Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 21

Téma: dotazy ohledně AHCI

  1. #1
    Občasný diskutér
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    95

    Dobrý den,

    nevím, kam bych měl tento příspěvek napsat (jestli do desek, či do harddisků?), takže ho píši sem.

    Dříve jsem na svém PC používal disky v IDE režimu. Po koupi nového disku jsem si řekl, že bych disky používal v AHCI režimu.

    V současné situaci mne však trápí pár věcí -
    1. když vypínám systém (při použití AHCI), tak systémový harddisk se v procesu vypínání zastaví, rozjede a pak zastaví s vypnutím celého PC
    2. když použiji AHCI tak mi mnohem déle bootuje systém kvůli obrazovce AMD SATA řadiče hned po POSTu - dá se to nějak omezit/vypnout?
    3. systémový disk se hlásí jako hot-plug, přičemž ho jako hot-plug nechci - navíc mne omezuje v tom, že nemůžu rychle odpojit připojená média (usb disky, ...) kvůli tomu, že musím zkontrolovat který disk je který (obvykle připojuji jen jedno médium)

    Jedná se o AM2+ desku od Gigabyte s 780G, model DS3H. Provozuji na tom Windows 7 v 64bit verzi.

    Pokoušel jsem se najít nějaká řešení, ale asi jsem používal špatné klíče při hledání.

    Děkuji za případné příspěvky.
    Naposledy upraveno uživatelem bright: 12-07-2010 v 13:24
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele john
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    880

    ad1) zkus novy BIOS
    ad 2) co je to mnohem dele? / opet BIOS /
    ad 3) a co by jsi chtel, tj. mas to dobre...

    btw, koukni se jeste na posledni ovladace vyrobce MB nebo chipsetu...
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Občasný diskutér
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    95

    1. Bios mám poslední stabilní (F8, dále je tam pak nějaká beta F9D)
    2. Po POSTu se zobrazí nabídka AMD SATA řadiče na cca 15-20 vteřin. V IDE módu během této doby nabootuje Windows 7 do plné parády.
    3. Systémový disk by podle mne neměl mít hot-plug. Vždyť ho přeci ani odpojovat za chodu nechci, když mi tam nebude mít co běžet - to teprve u těch dalších připojených.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Jandaskunk
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    2,335

    1. Beta BIOS neflashuj
    2. Vidím problém v AMD ovladači na řadič, je prokázáno, že AMD ovladače mají problémy a je lepší používat nativní ovladače (msahci) ve Windows 7
    3. AHCI právě způsobuje to, že má hot-plug, tudíž, že můžeš odpojovat za chodu - je to bráno jako výhoda, u IDE modu to nejde (ano, zde je to výhoda pouze u přidaných disků, systémový asi odpojovat nehceš ), ale že bych ve windows 7 viděl problém kvůli tomu s odpojováním flashky, to se mi nezdá
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele john
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    880

    Citace Původně odesláno od bright Zobrazit příspěvek
    1. Systémový disk by podle mne neměl mít hot-plug. Vždyť ho přeci ani odpojovat za chodu nechci, když mi tam nebude mít co běžet - to teprve u těch dalších připojených.
    to jsem si taky myslel, od instalace driveru AHCI + povoleni v BIOSu, se chova stejne..., ale necitim potrebu to resit...
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Hotplug muze byt klidne i systemovy disk..
    Nemas disk zapojeny na ten GB SATA radic (cili JMicron)? Pokud ano, prepoj do konektoru urcenych radici chipsetu. ...a kdyz uz jsme u nej tak te mohu ujistit, ze zrovna AMD je povedene nemaji (urcite bych nainstaloval nejnovejsi ovladace - v tyhle kombinaci desky + chipsetu bych nejspis na AHCI radeji ani nepomyslel. Vypinani a znovuzapinani disku pri vypinani pc neni rozhodne normalni. Ja jiz nekolik let pouzivam jak nForce (udajne uplne neschopny) tak Intel chipsety a v zivote jsem s AHCI nemel problem... Jinak tady je taky disk v AHCI a zadnej hotplug me neotravuje (a ani si nevpominam, ze by od dob Vist otravoval)


    edit: presne tak jak pise Jandaskunk - AMD melo problemy s radicem temer vzdy (at uz hw nebo sw) - ve finale v drtivy vetsine je disk v IDE modu rychlejsi...
    Naposledy upraveno uživatelem Richmond: 12-07-2010 v 14:08
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Maxtor
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    322

