Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 40

Téma: Kdo tohle vyřeší, je machr-přepsaný boot sektor HDD+"ztracená data"

  1. #1
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele fanynek
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    2,057

    Zdravím vás! Mějte prosím strpení, než se tím prokoušete. Mám problém a nevím si s ním rady, tak vás prosím o radu. Stalo se toto: Můj disk jsem si rozdělil na tři oddíly: C:instalace (Winy)-100GB, E:data (swap)-100GB a F:multimedia 100GB-(filmy,fotky). Nainstaloval jsem si trial verzi Acronis True Image 10, která nabízí vytvoření Secure zone pro bezpečné ukládání záloh.Tuto Secure zone jsem vytvořil v oddílu E:, kde si ukousla z oněh 100GB určitou část (podle mého zadání 80GB) a vytvořila jako by další logickou jednotku, označenou Acronis Secure Zone a E: se zcvrkla na 20GB-(swap zůstal). To bylo pořád super v pohodě. Aktivoval jsem také Acronis Startup Recovery Managera (toto přepíše hlavní zaváděcí záznam MBR svým vlastním zaváděcím kódem), který v případě potřeby spustí pomocí F11, nebo bootovacího CD systém normálně, nebo ze zálohy. To taky fungovalo.
    První problém nastal, když jsem odinstaloval Acronis True Image. Ona Secure Zone tam zůstala a já si řekl: tak ji ve ve "správci disků" odstraním a zbyde po ní nepřidělený prostor. Jenže chyba lávky! Secure Zone zmizela, ale místo, na kterém byla (80GB) se samo sloučilo s oddílem F: (100GB), který měl nyní 180GB, měl jenovku nadále F:, ale byl bez názvu a údajně zaplněný. Samozřejmě, že zmizely všechny filmy a fotky.
    Druhý problém nastal, když jsem restartoval Windows. Už nenabootoval a hlásil jakési fatální selhání Acronisu.
    Takže mé dva dotazy zní: 1.Půjdou obnovit data z oddílu F:, když jsem je nemazal, ani neformátoval HDD? 2.Jak opravím zaváděcí boot sector Windows? Instalace je nepoškozená.
    Teď jsem si udělal identickou instalačku na druhý identický HDD, takže vidím všechny soubory na původním disku C:. Bohužel jsem měl účet Win zaheslovaný, takže mi to hlásí "přístup zamítnut". A kdo mi s tímhle pomůže, tak mu budu říkat do smrti velký vezíre. Díky!
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    377

    Nejprve si přečtěte podobné vlákno, ať se nemusím opakovat. Rovněž by bylo vhodné napsat, které oddíly jsou primární a které logické, písmenka, jak je přiřazují Windows, mě nezajímají. Secure zone je další logický oddíl? Obnovení zavaděče si necháme na potom, to je trivialita.

    Citace Původně odesláno od fanynek
    A kdo mi s tímhle pomůže, tak mu budu říkat do smrti velký vezíre.
    Když vám to bude dělat dobře... Pro začátek byste však mohl poskytnout všechny relevatní informace, nepoužívat obrázkové emotikony a text formátovat s rozmyslem.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele fanynek
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    2,057

    Dobrý den! Ten článek jsem před tím četl, ale měl jsem pocit, že můj problém je odlišný. Teď k Vašim připomínkám: Bavíme se o DISKu 1. (Disk 0 je teď nový funkční). Z obrázku je patrné, že oddíl K:, na kterém je systém je primární a další dva oddíly (L a M) jsou logické. Je to tak? Ta Secure zone se hlásila ve Správci disků jako oddíl. Jde mi tedy o to, proč je najednou oddíl M: (původně zde byly Multimedia) nenaformátovaný a prázdný a proč sám od sebe zabral uvolněné místo po Secure zone.



    Tohle snad nějak přežiji. Jde mi hlavně o to, abych opravil boot sector na K: a mohl fungovat systém z původní instalace. (Několik účtů). Díky!
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Petr S.
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    1,241

    Zkoušel jsi nastartovat ze záchranné konzole systému Windows a zadat příkaz fixboot?
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele fanynek
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    2,057

    Ne , ještě ne. Myslíš vložit tam instalační CD Windows a spustit konzoli pro zotavení? Četl jsem někde, že to moc nefunguje.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Petr S.
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    1,241

    Přesně tak. Je možné, že někdy to nebude fungovat - hlavně v případech, kdy bude na jiných oddílech nainstalovaný jiný OS, který WXP neznají, třeba Linux. Myslím ale, že tohle by mohl vyřešit...

