Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Náhlé vypnutí PC při hraní hry

zabho (48)|30.6.2010 23:38
Zdravím,

mam takový problém, při hraní hry mi náhle vypnul obraz, otáčky větráků se rozeběhli naplno a PC se restartovalo. Po restartu zase otáčky naplno a zaznělo 4x pípnutí speakeru. Jednou jsem tu četl, že by to mohla být známka poškozeného procesoru, ale je to už dlouho a radši se tu zeptám, protože mi tu vždycky někdo pomohl. Takže nějaký nápad? Předem díky.

konf.:
LC POWER LC6600
ASUS P6T SE
Intel core i7 920
Sapphire radeon HD4850 X2
OCZ DDR3 PC3-16000 Flex EX Series 4GB Kit 2000MHz
Georginek (2957)|30.6.2010 23:46
Potom uz to fungovalo normalne?

PS: Teda koupit si desku za 6500Kc a zdroj za 1100Kc jeste takovej smejd, to musela bejt rachota to vybrat.:mistake

Podle pipnuti se da diagnostikovat problem. Co je tam za BIOS a verzi.
Taktovani bylo??
zabho (48)|30.6.2010 23:49
[quote=Georginek;385673]Potom uz to fungovalo normalne?

PS: Teda koupit si desku za 6500Kc a zdroj za 1100Kc jeste takovej smejd, to musela bejt rachota to vybrat.:mistake

Podle pipnuti se da diagnostikovat problem. Co je tam za BIOS a verzi.
Taktovani bylo??[/quote]O zdroji vím, bohužel mě ve chvíly vybírání tlačily finance. Bohužel PC po zapnutí jen zapípá a konec. Takt na 3GHz.
Georginek (2957)|30.6.2010 23:51
Takze standartne by to melo byt 2.66 ze?

Edit:
Je tam AMIBIOS.
4 kratka pipnuti - System timer failure - The system clock/timer IC has failed or there is a memory error in the first bank of memory (chyba v prvnim slotu)

Take je mozne, ze odeslel jeden kus RAMky nebo se stalo neco s prvnim slotem.

Takze, doporucuju vyndat RAM. Zkusit jen jednu, profouknout kontakty, ruzne to prohazet a kdyz nepojede jedna samotna v prvnim slotu, zkusit v jinem slotu a pri nabehnuti pripadne Resetovat nastaveni BIOSU.

Pokud se PC nerozjede. Doporucuji RESET CMOS.

Pripadne
1 dlouhy a 3 kratky pipnuti - Memory test failure - A fault has been detected in memory above 64KB

Obe moznosti odkazuji na chybu v RAM

BTW: Chyba procesoru je 5x. To neni Tvuj pripad.
zabho (48)|1.7.2010 00:04
[quote=Georginek;385676]Takze standartne by to melo byt 2.66 ze?

Edit:
Je tam AMIBIOS.
4 kratka pipnuti - System timer failure - The system clock/timer IC has failed or there is a memory error in the first bank of memory

Takze, doporucuju vyndat RAM. Zkusit jen jednu, profouknout kontakty, ruzne to prohazet a kdyz nepojede jedna samotna v prvnim slotu, zkusit v jinem slotu a pri nabehnuti Resetovat nastaveni BIOSU.

Pokud se PC nerozjede. Doporucuji RESET CMOS.

Pripadne
1 dlouhy a 3 kratky pipnuti - Memory test failure - A fault has been detected in memory above 64KB

Obe moznosti odkazuji na chybu v RAM[/quote]

standard 2.66... Výrobce nevím jméno ale na asus stránkách by to mělo určitě někde být. Jinak verze biosu 0403
zabho (48)|1.7.2010 00:05
Ano je to jedno dlouhé a tři krátké pípnutí... Jdu to zkusit
zabho (48)|1.7.2010 00:18
Zkusil jsem jen jednu a nějak to proházet... Bohužel PC reaguje jen když je paměť ve slotu č. 1 a to stále pípáním...
Georginek (2957)|1.7.2010 00:19
Kdyz ji das do slotu 2 nebo 3 tak se deje co???
zabho (48)|1.7.2010 00:23
Nic se neděje PC se zapne ale ani nepípá.. To ale bylo už od začátku, paměť musí být vždy ve slotu 1. Řešil jsem to tu když jsem si toto PC koupil, protože jsem to narval na první zleva jak jsem byl zvyklí a ono to nejelo dokud jsem se nekouknul do manualu a nezjistil, že první slot je 3 zleva.
zabho (48)|1.7.2010 00:34
Bohužel jsem nečekal takhle rychlou odezvu a musím končit. Zítra tu budu až večer a chtěl bych to nějak dořešit. Zatím díky. GN
Georginek (2957)|1.7.2010 00:47
RESET CMOS byl??? Zkus to.

