Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

x1950Pro problem

_Jason_ (5)|26.3.2007 10:25
Zdravim,

priblizne od listopadu mam tuto kartu od Saphire. Obcas se na obraze ve hrach objevil (nekdy i vice) vodorovnych pruhu, ktere byly jenom jakoby zlomy v obraze, spatne se to popisuje, screen se mi nepodaril, ten "pruh" proste prejel par radku na monitoru a zase zmizel, vypadalo to jako kdyby byl obraz pod nim a nad nim o pixel posunuty. Myslel sem si, ze to je chyba meho starsiho monitoru (CRT) a nijak zvlast mi to nevadilo. Po koupi noveho LCD problem pretrval, a napadlo me, ze by to mohlo by spatnym chlazenim (v te dobe sem zjistil, ze v klidu ma GPU 60° a v zatezi pres 90° + docela hluk od originalniho chladice). Takze jsem koupil tento [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] chladic + nejaky doplnek pro tuto kartu.
Vysledek: teploty v klidu 30° a v zatezi 45°. No, jedina chybicka je, ze se grafika obcas prestane davat signal do monitoru, PC se tedy restartuje (alespon to tak vypada, protoze stejne nenabehne, musim ho na chvili uplne vypnout) a stava se to porad casteji (ted uz radove 10 minut) Zatim se to stalo pouze pri hrani her a nejspis tech slozitejsich (treba Oblivion, u lineage se to zatim nestalo). Jednou se tesne pred restartem objevili na monitoru artefakty (podle obrazku nekde na webu nejspise chyby pameti), jinka pouze monitor zcerna.
Tak by me zajimalo, zda je to nahoda, nebo za to muze instalace toho chladice (sedi nadherne, tam se "snad" nedalo nic zkazit :)), pripadne mohlo by to byt zpusobeno tim novym monitorem? Momentalne nemam jak jednoduse to otestovat.

zdroj mam Fortron 500W, deska DFI infinity (nejsem doma, nevim presne), cpu athlon X2 3800

a trochu OT - karta je z obchod.cz, nevite jak se tam stavi k reklamaci, kdyz jsem vymenil chladic?
tgfh (2985)|26.3.2007 11:46
Problém bude určite v té GK.
Novým monitorem jsi nemohl nic zkazit.
Nejprve bych zkusil grafiku podtaktovat, nejprve podtaktuj jen jádro dejme tomu na 500Mhz a když to nepomůže tak i paměti zhruba na 1200MHz.

Zase pak napiš jestli problémy zmizeli.

Jinak na tu reklamaci budeš zřejmě muset na grafiku namontovat chladič "starý"...
Smeli (2302)|26.3.2007 12:35
Koukni na tenhle obrázek:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Na práve straně karty je vidět hliníkový chladič pod ventilátorem - tenhle pasiv bohužel nezvládá chlazení VRM, vyzkoušej nějak zvýšit účinnost chlazení toho pasivu, přípdně zkus sehnat něco jiného. Řekl bych, že to je nejpravděpodobnější příčina tvého problému.
_Jason_ (5)|26.3.2007 13:37
Podtaktovat jsem nezkousel, az prijdu domu zkusim

a o to chlazeni VRM prave obstarava to + nejaky doplnek pro tuto kartu :)
_Jason_ (5)|26.3.2007 18:23
Takze sem zkusil podtaktovat jadro, pameti to nepovolilo a vysledek je, ze se pocitac nerestartuje ihned, ale chvili se jeste snazi - takze se s vami mohu podelit o obrazek, jak to vypada :) http://jason.aspweb.cz/moje/1.jpg
Takze nejspis je karta v pytli, a projevilo se to az ted pravdepodobne diky vetsimu rozliseni diky novemu monitoru, to ze to bylo druhy den po vymene chladice je proste asi nahoda...

Pokud byste meli jeste jiny napad, cim by to mohlo byt, sem s nim :)

PS: Screen je z ati toolu pri hledani artefactu, dobra zprava je, ze to zadny nenaslo :)
tgfh (2985)|26.3.2007 18:58
Pošli ji na reklamaci a u nové grafiky postupuj jak psal Smeli.
pegy (757)|2.4.2007 00:05
[QUOTE=tgfh]Pošli ji na reklamaci a u nové grafiky postupuj jak psal Smeli.[/QUOTE]
Nuz uz som videl vela chyb GK, ale toto som este nevidel... Nuz tiez by som to riesil asi cez reklamacku, ale s povodnym chladicom.... Inak mozno by to este chcelo skusit pustit nejaky ventilator na ten napajaci blok, Ja mam predchodcu tej VGA X1900 GT a s nou nemam ziadne problemy, chladenie toho napajania je take iste.... Nuz snad smola
Smeli (2302)|2.4.2007 09:25
[QUOTE=pegy]Nuz uz som videl vela chyb GK, ale toto som este nevidel... Nuz tiez by som to riesil asi cez reklamacku, ale s povodnym chladicom.... Inak mozno by to este chcelo skusit pustit nejaky ventilator na ten napajaci blok, Ja mam predchodcu tej VGA X1900 GT a s nou nemam ziadne problemy, chladenie toho napajania je take iste.... Nuz snad smola[/QUOTE]

On je problém v tom, že to chlazení je stejné, ale to co je pod ním je na X1950Pro od Sapphiru něco jiného, než mají ostatní. Hold, hokus pokus nevyšel (stačí kouknout na Ultimate verzi od Sapphiru, kde je pasiv na VRM mnohem větší a měděný).
pas!k (3765)|2.4.2007 14:54
Nj tahle varka se saphire holt nevyvedla .. sam sem tuhle kartu zvazoval a na forech jsou tuny topicu se stejnymi problemy proto jsem taky tenkrat poridil asus ..