Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

New PC, POst problém

LSfoxxy (4)|8.7.2010 17:45
MB : MSI 770-G45 (601-7599-03S)
CPU : AMD Phenom II X2 555 Black Edition + Arctic-Cooling Freezer 7 Pro rev.2
RAM : Zeppelin Gold - Evolve 1GB 1600MHz
Grafika : starší Ati radeon X800 XL PCI-E.

Po sestavení PC jsem narazil na problém se spuštěním.

Tak jem zapojil pouze základní věci pro POST.

Motherboard ( ATX24 i ATX4 konektory jsou zapojené ), CPU + chlazení ( processor je správně v socketu, větrák zapojený do CPU fan ), operační paměť - pouze jeden modul s 1GB a grafická karta ( dokonale sedí ve slotu, ozkoušená na jiném PC). Monitor připojený přes VGA output ( funkční, ozkoušený monitor ).

Problém je v tom, že nevidim žádný obraz. Monitor nereaguje. Všechno ale vypadá v porádku - nic nepípá, větráky na CPU a grafice v provozu, základní deska svítí.

Tak jsem zkusil vypojit operační paměť, abych zjistil jestli se dostanu přes POST. Po vypojení nenastala žádná změna, není slyšet žádné pípání.

Nejsem si zcela jist, odkud by měl vycházet ten pípající zvuk, na motherboard jsou piny pro speaker / buzzer ale nemám tam co připojit ( možná proto neslyším pípavý zvuk ).

Rád bych to vše co nejdříve vyřešil, nechci s tim hned běžet do servisu. Se stavbou PC již mám určité zkušenosti ale na tenhle problém jsem narazil poprvé,

předem děkuji za pomoc,

Paul
Dojigiri (1629)|8.7.2010 17:58
Bych řek že na pípání je mít potřeba zapojenej repro, jinak žádný pípání neuslyšíš. Z nějakýho jinýho PC ho dočasně použít nemůžeš?
kevin00 (10238)|8.7.2010 18:03
Základní deska není speakerem vybavena, takže pípání slyšet nemůžeš. V první řadě musíš k základní desce [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] zapojit podle tohoto obrázku:

Zapojení PC Speakeru:

Po vyndání modulu RAM by měla základní deska signalizovat absenci modulů RAM pípáním.
Pokud bude základní deska pípat, zkus osadit druhý modul RAM nebo ještě lépe zcela jiný modul RAM (ne Zeppelin, pokud máš možnost). Moduly RAM Zeppelin nejsou zrovna moc spolehlivé.
LSfoxxy (4)|8.7.2010 18:07
Zkoušel jsem zapojit repro klasicky do "zeleného vzadu" ale nic není slyšet. To pípání z biosu by mělo asi jít přes PC speaker.
kevin00 (10238)|8.7.2010 18:10
Zapojení repro do konektoru zvuk. karty Ti je k ničemu. V tuto dobu není zvuk. karta vůbec aktivní. Nic než jen speaker Ti nepomůže ;)
LSfoxxy (4)|8.7.2010 18:22
Tak jem našel speaker dodávaný k case ( málem jsem to vyhodil s umělohmotným odpadem :D ).

Vypojil jsem RAM - 3 dlouhé pípnutí.

Zapojil jsem RAM - žádné pípání.

Zdroj mám 400W ATX maxpower - ano, je to nic moc ale mělo by to utáhnout tuhle sestavu.
kevin00 (10238)|8.7.2010 18:25
Můžeš si někde půjčit jiné moduly RAM ? Vypadá to na vadné moduly RAM.
LSfoxxy (4)|8.7.2010 18:33
UPDATE:

Vypadáto že je problém vyřešen, po zapojení speakeru mi to začalo nabíhat. Ještě jsem resetnul jumperem BIOS a už jsem nabootavaný v BIOSU :) prozatím děkuji za pomoc :)

PS: Vypadá to na jeden vadný ram modul. Nainstaluju OS a vyzkoušim jestli fungujou všechny sloty. Kevin00 na to kápnul :) děkuji moc
robky (3195)|8.7.2010 19:01
Ešte pred inštaláciou by som na pamäte pustil GoldMemory alebo MemTest ...ak bude problém v RAM, ušetríš si nervy pri inštalácii :thumb