Doporucuji tez odpojit veskere nepotrebne veci a vyndat vsechny karty, nech jen grafarnu, odpoj HDD, FDD, CD rom, pameti uz si zkousel prohazovat.

Pokud ani to nepomuze, chce to vyzkouset jine pameti, nebo jiny zdroj.
zabho (48)|2.7.2010 08:29
Tak bohužel jsem včera přijel z práce až v pulnoci a bez síly něco dělat. Každopádně jestli myslíš restart CMOS jako vyndání baterky na desce, tak to jsem zkoušel hned jako první. Teď jsem odpojil i všechny zbytečnosti a stále to jen pípá. Kdyby to bylo zdrojem, byl bych i rád ale ty RAMky mě celkem štvou a nemohlo by to být třeba i tou deskou?
zabho (48)|2.7.2010 11:02
Ještě bych se chtěl zeptat, když budu kupovat nový zdroj, jaký přesně byste mi doporučili abych se na něj mohl spolehnout. Hlavně výkon, značka, popř. přesný typ a za dobrou cenu díky.
speedsnail (4876)|2.7.2010 11:09
POKUD by to bylo zdrojem (ještě to není jisté, stále to může být deska i paměti..), doporučoval bych [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] nebo [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] Seasonic S12II. Za ty peníze v tuhle chvíli asi nejvýhodnější kvalitní zdroje. Utáhne to i 520, záleží jak velkou rezervu do budoucna chceš mít.
zabho (48)|2.7.2010 11:25
[quote=speedsnail;386070]POKUD by to bylo zdrojem (ještě to není jisté, stále to může být deska i paměti..), doporučoval bych [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] nebo [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] Seasonic S12II. Za ty peníze v tuhle chvíli asi nejvýhodnější kvalitní zdroje. Utáhne to i 520, záleží jak velkou rezervu do budoucna chceš mít.[/quote]
Díky za typ, s tou rezervou počítám, proto bych chtěl právě nějaký výkon, který by vydržel popř. pozdější upgrade, už takhle to musí žrát jak zjednaný, hlavně ta grafika. Každopádně cena tý 620 mě příjemně překvapila.
zabho (48)|4.7.2010 22:37
Tak jsem bohužel zjistil, že okolo mě nemá nikdo paměti DDR3. Takže nemam možnost vyzkoušet jiný. Fakt už nevim co mam dělat, ve slotech A1, B1, C1 deska píská 1x dlouze 3x krátce, přibližně 7sek. nic a pak 2x krátce, v případě že zapojim klávesnici, tak stejně 1x dlouze 3x krátce 7sek. nic a 1x krátce. V ostatních slotech bez reakce, bez obrazu prostě se nic neděje. V PC zapojen jen zákl. HW - gk + 1x RAM. mužete mi někdo poradit co mam dělat popř. co byste dělali vy? Nemam možnost vyzkoušet jiný HW. Díky
Jandaskunk (2330)|4.7.2010 23:42
Zkoušel jsi to i s druhou RAM? (předpokládám že jo) Ty komponenty jsou v záruce?
Jinak zdroj bych vyměnil už preventivně, i když to může být deskou nebo paměťma.
16cmfan (2153)|4.7.2010 23:59
Koľko máte zostavu ? Tipujem pol roka, ďalej, ten zdroj by som vymenil urgentne no a nakoniec, obávam sa, že tieto Vaše ramky s napetím 2.0V Vám mohli(ale nechcem Vás strašiť) nenávratne poškodiť procesor:thumbdown Doporučené napetie pre iCore cpučka je do 1.65V. Používanie ramiek nad túto hodnotu sa nedoporučuje... takéto PC večšinou odchádzajú v rozmedzí 3 až 6 mesiacov.
zabho (48)|5.7.2010 00:01
Ano zkoušel jsem to i s druhou RAM. Kromě právě pamětí je vše v záruce... zdroj vyměním ale až příští měsíc, jelikož když se něco s*re, tak se s*re všechno... PC neni teď muj jedinej problém :-D. Každopádně fakt nevim, jestli to všechno vzít a dát to na reklamaci nebo jak se to v takovýhle situaci dělá...
zabho (48)|5.7.2010 00:03
[quote=16cmfan;386507]Koľko máte zostavu ? Tipujem pol roka, ďalej, ten zdroj by som vymenil urgentne no a nakoniec, obávam sa, že tieto Vaše ramky s napetím 2.0V Vám mohli(ale nechcem Vás strašiť) nenávratne poškodiť procesor:thumbdown Doporučené napetie pre iCore cpučka je do 1.65V. Používanie ramiek nad túto hodnotu sa nedoporučuje... takéto PC večšinou odchádzajú v rozmedzí 3 až 6 mesiacov.[/quote]Tak na napětí na RAMkách jsem si dával pozor a manualně jsem je nastavoval na 1.63V. Jinak mam sestavu cca 10měsíců
16cmfan (2153)|5.7.2010 00:05
[quote=zabho;386509]Tak na napětí na RAMkách jsem si dával pozor a manualně jsem je nastavoval na 1.63V. Jinak mam sestavu cca 10měsíců[/quote]

