Win 7 problém se zvukem
Parametry mojí sestavy:
Procesor: Intel Core 2 Duo CPU E 8200 2.66 GHz
Paměť: A-Data +Series EE 4GB
Deska: Gigabyte GA-EP45-DS3R (rev.1.0)
Integrovaná zvuková karta: Realtek ALC889A
Grafika: Sapphire ATI Radeon HD 4850 512MB DDR3
Zdroj: Enermax PRO82+ 525W
Reproduktory: Logitech Z-10 2.0 stereo, připojení přes USB
Operační systém: Windows 7 Ultimate 32-bit CZ (před tím jsem používal Win XP Professional SP3 32-bit)
Antivir: NOD 32 verze 4
Popis problému:
Přeinstaloval jsem svůj PC z Win XP Professional SP3 32-bit na Windows 7 Ultimate 32-bit CZ.
Po instalaci bylo vše OK, reproduktory fungovaly (aniž bych instaloval ovladače pro ně), hudba hrála bez záseků, nainstaloval jsem tedy další programy a TuneUp Utilities, který mi doporučil optimalizovat systém prostřednictvím několika změn. Pak jsem PC vypnul a když jsem ho druhý den spustil, v reproduktorech velmi praskalo (hlasité praskání, aniž bych spouštěl video či zvuky). Tak jsem stáhl ovladače pro Vista, Windows7 Driver (32bits) (High Definition Audio Codecs 2.50) z této adresy:
http://www.realtek.com.tw/downloads/downloadsView.aspx?Langid=1&PNid=24&PFid=24&Level=4&Conn=3&DownTypeID=3&GetDown=false
Po instalaci ale hrál jen pravý reproduktor a při přehrávání došlo občas k menšímu záseku zvuku (jen na milisekundu). Takže jsem ovladač odinstaloval a podíval jsem se do Správce zařízení-Řadiče zvuku, videa a her. Odtamtud jsem odinstaloval také ovladač Z-10 USB Speaker a také Zvukové zařízení HIgh Definition Audio. Pak jsem restartoval PC a Win 7 si sám našel ovladače. Oba reproduktory v současnosti fungují (oba hrají, už v nich hlasitě nepraská), ale problém je v tom, že u každé zvukové stopy je místy slyšet takové malé zaseknutí a opakuje se to nepravidelně cca 20-45 sekund (ať už jde o zvukovou stopu videa nebo samostatnou skladbu). Takže se v současnosti zvuky nedají moc poslouchat, protože tento "zásek" zvuku ruší dojem z poslechu. Ovladače v PC hlásí, že fungují správně.
Vytíženost CPU při přehrávání hudby je minimální, zkoušel jsem přehrávat videa z youtube i z PC a všude jsem měl stejný problém. U mého předchozího OS Win XP jsem se s žádným takovým problémem nesetkal, zároveň si nemyslím, že by byla chyba v reproduktorech nebo v základní desce či v integrované zvukové kartě. Spíš si myslím, že to můžou být buď ovladače nebo je třeba něco někde nastavit.
Jak jsem zkoušel problém odstranit:
1) přeinstalace ovladačů-instaloval jsem ze stránek firmy Gigabyte motherboard driver audio realtek
2) Instalace kodeků K-Lite poslední verze, instalace kodeků Win 7 codecs
3) Instalace přehrávače KMPlayer
4) zkoušel jsem také odpojit reproduktory od PC (jsou spojeny přes USB) a znovu připojit
5) smazání všech ovladačů zvuku, aby si je Win 7 nainstaloval sám
6) vir v PC je myslím vyloučen, jednak mám v PC NOD32 verze 4 a Win 7 jsem instaloval před 3 dny.
Můžete mi, prosím, poradit, v čem může být problém a jak by se dal odstranit?