    Dela me to taky.. BIOSem to neni, drivery se me taky nezdaj jako vadny.. dneska uz je vsechno v jednom baliku Atiny.. no.. proste dela me to starej Maxtor 300GB.. novej 1,5TB F2 ee.. tzn. je to zasek staryho disku a jeho pomatenyho FW..
    odpojovani USB je potom otazkou pouze toho, jak jsou ony konkretni disky nastaveny ve zpravci zarizeni.. nejaky odpojeni, neodpojeni.. proste je prepni aby nepouzivaly cache a neres nejake odpojovani.. proste je vytahuj..
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele john
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    880

    Citace Původně odesláno od Richmond Zobrazit příspěvek
    ve finale v drtivy vetsine je disk v IDE modu rychlejsi...
    ee, nesouhlasim, mne se prenosova rychlost zvetsila o cca 10-20 MBps / samo, zanedbatelne /...
    osobne jsem podporu AHCI zprovoznil jen ze zajimavosti a kdybych ji nemel, tak se vicemene nic nedeje...
    mam taktez MSI MB / KA780GM / a pod W7 x64 jsem se tez zprvu divil, ze mam systemovy HDD jako Hot un/plugged...
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Citace Původně odesláno od john Zobrazit příspěvek
    ee, nesouhlasim, mne se prenosova rychlost zvetsila o cca 10-20 MBps / samo, zanedbatelne /...
    osobne jsem podporu AHCI zprovoznil jen ze zajimavosti a kdybych ji nemel, tak se vicemene nic nedeje...
    mam taktez MSI MB / KA780GM / a pod W7 x64 jsem se tez zprvu divil, ze mam systemovy HDD jako Hot un/plugged...
    No tak teda jinak - vykonove rekneme +/- tech 20MB, ale vytizeni s AHCI vyssi (jak AMD tak MS AHCI)...
    Jinak odebiraci ikonka je tam rekneme opravnene, ale votravna musi bejt slusne Prijde mi pohodlnejsi ji proste u systemovych disku nebo pocitacu s jednim diskem nezobrazovat (ja ji tam nemel tusim uz na vistach od nejake verze ovladacu)... Asi se to vyresit da nekde v registrech, ale kde konkretne netusim

    PS: mel jsem tu cest poridit si tehda desku s chipsetem ATI3200 (oznacovana jako konkurence, samy chvalozpevy v recenzich) - deska samozrejme neumela ani raid5, pri zapojeni sata mechaniky do slotu ktery mel byt udajne nativni SATA odmitaly zarizeni bootovat apod. takze vlastne muzete bejt radi, ze vam to nabidne neco jinyho nez IDE
    Naposledy upraveno uživatelem Richmond: 12-07-2010 v 14:41
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Občasný diskutér
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    95

    Při přepnutí na AHCI:
    • se můj nový Samsung při vypínání vypne, roztočí, vypne, roztočí, vypne.
    • ať už je disk v jakémkoli SATA portu, nabízí to hot-plug.
    • Nabízí to obrazovku s inicializací AHCI jednotek s výzvou k AMD HyperDrive. Tato obrazovka trvá cca 2x déle, než samotný POST.
    • V BIOSu nevidím možnost vypnutí JMicronu.


    A to vše s ovladači MS nebo AMD (rozdíl je jen v tom, že při vypínání má o jeden cyklus méně).

    Přičemž na notebooku s Intelem je AHCI naprosto transparentní, nedělá problémy a nabízí hot-plug jen tam, kde má být.

    -----

    Nevíte náhodou, které SATA porty jsou pod řadičem JMicron?
    Naposledy upraveno uživatelem bright: 12-07-2010 v 16:51
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW Avatar uživatele john
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    880

    Citace Původně odesláno od bright Zobrazit příspěvek
    Při přepnutí na AHCI:
    [LIST][*]se můj nový Samsung při vypínání vypne, roztočí, vypne, roztočí, vypne.
    nema to vazbu na nastaveni rezimu napajeni? / minimalni spotreba / ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1,334

    Citace Původně odesláno od bright Zobrazit příspěvek
    Dobrý den,

    nevím, kam bych měl tento příspěvek napsat (jestli do desek, či do harddisků?), takže ho píši sem.