Som rád, keď nemám pravdu - aspoň v tomto prípade:thumb Tak ostáva už len zdroj
zabho (48)|5.7.2010 00:08
Příjde mi to právě divné, že by to mohl dělat zdroj... Když deska signalizuje pípáním problém na RAMkách, ale je fakt, že v těhle věcech se moc nevyznám a právě proto píšu sem...
16cmfan (2153)|5.7.2010 00:11
[quote=zabho;386511]Příjde mi to právě divné, že by to mohl dělat zdroj... Když deska signalizuje pípáním problém na RAMkách, ale je fakt, že v těhle věcech se moc nevyznám a právě proto píšu sem...[/quote]

Hmm keď už je reč o ramkách, mohli ste kúpiť klasiku 1333Mhz a 1.5V :) Aké máte nastavené časovanie/frekvenciu ? Dá sa to zistiť v programe CPUz. Deje sa to automaticky ? (bios to nie vždy ideálne nastaví a ešte ktomu, nie každá ram zvládne to, čo by mala) Aké je SPD pri 1.5V (časovanie a frekvencia), nastavil by som si to podľa tohto.
zabho (48)|5.7.2010 00:19
RAMky jsem měl jen proto, že byli za hodně dobrou cenu... každopádně už je psáno v tomto příspěvku, že mi PC vůbec nenajede, takže se nedostanu ani do biosu a časování si nepamatuju.
Jandaskunk (2330)|5.7.2010 00:44
Jako dost silně bych tipoval desku nebo zdroj nebo obojí...
zabho (48)|5.7.2010 20:56
Takže nový poznatek... Dnes jsem koupil nový zdroj a to FORTRON BLACK POWER 650W [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] a beze změny ... Tudíž to bude buď deska nebo ramky ( doufám ).. ale testovat to tím, že koupim novou komponentu mě teda moc nebaví...
zabho (48)|5.7.2010 23:45
Ještě mam takový dotaz, dájí se někde nechat vyzkoušet komponenty i když nejsou v záruce? Furt přemýšlím jak zjistit co mam v PC špatnýho, aniž bych postupně kupoval všechny komponenty. Nemam prostě nikoho kdo by měl desku na DDR3 a myslim, že vyzkoušení jen těch ramek by to vyřešila...
r34ktor (7477)|6.7.2010 10:26
[quote=zabho;386681]Ještě mam takový dotaz, dájí se někde nechat vyzkoušet komponenty i když nejsou v záruce?[/quote]
V servisu.

[quote=zabho;386681]Furt přemýšlím jak zjistit co mam v PC špatnýho, aniž bych postupně kupoval všechny komponenty.[/quote]
Jaký máš chladič? U této desky se občas stane, že velký přítlak backplate zkratuje desku. Zkus ji něčím podložit.
zabho (48)|6.7.2010 15:03
[quote=r34ktor;386703]V servisu.