Procesor: Intel Core 2 Duo CPU E 8200 2.66 GHz
Paměť: A-Data +Series EE 4GB
Deska: Gigabyte GA-EP45-DS3R (rev.1.0)
Integrovaná zvuková karta: Realtek ALC889A
Grafika: Sapphire ATI Radeon HD 4850 512MB DDR3
Zdroj: Enermax PRO82+ 525W
Reproduktory: Logitech Z-10 2.0 stereo, připojení přes USB
Operační systém: Windows 7 Ultimate 32-bit CZ (před tím jsem používal Win XP Professional SP3 32-bit)
Antivir: NOD 32 verze 4
Popis problému:
Přeinstaloval jsem svůj PC z Win XP Professional SP3 32-bit na Windows 7 Ultimate 32-bit CZ.
Po instalaci bylo vše OK, reproduktory fungovaly (aniž bych instaloval ovladače pro ně), hudba hrála bez záseků, nainstaloval jsem tedy další programy a TuneUp Utilities, který mi doporučil optimalizovat systém prostřednictvím několika změn. Pak jsem PC vypnul a když jsem ho druhý den spustil, v reproduktorech velmi praskalo (hlasité praskání, aniž bych spouštěl video či zvuky). Tak jsem stáhl ovladače pro Vista, Windows7 Driver (32bits) (High Definition Audio Codecs 2.50) z této adresy:
http://www.realtek.com.tw/downloads/downloadsView.aspx?Langid=1&PNid=24&PFid=24&Level=4&Conn=3&DownTypeID=3&GetDown=false
Po instalaci ale hrál jen pravý reproduktor a při přehrávání došlo občas k menšímu záseku zvuku (jen na milisekundu). Takže jsem ovladač odinstaloval a podíval jsem se do Správce zařízení-Řadiče zvuku, videa a her. Odtamtud jsem odinstaloval také ovladač Z-10 USB Speaker a také Zvukové zařízení HIgh Definition Audio. Pak jsem restartoval PC a Win 7 si sám našel ovladače. Oba reproduktory v současnosti fungují (oba hrají, už v nich hlasitě nepraská), ale problém je v tom, že u každé zvukové stopy je místy slyšet takové malé zaseknutí a opakuje se to nepravidelně cca 20-45 sekund (ať už jde o zvukovou stopu videa nebo samostatnou skladbu). Takže se v současnosti zvuky nedají moc poslouchat, protože tento "zásek" zvuku ruší dojem z poslechu. Ovladače v PC hlásí, že fungují správně.
Vytíženost CPU při přehrávání hudby je minimální, zkoušel jsem přehrávat videa z youtube i z PC a všude jsem měl stejný problém. U mého předchozího OS Win XP jsem se s žádným takovým problémem nesetkal, zároveň si nemyslím, že by byla chyba v reproduktorech nebo v základní desce či v integrované zvukové kartě. Spíš si myslím, že to můžou být buď ovladače nebo je třeba něco někde nastavit.
Jak jsem zkoušel problém odstranit:
1) přeinstalace ovladačů-instaloval jsem ze stránek firmy Gigabyte motherboard driver audio realtek
2) Instalace kodeků K-Lite poslední verze, instalace kodeků Win 7 codecs
3) Instalace přehrávače KMPlayer
4) zkoušel jsem také odpojit reproduktory od PC (jsou spojeny přes USB) a znovu připojit
5) smazání všech ovladačů zvuku, aby si je Win 7 nainstaloval sám
6) vir v PC je myslím vyloučen, jednak mám v PC NOD32 verze 4 a Win 7 jsem instaloval před 3 dny.
Můžete mi, prosím, poradit, v čem může být problém a jak by se dal odstranit?
Pokud pouzivas tyto reproduktory, tak chyba neni v ovladacich ke zvukove karte na zakladni desce, protoze ta neni vubec pouzivana. Pokud pouzivas pouze ty USB reproduktory, tak by nebylo spatny integrovanou zvukovku v BIOSu vypnout.
Ty tuneup utilities si nevytvorily bod obnovy? Nebo nemas tam nejakej jinej, pred instalaci tuneup?