    Pak taky můžeš použít nějaký nástroj z Hiren's Boot CD - je tam hromadu nástrojů na obnovení boot sektorů disků, krom toho by Ti mohl pomoci i s obnovou dat z toho oddílu Multimedia.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele fanynek
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    2,057

    A nevadí, že ta instalačka je s SP1 a SP2 jsem tam potom doinstaloval?
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    377

    Citace Původně odesláno od Petr S.
    Zkoušel jsi nastartovat ze záchranné konzole systému Windows a zadat příkaz fixboot?
    Citace Původně odesláno od fanynek
    Tohle snad nějak přežiji. Jde mi hlavně o to, abych opravil boot sector na K: a mohl fungovat systém z původní instalace. (Několik účtů).
    Být na vašem místě, nejprve řeším data. Pokud vám na nich tolik nezáleží, napište to rovnou a já budu věnovat svůj čas něčemu smysluplnějšímu.

    Obnovení zavaděče Windows: Z recovery console spustit fixmbr. Budete ho muset přesvědčit, na kterém disku chcete přepsat zavaděč v MBR. Více v odkazované dokumentaci příkazu.

    Citace Původně odesláno od fanynek
    Ten článek jsem před tím četl, ale měl jsem pocit, že můj problém je odlišný. Z obrázku je patrné, že oddíl K:, na kterém je systém je primární a další dva oddíly (L a M) jsou logické. Je to tak? Ta Secure zone se hlásila ve Správci disků jako oddíl. Jde mi tedy o to, proč je najednou oddíl M: (původně zde byly Multimedia) nenaformátovaný a prázdný a proč sám od sebe zabral uvolněné místo po Secure zone.
    Váš problém je pravděpodobně úplně stejný -- špatný EBR, konkrétně špatně zapsaný začátek oddílu.

    Stručně se pokusím vysvětlit, proč se oddíl jeví jako nenaformátovaný. V EBR se nachází byte určující typ oddílu. V případě NTFS pro Windows musí mít hodnotu 7. Podle tohoto bytu Windows určuje, jestli je daný oddíl pro něj zajímavý a jestli na něm najde svůj souborový systém. Tohle je první podmínka, která musí být splněna. Druhá podmínka je, že struktury souborového systému začínají na dobře definovaném místě na začátku oddílu. To nyní zcela jistě nebude splněno, protože na začátku oddílu se nachází smetí z bývalé secure zone. Windows tedy žádné struktury NTFS nenajdou a usoudí, že na oddíle není vytvořen žádný souborový systém, a tudíž oddíl je celý prázdný. (Ať vás teď ani nenapadne se tam nějaký souborový systém pokoušet vytvářet!) Čeho chceme dosáhnout? Posunout začátek oddílu na původní místo, aby se struktury NTFS nacházely tam, kde jsou očekávány.

    Tím, které oddíly jsou primární a které logické, byste si měl být jistý především vy. Já s nástroji ve Windows nejsem familiérní a tudíž netuším, jak "správa počítače" oddíly graficky rozlišuje.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    377

    Citace Původně odesláno od Petr S.
    Přesně tak. Je možné, že někdy to nebude fungovat - hlavně v případech, kdy bude na jiných oddílech nainstalovaný jiný OS, který WXP neznají, třeba Linux. Myslím ale, že tohle by mohl vyřešit...

    Pak taky můžeš použít nějaký nástroj z Hiren's Boot CD - je tam hromadu nástrojů na obnovení boot sektorů disků, krom toho by Ti mohl pomoci i s obnovou dat z toho oddílu Multimedia.
    Vím, že to myslíte dobře, ale pokud se v této chvíli tazatel pustí do věcí, kterým nerozumí, je velká šance, že místo aby data a systém zachránil, poměrně nevinně a bezbolestně o ně přijde. Nevylučuji ovšem, že zázračně se stane pravý opak.

    Linux Volume Boot Record (Partition Boot Sector) na oddíle s Windows nikterak nezajímá. Nepletete dohromady Master Boot Record a Volume Boot Record?
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele fanynek
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    2,057

    Jestli tedy myslíte, že je ta záchrana multimedií možná, tak se rád něčemu přiučím. Považoval jsem to již za nepravděpodobné. Můžete mi tedy prosím poradit, jak na to? Díky.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    377

    Citace Původně odesláno od fanynek
    Jestli tedy myslíte, že je ta záchrana multimedií možná, tak se rád něčemu přiučím. Považoval jsem to již za nepravděpodobné. Můžete mi tedy prosím poradit, jak na to? Díky.
    Radím vám to samé, co jsem radil tazateli v jiném vláknu. Nejprve se pokuste pomocí programu TestDisk najít původní začátek oddílu. Mimochodem, nepřijde vám trochu hloupé, že se musím stále opakovat?