Jaký máš chladič? U této desky se občas stane, že velký přítlak backplate zkratuje desku. Zkus ji něčím podložit.[/quote]Chladič mam CoolerMaster Hyper N520 [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] ale pochybuju, že by to bylo velkým přítlakem backplatu, s PC se nehýbalo a tahle záležitost se stala zničeho nic při normálním běhu.
zabho (48)|6.7.2010 18:32
Můžete mi někdo prosim poradit co nejlepší RAMky pro mojí sestavu? Zítra jestli to stihnu, tak si pro nějaké sjedu... Bohužel i když budou ty moje dobré, tak je chci prodat už kuli potřebné voltáži, které nejde k mému cpu. Takhle jsem je musel výkonově srážet. Hraju Flight Simulator X což je na paměti hodně náročné, takže chci pokud možno co nejlepší na hraní a v mém případě i vhodné na nějaký ten takt... Už nechci v ničem přestřelit a snad se i muj problém konečně vyřeší kopí nových RAM. Díky
16cmfan (2153)|6.7.2010 18:36
[quote=zabho;386841]Můžete mi někdo prosim poradit co nejlepší RAMky pro mojí sestavu? Zítra jestli to stihnu, tak si pro nějaké sjedu... Bohužel i když budou ty moje dobré, tak je chci prodat už kuli potřebné voltáži, které nejde k mému cpu. Takhle jsem je musel výkonově srážet. Hraju Flight Simulator X což je na paměti hodně náročné, takže chci pokud možno co nejlepší na hraní a v mém případě i vhodné na nějaký ten takt... Už nechci v ničem přestřelit a snad se i muj problém konečně vyřeší kopí nových RAM. Díky[/quote]

Ramky a ich frekvencia/casovanie nemaju ziadnu váhu vo výkone MS... v žiadnej hre, doležité je len kapacita... a ta voltaž samozrejme :) do 1.65V :thumb
zabho (48)|6.7.2010 20:12
Furt mi vrtá hlavou, jaká je pravděpodobnost, že mi odejdou 2 RAMky najednou? Nechci zase jít, koupit něco, utratit za to zbytečně dost peněz a zjistit, že to tím neni.....