Ty tuneup utilities si nevytvorily bod obnovy? Nebo nemas tam nejakej jinej, pred instalaci tuneup?
V TuneUp Utilities jsem zkoušel vrátit všechny provedené změny (což se povedlo), ale zvuk se pořád seká. Dále jsem zkoušel bod obnovení systému ve Windows, abych obnovil Win 7 (do doby před 2 dny před instalací TuneUp Utilities a dalšího softwaru, dál už to nešlo) a také bez úspěchu. Zvuk se pořád seká. Každopádně jsem nevěděl, že na zvuk nemá vliv integrovaná zvuková karta, spíš jsem si myslel, že zdrojem problému může být ovladač k této kartě). Dále jsem zkoušel přeinstalaci Manažera LCD Logitech (bez úspěchu), tzn. přeinstaloval jsem ovladač pro Logitech Z-10:
http://drivers.softpedia.com/progDownload/Logitech-Z-10-Speaker-System-driver-104153-Download-33372.html
V BIOSu jsem hledal možnost vypnutí integrované zvukové karty, ale nějak to nemůžu najít, tak tady vkládám popis menu BIOSu:
MB Intelligent tweaker
Standard CMOS Features
Integrated Peripherals
Advanced Bios Features
Power Management setup
PnP/PCI Configurations
PC Health Status
Load fail-safe defaults
Load Optimized defaults
Set supervisor password
Save x Exit setup
Exit without setup
Security chip configuration
Myslím, že nastavení zvukové karty by mělo být v Integrated Peripherals a tam jsou následující položky:
Sata raid/AHCI mode
Sata port0-3 native mode
USB Controller
USB Keybord support
Legacy USB storage detect
Azalia Codec
Onboard H/W 1394
Onboard H/W Lan1
Onboard H/W Lan2
Green Lan
Smart Lan1
Smart Lan2
Onboard Lan1 Boot Rom
Onboard Lan2 Boot Rom
Onboard IDE Controller
Onboard Serial Port1
Onboard Parallel Port
Parallel Port Mode
Můžeš mi poradit, kde by mělo být nastavení integrované zvukové karty? Už mě nenapadá další řešení. Přitom je zvuk čistý a kvalitní, ale místy dojde nepravidelně k takovému záseku, takže to působí rušivě. Poslední možností je přeinstalace celého Win 7.
http://drivers.softpedia.com/progDownload/Logitech-Z-10-Speaker-System-driver-104153-Download-33372.html
V BIOSu jsem hledal možnost vypnutí integrované zvukové karty, ale nějak to nemůžu najít, tak tady vkládám popis menu BIOSu:
MB Intelligent tweaker
Standard CMOS Features
Integrated Peripherals
Advanced Bios Features
Power Management setup
PnP/PCI Configurations
PC Health Status
Load fail-safe defaults
Load Optimized defaults
Set supervisor password
Save x Exit setup
Exit without setup
Security chip configuration
Myslím, že nastavení zvukové karty by mělo být v Integrated Peripherals a tam jsou následující položky:
Sata raid/AHCI mode
Sata port0-3 native mode
USB Controller
USB Keybord support
Legacy USB storage detect
Azalia Codec
Onboard H/W 1394
Onboard H/W Lan1
Onboard H/W Lan2
Green Lan
Smart Lan1
Smart Lan2
Onboard Lan1 Boot Rom
Onboard Lan2 Boot Rom
Onboard IDE Controller
Onboard Serial Port1
Onboard Parallel Port
Parallel Port Mode
Můžeš mi poradit, kde by mělo být nastavení integrované zvukové karty? Už mě nenapadá další řešení. Přitom je zvuk čistý a kvalitní, ale místy dojde nepravidelně k takovému záseku, takže to působí rušivě. Poslední možností je přeinstalace celého Win 7.
Azalia Codec viz. http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_High_Definition_Audio