    Pokud nic nezapisovalo na sektory původního oddílu, měla by se záchrana dat zdařit.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele fanynek
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    2,057

    Dobře tedy. Tohle to je výsledek, ale co teď s tím mám udělat? (Ta velikost napsaná úplně dole přesně odpovídá původní velikosti.)

    Naposledy upraveno uživatelem fanynek: 24-03-2007 v 17:05
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    377

    Citace Původně odesláno od fanynek
    Dobře tedy. Tohle to je výsledek, ale co teď s tím mám udělat? (Ta velikost napsaná úplně dole přesně odpovídá původní velikosti.
    Vidíte, a pak že tam není. ;-) Ještě bych rád viděl obrazovku TestDisku, která zobrazuje výpis oddílů, jak jsou uloženy v boot recordech (obrazovka má dole tlačítko proceed).

    Jak bych postupoval dál? Poznamenal bych si čísla cylindrů začátku a konce oddílu (19122 a 38911), pomocí Linuxového programu fdisk bych smazal chybný oddíl a vytvořil nový oddíl s počátečním cylindrem 19123 a konečným cylindrem 38912 (zdá se, že fdisk počítá od 1, kdežto testdisk od 0) a nové rozdělení disku bych zapsal na disk. V žádném případě nepoužívejte fdisk z MS-Windows. Než se pustíte dál, ukažte mně však současné rozdělení disku, jak píšu výše.

    Linuxový fdisk si nejlépe seženete na nějakém live CD. Použitelné by mohlo být třeba Gentoo minimal CD (okolo 50 MB).
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele fanynek
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    2,057

    Tady to je: A díky. Teď už věřím, že by to mohlo jít opravit.

    P.S. Pustil jsem na to novější verzi. Ale ta ukazuje v podstatě to samé.
    Naposledy upraveno uživatelem fanynek: 24-03-2007 v 19:11
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    377

    Takže jak jsem psal hned na začátku, porouchané jsou EBR záznamy.

    1. Stáhněte si Gentoo minimal CD a vypalte ho jako ISO image. Z tohoto CD nabootujte. Pokud nemáte exotický řadič pevného disku, bude disk z Linuxu bez problému přístupný.

    2. Poštvěte fdisk na disk příkazem fdisk /dev/sdb. V fdisku zadejte příkaz p a mělo by se vypsat (chybné) rozdělení disku. Pokud se vypíše obsah druhého disku, ukončete fdisk z klávesnice ctrl+c a pusťte ho znovu, ale na druhý disk fdisk /dev/sda. Výpis si raději někam poznamenejte, kdybyste něco ošklivě pokazil.

    3. Smažte všechny chybné oddíly. Zadejte příkaz d a číslo oddílu, který chcete smazat. Po každém smazání si znovu příkazem p zobrazte tabulku oddílů. Toto opakujte, až tam zůstane jen /dev/sda1 ntfs, /dev/sda2 extended, /dev/sda5 ntfs. Pokud se zmýlíte, můžete fdisk vždy ukončit z klávesnice ctrl+c. Změny jsou zatím drženy jen v paměti a nejsou zapisovány na disk.

    4. Vytvořte nový oddíl příkazem n, zvolte logický oddíl, jako první cylindr zadejte 19123, jako poslední 38912. Příkazem p si zobrazte výpis oddílů a příkazem t mu přiřaďte typ 7.

    5. Příkazem p znovu zkontrolujte tabulku. Pokud je v pořádku, příkazem w ji zapíšete na disk. Pozor na disk teď zapisujete jeden sektor. Pokud jste špatně zadal (nebo jej testdisk špatně odhalil etc.) číslo prvního cylindru, můžete si poškodit data.

    6. Restartujte počítač pomocí ctr+alt+del.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 14-12-2013, 12:48
  2. Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 20-09-2013, 16:18
  3. Grafika "funguje", ale přes boot přelezu jen za pomoci další grafiky.
    Od elpsycho v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 11-04-2011, 21:00
  4. Prodleva při bootování "Verifying DMI pool data"
    Od fahrus v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 25-06-2009, 22:13
  5. DDR2: "snížení" časování - A-DATA Vitesta 800+
    Od Prott v sekci Operační paměti
    Reakcí: 16
    Poslední příspěvek: 04-03-2009, 13:14