EDIT: můžete mi někdo říct co byste dělali na mém místě? Už si fakt nevím rady... Vše naznačovalo na chybu RAMek (pípání speakeru) po řešení tady to vypadalo i na desku a zdroj (LC POWER), takže jsem včera vyměnil zdroj jakožto nejhorší komponentu PC. Problém to ale nevyřešilo. Teď mam tedy možnost buď zakl. desku nebo RAMky. RAMky mam 2 a ani po proházení do slotu A1, B1, C1 beze změny. Zítra bych mohl koupit nové RAMky, ale bojím se, že to mužou být vyhozené peníze (možná ale ne). Co mam tedy dělat? :-( už mě to fakt nebaví a jsem na prášky... zákl. desku mužu dát na reklamaci, ale když to nebude kuli ní, tak budu čekat měsíc a bez výsledku...
Georginek (2957)|7.7.2010 17:48
Hmm, kde si koupil desku??? Jako kupovat nove Ramky bez jisteho vysledku je podle me blbost.
Nejlepsi by bylo kdybys kompa odnesl do nejakeho servisu, kde by ti tam proste zkusili dat jine ramky. A pokud by RAMky fungovali v jinem PC, nebo jine RAMky v Tvem PC, resil bych to asi tak, ze bych zkusil stejnou vymenu ale s procesorem, a pokud by se jim to nechtelo udelat, tak bych reklamovat desku, ale poslal bych ji tam komplet, tj i s RAMkama a procesorem. A oni uz si to vyzkousi....... a zjisti ktera komponenta je spatna.....
A v tom servisu, kdyz budou ochotny nebudou chtit nic, nebo treba 2kilka. :D
zabho (48)|7.7.2010 19:41
Tak jsem to nevydržel a dneska koupil nové RAMky a beze změny... :-( Desku jsem kupoval v Alze.. Nezná někdo nějaký spolehlivý servis?
Georginek (2957)|7.7.2010 19:51
Skoda penez. Odkud si?
zabho (48)|7.7.2010 19:52
Z Prahy - Libuše
Georginek (2957)|7.7.2010 19:54
No proboha, proc nejdes do Alzy? Jsou tam vstricny, urcite by ti desku votestovali. Ja myslel, ze si nekde zdaleka Alze. :confused:
zabho (48)|7.7.2010 19:57
Já se právě trochu bojim do Alzy vždycky jsem slyšel, že tam moc na reklamace nejsou... Ma jim tam vzít normálně celý PC? Nebo jak se to dělá, já nikdy nic nereklamoval :-X
16cmfan (2153)|7.7.2010 22:42
Áno, môžeš prísť s celým PC :) Ale hlavne, choď tam. Ramky ktoré si kúpil môžeš vrátiť ak sú kupované cez internet. Alebo ich predať, napr. aj tu unás v bazári.
robert.kvita (5)|7.7.2010 23:19
[quote=Georginek;387095]Hmm, kde si koupil desku??? Jako kupovat nove Ramky bez jisteho vysledku je podle me blbost.
Nejlepsi by bylo kdybys kompa odnesl do nejakeho servisu, kde by ti tam proste zkusili dat jine ramky. A pokud by RAMky fungovali v jinem PC, nebo jine RAMky v Tvem PC, resil bych to asi tak, ze bych zkusil stejnou vymenu ale s procesorem, a pokud by se jim to nechtelo udelat, tak bych reklamovat desku, ale poslal bych ji tam komplet, tj i s RAMkama a procesorem. A oni uz si to vyzkousi....... a zjisti ktera komponenta je spatna.....
A v tom servisu, kdyz budou ochotny nebudou chtit nic, nebo treba 2kilka. :D[/quote]
Pokud jsem pochopil správně:
Nezapne se ani monitor z pohotovostního stavu - vzít stařičkou grafiku do PCI která se neinstaluje
v základním VGA třeba něco vypíše....
MB nereguluje ventilátory - to může být i zhavarovaný bios, ale pokud nejede ten starý je nahrání nového už pro odborníka.
Pokud se týká reklamace, Alzu neznám, ale někde se dá domluvit zapůjčení náhrady, někde výměna. Chce to být trošku vlezlý a jednat s někým na vyšší pozici než je prodavač.
zabho (48)|8.7.2010 18:03
Teď mě tak napadlo. Otáčky naplno se rozeběhli možná jen na grafice, protože ty jediný jsou opravdu slyšet. Nedohledal jsem manual k desce a na netu se mi taky nějak nedaří. Speaker pípá 1x dlouze 3x krátce a pak 2x krátce. Chtělo by to zjistit co to přesně znamená. Nazačátku někdo psal, že je top problém RAMek ale to už není pravda. Jestli to neznamená ještě něco jiného.
Georginek (2957)|8.7.2010 19:04
Rozbihani otacek na grafice pri spusteni PC je naprosto normalni. Jak u ktereho modelu. Me to treba dela taky.
Manual k desce je samozrejme na strankach vyrobce. Potazmo, nevim co bys tam chtel najit :D

A k pipani. Jak sme psali na prvni strance......
4 kratka pipnuti - System timer failure - The system clock/timer IC has failed or there is a memory error in the first bank of memory (chyba v prvnim slotu)

Pripadne

Obe moznosti odkazuji na chybu v RAM

1x dlouze, 3xkratce a pak 2x kratce si jaksi nedovedu predstavit. Imho pokud mi neveris koukni se na AMI BIOS beep codes

Ted nevim jestli si zkousel Reset BIOSu... Ale asi jo, :runaway
Deska bude pryc :rolleyes:
zabho (48)|10.7.2010 16:23
[quote=Georginek;387340]
1x dlouze, 3xkratce a pak 2x kratce si jaksi nedovedu predstavit. Imho pokud mi neveris koukni se na [/quote]Je to 1x dlouze 3x krátce pak asi 4sek. nic a 2x krátce... Ale to už je jedno teď jsem to dvezl do Alzy a za 800,- mi udělaj diagnostiku ...
zabho (48)|17.7.2010 15:44
Tak problém je vyřešen. Byl jsem celkem překvapen, ale bylo to grafickou kartou kterou mi ihned vyměnili.
benousek (1)|31.8.2010 18:24
Dobrý den,
při hraní se mi náhle vypnul PC a nejde zapnout. Zdroj jsem vyměnil,ale jak jsem později zjistil nebyl vadný.Potřeboval bych další nápady čím to může být. Děkuji za každý názor a radu
Jandaskunk (2330)|31.8.2010 23:26
benousek: Máš to rozbitý....

P.S.: Co takhle napsat celou sestavu včetně zdroje (přesného modelu)? Pokud to nebude zdrojem, tak bych tipoval na přehřívání karty?...