Asi vadné teplotní čidlo-kde se dá sehnat?
Mám tudle nedobrou skřín [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
A zbláznil se mě displej s teplotami hdd,vga,cpu-pořád pípá a skáčou samé 888888.
Měnil jsem HDD a tak je možné ,že se poškodilo teplotní čidlo.
Napřed jsem myslel že to třeba suvisí se smazanou MAC adres v MB,ale ta je obnovená a kontrolní displej je pořád na nic.
Byl dobrý na to, že mě zvukově informoval při dosažení 60C prakticky jen u vga a zapnul jsem přídavný ventilátor.
Čidlo vypadá na nějaký polovodič,tedy ne obyčejné použivané v MaR v průmyslu(tam se jedná prakticky o dva svařené dráty)
Díky.
A zbláznil se mě displej s teplotami hdd,vga,cpu-pořád pípá a skáčou samé 888888.
Měnil jsem HDD a tak je možné ,že se poškodilo teplotní čidlo.
Napřed jsem myslel že to třeba suvisí se smazanou MAC adres v MB,ale ta je obnovená a kontrolní displej je pořád na nic.
Byl dobrý na to, že mě zvukově informoval při dosažení 60C prakticky jen u vga a zapnul jsem přídavný ventilátor.
Čidlo vypadá na nějaký polovodič,tedy ne obyčejné použivané v MaR v průmyslu(tam se jedná prakticky o dva svařené dráty)
Díky.
Spis to vypada na vadny ridici obvod toho displaye respektive regulatoru, kdyby bylo vadne cidlo tak ukazuje nesmyslne teploty, ale tohle je ze proste rozsviti cely sedmisegment zobrazovadlo.
Mrkni na tu desku pod displayem jestli nejsou vytahany nebo ulamany switche nebo vodice, pripadne jine viditelne poskozeni.
Mrkni na tu desku pod displayem jestli nejsou vytahany nebo ulamany switche nebo vodice, pripadne jine viditelne poskozeni.
Těžko říci co je vadné,ale displej se zbláznil ve chvíli, co jsem odpojoval/připojoval nový(ale zmetek-vadný a vyreklamovaný HDD)Napřed sem myslel, že je jen špatný kontakt v konektorech.Ale ty jsou OK.Navíc přímo na desku displeje jde jen dvoudrát z MB na kontrolu chodu HDD.(na displeji a červená dioda na skříni-ale ta je napojena z dessky displeje)Navíc na netu ted čtu, co je ten displej za výrobek asi kvality made in china.
Napájení 5V a 12V jsem měřil multimetrem a je OK,bez kolísání.
Baterie displeje slouží jen na zálohování času.
Navíc na displeji není pořád 8888888,ale problikává 888888 a 25C a do toho jak šílený pípá rychle nebo pomaleji.
Už jsem zkoušel přepájet čidlo HDD a CPU,ale nepomohlo.Ono totiž když displej ukazuje 25C, tak jdou tlačítkem přepínat zobrazení teplot,ale jen na CPU a VGA,ale neukáže se HDD,tak jsem myslel,že je vadné čidlo HDD.Ale to se téměř vyloučilo, tím že jsem přepájel-prohodil čidla CPU a HDD.
Napájení 5V a 12V jsem měřil multimetrem a je OK,bez kolísání.
Baterie displeje slouží jen na zálohování času.
Navíc na displeji není pořád 8888888,ale problikává 888888 a 25C a do toho jak šílený pípá rychle nebo pomaleji.
Už jsem zkoušel přepájet čidlo HDD a CPU,ale nepomohlo.Ono totiž když displej ukazuje 25C, tak jdou tlačítkem přepínat zobrazení teplot,ale jen na CPU a VGA,ale neukáže se HDD,tak jsem myslel,že je vadné čidlo HDD.Ale to se téměř vyloučilo, tím že jsem přepájel-prohodil čidla CPU a HDD.
Aha, tak to tezko poradit, mozna ti to zkratovalo celej ten vstup a odsmahlo ho to, stacilo by otocit vodice nebo jestli ten spatnej disk do toho nepustil napeti.
Nemyslim si ze by se to dalo vubec opravit, spis cele vymenit.
:-(
Nemyslim si ze by se to dalo vubec opravit, spis cele vymenit.
:-(
Skus ako ti radi |Mio| prekontrolovat polaritu vodicov k cidlu (ak je dolezita). Pri vymene HDD mohlo dojst k nezelanemu prepojeniu niektoreho vyvodu na kostru PC - pripadne styk tela cidla s kostrou -skontroluj to! Dolezite je tiez aby vsetky upevnovacie skrutky displeja (ak tam nejake su) boli odizolovane od kasne - mohlo dojst napr. k neziaducemu skratu niektoreho spoja dosky plosnych spojov (PCB) v blizkosti skrutky hlavickou skrutky - treba pod hlavicku dat izolacnu podlozku a pod. Vseobecne plati, ze pri neziaducom spojeni akejkolvek zivej casti zariadenia (moze to byt aj potencial 0V vzhladom k zdroju) nemusi nutne dojst k vypinaniu ochran zdroja. Cele PC funguje, az na rusenie AD prevodnikov, ktore su citlive na virive prudy cez kostru. Odpoj napajaci kabel od zobrazovaca teploty a skontroluj ci je zobrazovac elektricky oddeleny od kostry (cidla musia byt pripojene).