    Dříve jsem na svém PC používal disky v IDE režimu. Po koupi nového disku jsem si řekl, že bych disky používal v AHCI režimu.

    V současné situaci mne však trápí pár věcí -
    1. když vypínám systém (při použití AHCI), tak systémový harddisk se v procesu vypínání zastaví, rozjede a pak zastaví s vypnutím celého PC
    2. když použiji AHCI tak mi mnohem déle bootuje systém kvůli obrazovce AMD SATA řadiče hned po POSTu - dá se to nějak omezit/vypnout?
    3. systémový disk se hlásí jako hot-plug, přičemž ho jako hot-plug nechci - navíc mne omezuje v tom, že nemůžu rychle odpojit připojená média (usb disky, ...) kvůli tomu, že musím zkontrolovat který disk je který (obvykle připojuji jen jedno médium)

    Jedná se o AM2+ desku od Gigabyte s 780G, model DS3H. Provozuji na tom Windows 7 v 64bit verzi.

    Pokoušel jsem se najít nějaká řešení, ale asi jsem používal špatné klíče při hledání.

    Děkuji za případné příspěvky.
    - Flashni tam ten BIOS F9D, Mam GA-MA790fx-DS5 a jsem na tom stejne, pro tyhle desky uz finalni nevyjde, takze je vicemene nezbytne pouzit Beta BIOS, uz kvuli podpore procesoru atp.

    - Me vesele vypina jeden ze 4 disku, konkretne Maxtor 400GB a nemuzu mu v tom zabranit, disk se proste sam od sebe vypne, ale nedela to ani radic ani OS, dela mi to totiz jak na AMD S-ATA tak i na Gigabyte S-ATA, chtel jsme to resit novym BIOSem pro disk, pripadne nastavenim disku pres utilitu vyrobce. Ale jeste jsem se k tomu nedokopal

    - Po všech možnejch testech jsem nenameril rozdil mezi AHCI - AMD ovladac, AHCI - MS ovladac a Native IDE

    A to u Seagate 160 GB S-ATA I, 2x 500GB Seagate S-ATA II, ci Maxtor 400GB S-ATA I+II, zkousel jsem ho i prepnout switchem.

    ad 2) To by mel vyresit ten BIOS, vypnout to nejde, v BIOSu musis mit vyplou moznost RAID, u me to problikne na 2 sec.

    ad 3) Bez problemu lze ve W7 vypnout pres registry moznost rychleho odebrani pro konkretni zarizeni.
    Pripadne by tahle moznost mela zmizet kdyz ve spravci zarizeni ve vlastnostech daneho disku zaskrtnuta volba optimalizovat pro vykon, nikoliv pro rychle odebrani.
    Pres ty registry bes to mel vygooglit.
    Naposledy upraveno uživatelem |Mio|: 12-07-2010 v 18:12
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Občasný diskutér
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    95

    Takže jsem zkusil msahci ovladač a s ním je pevný disk korektně vypínán..
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Maxtor
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    322

    Dosud jsem to neresil, ale ted jsem to teda zkusil.. presel jsem na default Win7 AHCI 1.0 driver a hele ho.. nejen, ze se PC najednou vypina korektne, ale disk je zrejme "parkovan" jinak, protoze i prodleva pri bootu je pryc.. vsechno slape jak hodinky..
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Kozouš
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    501

    2 Maxtor Ta prodleva při bootu je dobrá, pokud máš více disků tak se rozjíždí jeden po druhém - menší špičky pro zdroj. Ovšem toto mi fungovalo jen s AMD drivery, které jsou buglé a disky se při restartu chovaly nestandardně což vyřešil až přechod na nativní W7 drivery.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Nové pc a dotazy okolo :-)
    Od roamn v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 45
    Poslední příspěvek: 30-08-2010, 13:26
  2. Socket AM3: Upgrade PC - dotazy
    Od alex315 v sekci AMD - procesory a základní desky
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 25-10-2009, 13:01
  3. Socket 775: Dotazy k taktovani E8500
    Od mikedge v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 10-05-2009, 20:04
  4. Java - dotazy
    Od P@pi v sekci Programování
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 30-01-2008, 18:45
  5. Asus p5k-e - dva dotazy
    Od Lo v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 14
    Poslední příspěvek: 21-10-2007, 20:02