nemá žádnou modrou "čepičku". Kdežto Asus má čepičku uprostřed. Chápu, že nemohou ji mít na stejném místě, ale proč LG (master) nemá žádnou? To je tak správně?
[/quote]

Nojo, bez čepičky je to za pětset .... teď vážně: nastavení master/slave/CS je na každé mechanice napsané, takže u mechaniky která je na konci kabelu nastav "čepičku" (většinou se to nazývá jumper) na Master, u té druhé na Slave a mělo by to jet. Případně obě na CS ať si to deska přebere sama, dokonce i ASUS deska by to mohla zvládnout.
zzuzu22 (131)|15.6.2010 14:02
Přepojeno. Původně byl jumper u LG nastaven na slave a u Asuse na CS. Tak jsem vzala jumper z Asuse a dala ho do LG na piny pro master. Stále bez výsledku.

Mám jen jeden jumper. Prohledala jsem i krabice, kde mám veškeré kabely atd. a opravdu nikde další nemám. To člověka potěší. :x
johny__g (6387)|15.6.2010 14:41
Jumper ti dají v každém PC krámě nebo bazaru za děkuju. Nemáš doma náhodou ještě tu starou desku? U ní by měl být jumper pro clear CMOS. Jsou stejné. Když teď zapojíš jen tu LG na konec kabelu jako master, prostřední konektor volný, pořád jí to nenačte?
zzuzu22 (131)|15.6.2010 16:01
Mám dobré zprávy. To jak jsi mi poradil přepojit ty kabely, tak nepomohlo. Ale vnuklo mi to nápad "co když to je v data kabelu?" a hle! Je to tak. Technik mi tam nechal starý kabel, takže jsem použila nový a vše funguje. Děkuji mockrát za asistenci.

Teď ještě musím vyřešit problém s USB v předním panelu, kde prostě ne a ne jít. :(
zsdx (2098)|15.6.2010 17:22
[quote=zzuzu22;382112]Teď ještě musím vyřešit problém s USB v předním panelu, kde prostě ne a ne jít. :([/quote]

Stahni si manual a na strane 2-29 /resp. 53 v PDF/ je popis a umisteni vnitrnich USB konektoru, kam mas zapojit ten kabel zepredu z bedny. Pro snazsi orientaci - +5V miva cerveny, PORT- bily, PORT+ zeleny a GND cerny kabilek. A na 2-33 /res. 57/ dole mas i misto, kam zapojit ten visici kabel (internal audio connector). U nej je jedno, jak ho das, bude to maximalne hrat 'reverse stereo', ale u tech USB si dej poradny pozor, aby sis pak neco neodpalila.
Richmond (8084)|15.6.2010 19:28
Ten kabl visici kabl nema ani smysl zapojovat, kdyz audio jede pres sbernici ;)
zsdx (2098)|15.6.2010 20:41
[quote=Richmond;382167]Ten kabl visici kabl nema ani smysl zapojovat, kdyz audio jede pres sbernici ;)[/quote]

Psst, ja to vim, ale ji vadilo, ze tam jen tak visi...
Richmond (8084)|15.6.2010 20:56
Psssst, bejt holka tak ho taky radsi vidim stat :)
zzuzu22 (131)|15.6.2010 21:06
[quote=zsdx;382124]Stahni si manual a na strane 2-29 /resp. 53 v PDF/ je popis a umisteni vnitrnich USB konektoru, kam mas zapojit ten kabel zepredu z bedny. Pro snazsi orientaci - +5V miva cerveny, PORT- bily, PORT+ zeleny a GND cerny kabilek. A na 2-33 /res. 57/ dole mas i misto, kam zapojit ten visici kabel (internal audio connector). U nej je jedno, jak ho das, bude to maximalne hrat 'reverse stereo', ale u tech USB si dej poradny pozor, aby sis pak neco neodpalila.[/quote]

jj. Tu samou příručku mám v tištěné podobě. Tak dlouho jsem si s tím hrála až se mi jeden drátek vytáhl. Naštěstí se mi ho povedlo vrátit a hle... najednou USB funguje. Takže teď už vše funguje. Pokud je tedy teplota 45 °C grafiky dobrá. Děkuji mockrát za pomoc.

[quote=Richmond;382167]Ten kabl visici kabl nema ani smysl zapojovat, kdyz audio jede pres sbernici ;)[/quote]

Aha. Děkuji. Já se lekla, že se mi to povedlo odpojit. :D

Pro všechny, kdo se podíleli, děkuji mockrát. Moc jste mi pomohli. Díky Vám jsem byla správně nasměrována a vše funguje *ťuk, ťuk na dřevo & zuby* :D